C-vitamin kontra klóros víz

Több
11 éve 11 hónapja #41 Írta: imperatore
imperatore válaszolt Válasz: C-vitamin kontra klóros víz témában
Az eredmények egyértelműen mutatják, hogy "törzsoldat" készítése, illetve adagolása helyett célravezetőbb, ha közvetlenül a kezelendő vízhez adagoljuk az aszkorbinsavat. Ahogyan az általam közzétett C-vitaminos cikkben is leírtam, az aszkorbinsav a vízben szinte néhány perc leforgása alatt lebomlik és véleményem szerint ez történt az általad elkészített törzsoldatban is, ezért nem fejtete ki hatását. Ettől függetlenül, a helyedben mérnék egy klórtartalmat és egy aszkorbinsav tartalmat is.

Viktor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
11 éve 11 hónapja #42 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: C-vitamin kontra klóros víz témában
Még valami: a felhasznált aszkorbinsav patika minőségű/tisztaságú volt

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
11 éve 11 hónapja #43 Írta: Mátéfi
Az alábbi kísérletet végeztem ma el.

Készítettem egy törzsoldatot:

3,78 liter vízben feloldottam 1 gramm aszkorbinsavat. Sajnos nem volt más vizem, így csapvízzel csináltam, melynek értékei

Ph = 7,30
mS = 542
ppm = 271

hőmérséklet: 25,6 C

Feloldottam benne az egy gramm aszkorbinsavat majd várakoztam körülbelül 20 percet. Ezt követően az alábbi értékeket mértem:

Ph = 6,19
mS = 502
ppm = 250

Hőmérséklet: 25,4 C

Egy tiszta vödörbe töltöttem 10 liter csapvizet melynek értékei megegyeztek az oldathoz használt csapvíz értékeivel. A 10 liter vízhez hozzáadtam 100 ml azaz 1 deciliter törzsoldatot, jól összekevertem és vártam 15-20 percet. Ismét mértem:

Ph = 7,29
mS = 545
ppm = 272

hőmérséklet: 25,2 C

A kísérletet 3 alkalommal végeztem el, melynek során ugyanabból a törzsoldatból használtam, de minden alkalommal új csapvízzel. A mért adatok a három kísérlet során 1-2 század különbséget mutattak, tehát helyesnek tekinthető.

Mérőeszközök: ADWA 12, ADWA 31

Lehet elemezni és következtetni, főleg a kémiában/fizikában nálam jártasabb kollégáknak.

Több
11 éve 11 hónapja #44 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: C-vitamin kontra klóros víz témában
Irigylem azt aki felétek lakik..mai-egyáltalán nem sikeres aszkorbinsav történetem következzen.
Imánuel gyógyszertár,Ózd:miután kivártam a sort/5 kiszolgáló megbeszélt valamit/aranyosan közölték velem hogy van!DE nem adhatnak akkora menyiséget csak szétmérve,és mivel ma kevesen vannak nézzek vissza holnap-amikor én este hatig dolgozom,ők pedig 17h körül bezárnak..oks.:(
Páduai Szent Antal gyógyszertár,Ózd:sorszám szerint kivártam a soromat-de ha tudtam volna!A hölgy igen komolyan a szemembe nézve mélylélektani módszereket nem nélkülözve közölte hogy van-de nem ad!Merthogy ez az utasítás -az OEP is szóba került...Van viszont szemes C vitamin,amit melegen ajánl nekem.Természetesen mondtam hogy mire kellene egyetlen grammocska aszkorbinsav-de egy félig sikertelenül elfojtott nevetésen,és egy lesajnáló tekinteten kívül mást nem kaptam.:( Felajánlottam érte 100 gramm árát is....arra következtettem hogy azonnal rendőrt fognak rám hívni,ezért belementem a játékba-és rákérdeztem a szemes C vitaminra,ugyancsak 1000mg-os kiszerelésűre.Van..adták is boldogan,semmi más nem volt benne szerintük.Én azonban ha írni nem is,olvasni megtanultam magyarul-és minő fájdalom:nem szerettem volna csipkebogyó kivonatos 30db tabiért fizetni 1300-at.:(.Lehet jó lett volna ez is?Sosem derül már ki..feltett szándékom hogy Ózd összes gyógyszertárát végigjárom,és felvetem ezt a gigantikus problémát..nekem aszkorbinsav kellene!Ha kel vért is adok-ezen a környéken ugyanis valószínűleg kell is majd ilyen rendkívüli dologért.
Sajnálom ha írásom egy kicsikét offra sikeredett e topicban-de nem a jókedv íratta velem a postot,hanem a megdöbbenés-megint rájöttem hogy bizony valóban a Halál völgyben lakom-bár a nevét én adtam.Egyáltalán nem akarok panaszommal nektek kellemetlenséget okozni-de rávilágítok:milyen nehéz ott halazni ahol ilyen piti dolog sem elérhető.Szóval könnyű dolgom lesz mi?:(
Az összes gyógyszertárat megkeresem....nem adom fel!;)
T.:Gábor

