- Köszönetek: 16
Díszhal tenyésztőrendszerek építése
- Neeland
- Nem elérhető
- Növendék
Ohh, koszonom kerdesed, Korulbelul minden videot megneztem youtube-n es nagyon sokat olvastam tobb nyelven is.
Amit te emlitettel pont kimaradt...
Szoval kis fizetecskem kezd megtelni a rajzokkal, szamolasokkal, es rajzocskakkal!
Az, hogy mennyi ivadek lenne, az mar kerdes, hogy hogyan is szamolunk vele? PL egy guppynak 4 hetente X utodja lehet es ezzel szamolni? Irhattam volna egyeb halat is. A leirasaikban altalaban szerepel, hogy egy egeszseges kifejlett halnak mennyi lehet az utodja. Persze ez egyedenkent elterhet, de gondolom ebbol ki lehet indulni. Gondolom erdemesebb a felsobb hatart megcelozni es az alapjan szamolni, hogy inkabb legyen tobb helyem, mint kevesebb.
A mellekepulet ami be lesz rendezve, most 2 nagyobb helyisegbol all, ami ossze lesz nyitva. Igy adja ki a 8*4 meter. Most 2 meter magas, de melyitve les es alafalazva, hogy emerositsem az alapot. A felvastagsag 50cm valyog. Most a 40 fogban 22-24 fok volt bent.. Lehet futenem kell majd nyaron! MIvel felujitom az epuletet ezert az ajtot a rovidebb oldal kozepre teszem at igy a 2 hosszabbik fal szabadon maradna ajto ablak nelkul. A masik oldalt 2 ablakot nyitnek pont a sorok koze, hogy keresztbe tudjam szelloztetni az egeszet. Ennyit az epuletrol.
En a fem alvanyok mellett voksolok. 40*20*2/2,5 zartszelveny szerkezet 20*20*2 es keresztmerevitesekkel Az alvanyoknak a labait, tartoit kivulrol gondoltam elhelyezni igy a tartok moge becsusztatva sporolni helyet. Kb 2cm takarna egyes akvariumokbol. A labak elhelyezeset az alvanyom elhelyezett akvarium meretinek tudataban helyeznem el. A fentebb emlitett oknal fogva.
Elhelyezes: 4 sor 1-1 szelekre es 1-1 kozepre vagy 1-1 szelekre es 1 kozepre. Kesobb visszaterek ra, hogy mi a kulonbseg, de szembetuno lesz!
A halakrol: elevenszulok, leginkabb guppyk, ancistrusok es lehet nehany L es faj is befigyel majd. Garnelakat is szeretnek, de az ancikkal elvan es szepen szaporodik, eddigi tapasztalataim alapjan. Egy akvariumba szeretnek egyetlen par diszkoszt! Kicsit azzal is ismerkedni.
Akvarium merete es itt lesz szo mar az elhelyezesekrol is! Szoval sokat ovasgatva es beszelgetve az ancistrusoknal 54 literes medencekre gondoltam 1-3 him-nosteny felallasban. Guppyknak is hasonlo meretu medencet gondoltam. Hogyha be akarnam tartani az 1cm/l hal mennyiseget akkor 4 him 16 nosteny, hogy legyen kerek a szamuk! Szoval johet az elrendezes. Az 54 literes akvarium 60*30*30 meretuek lennenek. 8 mereten 25 db fer el egy sorban, hogyha a 30*30 as resze a front. 4 sorba raknam. 20 cm kozzel. Vagyis egy sor magassaba 52 cm a vas vastagsaga miatt. 4 sor 208 cm magas. Ez egy 100 darabos 54 litesekkel feltoltott alvany. 4 meterbol elment 70 cm raszamolva, hogyha az akvariumok elol lennenek megfurva. Sorkoz, hat 60 cm minumum kell, mert hogyha akvariumot kell cserelni, akkor kell, szoval legyen 80 cm es akkor van helyem keringozni is!
