- Köszönetek: 1
Barkácsoljunk együtt
- Killer81
- Nem elérhető
- Ikra
Ajánlom figyelmetekbe a végleges... immáron kiforrott verziót néhány változtatással.
[url=http://http://www.akvaforum.hu/diy-killer81/diy-szodabikarbonas-co2-azaz-az-ut-vegen-t1050.html]DIY CO2 szett[/url]
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- czet49
- Nem elérhető
- Ivadék
- Köszönetek: 19
- Az élesztő+cukros víz Bio CO2 rendszerek csak alkimista boszorkánykonyhák megannyi hiba és veszély lehetőséggel.
- A blogban leírt szódabikarbóna+citromsav rendszer pedig akár egy labor méretű vegyipari technológiának is tekinthető. Tisztább, félautomata, lényegesen hosszabb üzemidejű.
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Omen
- Nem elérhető
- DiszhalAM
- Köszönetek: 104
Ha megépült akkor fogom jelezni bár hasonlóan toist én is időhiánnyal küszködöm
Üdv Misi
- toist
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
- Köszönetek: 363
Killer81 blogját tudom javasolni a témában, lenyűgöző eredményeket tud a sima zselatin+víz+élesztő egy üveges megoldáshoz képest!
- jocopoco95
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- Köszönetek: 76
Nálam is működik egy ilyen, ehhez hasonló rendszer. Nekem egy 2 literes kólás flakonba megy egy fél kocka élesztő, és egy kanál cukor plusz a címkéig víz.
A dolog lényege, hogy a fél élesztő megeszi az egy kanál cukrot kb 12 óra alatt. Így nem kell kivennem a diffit, vagy csappal elzárni éjszakára a beoldást.
A hátulütője, hogy minden reggel meg kell bontani a kanál cukor betöltése végett. Fontos, hogy a 2. üveg felett megbontható legyen a rendszer, mert a leállt gázképződés miatt vákuum keletkezik (voltak már ebből szívások nálam).
Ha odafigyelünk rá, akkor a reggeli procedúra nem tart tovább 5 percnél.
Előnye még, hogy miután éjszaka nem termelődik semmi, így nem is keletkezik annyi alkohol, ami a kialakult gombákat elpusztítaná (egy bizonyos alkohol koncentráció felett leáll az erjedési folyamat). Így tovább bírja a lötyi újra keverés nélkül. Na meg kevesebb cukor fogy.
A diffúzor marha egyszerűen elkészíthető. Fogsz 5db 100% vatta korongot és ezeket belegyűröd egy 14mm belsőátmérőjű gumicső darabba. Ezután fogod a flekszet és elvágod ott ahol kemény, minél több vatta marad benne annál jobb. A fleksz gyors forgása miatt egy kicsit összefog pörkölődni a vatta, de annál finomabb beoldást biztosít. Ezután a másik oldalon is elvágod egy centivel a vatta alatt a gumicsövet majd ezt rárakod egy félbevágott fecskendőre. Ha jól rémlik én 10ml-t használok. A fecskendő szűkített végére van szükség, mert erre megy rá a szilikon cső, amiből a gáz jön.
Finoman szoktasd a gázhoz a halakat mert könnyen probléma lehet belőle.
Végezetül én ezt a rendszert egy 96 literes akváriumhoz használom,(0.5watt fény mellett) eddig elégnek bizonyult.
- Omen
- Nem elérhető
- DiszhalAM
Valaki készített már hasonlót agy esetleg tapasztalata van valakinek hasonlóval ?
Mekkora akit képes kiszolgálni ? Amiben szeretném használni 200L - 100L - 25L szakaszosan váltva .
Meddig alkalmarható egy keverékkel ? (1-2 hét ? )
A válaszokat előre is köszönöm !
Tisztelettel Misi !
- koba0525
- Nem elérhető
- Ivadék
- Köszönetek: 46
Az esővíz tisztítására gyártottam egy "szűrőt".
Előre szeretném leszögezni:nem váltottam meg a világot és nem is a spanyol viaszt találtam fel,de talán használható ötlettel szolgálok,ha szerettek barkácsolni.
Sokat gondolkoztam,hogyan tudnám a tetőmről hordóba gyűjtőtt esővizet egyszerűen,akvarisztikai felhasználásra alkalmas állapotba hozni.Hiszem,hogy senkinél sem kristálytiszta az udvaron álló esővizes hordó tartalma-még a gondos,esetenkénti kisikálás ellenére sem.Mindent a halakért!
Ha leülepedett a víz,nincs gond-óvatosan kell merni a tetejéről és kész.De mi van akkor,ha régen esett és netán fogytán van?(Ugye nem csak nálam fogyott ki a nyári aszályban a két 120 literes hordó? )Ilyenkor óhatatlanul felkavarhatjuk az alul összegyűlt "szmötyit",amit senki sem kíván viszontlátni az akváriumában-veszélyeztetve ezzel a sokszor drága,féltett kincseit.Természetesen a hordó legalján lévő vizet én is csak locsolásra használom!
Jó ideig sűrű szemű hálón szűrtem bele a cserevizes kannámba az éppen kellő mennyiséget,de sem a tisztaságával,sem a szétlocsolt vízzel nem voltam megelégedve.Felmerült a vatta,a szivacs,a perlon.De hogyan oldom meg magát a szűrést?Valami egyszerű,kényelmes megoldást kerestem,mert a lustaság fél egészség.Idén csatornáztunk,maradék anyag volt,így a D.I.Y. külső szűrők házához hasonló szerkezet tűnt kézenfekvőnek.Ami nem volt itthon hozzá,az nem került nagy összegbe.(2 bilincs,2 szűkítő)
Szennyvízcsatornáról lévén szó,hangsúlyozom,hogy a felhasznált anyagok szüzek voltak,szennyvízről nem is hallottak!!!
