Heros notatus GUYANA  (Jardine, 1843)

ImageEz a közel 25 cm-es Heros faj viszonylag ritkán fordul elő hazai akvaristáknál, főleg külföldön elterjedt. Hazája Guyana vizei, leggyakrabban az Essequibo folyó.  Itt viszonylag sötét környezetben, főleg uszadékfák körül, ill. vízzel elárasztott erdőkben él. A víz is viszonylag sötét, magas cser és huminsavtartalmú, 5.5, 6.5 pH, és 26-28 C fokos vízhőmérséklet jellemzi.


Akváriumában is lehetőleg hasonló körülményeket biztosítsunk számára. Mivel nagytestű és territoriális sügér, legalább 300 literes medencében tartsuk, békésebb sügérfajok, vagy nagyobb pontylazacok, harcsák társaságában. Lehetőleg más Heros fajjal ne tartsuk együtt, mivel közeli rokonok, rendszeresen összeívhatnak, illetve rivalizálhatnak egymással.
Minden más nagyobb méretű hallal békésen megfér, ha van elegendő helye. Kizárólag íváskor űzi el kíméletlenül a kiválasztott hely közeléből a társhalakat.
Nőstény az ivadékokkalEtetése nem jelent gondot, azonban arra figyeljünk, hogy növényi kosztot is adjunk neki. Ellenkező esetben tövig rághatja a legellenállóbb növényünket is, majd később különböző hiánybetegségekben szenvedhet. Természetes környezetükben is a lágyabb vízinövényeket, algákat ugyanúgy elfogyasztják, mint a vízbe lógó lágyabb, kevésbé kesernyés faleveleket.
Emellett természetesen főeleségként szinte bármilyen eleséget elfogyasztanak. Saját tenyészállataim étlapja a következő: Tonhalhús, vörös szúnyoglárva, krill, mysis, kagylóhús, koktélrák, marhaszív, kiegészítésül pedig jó minőségű száraz granulátumok, tubifex, fehér szúnyoglárva, a növényi menü pedig nyers salátalevél és fagyasztott spenótpüré. Hasonló változatos etetés, és rendszeres vízcsere mellett, igazán jó kondíciójú, kiváló színezetű halakat nevelhetünk. Saját tenyészpárom közel egy éve került birtokomba, Guyanában fogták be őket, és átutazva Európát járulnak hozzá fajuk hazai elterjedéséhez.
Az ivarok megkülönböztetése talán a notatusoknál a legegyszerűbb a Heros fajok közül.
A közel 20-25 cm-es kifejlett hímen mutatkozik leginkább a fajra jellemző sárga alapszín. Ez a háton olajzöldbe fordul, a hal oldalán halványan zöldes keresztsávok húzódnak, valamint az utolsó sáv, és a többi sáv alján lévő nagyobb foltok fekete színűek. Ezenkívül az egész test sötéten pettyezett, a kopoltyúfedőt és a torkot pedig szabálytalan sávok tarkítják. A nőstény alapszíne ugyanez, de sötét pettyezettségnek és kopoltyúsávozottságnak szinte nyoma sincs.
A szemgyűrű a szép állatokon élénkvörös mindkét nemnél. Idősebb hímek homlokán zsírpúp jelenhet meg, amely íváskor kifejezettebb, mint egyébként.
HímÍváskor az összeállt pár először durva násztáncot lejt, mely során könnyebben meg is sebezhetik egymást. Majd valamely függőleges tereptárgyra (műlevél, csempe, kerámiakúp, fa, üveg) a nőstény lerakja közel 800 ikráját, melyet a hím utána csúszva megtermékenyít. Ettől kezdve jaj annak, aki a leendő porontyok közelébe megy. A robosztus hím mindennek nekitámad, ami a közelbe jön, legyen az hal, háló, vagy akár az ember keze. Párja eközben szinte ráfekszik az ikrákra, és megállás nélkül oxigéndús vizet hajt rájuk egyik mellúszójával.
Néhány nap múlva kikelnek a lárvák, melyeket a pár összegyűjt és egy gödörbe szállít át. Szintén néhány nap múlva a kishalak elúsznak, és a két szülőt hatalmas csapat kis poronty veszi körbe. Csodálatos látvány, ahogy sorra "végiglegelik" szüleiket. Mivel a Herosok csak kevés hámváladékot termelnek (azt sem mindig), feltétlenül meg kell kezdeni a kicsik etetését az elúszás első, max. második napjától. Erre a legalkalmasabb a sórák naupliusz, de pár hét múlva az élő cyclops, és a vágott tubifex sem akadály a kishalaknak. Bőséges etetés, nagy hely, és jó vízminőség esetén gyorsan növekednek.
Rendkívül szép sügérfaj, sok kezdő diszkoszhalas akvarista kiváló tanulóhala lehetne.

Kasi Mátyás 

Bejelentkezés a hozzászóláshoz

Naptár

June 2024
M T W T F S S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Bejelentkezés