Barkácsoljunk együtt

Több
12 éve 2 hónapja #201 Írta: Matty0513
Matty0513 válaszolt Válasz: Barkácsoljunk együtt témában
hát légbuborékokat tesz a vízbe, valamint jól is néz ki :)
vagy a kinézetén kívül nincs haszna? :O

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 2 hónapja #202 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Barkácsoljunk együtt témában
400L/h már elketyegteti..de mi a fenének a mihaszna légfüggöny?Bocsi..te tudod!:)
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Matty0513

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 2 hónapja #203 Írta: Matty0513
Matty0513 válaszolt Válasz: Barkácsoljunk együtt témában
Sziasztok!

Egy kérdésem van, csinálok egy 153 les akváriumhoz a hátuljára egy levegőfüggönyt egy 5 mm átmérőjű PVC csőből, amin centinként vannak 1 mmes lyukak fúrva. 45cm magas, 40cm mély és 85cm széles az akvárium, a kérdésem tulajdonképpen az, hogy mekkora teljesítményű légpumpát használjak/vegyek hozzá?

Máté

Több
12 éve 2 hónapja #204 Írta: halőrxxl
Addig viszont inkább ne használd-nehogy tönkremenjen!
Néz csak:barkácsolni a maga örömére szokott az ember-és az ő céljainak biztosan meg is felel!Viszont ha megoszt valami ötletet arra lesznek építő jellegű észrevételek is..te igen jól fogadtad jobbító ötletemet,én köszönöm hogy segíthettem!:)

Több
12 éve 2 hónapja #205 Írta: roberto8802
roberto8802 válaszolt Válasz: Barkácsoljunk együtt témában
Köszönöm a jó tanácsot, sajnos a szilikon elfogyott 2 napja, de majd ha arra járok szerzek egy új tubussal :)

Örülök, hogy tetszik, nem vagyok egy ezermester, itt-ott leehtje jobb is, de a célnak megfelel :D

Több
12 éve 2 hónapja - 12 éve 2 hónapja #206 Írta: halőrxxl
Nem rossz meló,gratulálok!:)
Míg én idegenkedem a tetőktől-csupán üvegtetők vannak-,mások előszeretettel készítenek hozzád hasonlóan szép tetőket akváriumaikra.Tőlük tudom,amit javasolnék neked is:a laminált padló,és a préselt fa éleit,és a vágott felületeket mindenképpen ajánlatos leszigetelni szilóval,vagy egyéb vízzáró módon.Enélkül a felszálló pára hamar tönkreteszi sajnos...
A leírásod,és a rajz alapján minden további nélkül el is készíthető-ügyes munka!
Last edit: 12 éve 2 hónapja by halőrxxl.

Több
12 éve 2 hónapja #207 Írta: roberto8802
roberto8802 válaszolt Válasz: Barkácsoljunk együtt témában
Sziasztok.

Nagyon ötletesnek találom az "ancikabint", van nekem is itthon csempém, idővel én is elkészítem :)

A múlt héten számba vettem az itthon megtalálható alapanyagokat és nekiláttam egy fedél elkészítéséhez az akváriumom számára. Az alapvető célom a csúnya fémházzal rendelkező fénycsövek elrejtése volt, de csak olyan anyagok felhasználásával, amik megtalálhatóak itthon is. Ezek pedig csavarok, laminált padló lapok és a laminált padló előtt használt préselt fa padló.

Amit vennem kellett hozzá, az 30 db 1,5 centis facsavar és két zsanér. Ezek 80 dináromba kerültek, ami átszámolva majdnem 200 ft.

Az elkészítéshesz szükségem volt egy dekopírfűrészre és egy fúróra.

Mivel nem fényképeztem elkészítés közben, ezért összedobtam paintben egy alaprajzot. Próbáltam minél egyszerűbben lerajzolni :)

A lényeg, hogy az első négy elemet összecsavaroztam 4 centis facsavarokkal. Ez képzi a keretet, amire a többi elem jön. Az ábrán ezek fekszenek, de gondolom érthető, hogy élére állítva csavaroztam őket össze :)

Ez után jöttek a laminált padló darabok. Az 5-ös elemet a 4-es oldalra, a 6-os a 2-esre csavaroztam és így tovább.

