A tél

Több
5 éve 2 hónapja #1 Írta: darer
darer válaszolt A tél témában

halőrxxl beküldte: Köszönöm szépen. Életem minden percében vagy a vizek partján voltam, vagy terveztem az odajutást. A Sajó rendszerváltás utáni öntisztulása mára olyan vizet eredményezett, melyből például horgásztársam kisvízkor még inni is szokott. Bár én ezt nem teszem, de hihetetlen érzés mikor benne gázolva lábujjaim között kis küllők kezdenek el kutatni a felkavart sóderben, vagy a víz fölé hajló ősöreg és sokat látott fehér füzek törzse mögül leskelve gyönyörködhetek a halak életében. A kristálytisztává váló folyó nyári kisvízkor akár 2 méter mélységig is simán átlátható, így fedeztem fel például hogy közvetlenül régi horgászhelyem szomszédságában a folyó mélyén nyugvó fatörzs alatt harcsapár lakozik. Ez egy igen hidegvizű folyó, benne lassan növekszenek a halak...horgászhelyemet megszüntetem ott, hogy ne zavarjam a harcsákat. Eszméletlen látvány volt egyébként mikor kihömpölyögtek a fa alól mindketten, pedig csak it számítanak nagynak a maguk kb másfél méteres hosszával. :)
Életem a víz....nem véletlen hogy ahol csak tehetem mindenhol mutatok pár fotót róluk, az Akvárium Magazinban megjelent cikkeimben is lépten-nyomon "befigyel" egy-egy folyóparti kép- még ha téli akkor is! ;) Az említett harcsapár lakhelye 2012-telén jéggel borított víztükör alatt a kép bal szélén látható vízrehajló fűz alatt téli nyugalmát alussza...nézd csak:


T. :Gábor


TELJES TISZTELETEM A TIÉD.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
5 éve 2 hónapja #2 Írta: Lackoo
Lackoo válaszolt A tél témában
Nagyon békés.
Az én vizem jó esetben 40-50cm mély,1-3m széles(a 3 már igen szélesnek számít),nyáron zavaros zöldes-barnás,itt is van többféle küllő,csík,ökle,domolykó de fogtam már durbincsot és compót is(még mocsári teknőst is! hál'istennek csak a "csőrébe"akadt,visszaengedtem)
Horgász szemmel nézve kedvencem a domolykó,elképesztő kihívás és fantasztikus élmény alkarnyi domolykókat fogni ilyen kis vízből spiccbottal!
Akvaristaként az ökléket(tudom,már egy ideje védett) szerettem,nagyon könnyen szelidül és gyönyörű hal,kár hogy nem engedélyezik tartását ezáltal tenyésztését,mert úgy lehetne papírral igazolt,tenyésztett halakat vásárolni.Sajnos sok más állattal van így,pedig jótékony hatással bírna a vad populációkra akár kötelező szabadon engedésekkel is!
Vízparti kedvenceim a jégmadarak voltak.
Nemrég lehetőségem volt kirándulni a Dráván,nos méltán mondják /mégha nem is teljesen de/ igazi vadvíz,csodálatos volt.
Képet sajnos se erről se arról nem tudok feltenni,de dolgozom rajta!

Borbély László

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
5 éve 2 hónapja #3 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt A tél témában
Köszönöm szépen. Életem minden percében vagy a vizek partján voltam, vagy terveztem az odajutást. A Sajó rendszerváltás utáni öntisztulása mára olyan vizet eredményezett, melyből például horgásztársam kisvízkor még inni is szokott. Bár én ezt nem teszem, de hihetetlen érzés mikor benne gázolva lábujjaim között kis küllők kezdenek el kutatni a felkavart sóderben, vagy a víz fölé hajló ősöreg és sokat látott fehér füzek törzse mögül leskelve gyönyörködhetek a halak életében. A kristálytisztává váló folyó nyári kisvízkor akár 2 méter mélységig is simán átlátható, így fedeztem fel például hogy közvetlenül régi horgászhelyem szomszédságában a folyó mélyén nyugvó fatörzs alatt harcsapár lakozik. Ez egy igen hidegvizű folyó, benne lassan növekszenek a halak...horgászhelyemet megszüntetem ott, hogy ne zavarjam a harcsákat. Eszméletlen látvány volt egyébként mikor kihömpölyögtek a fa alól mindketten, pedig csak it számítanak nagynak a maguk kb másfél méteres hosszával. :)
Életem a víz....nem véletlen hogy ahol csak tehetem mindenhol mutatok pár fotót róluk, az Akvárium Magazinban megjelent cikkeimben is lépten-nyomon "befigyel" egy-egy folyóparti kép- még ha téli akkor is! ;) Az említett harcsapár lakhelye 2012-telén jéggel borított víztükör alatt a kép bal szélén látható vízrehajló fűz alatt téli nyugalmát alussza...nézd csak:


T. :Gábor
Mellékletek:

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
5 éve 2 hónapja #4 Írta: Lackoo
Lackoo válaszolt A tél témában
Lenyűgöző képek,és lenyűgöz az áhitat ahogy a természethez viszonyulsz. Kár hogy, csak most évek múltán reagálhatok...
Bár az én szerelmem a kis Berek patak,azért sok időt töltöttem a Sajó,Hernád,Tisza partján(még télen is,menyhalazni:) így jól tudom,érzem milyen magával ragadó!
Örülök hogy van rajtam kívül más, hasonlóan "elmebajos" :) kolléga,aki nem rest hóban-fagyban a vízparton kalamolni...
Gratula az íráshoz!

Borbély László
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 4 hónapja #5 Írta: zabracki
zabracki válaszolt A tél témában
:)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 4 hónapja #6 Írta: halőrxxl
halőrxxl létrehozta A tél témát
Igen....a tél!Mire jó ez a hideg,sokszor kellemetlenül metsző széllel,és közlekedési nehézségekkel "kecsegtető",ugyanakkor meghitt korai estékkel áldásosan pihentető évszak?Arra bizonyosan hogy a fűtésszámlánkat megdobja...hogy a fogvacogtató hidegben összefagyott végtagokkal a buszra várva zsebkendőinket halomra gyűrjük a zsebünkben ugye?:D
De hogy még mire jó,azt íme elmesélem én kéretlenül is.......
Rengetegszer hívlak benneteket egy kis szabadtéri sétára-ebben az időszakban sincs ez másképpen.Gyertek velem virtuálisan egy kis Sajóparti sétára....idézzünk fel együtt letűnt időket,emlékezzünk a nem is oly régvolt történésekre.Öltözzetek melegen....majd levetitek a felesleges darabokat mikor össze-vissza bujkálunk a fák között,mikor egymás nyakába havat szórva mégis kimelegszünk ebben az áldott jó fagyos időben!:)Csüccsenjetek be mellém a régi orosz vasba-ki majd én nyitom nektek az ajtókat,mert befagynak mire odaérünk....balga fejjel lemostam az autót,és most minden egybefagyott rajta-benne.Induljunk hát...én vezetek,én ismerem a járást errefelé-és én mutatom most meg nektek hogy mi az ami megigéz,elvarázsol engem e sokat látott tájon!Tudom jobbára városlakók vagytok...most mégis megmutatom nektek az igazi természet téli képét,és esküszöm nem kíméllek majd benneteket ha egyszer  valóban mellettem ülnétek az ekkorra már meleget ontó fűtött Lada kombiban....bezötykölődünk majd olyan helyekre is ahol senki nem jár...csak mi,és a természet lesz ott!
Nos induljunk hát...hatalmas tempóval-a nálam szokásos max.80km/h-val:D-közelítjük meg a szentélyt,ahol kisgyermeknek érzem magam a mai napig,ahol megtanulom becsülni ami alig pár kilométerre van a lakott helyektől.Most elérzékenyülök,de mikor a valóságban is áthajtottam a gát koronáján egészen más érzések kerítettek hatalmukba....isten hozott hát benneteket is vadvízországban,ahol atermészet az úr,ahol nincs mellébeszélés,és mit sem számít az hogy ki honnan jött-itt mi vagyunk a kicsik,a porszemek.Íme:
Szeretettel köszöntelek benneteket a természet fagyos ölén....a zúzmarás délelőtt bennetek is olyan érzéseket generál mint bennem is?Élvezitek?:) A víz sustorgása,a néha pattanó fák messzire hangzó hangja....a messzi távolból idehangzó kutyaugatás,és a varjak károgása festi alá e képet.....De hajoljunk már le a vízhez a fenébe is...meg kell mosni melegvízhez szokott kezeinket,és némi arcpirító mosakodás is belefér ám!Amint megtöröltük magunkat már készen állunk arra,hogy átérezzük milyen hideg is van valóban....le kell venni a sapit,a kesztyűket pedig hagyjuk a kocsiban.....hadd szenvedjen porhüvelyünk ha már ide merészkedtünk-de ti tudjátok!;) Nekem minden itteni látogatásomkor első dolgom e "megtisztulás"...mintha ezáltal alkalmasabbnak érezném magam hogy bepillantást nyerjek egy folyó mindennapjaiba.
Zúzmarás most a növényzet-hála az égnek hogy nincs melegebb,így megmutathatom nektek mire képes a felszálló párás levegő a vízparton...
Nem...nem fekete-fehérre módosítottam a képet,sőt e blog egyetlen képét sem módosítottam semmi különleges effekttel-ezt teszi a természet így télen.Figyelitek a vékony hártyajeget a part szélén?A víz hőfoka mondhatni fickós...most inkább nem fürödnék ha nem muszály!Ejtsünk hát erről pár szót,mert nem szeretném ha ti viszont megtennétek.Némi baráti intelem is társuljon e folyóparti sétánkhoz,folytassuk ezt a vonulatot kicsit ha megengeditek....