Kozepso sor. Kivancsi vagyok a velemenyetekre. 100 literes akvariumok a kovetkezo meretben 70*50*30as. Hasonloan 4 sorban, de egy meter kimarad az ajto miatt. Igy 10 fer egy sorba 4 sor, 40 db 100 literes. Az alvanyt 20 cm vel nagyobbra csinalnam es szembe az 54 literesek 10*10*20 as kis akvariumokat. Indito, ivatoknak. Ide felfer egy par... 28 egy sorba... Lehet annyi eleg is. A tobbi helyen elo eleseget tartanek meg a soraknak a keltetoket. Persze, hogyha kell meg 3 sorba tudnek tenni akvakat. Az utolso sorban ugyanigy 100 liteseket 10 egy sorba szoval 10*4 egyenlo 40*100=4000. Vagyis osszesen 100*54 l, 80*100 liter vagyis 13500 liter plussz a kicsik...
Az akvariumokat alul vagy oldalt megfurom. Becsovezem az elvezeto es a bejovo vizet. Csepegtetos rendszer akarok. Most van a kutvizem a vizugyes ismerosnel. Bemerik, mintha az egyik testtavukbol vettek volna a mintat. Vasasnak vasas, de az a legkevesebb, hogyha a tobbi ertek rendben lesz. Hogyha rendben lesz akkor napi 10% vizcsere, mint irtam csepegtetos rendszerrel.
A szurest, mint mos is cseh emelos szivacstombok vegzik majd. 10*20 as henger alaku tm30 as tipusu szivacsok. A nevelokben tm45 os es dupla karos. Itt a kerdes, az, hogy erdemes e mondjuk soronkent egy kisebb teljesitmenyu kompresszort venni vagy egy nagyot?
Kiegeszites. A felujitasbol fent maradt gaz es vizcsovekbol szeretnek egy kb 15-20 nm-s folia satrat 4-6 db 1000 literes tartalyokkal. Nyaron nevelonek es bolha tenyeszetnek.
Probaltam mindent osszeszedni, amit kerdeztel toist. Nagyon kivancsian varom a velemenyed. Esetleges javitasok es javaslatokat, persze nem csak toled.
Szep napot mindenkinek
Tiszteltem
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- toist
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
- Köszönetek: 363
Mindenféle sértő szándék nélkül: a kérdésed nekem olyan, mintha azt kérdeznéd milyen megbízható kocsit vegyél, ha van garázsod!
Legalább egy alapos, részletes tervet kéne csinálnod az elképzeléseidről, akkor már tudnánk érdemben beszélgetni "mit-miért igen, mit-miért ne ?" dolgokról.
Csak néhány dolog, ami számomra lehetetlenné teszi a mélyebb kivesézést:
- a szoba alaprajzát nem rajzolod: bejárata, ablaka (esetleg felső bevilágítás) hol van, mekkora részt vesz el, víz van-e bent, vízcserékhez vizet bent vagy más helységben készíted elő?
- a kisebb termetű halak alatt mit értünk, mi az arányuk?
- milyen ivadékszám a cél egy-egy fajból? (nagyon nem mindegy optimális akváriumméretek szempontjából)
- mekkora termetű vagy/mekkora a kényelmes folyosószélesség, kezelőrés az akváriumok között, hogy állsz a létrázással? (Horváth Tomi gond nélkül szedi ki a halakat akkora résen, ahol mi mondjuk Gáborral simán beszorulnánk könyök fölött )
Amit Laci ír nem rossz koncepció - végülis Neeland nem írta konkrétan, hogy tenyészteni akar a szobában, szóval ha biotóp díszakváriumokról van szó, nagyon kajálom a dolgot - , de kifejezetten tenyésztőrendszernek nem gondolom jónak:
- biztosan szükség lesz egy rakás kisebb akváriumra (ikráztató, előnevelő, kisebb létszámú tenyészállatoknak tartó stb), erre egyrészt állványt kell számolni, másrészt csak egyen akváriumokkal nem lehet praktikusan megoldani
- ha a "kisebb termetű" halak nagy szériásak, köbös tartályokban is érdemes gondolkodni, ha pedig kifejezetten kis szériás, keveset ikrázók, nanohalak vagy versenyguppik akkor 50-100 l-esnél nagyobb egyenakváriumot nem érdemes a nevelésükhöz csinálni
- bármennyi helyem lenne se szűrnék a leírt módon (12000 literből 3000 a szűrés), ugyanilyen "kristály" víz elérhető sokkal kisebb helypocsékolással, rizikóval stb
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Lackoo
- Nem elérhető
- Növendék
- "Az ember a legnagyobb állat"
- Köszönetek: 15
Én mindenképp hosszában a fal mellett ill középen helyezném el az állványokat,így 0,5-1m marad a sorok közt(nyílván akvárium szélesség függő)
vagy a középső sort elhagynám és kellékes,tároló,munka asztalt helyeznék el, így nem kell körbe szaladgálni ezért-azért,kényelmesebb de nem annyira termelékeny mint az előző megoldás.
