Végveszélyben?

Több
7 éve 7 hónapja #1 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Végveszélyben? témában
:)
Friss hírek egyenesen a telefonkagylóból-merthogy a média most is hallgat még:).
A tegnap estefelé megejtett beszélgetésem az ÉDU-KÖVIZIG ügyeletével igen hasznos volt...a kapott telefonszámon azonnal rendelkezésemre állt Szabó József úr,akinek vázoltam keresésem okát,illetve a felvetődött kérdéseinkre is választ kértem.Megjegyzem hogy az egész pár perces beszélgetés igen közvetlen és segítőkész hangnemben zajlott,hiszen tudatosítottam a T.úrban hogy nem kötekedés,nem rosszindulat-hanem korrekt információkérés ügyében keresem.Úgy éreztem az ügy fontossága,ugyanakkor a projektben résztvevő intézmények hírneve is indolkolttá tette azt hogy ne találgatásokba fektessük energiánkat,hanem egyenes vonalon tájékozódjunk.
:woohoo: Na..azért egy incurkát meglepődött a dolgon.A hangulatom azonban jelentős javuláson ment át hiszen közölte,hogy az említett Örömkő-Laposi csatorna kotrása áll! Pontosan azért áll,illetve még egyenlőre azért nem folytatódik,mert a Fertő-Hansági Nemzeti Park kutatói felfedezték e faj élőhelyét...Nem kezdtek tehát neki a további kotrásnak,és mielőtt folytatnák mindenképpen szinte forródróton egyeztetnek a természetvédelmi hatóságokkal is.
Ez példás-ugye kár lett volna találgatnunk,és dőreségeket feltételeznünk?De a kisördög azért még bennem van-írhatott volna erről is a média!Bár nem szenzációhajhász már így a dolog,azért pár embert-köztük minket is!-megnyugtatott volna a tudat hogy felelősséggel dolgoznak,és profihoz méltóan teszik dolgukat.
A továbbiakban kívánom hogy mint a kivitelező,mind a vízterület gondozó cég a megkívánt követelményeknek megfelelően,és eredményesen dolgozzon.Kiemelten megköszönöm afféle outsiderként is a Fertő-Hansági Nemzeti Park kutatóinak munkáját..nemcsak arról van szó hogy dolgoznak a pénzükért,hanem arról is hogy mindezt szívvel-lélekkel teszik!
Azért jó érzés ilyet is hallani mai világunkban...szép napot nektek,és a csatornában élő lápi pócoknak is!:)
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: branco, toist, jocopoco95

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 7 hónapja #2 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Végveszélyben? témában
Egyetértünk uraim,és köszönöm hogy azonos hullámhosszra hangolódtatok velem.Míg más csoportok erejüket megfeszítve védik-szaporítják visszatelepítik ezt a kis halat,addig egy olyan élőhelyet ahol vadon is megél sőt reprodukálódik az állomány azt elkotorják.Nevetséges....már az összes médiának hangoskodnia kellene arról hogy nem,nem lesz kotrás,egy alaposan átgondolt újabb vizsgálat/tervezet másként oldja meg annak a résznek a rendezését.
Nem szeretnék ugyanakkor cinikus sem lenni,még kevésbé tájékozatlan..ezért postom írásával egy időben felhívtam az illetékes cég munkatársát-természetesen már csak az ügyeletet értem el.Kaptam viszont egy újabb telefonszámot,ahol a holnapi napon érdeklődhetek a valóban illetékes helyen.Megköszöntem,és holnapig türelemmel várok.Beszélgetőtársam még egyszer elkérte nevemet-telefonszámomat automatikusan küldi a készülék természetesen-,illetve megnyugtattam hogy nem támadó,hanem csak tájékozódó érdeklődés a hívásom célja.
Úgy érzem hogy ha megjelenik egy hír ami nyitott kérdéseket hagy maga után illendő a folytatást is közölni-időben!.Beszélgetőtársam -egy kedves hölgy-még elmondta hogy mindenféle engedéllyel,és a környezetvédők tudtával történik bármi is ha történik...ezt egyáltalán nem is vonom kétségbe.
Holnap megtudjuk hogy mi történik....sajnálom hogy erről ilyen formában kell tudomást szereznünk,nem pedig az írott,és az interaktív médiából.Rengeteg feszültséget,esetleges félremagyarázási lehetőséget-és a tájékoztatás hiányából eredeztethető értetlenséget takarított volna meg nekünk a fent emlegetett hírforrások köre ha időben tájékoztat.
Meglátjuk mit hoz a holnapi folytatás-természetesen laikusként nem mondhatunk ítéletet,nem is ez volt a célunk..csak szeretnénk tudni a miérteket.
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 7 hónapja #3 Írta: törpös
törpös válaszolt Válasz: Végveszélyben? témában
Szerintem nem kellene várni egy soha meg nem születő döntésre, - mert minek.(én el tudnám dugni azt a lápi póc állományt itt Kelet-Magyaroszágon, hogy senki megnem találja rajtam kívül (...).

