Akvárium állványok készítése ki hogyan csinálja?

Több
12 éve 4 hónapja - 12 éve 4 hónapja #221 Írta: toist
Gábor megelőzött némileg, de ha már belekezdtem, leírom :)

Semmiképpen nem függeszteném fel az egész állványt a helyedben, Sanyi, különösen nem az állvány szerkezeténél fogva! Egy rendesen bevasalt aljzat a fal mellett ezt a terhet gond nélkül el kell, hogy bírja, de ha biztosra is akarsz menni, a konzolos alátámasztást javaslom a polcok alá, ezáltal a behajlás mértéke is csökkenthető -> nem szükséges olyan bitang erős és nehéz zártszelvényből/szögvasból készíteni az állványt és a padlóra jutó teher is csökken. Nem tudom a közfal nálatok miből készült, de én a falat jobban félteném, mint a padlót! (A fal tipikusan nincs nagyobb oldalirányú erőkre tervezve, míg a padló, különösen ha meg van rendesen vasalva a lefele irányuló erőkre nagyon is fel van készítve) A másik probléma a függesztéssel a lehajlás, már csak azért is túl kell biztosítanod az állványt, hogy ne boruljanak rád az akváriumok...

Tehát röviden: én befúrnék a falba a két felső terhelt szintnél szintenként 2-3 sarokvasat (sajnos a pontos elnevezését nem ismerem) és a polcokat nagyon pontosan azok fölé helyezném, ha a falnak akarnék átadni terhelést! Valami ilyesmire gondolok:
szegletvas , ebből van nagyon masszív 30-40 centi "kinyúlású" is, valami ilyesmi, de nem nyitható, hanem szimplán vasból egybeöntve: asztalvas Ha valaki ráismer a leírásomból, ne tartsa magában a pontos elnevezést! :) Előnye a megoldásnak a fentieken túl még az is, hogy az állvány mobilabb marad (nincs beletiplizve a falba).

A megoldással kapcsolatos tapasztalatom: gyerekszobámban egy pár kilós (3-4) terhelésre már csúnyán behajló vékony bútorlap kisasztalt tettünk anno masszívabbá a módszerrel, 2 alátámasztási pontra befúrva 2 tiplivel, pontosan szintezve és alátétezve 0-ra lehetett a behajlást csökkenteni a terhelésteszt >200 kilóval történt (nem ér tippelni hány cementeszsák volt velem :D), az akváriumot bőven bírta/bírja.

Egyébként én zártszelvényből hegeszteném az állványt, de a fentebbi megoldáshoz jobban illeszkedik a szögvas (abba bele lehet "süllyeszteni" a polcot).

Még egy trükk eszembe jutott, amit alkalmazhatsz a terhelés elosztására: a lábak felületét növelheted. (pl sorrendben: ráhegesztett "korong", rövid oldalon lábak összehegesztése, vagy akár teljesen körbe "alsó szint" készítésével).

