Fedezékek,barlangok,bújókák

Több
7 éve 3 hónapja #1 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Fedezékek,barlangok,bújókák témában
Igen-a nagy hevületben azt elfeledtem elmondani hogy nem így kiemelkedve gondolom a medencékbe elhelyezni,hanem természetesen víz alatti módon ;) !
Van pár ötletem,elgondolásom és tapasztalatom is-viszont el vagyok maradva még az ígéreteim megvalósításával is sajna...de ha korában nem is,akkor egy nyugalmasabb időszakban részemről visszatérhetünk rá!
T.:Gábor
Ui.:na ezért baj az ha az embernek van munkahelye...:evil: Ez poén volt!

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja #2 Írta: toist
toist válaszolt Válasz: Fedezékek,barlangok,bújókák témában
Gábor, érdekes amit írsz és nagyon jók a képek! Előszeretettel rakom be úgy a tőkéket, hogy felül hátul (lehetőleg kilógva, nem látható helyen) induljon és valahol lent érjen véget, mert szerintem is így mutat legtermészetesebben, de a fentről induló és le nem érő "lógás" azért szerintem, ha a természet modellezése szempontjából nézzük, relatív. Hiszen az, hogy a víz mennyire csak a gyökerek aljáig ér, vízállástól is függ, tehát attól, hogy milyen vízterületről milyen időszakban beszélünk, szerintem az általad küldött kép sem lenne ilyen minden évszakban - különösen például ívás idején, amikor valószínűsítem, hogy az itt vízbe lógó gyökerek víz alatt vannak és ikrázóhelyül szolgálnak, ahogy az ivadék első pár napjában/hetében búvóhelyül is, optimális esetben... Persze pl egy lövőhalas esetleg félcsőrös csukás medencében nagyon el tudnám képzelni (meg azért a többiben sem zárnám ki :) ) azt a kivitelt, hogy a díszlet árnyékol és éppcsak a vízbe lóg, talán a kivitelezése sem olyan vészes, akár blogot, akár pár ötletet szívesen olvasnék tőled, hogyan lehetne ezt akváriumba lehető leghitelesebben átültetni!

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja #3 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Fedezékek,barlangok,bújókák témában
Gergő ha ancikat fogadsz be magadhoz akkor már aztán tényleg úgy érzem hogy "enyém a medencéd" :D. Nagyon-nagyon támogatom-kiemelten imádnám ha nálad is szaporodnának,és biztosan fognak is! Akár a jövő hét végén már betelepedhetnek..te nem fogod elhanyagolni a vízcseréket,és mindenféle földi jóval ellátod e halakat,tudom!
Privátban menni fog a fiatalember elérhetősége,a növényt pedig vedd tiszteletem jeléül-sokat beszélgettünk,sokszor komolyabban is "tereltelek"...földim,és hobbitársam vagy!Nőjön mint a gép,sarjakat neveljen neked szép sorban és nagy mennyiségben-ezzel járulok hozzá a medencédhez!(A növényke lelkére ráhatok ma estefelé,de tuti hogy pár csigapete is migrál vele;) )
Hooopp....off a fenébe megint,de küldök pár Nebula féle Limnobiumot is..a többi priviben!;)
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Bishop

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja #4 Írta: Bishop
Bishop válaszolt Válasz: Fedezékek,barlangok,bújókák témában
Valóban :) . Egy baltával vágtam ki a tőkét és úgy maradt. Tényleg nem a legszebb látvány, ezért legömbölyítem ;) . Nem ferde a szivacs, csak ilyen a szöge a fotónak. Látszik, hogy a cseh emelő is ferdének mutatkozik és a medence másik oldala is. Ami egy kicsit zavar, hogy kidomborodik a közepe, 1,5 cm-t hagytam rá a vágásnál. Ezért van kővel megtámasztva a közepe alul. Az anubias nagyon jó ötlet és ha tényleg megoldható, elfogadom ;) . Egy ismerősöm felajánlott nekem egy pár ancit a szomszéd településről. Ezek már elég nagyok és ikráztak is neki (csak úgy a'la natúr)... Jó ötlet nekem ez szerinted? :) Két hét múlva betelepíthetem? A biostartot már írtam... Elég puritán módon tartja őket, csak ezek maradtak neki. Puritánt nem az akvárium berendezéseire értem, hanem pl az egy az egyben vízcserére és hasonlókra.


Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Köszönettel:
Gergő
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja #5 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Fedezékek,barlangok,bújókák témában
Ok lesz, attól a két kis kocsonyásodástól nem kell tartanod..de úgyis mindjárt vetetem ki veled a tőkét,majd letörlöd azt is!;)
Gergő kérlek a mattent igazítsd meg függőlegesen,kicsikét zavaró a hanyatt esett szivacs látványa számomra(Ha esetleg csak a nézőpont okozza,akkor passz;) ) Másik amit a helyedben okvetlenül átgondolnék:a tőke vágási vonala felül rendkívül markánsan mutatkozik-kérlek vagy fordítsd el,vagy ami jobb volna:legömbölyíted.Ha már úgyis mozgatod-ha mozgatod a kedvemért;)-akkor ezt a kövön való alátámasztást is iktasd ki-bőven elegendő ha három ponton támaszkodik,egyben akkor a legstabilabb is!Akkor sincs semmi baj szerintem ha nem ér le minden ága az aljzatra,sőt erre a "lebegőre" én máris kötöznék egy törpe anubiast,hadd engedgesse a gyökerecskéit.
Maga a tőke nekem igencsak tetszik!Imádom a hasonló látványt medencéimben,én nem rettenek el a frontüveg akár 2-3 centis közelségéből indított ágaktól sem!Ez a dekorod idővel megint "háromlábú" lesz,mert anciék a bal szélső vesszőt fogják leghamarabb elrágcsálni.Ha anubiast kötöttél rá semmi dolgod:megvárod míg a növény ismét befordul a megfelelő irányba,és kezét csókolom!
A holnapi napon van szerencsém Miskolcra küldeni pár ajándékomat viszonzásul ottani kollégáimnak-ezért gyors válaszodat kérném:megoldható lenne hogy egy járdánházi anubias nálad fejlődjön tovább?Sarjat választok le neked máris,te pedig készülj némi kötözőeszközzel! ;)
T.:Gábor
Ui.:medencéd akár ha én csináltam volna kissé korábban...ezért is nagyon szeretném ha a növényke nálad továbbnőhetne.Ha a crypto-k idővel nem is fogják bírni a csapvizet,ez a kis hozzájárulásom bizonyosan!Tetszik!Grat-egyszerű,de nagyszerű(Tanulsz és tanítasz,köszönöm!)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Bishop

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja #6 Írta: Bishop
Bishop válaszolt Válasz: Fedezékek,barlangok,bújókák témában
Sziasztok!

Február 3-án indítottam egy akváriumot:

(Ezt csak azért írom le, mert utóbbi pár posthoz kapcsolódik.) Került bele szőlőtőke is fejjel lefelé :) . Próbáltam a belógó gyökér hatását kelteni, de sajnos csak így sikerült... Kicsi a tőke és ritka.
Kb december elején szedtem, azóta ázott (igaz csak 2 hónapot), de az is csak azért, mert az akvárium többi hozzávalója, berendezése, technikája beszerzés alatt állt. Egyébként nem akartam áztatni. Aztán kifőztem. Majdnem egy órát rotyogott :) . Ma viszont megfigyeltem (három nap elteltével), hogy egy-két helyen átlátszó kocsonyaszerű lepedék/penész(?) képződött rajta. Nos hát :) nem vagyok megijedve, mert abban bízom, hogy a halak ellátják a baját (vagy a csigák). Neptun biostart adagolásával 2 hét után már tehetek bele pár ancit?
Üdv.:
Gergő
Mellékletek:

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja #7 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Fedezékek,barlangok,bújókák témában
Jut eszembe,és még a bujkáláshoz is passzol:lassacskán azért csak jön a tavasz,jönnek a nagy árvizek!Sétálgassatok az ártereken az ár levonultával,mert találhatok olyan "bujkálókat",melyben a halak a legnagyobb biztonságot találhatják meg,és a természetben is ezt használják legtöbb esetben!Miről is van szó ugye,miről beszélhet már megint Gábor?;)
Kérem tisztelettel az alámosott partoldalakból mindenhol alálógó gyökérzetre szeretném terelni a figyelmeteket...a világ legszebb dekorációja!Vastagabb,vékonyabb gyökerek kesze-kusza világa,megannyi halnak bölcsője és leskelődő vagy rejtőző helye a természetben is-mi ezt felülírni nem tudjuk,nem akarjuk!Akvarista társaim-kérem hogy eddig méltatlanul mellőzött vízparti fák kimosódott gyökereire is vessetek vágyódó pillantásokat...tiszta szívemből mondom hogy elfacsarodik a szívem ha belegondolok mennyire imádtam világ életemben a vízszint közelében nézelődni!Csodákat láthat az ember már hideg vízben is,hát még egy trópusi medence törékeny kis halacskái milyen gyönyörűek a vízbe lógatott gyökérzet között!
Nem bírok magammal érzem,ezért megmutatok nektek egy képet-lehet hogy ismerős lesz! ;)Kérlek hajolj közelebb ha a parton ilyesmit látsz-de akár le is guggolhatsz velem a vízszintig:Na kérem...innentől ez már "vérkomoly" blogtéma,amit valakinek előbb vagy utóbb meg kell írnia!A természetben járva csodákat láthatunk,és nem is kell olyan nagy fantázia ahhoz hogy hasonlóakat medencéinkbe álmodjunk,ugye?Nem csak kölyökdomolykók leskelhetnek ki a kis gyökerecskék közül,hanem biz' megriadt díszhalaink is kifejezetten jól mutathatnak ilyen környezetben!Vajon mi az oka annak hogy az akvaristák szinte mindegyike a talajszintről építkezik,és ha rejtekadó helyről esik szó mindenki az aljzathoz közeli tereptárgyra asszociál?Nem lehet hogy valamit mi úgymond "benéztünk"?Gondold velem tovább a dolgot hobbitársam:a folyó medrében minden változik,folytonosan képződnek és megszűnnek búvóhelynek is alkalmas mederalakulatok,barlangok stb..csak egy dolog a változatlan,és folytonosan újraképződő:a vízparti fák belógó gyökérzete.Lehet hogy olyan medencéket is kellene készítenünk melyek úgy néznek ki mint a fenn látható képek valamelyike?Lehet hogy egy "belógó gyökeres" river tank lenne az igazi?
Nyitott kérdéseket hagyok kész akarattal...gondolkodj,engedd szabadjára a fantáziád!Tél van,de jön majd a tavasz-szóltam! ;)
T.:Gábor
Mellékletek:
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: toist, jocopoco95, S.Péter, koba0525, Takker

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja - 7 éve 3 hónapja #8 Írta: toist
toist válaszolt Válasz: Fedezékek,barlangok,bújókák témában
Igen, én is úgy gondolom, hogy mindkettőnknek igaza lehet.
Én a főzés nélküli módszert/módszereket szeretem ehhez viszont idő kell, másrészt így szoktam meg és még nem csalódtam benne, harmadrészt a kedvenc tőkéim egy rendes üstből is kilógtak volna :).
A főzéses módszer ugyanolyan vagy egész hasonló eredményre - csak gyorsabban - vezethet mint a szárításos/áztatásos. A főzés azért változtat szerintem a szöveteken/rostokon stb, de ez nem feltétlenül hátrányos, gondolom túl sok hőérzékeny vitamin sincs egy tőkében, tehát egy algázós akváriumban nem nagyon szól semmi a főzés ellen. (Viszont, ha csak áztatni akar valaki, főzni nem, a szárítás szerintem előnyös lépés lehet, mert a ki nem száradt tőke nekiláthat hajtani, beindul a nedvkeringése, aztán esetleg bomlásnak indulhat, ami nem igazán előnyös.)
Amit mindkettőnél betartanék: ha nem 200%-ig biztos, hogy biztonságos a tőkét vízbe rakni és nem ázik ki belőle semmi, előtte azért csigákat érdemes mellérakni egy más élőlények nélküli tárolóedényben.
Nálam ez működik, Gábornál az (bár háromszor annyi ideje, szerintem azért ilyen távon mindkettőre kijelenthetjük már, hogy működik :) ), nekem sem volt még soha problémám velük, szóval bármelyiket is válaszd, jó rágcsálást és bújkálást a jószágaidnak hozzá! ;)
Last edit: 7 éve 3 hónapja by toist.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, jocopoco95