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 7 hónapja #4 Írta: lucius
lucius válaszolt Válasz: Végveszélyben? témában
Gábor!
a döntést biztos 80évre titkosították. Az utókor meg majd néz mint hal a szatyorban mondván" te nédd mán milyen hal élt itt még nyócvan éve"

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 7 hónapja #5 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Végveszélyben? témában
Na,kiskezét csókolom..nagy a csönd!!
Szerda van-sehol egy hír a döntésről...
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 7 hónapja #6 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Végveszélyben? témában
Mi a környezetvédelem? Minden ami kihagy bármilyen emberi beavatkozást a természetes folyamatokba. Bármilyen jó szándékkal is nevezzük azt környezetvédelemnek, valójában környezetrombolásról beszélünk. Ha beavatkozunk bárhogyan, az környezetrombolás! A természetet csupán békén kell hagyni, tudja a dolgát nélkülünk is. Mi csak rontani tudunk rajta! A helyreállítási próbálkozások sem fogják soha elérni az eredeti állapotokat. Védett természeti területek akkor lennének, ha oda ember be nem tehetné a lábát semmilyen szándékkal.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 7 hónapja #7 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Végveszélyben? témában
Rendkívül jól fogalmaztál amikor ezt a címet adtad a témának.."végveszélyben".
Ráadásul én tudom hogy mit mondjak:egyáltalán nem kell tartani attól hogy az eredeti tervhez hűen kikotorják élőhelyét..az ég világon semmi probléma nincs,a hal fennmaradását támogatja a Vidékfejlesztési Minisztérium is.Eszmei értéke 250.000,-Ft/db-ez már egészen kicsi korában,még ikraként is meg kell hogy védje...sőt a Berni Egyezmény is védi, és szerepel a Nemzetközi Vörös Könyvben.Egyértelműen nemhogy kikotorják,hanem még élőhelyének a környékét is elkerülik mindenféle zavarással...én meg vagyok ebben nyugodva!
Na persze!:(
Tiszta erőből be akarom tartani azt a szabályzatot amit itteni regisztrációmkor elfogadtam-és be is fogom.....Azonban az utóbbin időkben olyan dolgokról értesülhet a híreket is olvasgató akvarista,ami előbbi bekezdésemet az álomvilágba helyezi át.A tendert elnyerő vállalat neve-helyzete sem ismeretlen..kérem itt a politika,és a pénz is beleugathat a dologba!:( Ezt szó szerint értem-nem véletlenül ezt a kifejezést használtam.A magunkfajta "kis senkik" most megláthatják majd hogy hogy működik ez-most mikor nem oly messzi folyó gátépítése miatt/Belo Monte/,hanem egy hazai halfaj megmaradása miatt kell aggódnunk.Hamarosan ki kell hogy derüljön mi fog történni....
Hadd kérdem már meg:ki az az észkombájn a ÉDU-KÖVIZIG szakemberei között aki tudván hogy a hal direkt az ilyen élőhelyeket kedveli a kotrás mellet dönt?Még azt is kérdezném hogy ha ilyen gigantikus szaktudással rendelkezik hogy egyáltalán megfordult a fejében ez akkor mi a...../jujj,majdnem csúnyát mondtam:(/szóval mit keres az állásában?Ki ő??Sőt:mi Ő?
Huuu..nem is szabad folytatnom-mi az hogy a "Közgéptől függ....?"
Mint látjátok vannak gondolataim-de azt mondom hogy gondolkodjatok el ti is....egyáltalán nem politikai töltettel kérdem:szabad lett volna kérdésessé tenni a további teendőket?A csatornában egy ilyen faj él...munka leáll,kivonul,befejez.A megrendelő felelősségének tisztázása,fejek porba hullása-mert dilettáns:(.
Felháborító....na most jön el a pillanat hogy aggódhatunk.Bízom a döntéshozók tudásában,és elhivatottságában-vagy csak abban hogy tudják mi a dolguk,mit kell tenniük.Kedd holnap van...de már az is felháborít hogy ez egyáltalán téma kellett hogy legyen,és senki nem mondhatja hogy az Index nem mérvadó portál!
Fáj a dolog keményen...
www.greenfo.hu/hirek/2013/03/27/sikerek-...c-megmentese-kapcsan
T.:Gábor
Ui.:nem is oly rég még kis vizákat telepítgettek a Dunába...nem folytatom inkább,és ezekért a gondolataimért is elnézést kérek.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 7 hónapja #8 Írta: peters
peters létrehozta Végveszélyben? témát