Mindenképp egyen aksikat gyártatnék!
A szűrést levegőrendszerrel v ami számomra szimpibb ötlet szűrő akváriumokkal oldanám meg,amiket az állványok legaljára helyeznék,oda úgyse szeretünk gyakran hajolgatni és használhatjuk plankton tenyésztésre is akár,bár így se egyszerűbb a csővezés és (szerintem) egy jobb vízpumpával 3-4 aki megoldható
Példa:4 db 200l aksi,egymás alatt egyenként megfúrva egymásba "kötve".A legalsó szűrőakiból a legfelsőbe vissza. Tehát 600l-t (de inkább többet)szűrsz 200l-el sztem nem rossz.
Az ötleteim nem feltétlenül sporolósak és valszeg nem is a legjobbak,de mindenem a rend,átláthatóság.
Összegezve:120x50x40-es aksik falanként 6x4 db-os állványokon,(középső legyen kevesebb pl 5x4,ajtó,közlekedés miatt) így marad hely és még el is éred a legfelsőt,3 sor esetén:12240 l hasznos víztérfogat,2 sornál 8640 l,a szűrőaksikat leszámítva.
Borbély László
- Neeland
- Nem elérhető
- Növendék
Egy kis aktivizalo es kepzelo erot fejleszto feladat kovetkezik.
Mindenki csukja be a szemet es gondoljon egy korulbelul 8*4 meter es 2,4 magas szabad szobara. Ki milyen modon rendezne be? Akvariumok elhelyezkedese, peldaul hany sorban,, milyen kompresszor, esetleg szurorendszer stb stb. A halfajok nagy reszt, harcsak, algazok es kisebb meretu halak.
Ha az elrendezes leirnak es meg indokolnatok is, hogy miert, akkor halam sirotokig uldozne vagy annal is tovabb!
Anyagiakat figyelnem kivul hagyva erdekelne a dolog!
Szep estet
Udvozletem
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 1688
T.:Gábor
- Neeland
- Nem elérhető
- Növendék
Lehet kimondottan locsolasrendszerhez való dolgokat fogok venni, amit hogyha osszerakok nem ereszt es nem lesz vele semmi bajom....
- Pap Endre
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- Köszönetek: 55
- Neeland
- Nem elérhető
- Növendék
Lenne egy kerdesem. A levego rendszert muII 16mm es csovel akarom megoldani, azzal szerintem nem is lesz baj. A kerdes az, hogy ugyanilyen rendszeren a vizet is be tudnam vezetni? Az elvezetest rendes lefolyo csovekkel gondoltam...
Szep napot
- Neeland
- Nem elérhető
- Növendék
Koszonom a valaszokat!
Egyenlore azt tudom, hogy mekkora hely all rendelkezesre es korulbelul mit akarok belelo kihozni.
Egyenlore csak a tervezgetes, hogy mi mennyi, milyen helyigenyuek a halak amiket szeretnek. Majd jon, amit olvastam, hogy valaki fara valaki meg a vasra eskuszik, allvanynak. Itt valoszinu majd az arak fognak donteni... Tatam viz es villany szerelo volt "fenykoraban" szoval a csovezes siman megoldott...
- toist
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
A levegő mennyisége attól függ milyen halakat tartasz milyen sűrűségben, az 1 liter/óránál kevesebb is bőven elég (sőt illdomos) pl gurámiknál, de adott esetben pl egy ancikkal rendesen megtömött nevelőben több is elkellhet, ezt továbbra is konkrétumok nélkül nem igazán érdemes általánosítani. A légpumpa túlméretezése nem feltétlenül okoz komolyabb problémát, Gábor írta valahol korábban (talán még mérte is), hogy egyes pumpák ilyenkor szimplán kevesebb áramot vesznek fel (persze ésszerű kereteken belül). Mindenképpen egy kicsit több levegővel érdemes számolnod, mint amennyire szükséged lesz, az előszűrésed koszolódásával, a membránok öregedésével stb a pumpa teljesítménye cskkenni fog, plusz időnként egy kis planktont, keltetőt stb is meg kell levegőztetni, így "koppra" nem érdemes kiszámolni.
