- Köszönetek: 124
Vízkémia
- Gabor77
-
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- nebula
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 192

nem használok gyantát, így is adagolok nitrátot és még azzal együtt sem magas a nitrátszintem, a növények megsínylik, ha gyantázok.
hogy kell keresni ezt a tecsós tőzeget? mi a neve és az ára? ha esetleg mégiscsak kipróbálom...
Nedőzz!
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Gabor77
-
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
nebula beküldte: és mi van benn neked? gyanítom, a bazalt lesz a ludas, a kismedencében rosszabb az érték és ott nincs kvarchomok - viszont növény, kő, fa, ugyanúgy, mint a nagyban. de azért egy teljes érték különbség az nem vicc.
a tőzeget hol szerzed be és hogyan kellene használni?
Gyári aljzat van (... manado), ami ugyan keményíti a vizet 1-2 hétig, így kis mértékben a PH-t is emeli, de az az időszak már elmúlt, nem szól már bele a keménységbe, így elvileg a PH-ba sem.
Bazalt van ugyan benne, de nemrég került bele, a probléma meg már előtte is fent állt.
Tőzeget a teszkóban veszek, mert jóval olcsóbb, mint az akvarisztikai célra szánt tőzeg, viszont a célra megfelelő. A desztillált/RO vízbe belelógatsz harisnyába csomagolva egy jó adagot (én 5 literbe 3-4 dl-t), és hagyod néhány napig, szépen leviszi a PH-t 4,5-5,5 közé. Az akvarisztikai célra árult tőzeget olyan 6-8 alkalommal tudtam használni, utána elment az "ereje", a teszkósat most vettem először, az majd kiderül, de állítólag kb ugyanannyit tud, mint a másik.
Mielőtt az akváriumba öntöd, érdemes átszűrni a vizet (pl vattán), hogy az esetleg elszabadult tőzegdarabok ne úszkáljanak a víz tetején, és amit még tudni kell róla, hogy barnítja rendesen a vizet (ha használsz nitrát szelektív gyantát, akkor nem gond, az kiszedi, ha nem, akkor zavaró lehet)
- nebula
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
a tőzeget hol szerzed be és hogyan kellene használni?
Nedőzz!
- Gabor77
-
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
- nebula
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-