Ezt a cikket az index.hu mai számában találtam, talán nem haragszanak meg érte, ha bemásolom ide:

"A Közgéptől függ a magyar piranha sorsa

Október elején dől el, hogy aggódnia kell-e a természetvédőknek egyik fokozottan védett halunk véletlenül felfedezett populációjáért. A lápi póc nevű szigorúan védett hal szigetközi állományát ugyanis egy csatornatisztítási munka veszélyeztetheti. A közelmúltban vált biztossá, hogy mostanáig a területről kipusztultnak hitt lápi póc nagyobb számban él a Szigetköz egy csatornájában. Abban a csatornában, amelynek tisztítása a közeljövőben indul. A környezetvédők elérték, hogy egy időre függesszék fel a munkálatokat, de csak jövő héten derül ki, hogy alternatív nyomvonalat alakítanak-e ki, vagy a halfajra veszélyes módon folyik tovább a tisztítás.

A magyar piranha esete a folyószabályozással

A lápi póc egy apró ragadozóhal, amelyet az egyik megkérdezett szakértő magyar piranhaként emlegetett, mivel annyira falánk, hogy akár a nála nagyobb halakat is megtámadja. A halas anekdoták szerint ilyenkor megfullad, mivel zsákmányát nem engedi el.

Az állat agilitása azonban nem sokat ér a folyószabályozások ellen, amelyek az egész roszágban lecsapolták a mocsaras területeket, felszámolva a lápi póc élőhelyeit. A folyószabályozás sikerét mutatja, hogy a kis ragadozóhal annyira megfogyatkozott, hogy a Vörös Könyvbe is bekerült. Ennek oka az is, hogy a faj nem él a Kárpát-medencén kívül, és most már azon belül is egyre kevesebb helyen.

Halas körökben szenzáció volt, amikor 2010-ben a Fertő-Hansági Nemzeti Park kutatói jelentősebb számú lápi pócot fedezett fel a Szigetköz egyik csatornájában. Idén pedig nyilvánvalóvá vált, hogy a halnak akár 100 példánya is élhet Vámosszabadi közelében, az Örömkő-Laposi csatornában. A faj előfordulása ugyanakkor azt is jelzi, hogy a csatorna elmocsarasodott, növények nőtték be, a víz pedig inkább állóvízre emlékeztet, mintsem csatornára. Emiatt döntött úgy az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDU-KÖVIZIG), hogy kikotortatja a medret.

Szakemberek ugyanakkor rámutattak, hogy a kotrással a faj élőhelyét számolnák fel, amivel nem csak a lápi póc tűnne el a környékről, hanem annak a lehetősége is, hogy a faj visszatelepülhet a környék más vizeibe is. Oda, ahonnan a kilencvenes évek Duna elterelése kipusztította.

A Közgép keddig vár

A Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatósága emiatt kérvényezte, hogy a munkálatokat állítsák le. A felügyelőség egyelőre azonban csak azt rendelte el, hogy a munkálatokat ideiglenesen, október 1-ig korlátozzák. Ezalatt kell eldönteni, hogy a kivitelező cég alternatív csatornaszakaszt hoz létre, vagy a meglévőt tisztítja ki.

A környezetvédelmi szakemberek szerint a faj kiemelten védett státusza miatt, továbbá hogy a munka Natura 2000-es területen folyik, jó az esély arra, hogy békén hagyják a halak élőhelyét. Nehézséget jelent ugyanakkor, hogy a beruházó cég, a Közgép konzorcium, erre a munkára nyert pénzt, és nyilván olcsóbb a betervezett nyomvonalon dolgozni, mint alternatív megoldásokat keresni. (A Közgép a Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt.-vel és a Kötiviép B Kft.-vel nyerte el a 4,5 milliárd forintos munkát a környék vízrendezésére.)

Az ügy érdekessége, hogy a terület három részből áll, és úgy tudjuk, a kötelező környezetvédelmi hatástanulmányt csak kettőre végezték el. Éppen a szóban forgó terület maradt ki, és csak egy adminisztrációs lépéssel, a területek összevonásával indulhatott meg a munka az Örömkő-Laposi csatorna környékén is.

Kedden derül ki, hogy a vízügy végül melyik megoldás mellett dönt."

Eddig a cikk, melynek eredetiét itt tudod elolvasni.

Nem is tudom mit mondjak...

Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Oldalmegjelenítési idő: 0.234 másodperc