Több
11 éve 11 hónapja #45 Írta: halőrxxl
A 21-es postra:mikor eltérő véleményeket-tapasztalatokat közlünk,kialakulhat olyan érzés az eltérőt állítónál,hogy őt mindenképpen meg szeretnék cáfolni-holott csak saját észrevételeinket közöljük-mégcsak nem is védjük.Mac olyat mért,ami érdeklődésünket felkeltette,és eddig nem találunk rá magyarázatot-én reménykedek benne hogy az én méréseim szintén olyat fognak mutatni amiből tanulhatunk valamit.Az én vizem sajnos komolyan lúgos néha,és gondoltam nem árt ha eben is megnézzük mit mutat az aszkorbinsav-de nem ma,mert rohannom kellett a buszra.
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Kérlek olvass el még egyszer ebben a mondatban:
"De már előre szólok:bármi is lenne az eredményem én bizony nem vonom kétségbe Mac dolgát-tudom Gyulám hogy te sem!-,nem azért mérek."
Ha még mindig azt gondolod hogy "következtetésre jutottam",kérlek szólj.:)

Több
11 éve 11 hónapja #46 Írta: pometko_n
pometko_n válaszolt Válasz: C-vitamin kontra klóros víz témában
Nem kell trükközni meg magyarázkodni. Bementem az első gyógyszertárba mondtam, hogy aszkorbinsavat keresek. mondta, hogy oké 10grammos kiszerelésben tud adni jó lesz-e az. mondtam jó. odaadta kifizettem. ennyi.

Amikor glicerint vettem akkor mondjuk kérdezték, hogy mit csinálok vele, de megmondtam és azt is adtak. (A glicerin nem akvarisztikai célra kellett..)

Szerintem abból adódik a vezetőképesség/TDS változás, hogy lúgos vízhez adagoljuk. Sav és lúg reakciójából só keletkezik, a só pedig növeli a vezetőképességet. A konkrét reakciót nem is ismerem és nem is értem, csak úgy beszélek, lehet, hogy a konkrét esetben ez nem így van...

Több
11 éve 11 hónapja - 11 éve 11 hónapja #47 Írta: Mátéfi
Mac.

Én vezetőképességről beszéltem Te meg ppm-ben (rész a millióban) kifejezett értékről. Nem gond, hisz bizonyos értelemben konvertálható a két érték. De ettől függetlenül most már értem mit akarsz mondani. Azt, viszont nem értem és magyarázatot sem tudok rá, hogy az oldott anyag tartalom, hogyan csökkent és hová tűnt.

Halőr.

Aszkorbinsavat nemcsak a patikában lehet venni (akár a sarki fűszeresnél is lehet) és tudomásom szerint nem engedély vagy vényköteles dolog.

http://www.argep.hu/trend/ASZK/Aszkorbinsav.html

Azt nem tudom, hogy hogyan jutottál arra a következtetésre, hogy Mac "dolgát" én vagy más kétségbe szeretné vonni.
Last edit: 11 éve 11 hónapja by Mátéfi.

Több
11 éve 11 hónapja #48 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: C-vitamin kontra klóros víz témában
Mátéfi

Csapvíz: ~ 540-630 ppm/>> 15 nk (inkább 20 körül)
Volt már példa 700 ppm körüli értékekre is, de szerencsére ritkán.

HalőrXXL

Feltétlenül vidd magaddal az AME tagkártyát, mert arra lehet, hogy kiadják. A patikusnak add elő az oxidálási szándékodat a denitrifikáció kapcsán. Ezt meg szokták enni, így beadják a derekukat.