hosszú lesz, előre elnézést kérek.
azt hiszem, szükség lenne egy kis elméleti segítségre - megint. megérkezett végre nekem is a működő darab ugyanabból a teszterből, ami gabor77-nek is van. tegnapelőtt este bekalibráltam a 6.86os és 4es oldatokkal [illetve hozzá se kellett nyúlni, pontos volt], aztán tegnap körbejártam a lakást méregethető dolgok után kutatva:)
aztán hidat vertem az eredmények láttán. előrebocsájtom, hogy lehet, hogy rosszul mérek, addig tartottam benne az eszközt a szubsztanciában, amíg legalább fél percig nem mozdult az érték. szóval összesen 1-2 percig.
mértem csapvizet: 7.4
a ro vizet, amivel cserélek: 7.0
a nagy akváriumot: 8.2
a 10 literes garni-szállót: 8.3
ez hogyan lehetséges??
a medencékben a vízcserét kb 3-4 liter pihentetett csapvíz és kb 20-22 liter ozmó keverékével végzem. mivel 20 literes a vödröm, és az elején ebben pihen a csapvíz, a garniszálló cseréjére már után kell tölteni az ozmóból, szóval oda valószínűleg még sokkal hígabb keverék kerül. hogyan lehetséges, hogy 5 nappal vízcsere után ilyen értékeim vannak?
nem emlékszem, részleteztem-e már az akváriumokat, de akkor itt az ideje, mindent leírok, fogalmam sincs, mi okozhatja ezt.
65l:
- méret: 71x28x33 [hxszxm], 8as üveg
- aljzat: 0.8-3mm bazalt, 0.8-1.4 fehérvárcsurgói kvarchomok
- dekor: 10db körüli kb. ökölnyi méretű andezit és bazalt, 1 nagy cseresznyeág + 2 kisebb darab
- szűrés: hátsópolcos, br18 liter, ebből kb. 9 liter a bio rész, ebben lávakő és 1 liter fitlerlith van, előtte szivacsok és kerámiagyűrű
- levegőztetés: esőztetővel felszínmozgatás [plusz van benn egy aquael fan mini fej a flow miatt]
- tápozás:
:: 80g/l KNO3 oldat: 2ml/nap
:: 10g/l KH2PO4 oldat: 1.5ml/nap
:: 40g/l H2SO4 oldat: 1.5ml/nap
:: mikró+vas oldat: 1.5ml/nap [ebben pontosan nem tudom, mi van, ha minden igaz a greenaqua mikróval megegyező összetételű + vasat tartalmaz, nem tudom, milyen kelátolásban]
:: easycarbo 2.5ml/nap
- etetés: vörös szúnyoglárva, fehér szúnyoglárva, kerekesféreg, artemia, tubifex - ez mind fagyi, ezen kívül egy száraz mix, amiben fix algatabletta, sera vipan lemezes, panzi növendéktáp és panzi szárított tubi van összemorzsolva
- növények:
:: echinodorus bleheri - 1 tő
:: ranunculus inundatus - 1 tő
:: echinodorus uruguayensis - 2 tő
:: cryptocoryne wendtii 'brown' - 3 tő
:: anubias barteri var. nana - 3 tő
:: cryptocoryne parva - 4 tő
:: ceratophylum demersum - 4 tő
:: rotala rotundifolia - 5 tő
:: hygrophila polysperma - 8 tő
:: vallisneria spiralis - kb 30 tő
:: hemianthus micranthemoides - kb 40x10cm területen töménytelen tő
:: monosolenium tenerum - kb 8-10 cm2-nyi terület
:: pistia stratiotes - kb 5 tő
:: hydrocharis morsus-ranae [limnobium laevigatum] - kb 3 tő
:: lemna minor - kb 10-15 szál, de ész nélkül szaporodik
- állatok
:: poecilia reticulata [guppi] - 2H
:: macrotocinclus affinis [törpe szívóharcsa] - 5
:: boraras brigittae [zöldsávos törperazbóra] - 4
:: boraras urophthalmoides [türkizcsíkú törperazbóra] - 5
:: hyphessobrycon amandae [amandalazac] - 6
:: danio margaritatus [gyöngy dánió] - 10
:: crossochelius siamensis [sziámi ormányosmárna] - 2, ők még kicsik, 3 centisek
:: red cherry garni - 30-40
:: anentome helena - 8-10
a technika csövezés része hajlékony szilikoncsövekből és merev plexicsőből készült, valamint egy kisebb darab villanyszereléshez használt fehér csőből [ez talán pvc?].
10l garniszálló:
- méret: 29x16x23
- aljzat: 0.8-3mm bazalt
- dekor: 1db kis vasfa, 1db 15cm körüli andezit
- szűrés: levegős szivacsszűrő
- tápozás: a fenti listából mindenből fél ml naponta
- etetés: a fenti száraz mixből 2-3 naponta egy pici, nagyritkán egy letört darab az algatablettából egyben, néha a fagyasztott maradékából kapnak egy kicsit
- növények
:: anubias barteri var. nana - 1 tő
:: vallisneria spiralis - kb 2 tő
:: cryptocoryne parva - 1 tő
:: ceratophylum demersum - 6 tő
:: hemianthus micranthemoides - kb 40x10cm területen töménytelen tő
:: monosolenium tenerum - kb maroknyi
:: pistia stratiotes - kb 2 tő
:: hydrocharis morsus-ranae [limnobium laevigatum] - kb 2 tő
:: lemna minor - kb 10-15 szál
- állatok
:: red cherry - kb 40-50, folyamatosan szaporodnak
elnézést a hosszért, de tudom, hogy jobb az alapos információ, hátha valakinek van valami ötlete, mitől lehet.
minden ötletre vevő vagyok:) de így már legalább értem, miért nem ikráznak a galaxyk, amikor lágy vizet kapnak dögivel.
Nedőzz!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 1688
T.:Gábor
- Gabor77
-
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
Azért gondoltam a hígításra, mert ez ~10 ml kevés ahhoz, hogy egy bögrébe ellepje a műszer üveg részét, ebbe a kis pohárba meg nem merem tartani, mert könnyen felborul. De akkor egy darabig sűrűbben kalibrálok 4-essel...

- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Ne hígítsd fel semmivel a tárolásra szánt folyadékot..így használd!
Azt mondja az "álmoskönyv" hogy ha szárazan tárolja az ember,képes kiszáradni az elektróda-és tönkremehet.
Grat a műszerhez..
- Gabor77
-
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
halőrxxl beküldte: Gábor:ez nem lesz ok....kevés a hely a kupakban.Mikor behelyezed a kalibrálandó műszert ugye kicsikét meg kell mozgatnod.Javaslom egy kissé nagyobb tégelyke használatát-nálam pl a Sera csepptesztek üvegecskéje van "hadrendben".Ha tizedes pontosság is elegendő-márpedig miért ne lenne?-akkor is tudnod kell hogy menyit csal használt folyadéknál-jól gondolkodsz!
Ma megérkeztek a kalibráló folyadékok (azaz porok), gyorsan be is kevertem a 4-est, és a 10-est (7-eshez kalibráltam 1 hete), kiöntöttem egy kis adagot ahogy írtátok (kis üvegpoharakat fogtam be, másra úgysem jók, inni kicsi, díszek nem szép, erre jó

Itt a mérőedényem a 4-es folyadékkal: gabor77.uw.hu/001/ph_meter2.jpg .
Akkor elvileg, ha ezt a 4-es folyadékot kicsit felhígítom desztvízzel, abban tárolhatom folyamatosan a műszert? Mi történik egyébként, ha szárazon van tárolva, miben rossz neki?
- Gabor77
-
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
halőrxxl beküldte: Látom érdekel a téma;)!
Nem egy valós mérés volt,csupán amolyan témaindítóként dobtam be...gondoltam a kérdésem provokatív lesz kicsit hogy utánaolvasunk!
A valós csapvizem 535µS körül szokott mostanában lenni sajna-de nem panaszkodom,mert van akinél ez már nagyon jó lenne.
Hazánkban leggyakrabban az "nK"-t szoktuk emlegetni...
Persze, hogy érdekel, hiszen egy ilyen kütyüt ~2000 Ft-ért meg lehet venni, egy normálisabb cseppteszt is kerül 1000-1500-ba, és nem mindegy, hogy a csepptesztet mondjuk használhatom 20 mérésre, ezt meg jó esetben több ezerre.
Na igen, a vized miatt nincs okod panaszra, nálunk kb 2,5-szer keményebb a víz...
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Nem egy valós mérés volt,csupán amolyan témaindítóként dobtam be...gondoltam a kérdésem provokatív lesz kicsit hogy utánaolvasunk!
A valós csapvizem 535µS körül szokott mostanában lenni sajna-de nem panaszkodom,mert van akinél ez már nagyon jó lenne.
Hazánkban leggyakrabban az "nK"-t szoktuk emlegetni...
- Gabor77
-
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
halőrxxl beküldte: ha mérek 300µS-t,az mennyi keménységet jelent?Hogy pontosítsak..mennyi állandó keménységet jelent-mert engem nem foglalkoztat a változó keménység.
Na, még jobban utánaolvastam a hétvégén, és bár sok kérdésemre lett megfelelő válasz, mint ilyenkor szokott lenni, még több új kérdés merült fel