- Triops
- Nem elérhető
- Ivadék
- A maximalizmus nem ismer határokat.
- Neeland
- Nem elérhető
- Növendék
- Triops
- Nem elérhető
- Ivadék
- A maximalizmus nem ismer határokat.
- Neeland
- Nem elérhető
- Növendék
Akkor lehet számolni az 1 liter vízre 1 liter levegő jusson? Hogyha tul nagy a kompresszor akkor gondolom folytani fogja a rendszer es melegedhet ebben kifolyoan kevesebb lehet az időtartama..
A masik kérdésem, hogy vizcsereret sokat megoldjatok a slaggal. En azon agyalok, mint ahogy a topik elejen látható videón is megfurt akvariumok csepegteto rendszerre. "Folyamatos" lenne a vizcsere. A kerdes az, hogy alul vagy oldalt erdemes elhelyezni a furatot? Az oldallal az a gond, hogy ugyebár foglalja a helyet viszont szerintem könnyebben karban tartható. Az alul furtakkal vannak fentartasaim, mivel a furat csak gyengíti az akvárium aljat... Van aki igy oldotta meg? Tapasztalatok? Vélemények melyik lehet a jobb? Koszonom a valaszotak mar igy előre!
- Robotpilóta
- Nem elérhető
- DiszhalAM
- Köszönetek: 28
Köszönöm, már megtaláltam halőrxxl és halivadék idevágó blogját!Robotpilóta beküldte: toist
Biztos én vagyok figyelmetlen de nemtalálom az általad említett összehasonlításokat. Ha megkérlek légyszives írd le hol találom.
Köszönöm!
Üdv. Karcsi
"Ami nem öl meg az megerősít"
- Neeland
- Nem elérhető
- Növendék
Például.: 50 literes medencehez 50 liter levegő 100literhez 100 liter. Ez csak azert erdekel, mert ritka az, hogy egy helyen csak egyforma akvariumok vannak... Csak a konnyebb számolás erdekelben.
Koszonom a válaszaidat
- Robotpilóta
- Nem elérhető
- DiszhalAM
Biztos én vagyok figyelmetlen de nemtalálom az általad említett összehasonlításokat. Ha megkérlek légyszives írd le hol találom.
Köszönöm!
Üdv. Karcsi
- toist
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
Ugyanez igaz Neeland kérdésére is, 100 db akváriumra akkor kell 300 l/h órával számolni, ha azok vagy 2-300 literesek (legalábbis, ha cseh átemelővel akar szűrni). 100 db 20 literes akváriumra meg messze nem kell ennyi, hiába nagyjából ugyanakkorák. De egyébként az akváriumok darabszámának megszorzása az akváriumonkénti levegővel helyes (ha csak ez volt a kérdés ).
- Robotpilóta
- Nem elérhető
- DiszhalAM
Robotpilóta beküldte: Na! Eldöntöttem csinálok egy polcrendszert. Azon még agyalok ,hogy fából vagy vasból, de mindenképpen szerelhetősre és toldhatósra. Mundegyikre találtam itt nekem szimpi megoldást. Engem a központi levegőrendszer érdekellne mégpedig a méretezése és a lelke a technika. Milyen vastag legyen a gerinc vezeték, és a leágazás ami a polcok élén fog futni? Valamint ,hogy membránpumpába vagy kompresszorba érdemesebb-e gondolkodnom. Turbinás kizárt a hangja, a kis nyomása, és a javíthatósága miatt.
Üdv Karcsi
Válasz sajnos nem érkezett, de bedobom mégegyszer a kérdést.... Membránpumpa vagy kompresszor?
- Pap Endre
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- Köszönetek: 55
Én ismerek valakit, akinek, közel 100db akváriuma van, Ő 15000l/h áramlástechnikai légszivattyút használ.