- Köszönetek: 11
Vízkémia
- S.Péter
- Nem elérhető
- Ikra
-
Töltöttem a "vízparára" jó fajta tatabányai csapvíz adatokat. Sajnos a nitrit és nitrát eredményét csak a megjegyzés rovatban tudtam közölni, mert a táblázatban feltüntetve nem engedte feltölteni. Ha lesz időm a jövő héten akkor megmérem az Által-ér vizét is.
Üdv S. Péter
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Gabor77
-
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
- Köszönetek: 124
Én is gondolkodom az elektronikus PH mérő beszerzésén, de januárig biztos nem lesz rá keret, és addig bőven kitart a csepegtetőm is. A keménység mérő cseppel inkább van bajom, mert az alkalmankénti ~40 csepp, azért elég jól fogyasztja a készletet, lehet olcsóbb lenne, ha olyan helyre költöznék, ahol lágyabb a víz...

Mondjuk a PH csökkenés olyan nagyon nem zavarna, mert a 8-as nem éppen díszhalaknak való (legalábbis nem neonoknak, és pandáknak), bár tudom, kibírják, de biztos jobban éreznék magukat egy 6-6,5-es körüli értéknél. Majd pár hónap után ha az akvárium biztos jól beállt, akkor szerintem ezzel is elkezdek foglalkozni, akkor viszont már jó, ha nem csepegtetéssel szórakozok...
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 1688
Amellett hogy a nitrátot "kiveszi",természetesen a színt is visszaállítja-na én pont ezért nem mindenhol alkalmaznám!Képzeld el ha valakinek a black water a célja,ez meg sorozatosan olyanná teszi-amíg ki nem merül-mint a friss víz.El kell gondolkodni azon,hogy a víz színe is megmaradjon-e,vagy csak a nitrát eltávolítása a fő cél?Érdekes kombináció ez...
Egyébként ha nyitott szemmel olvasol akkor láthatod:sorozatos mérésekkel a ph csökkenéséből is -talán-következtethetsz a nitrát dúsulásra,bár megvallom e dolgot nem erőltetném.Nézd,könnyen nyilatkozom sorozatos mérésekről amióta elektronikus műszerekkel mérek-én is voltam olyan helyzetben hogy a csepptesztek elfogytak még a boltban is:(Ezért "rágtam be"-és bár csepegtetős teszteket mindig is fogok itthon tartani-de a gyors mérésekre már könnyebb-gyorsabb módszer is rendelkezésre áll.
Nem fogsz csalódni a nitrátszelektív gyantában..pár hónap,és pár regenerálás után barátodként fogod alkalmazni ott,és ahol kell.Sok sikert neked!
T.:Gábor
- Gabor77
-
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
Persze, nem a nitrát szintre értettem, hogy látom, csak gondoltam, ha kimerül a gyanta, akkor nem csak a nitrát szint jön vissza, hanem a víz színe is visszaáll, de ezek szerint nem. Mérni max PH-t tudok, nitrátot nem, így marad a halak figyelése.
A linkeket is köszi, megnézem őket.
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 1127
Szűrőszöveteket a gyantához itt megnézheted:
http://ponyvatextilbt.hu/Szuroszovetek.html
http://bolthely.hu/mehesz/id/00143_Szuroszovet
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-