Sajnos amíg nincs ilyen mérőm (megpróbáltam OHM mérővel helyettesíteni, de sajnos azt nem készítették fel ilyen pontosságú mérésre, néha akár 20-25%-os eltérések is voltak 1-1 mérésnél, tehát ebből meg sem próbálok kiindulni) addig csak az olvasottakra tudok támaszkodni. Tehát vissza a mérésedre, ha tiszta (csapból jövő) vízben mérted ezt, akkor olyan 9-10 nK°, ha akváriumból kiszedett vízben mérted, akkor pedig kb 5-8 nK° kellene, hogy legyen, hozzáteszem, hogy szerintem.
Azért leírhatnád, hogy mennyit mértél ténylegesen.
Ha már keménységi fok, tudja valaki, hogy mi a hivatalos mértékegység jele az összkeménységnek? Mert az is minden weblapon már, láttam már: °d, nK°, nkf, GH, °dCH, °dH, d°f, grain, stb...
- Pasa
-
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
-
- Köszönetek: 360
- nebula
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Gabor77
-
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
nebula beküldte: és most várok a cserére:(]
Ráadásul most kb 2 hetet rá is számolhatsz csúszásnak, mert februárban az ottani nép nagyon el van foglalva az új év ünneplésével, ott nem olyan a buli, mint nálunk, hogy 31-én jól berúgsz, náluk hetekig ünneplik az új évet, és ilyenkor ott senki nem dolgozik, nincs szállítás sem, bolt sem nagyon...
- nebula
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-

és még a pH mérőm se érkezett meg a csájníz-pajtásoktól [illetve de, csak törötten, és most várok a cserére:(]
az akvakertészen olvastam, hogy 60-100tds lenne a felső határ, ameddig lágynak nevezhető - azaz "jó" - a víz.
ez kb 6nK.
aztán lehet, hogy rosszul emlékszem:)
Nedőzz!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-

Erről van szó...mivel magam is nagy mennyiségben fogyasztom az információkat-lehet hogy kissé már "túlolvastam magam".Ezért is kértem kicsivel előbb hogy bátran linkeljetek honlapokat-a téma fontos!
Javaslom hogy számoljunk/mérjünk microsiemensben/µS/,itt egy jól bejáratott viszonyszám is ismeretes már halas berkeken belül.
Anno mikor először mértem a műszerrel,bizony átszámolgattam én folyton..főleg azért hogy szokjam a műszert,és azonnal tudjam később hogy mit is mértem.Így talán többszáz mérés után bátran kijelentem hogy csapvizem 535 körüli,és hogy "kétszázas vízben" már sok corynak szaporodnia-és kelnie kell!:)Meglátjátok egy idő után már nem számoltok folyamatosan.....az ember agya rááll a számokra,ráadásul a műszer pontosabb is mint a cseppszámokat számolgató tesztek.Öhmmm..azért csepptesztek is legyenek kéznél egy komolyabb halazónál;).
A műszer itt is a gyorsaságot,és a pontosságot jelenti-felbecsülhetetlen annak aki kevert vízben halazik,netán szaporítgatna...
Hmm..de akkor mennyi is az a fránya ismert viszonyszám a µS,és a keménység között?Nem merem leírni..bár tudom hogy jó amit én tudok.Viszont a fenn említett olvasottságom elbizonytalanít.

- Gabor77
-
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
nebula beküldte: tehát a ppm tényleg nem ekvivalens a keménységgel
Én is erre a következtetésre jutottam, de mégis szinte minden TDS méréssel foglalkozó oldal ír 1-1 viszonyszámot a PPM, és a német keménységi fok között, csak akkor tudnám, hogy minek...
- nebula
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-

viszont mi a keménységet szerintem csak azért használjuk, mert nincs jobb - azaz mert ezt az értéket kapjuk meg a vízműtől, a csepptesztektől. a tds érték az akváriumi élőlények szempontjából szerintem pontosabban, jobban használható érték.
tehát a ppm tényleg nem ekvivalens a keménységgel, viszont a keménység meg nem az igazán lényegi infó számunkra

Nedőzz!