- Köszönetek: 1688
A díszhaltenyésztési tevékenység adózása
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
A magam részéről mint laikus igazából csak "értetlenkedni" tudok,mert én elveszek a paragrafusokban-sőt számomra nem is mindig érthető a nyelvezet hiába van magyarul.Élénken figyelem az itteni történéseket,hozzászólni esetleg csak kérdéssel tudok majd.
A cikk,és a benne rejlő mondandó egész biztosan befolyásolja majd az én hobbimat is vagy pozitívan,vagy negatív irányba-ezért is várom az egészet kissé feszengve.
Köszönet a fáradozásotokért!
T.:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Pasa
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
- Köszönetek: 360
Az idézett "vaterás" cikk nem teljesen felel meg nekünk, hobbi-akvaristáknak, mert nálunk egy tevékenységről van szó, nem csupán kereskedelemről.
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halivadek
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 211
- karancsalja66
- Nem elérhető
- DiszhalAM
- Köszönetek: 83
- Pasa
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
- Köszönetek: 360
- Mátéfi
- COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 1127
http://index.hu/gazdasag/2014/02/26/igy_adoznak_a_vaterasok/
- Mátéfi
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Mátéfi
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
planta.aquariana.cz/akva_zivnosti_02.htm
fordítóval:
translate.google.com/translate?u=http%3A...bb=1&ie=windows-1250
- Mátéfi
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
http://fn.hir24.hu/gazdasag/2013/05/08/hatalmas-nav-bukas-esely-az-adozoknak/
- dalialama
- Nem elérhető
- Ikra
- Köszönetek: 9
"Mindezek alapján azonban a magánszemélynek kell megítélnie, hogy az általa folytatott értékesítés jellegéből adódóan gazdasági tevékenységnek minősül-e vagy sem."
Én, véleményem szerint nem tevékenykedem gazdaságilag még jellegből sem, és Ti?
Olyan ennek a területnek a szabályozása, mintha filozofikusan közelítené meg egy villamoson az utas és az ellenőr, hogy jogosan használja-e a villamost az ember, vagy sem. Talán találják ki először, hogy mi a törvény és aztán kezdjenek ellenőrködni. Nincsen belelátásom ebbe az egészbe, tehát lehet, hogy nem jogos a reakcióm, de nekem ez a véleményem.
A következőket remélem nem olvassa valami illetékes:
Szerintetek egyébként mi a reális megoldás, feltételezve azt, hogy a törvények nem fognak a hobbitenyésztők kedvéért megváltozni? ..és egyébként mi a mostani gyakorlat, mi a valóság?
- Mátéfi
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
A NAV vett egy kutyakölyköt 100 ezerért
vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20130403-a...kot-100-ezerert.html
- grof
- Nem elérhető
- Ivadék
- Köszönetek: 18
- toist
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
- Köszönetek: 363
Az biztos, hogy minden zavaros, ami a témában van szabályozás és nincs egyértelmű állásfoglalás + aki kicsit nagyobban és annak legalizálásban gondolkodik mindjárt iszonyatos kiadásokba ütközik, de fentebb Mátéfi által linkelt cikk szerintem vonatkozik az akvaristákra és kis tételben hobbitenyésztőkre is. Az élő állat ingóságnak számít (bár már többször jelezted, hogy szerinted nem, de vigyázz, mert most utánakérdeztem és olvastam ), mivel a polgárjog két féle kategóriát ismer, normál esetben az ingóságot komplementer halmazzal értelmezi: leegyszerűsítve minden, ami nem ingatlan, az ingóság.halivadek beküldte: Végigolvastam, zavaros az egész, ránk nézve nem nagyon találtam benne semmit, mert végig ingóságról ír, az élő állítok pedig nem tartoznak bele.
Ha a NAV oldalán itt nav.gov.hu/data/cms40469/Kitoltesi_Utmutato.pdf megnézed a B) Nagy értékű ingóságok megtakarítások rész alatt a 3-as pontot, ott látod felsorolva egyéb ingóságok között az állatokat. Egyébként ingóságra találtam egy másik egyszerű példafelsorolást: ingóság (üzletrész, gépjármű, árukészlet, élőállat, termény).
Ettől függetlenül fentebbi cikk sem oldja fel azt az ellentétet sajnos, hogy egy esetleges ellenőrzés kimenetele nagy mértékben függ az ellenőrző személy megítélésétől (mi üzletszerű, mi jelentős stb)...
- Mátéfi
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- halivadek
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Válallkozást meg nem érdemes kicsiben indítani.
Voltunk egy könyvelőnél, aki szépen elmondta a dolgokat.Uánna rájöttünk hogy ezt nem nekünk találták ki, mert ugyanazok a feltételek vonatkoznak egy tenyésztőre mint egy kisállatkereskedésre
Ezek a kiadások várhatóak egy tenyészetnél:
könyvelés 5000 Ft/hó
állatorvos 10-20000 Ft/hó
Kereskedelmi és iparkamara 5000 Ft/év.
elhullot állatok elszállítása (veszélyes hulladéknak számít): ?Ft/hó
És még ezekhez jön az adó az államnak (a nyereség 30-40%-a), meg az iparűzési adó az önkormányzatoknak: (bevétel-tárgyi kiadások)*2%
- Mátéfi
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Sajnos mindenki csak hallomások alapján próbál rendet tenni a gondolataiban, de mélyebben nem néz utána. Ez nagy hiba lehet adott esetben, mert a jogszabály helytelen értelmezése sem mentasít semmilyen jogkövetkezmény alól.
- halivadek
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Mátéfi
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
http://www.penzcentrum.hu/adozas/interneten_adod_el_a_cuccaidat_igy_uszhatod_meg_az_adozast.1035673.html
- lucius
- Nem elérhető
- Növendék
- Köszönetek: 39
Üdv:Feri
- mmccannon
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 374
Vagy Pit-et megkérdezni, hogy náluk miként működik. Slágvortokban azáltal is képet tudnánk alkotni.
(A fentieket gondolom én, szőke akvarista. )
Mary