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja #9 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Fedezékek,barlangok,bújókák témában
Jocó nekem nem volt-de az akvarisztikában minden igaz,és az ellentéte is az lehet!Toist tapasztalata is bizonyosan helyes,én meg a sajátomért állok jót.Nálam mindenhol vannak ancikák különböző korosztályban,és RC garnélák is-a fákat a bekerülésük pillanatától kitüntetett figyelemmel azonnal kezelésbe is veszik!Gondolom ezért nem volt még a több mint három évtizdes gyakorlatom során gáz a fákkal,de még penész sem soha!Ez persze nem azt jelenti hogy csak ez az út járható..tegyél próbát,és jelezz vissza kérlek!
Tegnap igen extrém próbát indítottam egy ancikkal,garnélákkal bíró medencében.Mondhatni mint a természetben-beesett egy fadarab a medencébe ;).Nulla takarítás,semmi kifőzés-még a port is rajta hagytam...meglátjuk mi lesz,egyenlőre természetesen úszik a fa a víz színén.direkt olyat választottam melyen még korhadó részek is vannak,és két reményteli üreg is "kitágulhat" majd anciék fogai nyomán.Az efféle próbákat azonban nem tanácsolom senkinek,csak meg szeretném nézni hogy hogyan alakul a dolog,kell-e túlaggódnom a témát.
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja - 7 éve 3 hónapja #10 Írta: jocopoco95
jocopoco95 válaszolt Válasz: Fedezékek,barlangok,bújókák témában
Na akkor majd kölcsön veszem a nagy kondért és kifőzöm őket. Jó pár darab. Akkor nem lesz probléma ha nem várok vele 1 évet?
Köszi szépen a segítséget.
Last edit: 7 éve 3 hónapja by jocopoco95.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja #11 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Fedezékek,barlangok,bújókák témában
Tetszik a dolog...áztatni,letisztítani,kiszárítani.
Főzd ki most,ezáltal megállnak a sejtbiológiai folyamatok-semmi sós víz meg hókuszpók,csak a'la natur főzd egy órát.Utána öblítsd le,ha zavaró a kéreg akkor vedd le(én az istenért se tenném,anciéknak kedveskednék;) ),és ha úgy gondolod hogy jó lesz akkor még egy öblítés és zutty.Azonnal merül...
Valóban igaz hogy a korszerű nagyüzemekben úgy metszenek,sőt néhol háztájiban is-de keressétek az ún.kordonos művelést-na ott kell lennie vastag ágaknak is!Igaz nagyon enyhén színez,meg a kéreg darabkái ahogy lemállanak kissé szennyeznek-de aki természetes dekort akar az ne patikatisztaságra törekedjen.Érdekes hogy gyermekkorom óta használom a szőlőt,és még soha semmiféle rossz tapasztalatom nem volt-esetleg az én mércémnek nagy a tűrése?
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: toist, jocopoco95

