Artemia salina tudtad, hogy…..

Több
10 éve 10 hónapja - 10 éve 10 hónapja #1 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Artemia salina tudtad, hogy….. témában
Fenti cikkhez felhasznált forrás:

brineshrimpdirect.com
Last edit: 10 éve 10 hónapja by Mátéfi.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
10 éve 10 hónapja #2 Írta: Mátéfi
Mátéfi létrehozta Artemia salina tudtad, hogy….. témát
1. Optimális körülmények között egy sórák nauplia két hét alatt felnőtt és szaporodóképes lesz
2. Az Artemia fellelhető már a 10 ppt só telítettségű vizekben is. Érdekesség, hogy 100 ppt sótartalom fölötti vizekben más állat nem képes megélni, így nem kell versenyeznie az élettér miatt.
3. Öt kontinens természetes sós vizeiben él Artemia salina, a tengerparti illetve belterületi sós tavakban egyaránt, olyanokban, amelyekben gazdag a klór, a szulfát vagy karbonátok oldott mennyisége.
4. Artemia két módon képes szaporodni:
- elevenszüléssel alacsonyabb sótartalom esetén
- petékkel/cisztákkal ha a víz sótartalma eléri a 150 ppt értéket. Csak viszonyításként, az óceánok sótartalma kb. 35 ppt. A természetben ez akkor következik be, amikor a párolgás miatt megnő a víz sótartalma. Az Artemia így biztosítja a következő generációk túlélését és a fajfenntartást. A petében visszafordíthatóan megszűnik az anyagcsere és mikor az esős évszakban a sótartalom felhígul a kedvező szintre, akkor a ciszták hidratációja rövid idő alatt - 24-48 óra – megtörténik, a lárvák kikelnek.
5. Az Artemia nagyon szapora. Minden negyedik nap képes több mint 100 petét rakni vagy élő naupliát világra hozni. Maximum 6 hónapig él.
6. A sórák életciklusának, élőhelyének, biológiai és ökológiai sajátosságainak ismerete mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a sós vízi adottságokat kihasználva jelentős biomassza hozamokat lehessen elérni. A jól szelektált sórák törzs szintén hasznos dolog, hiszen a minőség nagyban függ a törzs geno- és fenotípusától
7. Az Artemia úgy táplálkozik, hogy kiszűri a mikroszkopikus algákat és baktériumokat a vízből. Mivel nagy sótartalmú környezetben él, azért nem kell számolnia a táplálék konkurenciával, így monokultúrás tenyésztésre nagyon alkalmas. Az állomány sűrűséget nagyrészt csak a rendelkezésre álló élelem korlátozza.
8. Kísérletezzetek bátran - nem kell túl nagy edény sem hozzá - és etessetek sórákkal. Ha a pete árakat figyelembe vesszük, nem is olyan rossz dolog ez.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, Gabor77

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Oldalmegjelenítési idő: 0.108 másodperc

Naptár

March 2024
M T W T F S S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Bejelentkezés