- Köszönetek: 1688
Nitrátszelektív műgyanta-regenerálva!
- halőrxxl
- COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
T. :Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Pap Endre
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- Köszönetek: 55
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Robotpilóta
- Nem elérhető
- DiszhalAM
- Köszönetek: 28
Természetesen várjuk a mérések eredményeit, hiszen a magamfajta kezdőknek ez nagyon hasznos infó lessz. Javaslom az eredmények leírásánál a kiindulási értékek és kapott értékek mellé a gyanta behelyezése óta eltelt időt is feltüntetni. Köszönöm!
"Ami nem öl meg az megerősít"
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Mindenképpen érdekel az eredmény, hiszen én is használok ilyen gyantát-sőt egyre többet fogok! Szódabikarbóna több kiló bevetésre készen várakozik..én a javasolt 300g-ot használnám egy kilónyi gyantához!
- djguard
- Nem elérhető
- Növendék
- Köszönetek: 60
- djguard
- Nem elérhető
- Növendék
- Köszönetek: 60
Felülbírálom korábbi kijelentésemet, amelyben a sóval történő regenerálást részesítettem előnyben: Tegnap előtt, kb. 1/2kg gyantát tettem be szódabikarbónás fürdőbe, és ugyanilyen barna levet kaptam! Ezek után nem sajnálva még egy adag szb-t újból megfürdettem ugyanazt a 1/2kg-ot, és kristálytiszta levet eredményezett.! Van egy pár akim, amiben szép "amazonasi" vizem van, kíváncsi vagyok dolgozik-e. Természetesen kontroll méréssel. Ha valakit érdekel, esetleg közzé tehetem az ereményeimet.
Üdv!
- Robotpilóta
- Nem elérhető
- DiszhalAM
- Köszönetek: 28
Köszönöm.
Üdv. Karcsi
"Ami nem öl meg az megerősít"
- Pap Endre
- Nem elérhető
- ŐshalAM
Így már részemről is ok a törlés.
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Itt van viszont az a kép ami mutatja a regenerálás utáni vizet:
Illetve itt van a gyanta ahogy én használom még jelenleg is- harisnyába adagolva, majd a sodrásba téve:
A víz színét nem a rozsdamentes dolgok oldódása, hanem a megkötött majd gyanta felületéről sóval lemaratott nitrát, huminanyag, és egyéb alkotók miatt ilyen. Jelenleg már kettő kiló van a rendszeremben, de ahogy engedi a büdzsé még fogom növelni a mennyiséget. Sőt: IBC-tartályos terveimben saját kútvizünk felhasználása van tervben, még a télen elvégzem az akvarisztikai tesztelését is, hogy láthassam alkalmas-e egyáltalán. A kísérletben minden halam /kivéve az L-es harcsákat/, illetve a gerincteleneket reprezentáló csigák és garnélák is helyet kapnak majd. Kútvizem paraméterei megtalálhatóak a "Mérve"c. blogomban, őszintén megvallva még picit ódzkodom a gondolattól- a nitrátmentesítésre viszont ebben az esetben is természetesen a gyanták újabb tölteteit fogom használni valószínűleg egy szűrőoszlopban.
- Pap Endre
- Nem elérhető
- ŐshalAM
Nem láttam a képeket, mert nincsenek, tehát lehet, hogy tényleg a gyantából származik a trutyi, de ha a műszálas regeneráló zacskó esetén nem jelent meg, akkor érdemes megvizsgálni a lehetőségét, hogy a rozsdamentes rács nem bírja a tömény sót.
- halivadek
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 211
Sajnos pontos leírást Én sem tudok, Pasa szóbeli útmutatása alapján használom.
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Nem úgy működik a gyanta hogy "időt mérsz"!Sőt nem is lehet meghatározni pontosan hogy egy adott adag mikor fog kimerülni,mert rendkívül sok változós az "egyenlet"..az etetéstől a halak számától,étvágyuktól,a bontó baktérium kultúrák munkájától is függ-ezek is még csak kiragadott példák!
Nem véletlen hogy a mester is mást ajánl,Sanyi is másképpen gondolkodik,és nekem is más a gyakorlatom!Remek hogy ezt a témát elkezdtük érdemben is taglalni,mert a nitrátszelektív gyanta tisztán sóval regenerálva a kezdőbbeknek nagy "gebaszt" is okozhatnak...NEM,NEM ROSSZ AZ ANYAG(sőt istenien hasznos és jó!),csak gyakorlat kell hozzá és a körülmények ismerete.Reményeim szerint erről fogunk majd a közeljövőben is beszélgetni.
A mester pár héttel ezelőtt talán beillesztette valahová az erről szóló AM cikket,én nagyon ajánlom annak átolvasását.
T.:Gábor
- Takker
- Nem elérhető
- DiszhalAM
- Köszönetek: 64
Sándor,a gyantára gondoltam,hogy konkrétan melyik márkát használod.
Viszont azt írod,hogy 1-2 hetente regenerálod,nem túl sűrű ez?
Így szerintem nem sokat nyersz vele,időt,energiát ez így elég macerásnak tűnik nekem.Őszintén szólva nem is sok értelmét látom így a használatának,bár az kétségtelen,hogy a halaknak jót tesz.
Lehet érdemes lenne egy aksiba mérni,hogy mennyi az a maximális idő amíg használható egy adag regenerálás nélkül.
Üdv:Takker
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- halivadek
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- halivadek
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Adott az én helyzetem:rendkívüli lelkesedés,de szűkös büdzsé-én ezért regenerálok sima egyszerű legolcsóbb sóval. De ha elolvassátok Pasa #8. hozzászólását(a Tanár úr cikkével!) magatok is láthatjátok hogy ez nem a legjobb módszer,mert a gyanta nemkívánatos alkotókat is lead a vízbe!
Ezért én azt javaslom-sőt magam is át fogok térni!-hogy alkalmazzuk inkább a szódabikarbónát!Itt egy remek lehetőség ahonnan ezt és más egyebeket is "nagyban" beszerezhetünk:
bbbbb.superwebaruhaz.hu/etkezesi-szodabikarbona-1-kg-t197704
Jól ügyeljünk azonban a töménységre...szódabikarbónára fel!
- halivadek
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
1 liter gyantához 1 kg só kell, vagy 300g szódabikarbóna (mint fentebb írták). Mivel több különböző méretű medencében használom egyszerre, ezért hetente-kéthetente szoktam regenerálni. Nem méregetek csak nagy ritkán. Biztosan van köztük ami már nagyon telített meg olyan is ami nem.
Miből melyik fajtát?
- Takker
- Nem elérhető
- DiszhalAM
- Köszönetek: 64
Így is elég 1 kg só,vagy több kell ha több gyantát regenerálsz?
Mennyi idő után kell ezt a műveletet elvégezni?bár gondolom ez függ a medence méretétől,halak számától,de csak úgy kb mégis.
Végül,melyik fajtát használod?
Előre is kösz.
Üdv:Takker