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja - 7 éve 3 hónapja #12 Írta: jocopoco95
jocopoco95 válaszolt Válasz: Fedezékek,barlangok,bújókák témában
Heló
Nem vesszők. Régi vagy 30 éves darabok, olyan 6 cm vastagok. Tudtommal nem voltak elszáradva. Még a nyáron fel szerettem volna használni, de így :S :evil: Akkor várok vele, ha kell neki egy év, hogy használható formába hozzam őket.
Last edit: 7 éve 3 hónapja by jocopoco95.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja #13 Írta: toist
toist válaszolt Válasz: Fedezékek,barlangok,bújókák témában
Szőlővesszőt/ágat nincs sok értelme berakni, gyorsan szétmegy és túlzottan nagy vizuális élményt sem nyújt, vastagabb tőkéket érdemes berakni. Ha most lett kivéve, könnyen lehet azért mert már ki volt száradva, ekkor akár már jövőre használni is tudod (nyáron kiszárad padláson vagy egyéb meleg helyen, utána váltott vízben áztatod, ízlés szerint neomagnolos vízben - főzőcskézni is lehet, ha nagyon akarod, valamennyit gyorsíthatsz vele a folyamaton). A szőlőtőkékkel van némi munka - takarítani áztatás előtt, áztatás után is koszol még rendesen, amikor a felesleges részeket és a szúk által megjárt részeket kitakarítod, de kis anyagi befektetéssel egész mutatósak lesz a végeredmény. Persze általában csak egyenes tőkéket lehet találni, egy-egy göcsörtösebb/szétágazóbb darab igazi kincs, megfelelő metszéstechnika mellett nem nagyon alakul ki ugyanis.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja - 7 éve 3 hónapja #14 Írta: jocopoco95
jocopoco95 válaszolt Válasz: Fedezékek,barlangok,bújókák témában
Sziasztok.
Lenne egy kérdésem. Akváriumi felhasználásra ha jól gondolom akkor csak száraz fát lehet bepakolni. Szőlő ágakra gondoltam. Papáméknál találtam pár szép darabot, de még csak pár hete lettek kivéve.
Last edit: 7 éve 3 hónapja by jocopoco95.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja #15 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Fedezékek,barlangok,bújókák témában
Erről van szó uraim-amikor anno a fából készíthető bújókákat emlegettem pontosan ilyenekre gondoltam!De nem nagyon kell ám válogatni,mert egy erdészfúróval(Forstner),netán az asztalosok által használt cserélhető vágóélű(lemezek vannak hozzá)fúróval akár 35mm átmérőben is fúrhatunk bármilyen fába,bármilyen szögben!Aztán van még a fúrógépekbe fogható ráspolyok csapata is,ezekkel szinte szobrászkodhatunk a fából...a száraz fákat kívülről sarokcsiszoló és legyező vagy fíbertárcsa segítségével szintén formába hozhatjuk!
Isteni jó a dolog,én imádom a tűzifa ilyen célú felhasználását is-de az alapanyagokra még vissza kell térnünk,és ha nem bánjátok akkor a kérgek dolgára is!;)
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja #16 Írta: halivadek
halivadek válaszolt Válasz: Fedezékek,barlangok,bújókák témában
A sturiknak csinálj néhány függőleges csövet is azt is szeretik, de volt már olyan is hogy volt bent mindenféle cső de mégis a szivacs alá, az akvárium üvegére ikráztak.

Tetszik a rönköd, de egy kicsit alakítanék rajta mert zavaró hogy túlságosan egyenes a vágási felület. Ha már néhány háncsdarabot ráragasztasz szerintem már az is sokat dob rajta. Ősszel amikor Apósoméknál hordtuk be a fát ilyenekre is figyelni kellet volna :) Majd mondom neki hogy az ilyeneket se tüzelje el mint a régi szőllőtőkéket :)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja #17 Írta: toist
toist válaszolt Válasz: Fedezékek,barlangok,bújókák témában
Összedobtam én is egyet bújónak, be még nem paníroztam, de fogom, mert nekem kicsit "kilóg" az akváriumból (a sturikat se láttam még benne).Viszont nem ezért írok, hanem egy kis tippet adok, azoknak, akik fával is fűtenek, jó néha megnézni mit tol körfűrész alá az ember!

A sztori: pár nappal az összeragasztás után épp folyt a tüzelő rövidebbre vágása, én "szeleteltem", nagymamám rendezgette, aztán az egyik kurtítása után így szólt "nézd milyen lyukas, nem tudnának a halak elbújni ebben?", huhú de még mennyire hogy, mama! :) Pár hét és kiderül mennyire akarnak, nekem legalább tetszik, ez már a dolog vélt haszonélvezőinek majdnem fele (persze akváriumba merítés előtt a mohát még leszedem róla)... A mostani statisztika alapján 5 köbméterenként legalább egy ilyet lehet találni, úgyhogy aprítsatok nyitott szemmel! ;)
Mellékletek:
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja #18 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Fedezékek,barlangok,bújókák témában
:D Na meg az...csak szeretek barkácsolni meg szöszmötölni akvarisztikai cuccokkal,semmi egyéb.Lassacskán írom a folytatást is kevesebb szöveggel,de jó pár fotóval-a végén pedig lesz egy jó nagy nevetnivaló!;)
A munkához természetesen sok sikert,és balesetmentes munkavégzést kívánok!Sokkal többet csinálj mint amire szerinted szükséged lesz,hidd el kelleni fog az!
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: toist, szotyika

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja #19 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Fedezékek,barlangok,bújókák témában
Gábor te zseni vagy :) holnap neki is ugrok csinálok pár darabot.

Tommy

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja #20 Írta: halivadek
halivadek válaszolt Válasz: Fedezékek,barlangok,bújókák témában
Köszi! Én is erre gondoltam :)

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Oldalmegjelenítési idő: 0.327 másodperc