A díszhaltenyésztési tevékenység adózása

Több
10 éve 10 hónapja #21 Írta: halőrxxl
Rendkívül jó is lenne ha beszélhetnénk róla,bár régebben pár részletet elmondogatunk pro és kontra.Kiemelkedően nagyon szépen köszönöm az egyesületnek,a majdani cikk írójának,az adózás berkein belül kiigazodóknak-és mindenek előtt neked mesterünk hogy ezt a nagyon fontos témát érdemesnek tartjátok előtérbe helyezni.
A magam részéről mint laikus igazából csak "értetlenkedni" tudok,mert én elveszek a paragrafusokban-sőt számomra nem is mindig érthető a nyelvezet hiába van magyarul.Élénken figyelem az itteni történéseket,hozzászólni esetleg csak kérdéssel tudok majd.
A cikk,és a benne rejlő mondandó egész biztosan befolyásolja majd az én hobbimat is vagy pozitívan,vagy negatív irányba-ezért is várom az egészet kissé feszengve.
Köszönet a fáradozásotokért!
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
10 éve 10 hónapja - 10 éve 10 hónapja #22 Írta: Pasa
A cikket március végén kapom meg, az újság május 1-én jelenik meg. Gondolom itt megvitathatjuk még megjelenés előtt a témát.
Az idézett "vaterás" cikk nem teljesen felel meg nekünk, hobbi-akvaristáknak, mert nálunk egy tevékenységről van szó, nem csupán kereskedelemről.
Last edit: 10 éve 10 hónapja by Pasa.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, szotyika

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
10 éve 10 hónapja #23 Írta: halivadek
Mikor jelenik meg? :)

Több
10 éve 10 hónapja #24 Írta: karancsalja66
köszönjük

Több
10 éve 10 hónapja #25 Írta: Pasa
A következő (96.) Akvárium Magazinban lesz egy cikk az adózásról, a hobbi-akvaristák számára.

Több
10 éve 10 hónapja #26 Írta: Mátéfi
"Az adózás szempontjából teljesen mindegy, hogy a neten adtuk-e el a holmijainkat vagy az utcán sefteltünk velük. A hétköznapi vaterások azért vannak más helyzetben, mint a piacozók, mert a licitálós vagy kereskedő oldalak elektronikus rendszerben rögzítik tranzakciós adataikat, így jobban követhető, mit adtak el és mennyi pénzért. A NAV-nak megvannak az eszközei az ellenőrzéshez: célvizsgálatot kezdeményezhet az üzemeltető cégnél (a Vatera közleménye szerint csak konkrét személyek adatait nézhetik meg, de nem kérhetik le például az adózási határhoz közeli felhasználók listáját – lásd keretes írásunkat a cikk végén)....................."

http://index.hu/gazdasag/2014/02/26/igy_adoznak_a_vaterasok/
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: szotyika

Több
11 éve 7 hónapja #27 Írta: Mátéfi
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
11 éve 7 hónapja - 11 éve 7 hónapja #28 Írta: Mátéfi
Last edit: 11 éve 7 hónapja by Mátéfi.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
11 éve 8 hónapja #29 Írta: Mátéfi
Nem a díszállattenyésztéssel kapcsolatos cikk, hanem az ingó értékesítéssel, de vannak érdekes dolgok. ...és látszik, hogy mennyire értelmezhetetlen a jogszabályok jó része. Egy üzemi termék esetén erre mondanák azt, hogy selejt, és bizony ott a selejtet gyártónak kellene megfizetnie az elpazarolt anyagot és munkaidőt egyaránt. A törvényalkotó ha selejtet gyárt azt ki fizeti meg?

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2013/05/08/hatalmas-nav-bukas-esely-az-adozoknak/

Több
11 éve 8 hónapja #30 Írta: dalialama
Nekem a következő a kedvencem a cikkből:

"Mindezek alapján azonban a magánszemélynek kell megítélnie, hogy az általa folytatott értékesítés jellegéből adódóan gazdasági tevékenységnek minősül-e vagy sem."

