Nitrátszelektív műgyanta-regenerálva!

Több
8 éve 9 hónapja #21 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Nitrátszelektív műgyanta-regenerálva! témában
Túlél ha okosan csinálod ;) Akár több mint ezret is...
T. :Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 10 hónapja #22 Írta: Pap Endre
Pap Endre válaszolt Nitrátszelektív műgyanta-regenerálva! témában
Lehet hogy elkerülte a figyelmemet, de nem találtam arra infót itt, hogy jellemzően hány regenerálást bír ki egy nitrátszelektív gyanta töltet? Vagy ez rajta lesz majd a dobozon ha veszek?

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 10 hónapja #23 Írta: Robotpilóta
Robotpilóta válaszolt Nitrátszelektív műgyanta-regenerálva! témában
djguard!
Természetesen várjuk a mérések eredményeit, hiszen a magamfajta kezdőknek ez nagyon hasznos infó lessz. Javaslom az eredmények leírásánál a kiindulási értékek és kapott értékek mellé a gyanta behelyezése óta eltelt időt is feltüntetni. Köszönöm!

"Ami nem öl meg az megerősít"

Több
8 éve 10 hónapja #24 Írta: halőrxxl
Hi DjGuard!
Mindenképpen érdekel az eredmény, hiszen én is használok ilyen gyantát-sőt egyre többet fogok! Szódabikarbóna több kiló bevetésre készen várakozik..én a javasolt 300g-ot használnám egy kilónyi gyantához!

Több
8 éve 10 hónapja #25 Írta: djguard
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Robotpilóta

Több
8 éve 10 hónapja #26 Írta: djguard
djguard válaszolt Nitrátszelektív műgyanta-regenerálva! témában
Gábor!
Felülbírálom korábbi kijelentésemet, amelyben a sóval történő regenerálást részesítettem előnyben: Tegnap előtt, kb. 1/2kg gyantát tettem be szódabikarbónás fürdőbe, és ugyanilyen barna levet kaptam! Ezek után nem sajnálva még egy adag szb-t újból megfürdettem ugyanazt a 1/2kg-ot, és kristálytiszta levet eredményezett.! Van egy pár akim, amiben szép "amazonasi" vizem van, kíváncsi vagyok dolgozik-e. Természetesen kontroll méréssel. Ha valakit érdekel, esetleg közzé tehetem az ereményeimet.
Üdv!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, Gabor77

Több
8 éve 10 hónapja #27 Írta: Robotpilóta
Robotpilóta válaszolt Nitrátszelektív műgyanta-regenerálva! témában
Valami megbízható olcsó beszerzési webáruházat tudnárok ajánlani ahol a futáros utánvétes fizetés működik és a nitrátszelektív műgyanta mellett vízlágyító gyanta is kapható. (Jelenleg még nincs ro készülékem ezt is kipróbálnám)
Köszönöm.

Üdv. Karcsi

"Ami nem öl meg az megerősít"

Több
8 éve 10 hónapja - 8 éve 10 hónapja #28 Írta: Pap Endre
Rendben ,ez nem krómos rozsda, ha ezt látom, fel sem merül. Annak egy jellegzetes állaga és színe van, egy sárga trutyi, sárgább mint egy rendes rozsda.
Így már részemről is ok a törlés.
Last edit: 8 éve 10 hónapja by Pap Endre.

Több
8 éve 10 hónapja #29 Írta: halőrxxl
Sajnos igazad van: a Blogger "elfelejtett sok képemet és videómat is már..:(
Itt van viszont az a kép ami mutatja a regenerálás utáni vizet:

Illetve itt van a gyanta ahogy én használom még jelenleg is- harisnyába adagolva, majd a sodrásba téve:

A víz színét nem a rozsdamentes dolgok oldódása, hanem a megkötött majd gyanta felületéről sóval lemaratott nitrát, huminanyag, és egyéb alkotók miatt ilyen. Jelenleg már kettő kiló van a rendszeremben, de ahogy engedi a büdzsé még fogom növelni a mennyiséget. Sőt: IBC-tartályos terveimben saját kútvizünk felhasználása van tervben, még a télen elvégzem az akvarisztikai tesztelését is, hogy láthassam alkalmas-e egyáltalán. A kísérletben minden halam /kivéve az L-es harcsákat/, illetve a gerincteleneket reprezentáló csigák és garnélák is helyet kapnak majd. Kútvizem paraméterei megtalálhatóak a "Mérve"c. blogomban, őszintén megvallva még picit ódzkodom a gondolattól- a nitrátmentesítésre viszont ebben az esetben is természetesen a gyanták újabb tölteteit fogom használni valószínűleg egy szűrőoszlopban.
Mellékletek:
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: djguard

Több
8 éve 10 hónapja #30 Írta: Pap Endre
Elolvastam ezt a cikket, és a kommenteket. Kérdezném azokat, akik műszálas tasakokban regeneráltak: Náluk is megjelent a barna szlötyi amiről Halőr kolléga írt? Nem állítom, csak gyanakszom, hogy lehetett az a rozsdamentes acél rács terméke is, amiben a gyanta volt. Sós víz ellen másféle korr. acélt használnak, mint ami az átlagos konyhai gyakorlatban bevált. Az úgynevezett kétfázisú, vagy félferrites szövetű korr acél használatos tengervízben.
Nem láttam a képeket, mert nincsenek, tehát lehet, hogy tényleg a gyantából származik a trutyi, de ha a műszálas regeneráló zacskó esetén nem jelent meg, akkor érdemes megvizsgálni a lehetőségét, hogy a rozsdamentes rács nem bírja a tömény sót.