Mary
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
12 éve 51 perce #49 Írta: halőrxxl
Most klóros a vizem....de tegnap mire végeztem a halőrködéssel már bezárt a patika:(
Imádkozom hogy még holnap délután is olyan tejszerű legyen a víz,mint ma-mert roppantul szeretném végre ezt a szuper dolgot itthon is látni!Ígérem minden adatot megosztok,sőt még képet is nyomatok ide..
Olvastam én is a lágyulásos dolgot..holnap rámérek!De már előre szólok:bármi is lenne az eredményem én bizony nem vonom kétségbe Mac dolgát-tudom Gyulám hogy te sem!-,nem azért mérek.A víz a legizgalmasabb folyadék számomra....mindig meglepődöm mennyi újdonságot bír mutatni.
Holnap a patikában megpróbálok 1gr-os kiszelést kérni,azt itthon elnegyedelem-pont elég lesz a 90 literes vízelőkészítő küblimbe!;) Poénként majd elmesélem mit szóltak a gyógyszertárban a nagy vásárláshoz..:D!
Ui.:ugye jól gondolom..ennyi kell bele?

Több
12 éve 1 órája #50 Írta: Mátéfi
És mennyi volt a C-vitaminos kezelés előtt az érték?

Több
12 éve 1 órája #51 Írta: mmccannon
No, hétvégére (Szo du-tól V estig) hazaengedtek. Addig szépen pihizett a C-vitaminos víz a hordóban.

Megmértem: 294 ppm, 21,4 Celsius fokon.

Az egyik akvárium vizét is megmértem (92 liter, sok fa, 4 db L-144, kb. 40 P. reticulata, kb. 200 garni, 1 Anubias barteri, 7 Cladophora aegagropila): 329 ppm, 24,6 Celsius fokon.

A többi medencében hasonló értékeket mértem.

Olybá tűnik, hogy nálam viszonylag stabil értéken tartja a keménységet a medencékben, a hordóban csekély mértékben pedig tovább csökkent.

Mary

Több
12 éve 2 órája #52 Írta: Mátéfi
Mac. Bevallom őszintén, hogy engem meglepett a víz vezetőképesség csökkenése, ami nálad bekövetkezett. A Ph-t még megértem és tudok rá magyarázatot, de a vezetőképesség csökkenést nem tudom hirtelen hová tenni. Én nem tapasztaltam ugyan, de hát minden víz más mennyiségben tartalmaz oldott anyagokat, ezért bármi előfordulhat, ezért szeretném ha még folytatnád a kísérletedet és beszámolnál az eredményekről.

Több
12 éve 2 napja #53 Írta: jocopoco95
jocopoco95 válaszolt Válasz: C-vitamin kontra klóros víz témában
Sziasztok. Nem szeretnék beleokoskodni, de átszámoltam hogy mennyi aszkorbinsav kell 1 mg/l koncentráció mellett 378 liter víz klórtalanításához és 1.2435 gramm jött ki. Leírom az egyenletet mert nem vagyok biztos abban hogy jól számoltam. Ti úgy is régebb óta foglalkoztok a kémiával.

aszkorbinsav tömege:176g
HOCl tömege:53.5g

mg-be átváltva: 176000mg
>53500mg (keresztbe szoroztam)
x
>378mg

x=1243.5 mg lett.
ha az így kapott eredményt 1000 elosztom akkor 1.2435 kapok.

Ha rosszul számoltam akkor bocsi.

Több
12 éve 3 napja #54 Írta: mmccannon
Majd a Jézuska visz haza, ugyanis karácsonyig maradok.
Sebaj, ha nem olyan sürgős a feedback, akkor majd a két ünnep között megejtem a kísérlet-sorozatot.

Mary

Több
12 éve 6 napja #55 Írta: Mátéfi
A vízkezelés topicban olvastam, hogy többen is elkezdtétek a kísérleteiteket a C vitaminos vízkezeléssel, sőt olyanok is vannak, akik az így kezelt vizet már fel is használják.

Mary a precíziós mérleget hiányolta. Azt javasolnám, hogy amennyiben rendelkezésedre áll egy olyan mérleg, amivel 1 gramm aszkorbinsavat le tudsz mérni, akkor abból csinálj törzsoldatot 3,7 liter vízzel. Így talán könnyebb lesz az adagolás. De hát ez csak egy tipp. Legjobb a mérleg.

Ha hazaérsz, ismételd meg a vezetőképességre vonatkozó méréseidet egy új klórkezelés során.