Végül jött a teteje. A 9-es elem 5 db 4 centis csavarját a négyes, egyes és kettes falakhoz csavartam, ez által kaptam egy felületet, amire a 10-es sorszámmal ellátott laminált padló darabot tudtam odacsavarozni és magát a szerkezetet is stabilizálta valamelyest.

Már csak a 11-es darab maradt. szépen odaillesztettem, rátettem a zsanérokat, átfúrtam, rögzítettem, megspékeltem még egy foggantyúval és TÁDÁ :D

Íme az eredmény:

Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Több
12 éve 2 hónapja #208 Írta: halőrxxl
Nálam egyenlőre a hobbi újragondolása,és a megfelelő változtatások eszközlése van napirenden.Pontosabban még csak fejben...Évek alatt meggyőztem magam arról,hogy speciálisan az én halaimnak megfelelő méretű-kialakítású medencéket kell készítenem-remélem a megvalósítás gyorsabban sikerül majd!:)
Minden ami barkácsolás és rövidebb szösszenet az bőséggel belefér az általad indított rovatba...én ezt is megköszönöm!A valahai AM-ek tartalmaztak egy Low tech rovatot,itt csodás ötleteket kaphattunk némi barkácsolásra...bár még azokat az időket élnénk amikor nagyobb becsülete volt a házilagos kivitelezésnek.De ki tudja..talán valóban nagyobb öröm a saját kezünk munkájával készített hobbi eszközökkel sikeresnek lenni,mint gyári verzióval?A magam részéről minden bizonnyal...ezért is leszek aktív tagja e rovatnak is,és a magam által ajánlott legkisebb ötletet is be fogom mutatni!:)Lesznek olyanok,melyeket más honlap olvasói már ismerhetnek-de sajnálatomra nem igen volt semmiféle visszajelzés.Mai rohanó világunkban kevés az az idő amit az emberek hobbijukra szánhatnak-én inkább kevesebbet alszom,semmint hogy elhanyagoljam,vagy ne élvezzem kellő mértékben ezt.A barkácsolás szerves része a hobbimnak-részben a szükség,részben az állandó kísérletező kedv mozgat... Találkozni fogunk hát itt is!Néha mosolyt fakasztó,néha primitíven egyszerű ötleteimet is el fogom mondani-biztatnék is erre mindenkit!

Több
12 éve 2 hónapja #209 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Barkácsoljunk együtt témában
Nagyon örülök, hogy sikerült "ihletet" adnom Neked, Szotyinak.
Viszont egy kérésem lenne: az elkészült művekről egy képes beszámolót, ha írnátok, megtűzdelve saját tapasztalataitokkal.
Mit ér egy jó ótlet, ha nem vesézhetjük ki előnyeit/hátrányait, és nem kezdhetünk ötletelni annak jobbításán.

Jó barkácsolást mindannyiótoknak!

Mary
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
12 éve 2 hónapja #210 Írta: halőrxxl
Köszönöm szépen szavaidat...a magyarázatom nem is szükséges!:)Tény hogy "gyomként" van minden akváriumomban anci,és bizony én keményen munkára is fogom őket!A múlt héten vetem észre,hogy egyik kisebb nevelőmben-pontosan a Black Venezueláknál-az üveg belső felületén kezd kialakulni egy biofilm réteg....Mivel éppen egy kisebb lány ikráit szerettem volna menteni,hát belekotorásztam másik medencébe is.Hát jó feledékeny vagyok-vagy csak időzavar?-,mert mire eddig jutottam a JH cserepes alsó cserépkéjén már csak szétrebbenő ivadékokat találtam.De ők viszont betelepültek a "Sátánszeműekhez" ahogy M. Gyula kollégánk mondaná!Mára tükör tiszta a blackek üvegfala is..a kis ancikák pedig szabályosan gömb alakú hasikával élik mindennapjaikat!:)A coryknak adott nagy mennyiségű élőt sem vetik meg..jaj de off vagyok,és hű de extrém táplálékról beszéltem esetükben;).Azért kapnak brikettet is....
Minden barkácsolás tanulsággal jár...íme megbizonyosodhattunk arról,hogy az ancik előnyben részesítik a szük,sokszor hihetetlenül kényelmetlenek látszó üregeket is.Ez a szanki bújóka egyre jobban tetszik nekem....