Több
10 éve 8 hónapja #31 Írta: halivadek
Miért lenne túl időigényes a regenerálás? Megcsinálom a nagy vödör sós vizet, 5 perc alatt kikapom az összes akváriumból. Másnap meg visszadobálom. A vízcsere ennél jóval időigényesebb lenne. Azért regenerálom ilyen sűrűn mert nincs kedvem végig méregetni az összes akváriumban hogy mekkora éppen a nitrát érték. Így biztos van olyan ami még abszolút nem telítette meg olyan is mai tele van. A másik meg hogy így nincs annyi ideje megtelepedni a baktériumoknak a kis golyók felületén, mert a tömény sós víz nem hiszem hogy kedvezne nekik.

Sajnos pontos leírást Én sem tudok, Pasa szóbeli útmutatása alapján használom.

Több
10 éve 8 hónapja #32 Írta: halőrxxl
Takker az eredeti kérdésedre a válaszadást Sándorra bíznám,de pár szót engedj meg nekem is kérlek!
Nem úgy működik a gyanta hogy "időt mérsz"!Sőt nem is lehet meghatározni pontosan hogy egy adott adag mikor fog kimerülni,mert rendkívül sok változós az "egyenlet"..az etetéstől a halak számától,étvágyuktól,a bontó baktérium kultúrák munkájától is függ-ezek is még csak kiragadott példák!
Nem véletlen hogy a mester is mást ajánl,Sanyi is másképpen gondolkodik,és nekem is más a gyakorlatom!Remek hogy ezt a témát elkezdtük érdemben is taglalni,mert a nitrátszelektív gyanta tisztán sóval regenerálva a kezdőbbeknek nagy "gebaszt" is okozhatnak...NEM,NEM ROSSZ AZ ANYAG(sőt istenien hasznos és jó!),csak gyakorlat kell hozzá és a körülmények ismerete.Reményeim szerint erről fogunk majd a közeljövőben is beszélgetni.
A mester pár héttel ezelőtt talán beillesztette valahová az erről szóló AM cikket,én nagyon ajánlom annak átolvasását.
T.:Gábor

Több
10 éve 8 hónapja #33 Írta: Takker
Sziasztok.
Sándor,a gyantára gondoltam,hogy konkrétan melyik márkát használod.
Viszont azt írod,hogy 1-2 hetente regenerálod,nem túl sűrű ez?
Így szerintem nem sokat nyersz vele,időt,energiát ez így elég macerásnak tűnik nekem.Őszintén szólva nem is sok értelmét látom így a használatának,bár az kétségtelen,hogy a halaknak jót tesz.
Lehet érdemes lenne egy aksiba mérni,hogy mennyi az a maximális idő amíg használható egy adag regenerálás nélkül.
Üdv:Takker

Több
10 éve 8 hónapja #34 Írta: halőrxxl
Sándor kérlek adj linkeket ahol utánaolvashatok a gyanta használatának-megvallom én teljesen másképpen használom mikor indokolt!

Több
10 éve 8 hónapja #35 Írta: halivadek
Mérni kéne, de szerintem a klór akkor okoz problémát ha egymás után többször vízcsere nélkül használod a szatot. Amíg regenerálod a kis tasakot addig az aksi vizében meg lekötöd a leadott klórt c vitaminnal. Elvileg folyamatosan nem is szabadna bent lennie az akváriumban a szatnak.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
10 éve 8 hónapja #36 Írta: halőrxxl
Te is tapasztalt vagy,te is olvasol mindenfelé-hogy gondolod pontosan?A gyanta folyamatosan cseréli ugye a dolgokat,és folyamatosan engedi is ki?Közben állandóan szórjuk az aszkorbinsavat,vagy csináljunk adagolót?Fejtsd ki kérlek...

Több
10 éve 8 hónapja #37 Írta: halivadek
És ha aszkorbinsavval lekötjük a klórt?

Több
10 éve 8 hónapja #38 Írta: halőrxxl
Egy kicsi figyelmeteket kérném,mert saját hibámból úgy vélem hogy rossz irányba terelgetlek benneteket!
Adott az én helyzetem:rendkívüli lelkesedés,de szűkös büdzsé-én ezért regenerálok sima egyszerű legolcsóbb sóval. :( De ha elolvassátok Pasa #8. hozzászólását(a Tanár úr cikkével!) magatok is láthatjátok hogy ez nem a legjobb módszer,mert a gyanta nemkívánatos alkotókat is lead a vízbe!
Ezért én azt javaslom-sőt magam is át fogok térni!-hogy alkalmazzuk inkább a szódabikarbónát!Itt egy remek lehetőség ahonnan ezt és más egyebeket is "nagyban" beszerezhetünk:
bbbbb.superwebaruhaz.hu/etkezesi-szodabikarbona-1-kg-t197704
Figyelem: Spoiler!

Jól ügyeljünk azonban a töménységre...szódabikarbónára fel! ;)

Több
10 éve 8 hónapja #39 Írta: halivadek
Köszi! :)

1 liter gyantához 1 kg só kell, vagy 300g szódabikarbóna (mint fentebb írták). Mivel több különböző méretű medencében használom egyszerre, ezért hetente-kéthetente szoktam regenerálni. Nem méregetek csak nagy ritkán. Biztosan van köztük ami már nagyon telített meg olyan is ami nem.

Miből melyik fajtát?

Több
10 éve 8 hónapja #40 Írta: Takker
Huh,de klassz Sándor!:)

Így is elég 1 kg só,vagy több kell ha több gyantát regenerálsz?
Mennyi idő után kell ezt a műveletet elvégezni?bár gondolom ez függ a medence méretétől,halak számától,de csak úgy kb mégis.
Végül,melyik fajtát használod? B)
Előre is kösz.
Üdv:Takker

Oldalmegjelenítési idő: 0.682 másodperc

Naptár

December 2024
M T W T F S S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Bejelentkezés