Én, véleményem szerint nem tevékenykedem gazdaságilag még jellegből sem, és Ti?
:huh:

Olyan ennek a területnek a szabályozása, mintha filozofikusan közelítené meg egy villamoson az utas és az ellenőr, hogy jogosan használja-e a villamost az ember, vagy sem. Talán találják ki először, hogy mi a törvény és aztán kezdjenek ellenőrködni. Nincsen belelátásom ebbe az egészbe, tehát lehet, hogy nem jogos a reakcióm, de nekem ez a véleményem.

A következőket remélem nem olvassa valami illetékes:
Szerintetek egyébként mi a reális megoldás, feltételezve azt, hogy a törvények nem fognak a hobbitenyésztők kedvéért megváltozni? ..és egyébként mi a mostani gyakorlat, mi a valóság?

Több
11 éve 9 hónapja #31 Írta: Mátéfi
A cikkbe kutyáról van szó, azonban a NAV szempontjából irreleváns, hogy kutya vagy haltenyésztő, hiszen jogilag ugyanazon kategóriába sorolják mindkét tevékenységet:

A NAV vett egy kutyakölyköt 100 ezerért

vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20130403-a...kot-100-ezerert.html
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Robi0108

Több
11 éve 10 hónapja #32 Írta: grof
A gond nem ebben van, hanem a rendszerességben. Az ingóságok értékesítésénél használható adókedvezmény csak NEM RENDSZERES (általános szabályként a másodiktól rendszeressé válik) értékesítés esetén él. Kérdés ha évi egy esetben értékesítek minek számít!. Azonban az évi egy eset az nem elégséges és ezzel nem megoldható a dolog.

Több
11 éve 10 hónapja #33 Írta: toist

halivadek beküldte: Végigolvastam, zavaros az egész, ránk nézve nem nagyon találtam benne semmit, mert végig ingóságról ír, az élő állítok pedig nem tartoznak bele.

Az biztos, hogy minden zavaros, ami a témában van szabályozás és nincs egyértelmű állásfoglalás + aki kicsit nagyobban és annak legalizálásban gondolkodik mindjárt iszonyatos kiadásokba ütközik, de fentebb Mátéfi által linkelt cikk szerintem vonatkozik az akvaristákra és kis tételben hobbitenyésztőkre is. Az élő állat ingóságnak számít (bár már többször jelezted, hogy szerinted nem, de vigyázz, mert most utánakérdeztem és olvastam :P ), mivel a polgárjog két féle kategóriát ismer, normál esetben az ingóságot komplementer halmazzal értelmezi: leegyszerűsítve minden, ami nem ingatlan, az ingóság.
Ha a NAV oldalán itt nav.gov.hu/data/cms40469/Kitoltesi_Utmutato.pdf megnézed a B) Nagy értékű ingóságok megtakarítások rész alatt a 3-as pontot, ott látod felsorolva egyéb ingóságok között az állatokat. Egyébként ingóságra találtam egy másik egyszerű példafelsorolást: ingóság (üzletrész, gépjármű, árukészlet, élőállat, termény).
Ettől függetlenül fentebbi cikk sem oldja fel azt az ellentétet sajnos, hogy egy esetleges ellenőrzés kimenetele nagy mértékben függ az ellenőrző személy megítélésétől (mi üzletszerű, mi jelentős stb)...