Több
12 éve 2 hónapja #211 Írta: mmccannon
A hímek viselkedését példásan írtad le, Gábor!

És tudod, hogy miért "csücsül" orral előre, amikor már elúsztak a kicsik?
Amikor észreveszi, hogy a nőstény, vagy egy másik hal merészel csemegézni abból, amiből a kicsinyei, azt nyomban elkergeti.
Minden esetben ezt tapasztaltam, de más, közöttük külföldi hobbitársak is megerősítették. Kb. 1-1,5 hónapos korukig figyelemmel kíséri kicsinyeit.

Mary
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
12 éve 2 hónapja - 12 éve 2 hónapja #212 Írta: halőrxxl
Ez viszont érdekes...a JH cserepesben mindig az alul lévő kis szűk helyet választják-legalábbis az én "idomított" hímjeim:)
Jó hogy említed az ikrázóhely masszívságát..valóban rendkívül heves a nász,és egy gyenge tákolmány bizony feldőlhetne!Az én bak ancijaim- milyen kedves elnevezés Bazsa Gábortól!-szokása az,hogy a lerakott ikrák keléséig csak a farokúszó kilógó végét láthatom,és a legyező hasúszókat.Mikor azonban a kicsik már kikeltek a hím feje,és bozontos arcorra kandikál elő..
Last edit: 12 éve 2 hónapja by Pasa.

Több
12 éve 2 hónapja #213 Írta: mmccannon
Az elnevezést illetően igaza van Attilának, hisz' olyan, mint a hajdani strand kabinok.

Gábor, jól látod, járólapokból készült, uszkve fél centi vastagból. Azért előnyös, mert súla miatt a nász hevében nem tudják feldönteni.

Másik tulajdonsága, ami összeköszön a hímek ösztönével, hogy fent van a bejárat. A hímek kedvelik a "magaslati" ikrázóhelyeket, és ha már ikrákat őriznek, könnyebben szemmel tudják tartani a területüket. A természetben is a domináns hímek a vízfenéktől legmagasabban lévő helyért vetélkednek.

Általam nagyrabecsült FB-ismerősöm, Jon Armbruster is ezt a kabint találja szerencsésnek az Európában közkedvelt palából készült bújók helyett.

Mary

Több
12 éve 2 hónapja #214 Írta: halőrxxl
Csak bátran..aztán a képek jöhetnek!;)
Tudod mit mondok?Ha van otthon olyan csereped amiből én dolgoztam inkább abból..a járólapok egyik felülete olyan sima..nem szeretem használni.A Rio Tapajos-od díjazni fogja...
Érdemes szétnézni ha az ember tenyésztőnél jár..mindig vannak apró nüanszok,kis ötletek amik irtózatosan hasznosak-és tuti hogy már beváltak!:)

Több
12 éve 2 hónapja #215 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Barkácsoljunk együtt témában
már állok is neki ;)

Tommy

Több
12 éve 2 hónapja #216 Írta: halőrxxl
Tetszik..a barkácsolós topic is!:)
Ezt az "ancikabint" gondolom vagy járólapból,vagy csempéből készítette a mester..rendkívül jó ötlet!Így hogy Mac mutatott több képet természetesen már értem a működését...az apa akár ikrákkal együtt is elvehető,miközben a víz is benn marad-a hím pedig nem érez nagy stresszt!Okos,én ajánlom megépíteni!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon, szotyika

Több
12 éve 2 hónapja #217 Írta: karancsalja66
karancsalja66 válaszolt Válasz: Barkácsoljunk együtt témában
szerintem legyen a neve ancikabin.

Több
12 éve 2 hónapja - 12 éve 2 hónapja #218 Írta: mmccannon
mmccannon létrehozta Barkácsoljunk együtt témát
No, íme néhány kép a Szankon látott anci panellakásról :cheer:

Mary
Last edit: 12 éve 2 hónapja by Pasa.

Oldalmegjelenítési idő: 0.274 másodperc

Naptár

January 2025
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Bejelentkezés