- Gabor77
-
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-

- Gabor77
-
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
Mátéfi beküldte: Gh = general hardness azaz állandó keménység
Kh = carbonate hardness azaz változó keménység
egyébként itt http://aquaristik.5mp.eu/web.php?a=aquaristik&o=2UG_0G7Dx0 nagyon szépen le van vezetve, olvasd el.
Köszönöm!
Átolvastam, nagyon jó leírás, minden benne van, amit a vízről tudni szerettem volna, sőt, még jóval több dolog is. Még 2-3 alkalommal át kell olvassam, hogy tényleg fel is fogjak mindent, és rögzüljön is, de már első olvasásra is sok új infó jött.
- Gabor77
-
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
halőrxxl beküldte: jónak gondolom a megfelelő szemsűrűségű planktonháló anyagát is;)Lényeg hogy a víz valóban könnyedén átjárhassa
A gyanta barátian regenerálható-talán olvastál már tőlem ilyen blogot;)-,és inkább sűrűbben tegyük semmint elhanyagoljuk!
Sok sikert neked hozzá!
Köszönöm!
A planktonhálót nem ismerem, de majd utánanézek, google barátom valószínűleg jól ismeri, én egy fehér póló szétszabdalására gondoltam, a póló anyaga elég kis lyukúnak tűnik, de a víz lazán átmegy rajta, de előtte megnézem a hálót, hogy mi az, és be tudom-e szerezni, mert mifelénk semmi nincs, a gyanta beszerzése sem volt egyszerű...
Igen, olvastam a blogot, és ott láttam, hogy harisnyát használsz, ezért is próbáltam ki, de nem sokkal jobb, mint a gyári háló, amit adtak hozzá, és miután kis adagot vettem, muszáj találjak valami olyat, amiből nem esik ki a sok apró golyó.
Én úgy terveztem, hogy havonta kap sós vizet, ha kell neki, ha nem, de valószínűleg látni is fogom a vízen, ha elhasználódik előbb, mert sokkal tisztább lett a víz, pedig nem volt koszos előtte sem, és még csak 5-6 órája van benne a gyanta.
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Gh = general hardness azaz állandó keménység
Kh = carbonate hardness azaz változó keménység
egyébként itt http://aquaristik.5mp.eu/web.php?a=aquaristik&o=2UG_0G7Dx0 nagyon szépen le van vezetve, olvasd el.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
A nitrát szelektív gyantával kapcsolatosan:valóban megfigyelhető hogy a ritkább szövésű harisnyából képesek a kisebb szemcsék "kivándorolni"-a halakra én semmiféle károsat azonban nem tapasztaltam.Azonban valóban sajnálná az ember ha a sok regenerálási lehetőséget amiatt nem tudná kihasználni,mert időközben elfogy a gyanta....Javaslatom:a víz által még éppen átjárható,de a szemcséket megfelelően tartó "neccet" válassz-jónak gondolom a megfelelő szemsűrűségű planktonháló anyagát is;)Lényeg hogy a víz valóban könnyedén átjárhassa-ellenkező esetben 3-4 naponta ajánlatos kézzel átforgatni a gyantát tartó tasakocskát.Még egy dolog a gyantával kapcsolatosan:mérni kell a vízparamétereket,mert ha a halaink gyanúsan pilledtek-étvágytalanok,akkor valószínűleg már kimerült a töltet!Ez esetben nálam a kémhatás erősen savas irányba is képes volt eltolódni-a nitrát pedig igen rövid időn belül az egekbe szökött.Szerencsére vízcsere után már minden ok volt-de a gyanta nekünk akvaristáknak egy dologra nagyon jó:a vízcserék közbeni nitrát mérséklése,szinten tartása.A világért ki nem hagynám a vízcseréket!A gyanta barátian regenerálható-talán olvastál már tőlem ilyen blogot;)-,és inkább sűrűbben tegyük semmint elhanyagoljuk!
Sok sikert neked hozzá!
- Gabor77
-
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
Mátéfi beküldte: http://vizipara.akvariummagazin.hu/welcome/twaterdb
Kitölteném a táblázatot, mert a megyénkben nincs még mérés.
Lemértem (csepegtetős módszerrel), nálunk a karbonát keménység 26-os, a német keménység 40-es

- Gabor77
-
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
halőrxxl beküldte: Bár nálam harisnyában vannak a kis adagocskák,véleményem szerint sokkal jobb volna valami lapos "fazont" adni neki..
Sziasztok!
Miután egy csomó jót írtatok a SZAT gyantáról, beruháztam én is egy kisebb adagra.
Azt vettem észre, hogy a gyári "zacskóból" is esett ki jónéhány kicsi golyó, áttettem harisnyába, de abból is esnek ki a golyócskák. Ez normális dolog? Nem árt a halaknak, és nem fogy el egy idő után az összes?
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
http://vizipara.akvariummagazin.hu/welcome/twaterdb
vezető hivatkozást egy viszonylag jól látható helyen elhelyezni, mert itt a fórumon úgy hiszem, hogy el van kallódva. Így nem sokan fognak adatot szolgáltatni, ha nem is tudják azt, hogy ilyen lehetőség is van.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-

- imperatore
-
- Nem elérhető
- Növendék
-
- Köszönetek: 75
Viktor
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Rendkívül jó,hogy a régebbi eredményeket menti a program,és valóban baráti a felhasználás módja.A GPS koordináták viszont megérdemelnének egy mezőt szerintem....a magam részéről holnap körbeszaglászok hogy tudok-e kölcsönözni?
Van azért egy gondolatom még....szeretnék egyes vízfolyásokat több helyen is tesztelni...hogyan lehetne jelezni hogy ez most a forrásnál volt,emez egy település alatt,egy harmadik pedig a torkolatnál?
Aztán még egy,bár gondolom erre azért gondoltál az elején....a táblázatba esetlegesen belenyúlhatnak jóakarók-hát legyen egy "gondozója"..mi majd küldözgetjük az adatokat!

- Mátéfi
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Halőr: sajnos az arab típusú számkaraktereken kívül más jeleket nem tud értelmezni a program, az általad jelezett nagyobb vagy kisebb értékre utaló karakterek egyébként sem pontos értékre utalnak, ezért véleményem szerint célszerű a mérőeszközök rovatban utalni erre. A paraméter rovatba pedig a mért értéket beírni csak számokkal.
- imperatore
-
- Nem elérhető
- Növendék
-
- Köszönetek: 75
Viktor
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Igen sok időt töltesz a hálón..találtál már olyan nagy felbontású térképet,amin a legkisebb patakocskák is névvel megtalálhatóak lennének?Talán ez is beilleszthető lenne egy almenü szerű dologgal...hogy az érdeklődő lássa azonnal hogy ez a vízfolyás hol található,mi a valós neve.
Itt a falunkon keresztülfolyó kis pataknak is rengeteg neve volt-van....én tudom hogy ez a Hódos patak,de van aki Sárga pataknak,van aki Pácosnak,és van aki egyszerűen csak Nádasdi pataknak hívja....Nos,ezért is lenne fontos a dolog-meg hogy egyáltalán megtaláljunk egy ismeretlen vidéken csörgedező eret-patakot.
Ismét munkát "adtam" mi?