Több
11 éve 10 hónapja - 11 éve 10 hónapja #34 Írta: Mátéfi
Igen, pont ezt látom én is. Olyan induló költségek merülnek fel már az első pillanattól kezdve melyek egy kis hobbitenyésztő esetén egész egyszerűen nem kigazdálkodható. Ép eszű ember egy ilyen dologba nem menne bele, hiszen folyamatos, rendszeres és állandó kiadásokkal kell számolnia, melyek nincsenek tekintettel az esetleges és időszakosnak nevezhető bevételeivel. Fejlesztéssel és növekedéssel lehet, hogy eljuthat valaki abba a fázisba, hogy ezen nyereséghez nem köthető költségeket ki tudja majd gazdálkodni, de addig biztosan hatalmas veszteségekkel kell számolnia. Sokkal szerencsésebb lenne egy olyan jogi lehetőség, mely szerint a felmerülő költségek csak a tényleges nyereségre vonatkoznának. Mire gondolok? Számszerűsítve: eladsz 1 halat bizonylattal 100 forintért, és az után fizetned kell pl. összesen 40 forint jövedelem adót, de semmi mást. Vagy kifizeted az összes vonatkozó adót + egyéb költséget, de cserébe valamennyi vonatkozó kiadásaidat levonhatod az alapból, és csak akkor fizeted meg, ha van eladásod. Ha nincs, és ez igen gyakran előfordulhat, akkor ne legyenek kötelezettségeid. Tehát kizárólag akkor keletkezzen bármilyen kötelezettséged ha bevételed is van. Az igen méltánytalan, hogy akkor is fizetsz mindenféle dolgokat, hogy bevételed egy szál sem. Ilyet ép eszű ember nem vállal. Olyan jogi megoldásra lenne szükség, amely nem tekinti a tevékenységet rendszeres jövedelemszerzésnek, és nem terheli olyan költségekkel amit nem lehet kigazdálkodni. A tiszta, igazságos és méltányos az lenne ha a tényleges és lekönyvelt 100 forint forgalom után fizetsz x összeget, ami minden kiadásodat tartalmazza és összeg szerint még hagy némi hasznot is.
Last edit: 11 éve 10 hónapja by Mátéfi.

Több
11 éve 10 hónapja #35 Írta: halivadek
Erről beszéltünk Gyulával vasárnap a Harcsa utcában. Még maguk az Apeh-osok sem tudnak rendes tájékozattást adni.

Válallkozást meg nem érdemes kicsiben indítani.
Voltunk egy könyvelőnél, aki szépen elmondta a dolgokat.Uánna rájöttünk hogy ezt nem nekünk találták ki, mert ugyanazok a feltételek vonatkoznak egy tenyésztőre mint egy kisállatkereskedésre

Ezek a kiadások várhatóak egy tenyészetnél:
könyvelés 5000 Ft/hó
állatorvos 10-20000 Ft/hó
Kereskedelmi és iparkamara 5000 Ft/év.
elhullot állatok elszállítása (veszélyes hulladéknak számít): ?Ft/hó

És még ezekhez jön az adó az államnak (a nyereség 30-40%-a), meg az iparűzési adó az önkormányzatoknak: (bevétel-tárgyi kiadások)*2%

Több
11 éve 10 hónapja #36 Írta: Mátéfi
Így igaz. Csupán azért linkeltem ide, mivel nagyon sokan ez alapján értékesítik a halaikat, illetve erre hivatkozva. Több helyen olvasni ezeket az értékhatárokat.

Sajnos mindenki csak hallomások alapján próbál rendet tenni a gondolataiban, de mélyebben nem néz utána. Ez nagy hiba lehet adott esetben, mert a jogszabály helytelen értelmezése sem mentasít semmilyen jogkövetkezmény alól.

Több
11 éve 10 hónapja #37 Írta: halivadek
Végigolvastam, zavaros az egész, ránk nézve nem nagyon találtam benne semmit, mert végig ingóságról ír, az élő állítok pedig nem tartoznak bele.

Több
11 éve 10 hónapja #38 Írta: Mátéfi
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Robi0108

Több
12 éve 3 hete #39 Írta: lucius
A jelenlegi szabályokat nem elmagyarázni, hanem megváltoztatni kell! Mert értelmetlen, betarthatatlan és káros a hobby jövőjére nézve.
Üdv:Feri

Több
12 éve 3 hete #40 Írta: mmccannon
Valamelyik TerraPlaza-ra nem lehet felkérni egy adószakértőt, hogy tartson e tárgyban egy előadást?

Vagy Pit-et megkérdezni, hogy náluk miként működik. Slágvortokban azáltal is képet tudnánk alkotni.

(A fentieket gondolom én, szőke akvarista. :blush: )

Mary

Oldalmegjelenítési idő: 0.194 másodperc

Naptár

January 2025
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Bejelentkezés