Amiből az én segédeszközöm áll (fentről lefelé):
-160/110 PVC(KG) szűkítő
Ez tölcsérként funkcionál,csak a kényelem miatt.Elhagyható.
-110es PVC cső,25 cm
Ez a "teste",ezt tömtem meg a szűrőanyaggal-lehetőleg minél sűrűbbel.
-110es gumis bilincs
-110/50 PVC szűkítő
Ez alulról megtartja a szűrőanyagot.
-50es cső,10cm
-50es gumis bilincs
-50es PVC könyök 45 fokos
-50es PVC cső kb 20 cm
-Perlonvatta és méretre vágott szivacslap a tetejére,ami a nagyobb szennyeződéseket hivatott felfogni.
Csak mechanikai,nem pedig biológiai "szűrésről" beszélünk!
-Elmaradhatatlan eleme még a mindenkinél rendelkezésre álló gravitáció.
A ragasztáshoz Vinilfix-et használtam,majd két napig hagytam száradni.Utána alapos mosás,majd a falhoz való rögzítés következett.
Nem kell ragasztani és "feltokozni",ha rendelkezésre áll a csövekből tokos vég-csak összetolni,ha benne van a gumigyűrű.
A bilincs megvásárlása előtt érdemes kitalálni,hogy milyen távolságra kívánjuk rögzíteni a faltól,illetve milyen lesz a pozíciója!(Több hosszban kaphatók a bilincsek!)
Rögzítés előtt tegyük alá a vödröt/kannát,mert ez adja meg a kifolyó magasságát!Ha jól csináljuk,később ez a magasság állítható a csavarok lazításával.
Használata egyszerű,semmit sem kell tartani és masszív is.Bele is lehet kapaszkodni,ha elszédülnénk a nagy szűrögetés közben.
Fent betöltöm,alul kifolyik-ahová kell-,hagyom kicsöpögni,majd kinyomom a perlonból a felszívott vizet.(Egy mozdulat.)
Mivel csak heti egyszer használom félő,hogy penészes lehet(még nem történt meg!),ha vizesen hagynám a helyén a szűrőanyagot.Használat után kiveszem,kiöblítem(2-3 mozdulat,csapvízben) és kiteszem száradni a perlont.
Összeállítása nem tart tovább 5 percnél-az esetleges ragasztást leszámítva.(+ a matekolás a bilincsek helyével.)
A méreteket és a szűrőanyagot mindenki kedve és lehetősége szerint variálhatja-feltéve,ha van hová rögzíteni,ahol nem zavar senkit.Ha gond a fix hely,akkor valahogy biztosan mobilra,akasztósra is készíthető-ezen nem agyaltam,de várom az ötleteket.
Könnyen megszoktam,számomra egyszerűsödött a vízcsere ezzel az eszközzel.
Remélem,ötletet adtam ezzel az eszközzel valakinek.
Várom a visszajelzéseket-pro és kontra-,valamint az ötleteket a továbbfejlesztésre.
A felmerülő kérdésekre szívesen válaszolok.
Jó barkácsolást mindenkinek!
Balázs
- halivadek
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 211
- jocopoco95
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- halivadek
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- jocopoco95
- Nem elérhető
- ŐshalAM
Előre is köszi.
- toist
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
- Köszönetek: 363
Fugaszil-B:
Shore keménység 20±5 Sh°
Szakítószilárdság min. 0,8 N/mm2
Szakadási nyúlás 250-300 %
Páradiffúziós ellenállás 4,6 x 106m2hPa/kg (párafékező)
Nyírótapadási szilárdság
fa-fa felület között min. 0,2 N/mm2
üveg-üveg között üveg törik
csempe-csempe között csempe törik
kemény PVC-Kemény PVC között min. 0,2 N/mm2
alumínium-alumínium között min. 0,2 N/mm2
FBS:
Shore keménység 50±2 Sh0A
Szakítószilárdság min. 2,0 MPa
Szakadási nyúlás 220-260 %
Nyírótapadási szilárdság
fa-fa felület között min. 1,0 MPa
üveg-üveg között üveg törik
csempe-csempe között üveg törik
fém-fém felület között min. 2,0 Mpa
festett fa-festett fa között min. 1,0 Mpa
Kemény PVC-kemény PVC között min. 1,0 MPa
Szakítószilárdsága a felénél kevesebb, nyírótapadási szilárdsága tizede a Fugaszilnek, az FBS-hez képest. Maximum kis ívatóakváriumoknál próbálnám ki vagy terráriumragasztásra lehet még jó...
- jocopoco95
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- halivadek
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Már évek óta inenn rendelem, mert máshol drágább szokott lenni.
- halivadek
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- jocopoco95
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 1688
T.:Gábor
- Omen
- Nem elérhető
- DiszhalAM
Nem igazán lett jó a kép és mint mondtam még nagyon nincs kész , de a szükség nagyúr
kepfeltoltes.hu/view/131029/NWP_131028_0...kepfeltoltes.hu_.jpg
Üdv Misi
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 1688
T.:Gábor
- Omen
- Nem elérhető
- DiszhalAM
Ez lett belőle .
Bár még messze nincs kész , holnap lesz meg a világítás , a többi dekor , a növények és a többi hal .