Már a horgászrend is kimondja hogy a folyók jegére lépni tilos és életveszélyes....de ha nem is a szabályok tisztelete,hanem józan eszünk okán tesszük,ne is merészkedjünk rá!Én jól tudom hogy volt olyan királyunk akit a Duna jegén koronáztak,meg hogy néha a jégtörőknek is hadrendbe kell szállni-de ez kérem a Sajó....igazi hamisítatlan valójában,nem csatornaszerű mederbe kényszerítve,hanem zabolázatlanul hömpölyög.Bár a képek készítésekor csak -4 celsius volt,ezért a szabad víztükör.A folyók később,és egyenetlen vastagságú jéggel adják át magukat a tél jeges szorításának,isten mentsen meg attól bárkit hogy alatta beszakadjon a kiszámíthatatlan kéreg...a víz sodra azonnal aláviheti a többi jégréteg alá-menekülés csak igen ritkán sikerülhet..Vigyázzatok hát ha víz mentén jártok-jobb az óvatosság,mint a balga-meggondolatlan hősködés.Bár a képen "valaki"rámerészkedett a jégre,ha nem érzitek magatokat repülőképes madárcsontúnak ti ne tegyétek kérném.
Másik veszélyforrás ilyenkor is az ún."törőpartok-"környéke,csakúgy mint bármely más időszakban is...nézzünk csak egy képecskét:
..sőt,még egyet:
Ne menjetek közvetlenül a szélére...az átfagyott talaj sosem tudni mikor omlik alá,az összetartó vegetációs gyökérzet meddig bírja a gravitációt.A táj megkapó szépsége ne tévesszen meg senkit....itt bizony nem a magunk alkotta szabályzatok érvényesülnek,itt alig van valami ami értünk van.Ha a természetet járjuk alkalmazkodjunk...
Már az autónk leparkolásakor is figyelnünk kell a dolgokra.....hatalmas ártéri fák vannak néhol,ősidők óta dacolva a természet törvényeivel,a levonuló árvizek eróziójával...sosem lehet tudni mi lesz velük,és mikor?A füzek hajlamosak a belső szöveteik elhalására,és a micéliumokkal átszőtt belső elhalt törzsű fák potenciálisan is veszélyesek tonnás súlyukkal...Aztán vannak kiégett belsejű fák is,mementóként egy villámcsapás emlékére-vagy sajnos inkább az emberi gyarlóságra:( Az ártéri aljnövényzet kiszáradván hatalmas tüzeket okozhat néha-ennek áldozatul eshet némely fa is,amit csak a lélek tart még állva..figyeljetek oda,és nem lesz gáz!
Bár nagyon tanulságos a természet körforgása az már hétszent....ami az egyik pusztulása,az másnak éppen hogy az életet jelentheti,mint e fa belső korhadt részében kukacok után kutató madarak által kivájt üregek is híven mutatják...az arányok végett telefonomat "mellékeltem":

Ugye érzékelhető a fa nagysága,és dölésszöge is?Vajon meddig ad még helyet az alatta hűsölő teheneknek a nyáron?Ez a fa még áll,de van amelyik már behódolt a természetnek....pedig istenem de sok emlék fűz hozzá!Méteren felüli átmérővel a környék kardinális fája volt,közvetlenül mellette hajtottam el mindig lépésben mikor kedves horgászhelyemre mentem be-igaz sokszor csak hallgatni,gondolkozni.Meg szeretném jegyezni:a képek közvetlenül e horgászhely környezetében készültek...gondozzuk,takarítjuk.Bárkit szivesen látnék itt horgászni,de kérem ne hagyja itt a mocskát-sem a testéből kikívánkozó dolgokat!
Számomra szentély a hely....
A fáknál tartottunk....meg a vénséges Salix albánál.Rengeteg élmény fűz hozzá.Enyhet adó hűvösében szoktam hagyni az autónak alig nevezhető csotrogányomat,száradt és lehullott gallyaival tüzelünk ha melegednénk éjjelenként,vagy nyársalásról van szó...De e fa tövében lelte meg kedves horgászcimborám is a 2010-es engedélyét..mert segítő munkájáért cserébe bizony egy halőr oda rejtette neki,mert sajna ő nem bírta volna kiváltani...íme:

Laci..ha olvasnál tudod hogy az akkori örömed nekem sokkal többet számított mint egyszerű elérzékenyülés..ezúton is köszönöm az állandó segítségedet,az önzetlen hozzáállásodat mikor segítségedet kérem némi ellenőrzés okán.Idővel akvaristát faragtam belőled....lassan már túlteszel sokunkon.Az általad szedett égertobozokból még az egri akvaristáknak is jutott-köszönök minden eddigit barátom!:)
És elérkezett az,amikor már nem tudom tovább halogatni az elkerülhetetlent....be kell mutatnom öreg sokat látott barátom halálát is.Megjegyzem hogy kívülről abszolút semmi jelét nem mutatta még a készülő bajnak...előjel nem volt,hatalmas szeleket-áradásokat átvészelt már.Most mégis meghajolt a természet hívó szava előtt,és soktonnás törzsét darabokra szaggató kín közben lehajolt...a másik oldalát már elkezdték széthordani a környéki emberek,de itt még teljes szépségében mutathatom meg nektek a halálában is méltóságos öreg füzet.Íme,okuljatok hát,és gyönyörködjetek-én még ilyen fennséges torzót nem láttam:

Egy közelebbi képet,ugye?Tessenek csak...

Az autót a méretek érzékelhetősége miatt állítottam közvetlen mellé....búcsúzom tőled öreg fűz....remélem még évekig ellenállsz majd az áradásoknak,és minden ittjártamkor megsimogathatom csodás maradék törzsedet.Gyökérzeted nyilván túlél sokunkat-próbálj meg oldalt kisarjadni,én óvni fogom új hajtásaidat,és csak azokat hajtom félre melyek akadályozzák a behajtást a helyre.Köszönünk mindent....halálodban is méltóságos,és fennséges vagy!
Készült videó is amint bemászok a fa alá,és morzsolgatom a belső elkorhadt részét.....de ezt egy ideig még nem szeretném megvágni-beilleszteni.Azonban amiről korábban beszéltem:ugye hogy a parkolóhelyet is meg kell választani okosan?;)
Tovább menvén a parton láthatom még azt a kis lefűződött mederdarabocskát is,melyből számos kis halat engedtem szabadon a nyáron...Téli képe:

Nos a nyáron még valahogy nagyobbnak tűnt:
A fát természetesen személyesen ismerem....tudom honnan hozta a 2010-es áradat,tudom hogy mekkora döbbenet volt amint a víz kiharapván alóla a partoldalt végül ide görgette.A nyáron ebben a kis mederben számtalan kis halacska maradt fogságban..a kavicságyon a víz kiszaladt alóluk,elzárta őket a szabad víztől a fa íve alatt látható sóder felrakódás.Én kapámmal szabad utat engedtem nekik....íme a megmentett,és ekkor már a szabad vizet megérző kis halacskák-ez nem akvarisztika,de tudom érteni fogjátok milyen jó érzés volt látni elsuhanó kis testüket a folyóban.E kép nekik állít emléket:
Hhhhh.....néha kell egy kis sóhaj is!;)
Még pár képet beszúrok búcsúképpen,nem szükséges semmi komment hozzá.
De jó is volt..de szép is volt!
Utunk végeztével haladjunk kifelé az ártérről immár...autómat második fokozatban,csupán az alapjárati fordulatszám viszi kifelé...gyönyörködöm a tájban.Arcom,füleim,de még a vékonyka ujjaim is átfagytak...kipirulva élvezem az autó fűtésének áldását.Mikor aztán ismét átbukkanok a gát koronáján,már látom amit eddig észre sem vettem:füstölnek a kémények mindenfelé,embertársaim is érzik a telet.Van aki éppen motorfűrészt berregtetve vágja tüzelőjét,van aki egy kis lopott gallyat tol a biciklin....Tél van kérem...még annak is az eleje!
Azért meg nem állhatom hogy végezetül ide is ne illesszek be egy kis képecskét..hiszen ez volt a kirándulásom apropója,ezért is jöttem én.Egy valódi hamisítatlan Sajó parti Karácsonyt szerettem volna kívánni nektek..nem sejtettem hogy az ölembe hulló kis háló ad még jobb ötletet is.Íme hát....igaz hogy én magam jótanácsokkal bőven ellátva "engedtelek el benneteket",de magam a kis fácska felállításakor bizony térden felül merültem a hűs vízbe.:)Csúszik a part....tudtam én!:D
Kellemes Karácsonyt,boldog Új évet nektek!
Igérem hogy tavasszal az ár levonulta után ide még visszatérünk-és akkor bőséges akvarisztikai vonzata is lesz újabb mondandómnak!Köszönöm hogy végig olvastad gondolatiam......egy jó forró mézes-citromos tea ilyenkor áldásos!:)
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: branco, szotyika, saluosi, Lackoo

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Oldalmegjelenítési idő: 0.514 másodperc