Több
12 éve 2 hete #56 Írta: halőrxxl
..ki bírta volna estig hogy elolvassa az olyannyira várt cikket?Nos,én nem!
Bár nálunk jelenleg a víz klórtartalma 0.0 a teszt szerint,én tudom hogy itt ez pillanatok alatt változhat.Sajnos az ivóvízrendszerünk nem a stabilitásáról híres-sokszor van csőtörés,miegyéb:(
Pontosan sejtem hogy az én néhai klórra tett megjegyzéseim is talán elgondolkoztattak párótokat...én már láttam is a halakra tett hatását amikor kislányom egyenesen egy teli vödörből cserélt a paradicsomhalainál,coryjainál-ancikáknál.A halak szinte fetrengtek kínjukban,hiába csináltam azonnali áthelyezést a karantén akváriumba....a mortalitás totális volt,csupán a kimúlás sorrendje volt alig sejthető-de pár óra kínlódás után mindenki bevégezte.A kislány is a hobbit..soha többé nem akart újabb halakat az akváriumába-sőt két nap múlva már az üres medencét is kérte eltávolítani.Senkinek nem kívánom a hasonlóakat...és mindig meg kell bizonyosodni a klórmentességről szerintem.
A blog olvasása során egyre biztosabban tudtam,hogy a következő amit be kell szereznem,az egy elektronikus mérő berendezés-a fórumon már volt kép is róla-talán nem ártana mellékelni ide is egy linket a műszerről.
A C vitaminos klórtalanítás be fog következni nálam..mivel vizem keménynek mondható nem gondolnám hogy a ph változás tetemes lesz majd,mint ahogy mondjátok is.Tuti biztos vagyok benne,hogy az ózdi gyógyszertárakban kikerekedett szemekkel találkozom majd-de az aszkorbinsav beszerzésre kerül!Bár én kissé népesebb családban élek,nem okoz gondot a cserevíz előkészítése egy 90 literes dézsában-gyakorlatilag alig van olyan nap amikor ne "vizeskednék":D Változás csak a víz előkészítési idejében fog bekövetkezni..hála a cikknek,és a majdan beszerzendő műszernek.
Köszönöm az informatív írást-nekem roppant hasznos!

Több
12 éve 2 hete #57 Írta: jocopoco95
jocopoco95 válaszolt Válasz: C-vitamin kontra klóros víz témában
sziasztok. nagyon jó ez a cikk, de a 2 egyenlet hibásan lett lelírva. A + jelet az ONa után kell tenni.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
12 éve 2 hete #58 Írta: Mátéfi
Egy mondatod kivételével egyet értek veled. Az az egy megjegyzésed így szól: "Említetted, hogy a C-vitamin a vízben hosszú idő alatt bomlik le."

Nem emlékszem, hogy írtam volna ilyet. Én azt írtam ha jól emlékszem:

"A vízbe kerülve nem tartom valószínűnek a felhalmozódását, mivel az pár nap alatt lebomlik."

Több
12 éve 2 hete #59 Írta: imperatore
imperatore válaszolt C-vitamin kontra klóros víz témában
Szia Gyula!

Örülök, hogy sikerült elvégeznetek a kísérletet és a tapasztalatokat számunkra elérhetővé tetted, illetve köszönöm, hogy engem is megemlítettél a cikkben.

Ha nem haragszol, néhány dolgot hozzáfűznék a témához.
Említetted, hogy a C-vitamin a vízben hosszú idő alatt bomlik le. A C-vitamin bomlási ideje erősen függ az adott közeg hőmérsékletétől, valamint pH értékétől, magas hőmérsékleten és savas pH-jú közegben rendkívül gyorsan lebomlik. Egy tudományos publikációban arról számolnak be, hogy tengervízben, az adagolt aszkorbinsav 19-39 %-a 60 másodperc alatt lebomlott. A másik dolog, amelyre felhívnám a figyelmet, hogy az aszkorbinsav és a klór reakciója során, melyet szintén közzétettél a cikkben, sósav keletkezik. A keletkező sósav pH csökkentő hatása nem túl számottevő egy keményebb vízben, viszont lágy-víz kezelésénél fokozott figyelmet kell fordítani a pH csökkenésre, mert ebben az esetben a pH extrém tartományba eshet és az erre érzékeny fajok nem biztos, hogy túlélik a vízcserét. Természetes a pH csökkenése függ a kezelendő víz klórtartalmától és az adagolt aszkorbinsav mennyiségétől is.

Viktor

Több
12 éve 2 hete #60 Írta: Mátéfi
És az ivóvíz esetén is nagyszerű:

http://slinky.me/Dechlorinate_Water

Oldalmegjelenítési idő: 0.307 másodperc

Naptár

December 2024
M T W T F S S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Bejelentkezés