A polcok magasságával kapcsolatban csak megerősíteni tudom Gábort: tényleg gondold át alaposan! - mutatok majd képeket az otthoni állványomról tanulságképpen :)
Last edit: 12 éve 4 hónapja by toist.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 4 hónapja #222 Írta: halőrxxl
Mindenre van megoldás,és gondolom az akivel készítteted tudja a kis nüanszokat.Ha teljesen zártszelvényből szeretnéd,az is megoldható többféleképpen..pl a szelvényhez hegesztett kis fül hordozza a terhet,vagy ami még profibb:a zártszelvény átfúrva nagyobb átmérővel,bele csövecske hegesztve,és azon keresztül rögzítve.Így garantáltan nem húzod össze a szelvényt,hiszen a csövön ébred a húzóerő...Igen gyakran használtam a módszert,1/4"-os cső volt a betét.
Az általad kinézett dűbelek egész biztosan megfelelőek...de kicsit elnézted a második dübel adatát:arra repedésmentes betonban 11.2 kN-t ad meg-ez még sokkal jobb is!Én anno rengetegszer használtam ezeket a nylon tipliket,és inkább a csavar szakadt el,semmint a tipli engedett volna:
fischerdubel.hu/fur-10x230-ss-univerzali...todubel-fischer.html
Előnye hogy ha esetlegesen lazább falazatot találsz akkor is megfelelő rögzítést ad.
Aztán még lenne gondolatom:te egyértelműen totálisan függeszteni szeretnéd az állványodat?ennek értelme nincs..inkább ha tehermentesíteni szeretnéd a padozatot,akkor alulra olyan lábazatot készíts amivel a fal síkjába közvetíted a terhelést.Ezt megoldhatod úgy,hogy az állvány elülső lábai helyett egy 45 fokban a hátsó lábhoz vezető konzolt is beiktatsz.Ekkor természetesen maradhat az elülső láb is..viszont jön a trükk:amint kész az állványod,odatolod a fal mellé,és beszintezed.A rögzítő dűbelek helyét felrajzolod,kifúrod..megcsinálod a falhoz való rögzítést.Ám ekkor az első lábak alá elhelyezett szintező csavarokon mindaddig lazítasz ameddig azok mintegy milliméternyire a levegőbe nem kerülnek.Ezzel elérted azt,hogy a hátsó lábakra,és a falazatra került a majdani súly,és a felfüggesztés sajátságából adódó forgató nyomaték is.Ez az ébredő erő a falból majd szeretné kiszakítani a dübelt...de ha némileg ki is húzhatná valamikor is,a levegőben lógó lábak mindössze egyetlen milliméternyit engedélyeznek neki.Ezzel továbbra is garantált a z ébredő erők elosztása a következőképpen:legnagyobb erőt a padozat fal melletti része viseli,a tiplizés-elülső lábak pedig elosztják a terhet.Ergo nem szakadhatsz a pincébe..:D
Mint régebben írtam is neked:maximálisan megértem hogy szeretnéd csökkenteni a mennyezetre eső terhelést-de ennek az állványnak a rajta lévő mindennel együtt is olyan kevés a súlya,hogy nem is tudom..A panelekben ettől jóval nagyobb terheket is gond nélkül helyeznek el a szobákban akár annak közepére is..viszont értem a törekvésedet.Ha szükséges részletesebben is elmesélem a dolgokat-bár azt gondolom elegendő volt ennyi is.;)!
Ám vannak még kérdéseim hozzád:a méretezésből eredően gondolom 40cm magas akváriumokban gondolkodsz..nos ez esetben ha zártszelvényből építkezel lehet hogy kevés lesz a rés...kérlek beszéljük át még azt is,hogy a medencék alá mit szeretnél tenni...hogy miért ódzkodsz a szögvastól...és hasonlóak.
Ha valóban az alapoktól kell indulni,kezdjük onnan:mekkora medencéket tervezel,és mi lesz alattuk,illetve mekkora rést szeretnél a medencék fölött?Jól tudom hogy nagyon számítanak ezek a méretek,hiszen a későbbi használhatóság a tét.
El fogom mondani hogy nálam miért a szögvas a nyerő,és biztosan lesznek ellenvélemények is.Örülök hogy itt beszélhetünk erről..hasznos,tanulságos!:)
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 4 hónapja #223 Írta: halivadek
A falhoz rögzítendő részére én szögvasat tennék, azt valahogy úgy érzem biztonságosabban lehet odacsavarozni mint a zártszelvényt. Lehet hogy én gondolom rosszúl, de a nagy terheléstől a zártszelvény az üreges mivolta miatt, az átmenő csvarozásnál torzulhat. A többi része ettől föggetlenül lehet zártszelvényből.

Minimum 4 de inkább 6 helyen rögzíteném ilyen: fischerdubel.hu/rogzitestechnika-1/nagys...onycsap-fischer.html
vagy ilyen fischerdubel.hu/rogzitestechnika-1/nagys...el-50db-fischer.html dübelell. Az utóbbinál maximális terhelhetőség is van megadva: húzásra 5,7 kN, nyírásra 13,7 kN. Ha a kisebb adatot veszem figyelembe akkor elvileg 2 dübel elbírja.

Több
12 éve 4 hónapja #224 Írta: szotyika
természetesen pótolom a hiányiságokat.;)

Tommy
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
12 éve 4 hónapja #225 Írta: halőrxxl
Halivadék:ha lehet itt szeretnék veletek közösen gondolkodni a megoldáson:)Jobbnak gondolom a közösen kihozott megoldásokat,mert ahány ember annyi jó meglátás-és meggyőződésem hogy vannak sokan akiknek igenis jó ötleteik vannak-örömmel veszek részt interaktív módon is halas szobátok fejlesztésében!:silly:
Szotyika:te se hagyd magára az általad kreált rovatot..adós vagy a fa alkatrészek méreteivel ;).Szeretnélek bevonni-számos videón vannak fa állványok,hivatkozások útján kivesézhetnénk a megoldások erősségeit közösen!

Több
12 éve 4 hónapja #226 Írta: szotyika
látom serénykedtek és nagyon jó kis ötleteket adtok . szuper:)

Tommy

Több
12 éve 5 hónapja #227 Írta: halivadek

Ez lenne az állvány kezdetleges vázlata. A méreteket centiben adtam meg. Az alsó 3 polcnak max 200kg/polc lenne a terhelése, a legfelsőnek lényegtelen, az csak egyéb cuccok pakolására lesz vagy eleségállatoknak.
Mivel a szoba már így is szépen le van terhelve több mint 1000 liter víz plusz az üveg súlya, ezért az állványt felszeretném fúrni a falra, úgy hogy a teher nagy részét levegye a födémről. Lehet hogy kibírni a födém de nem akarok kockáztatni, nyugodtan akarok aludni és nem szeretnék arra ébredni hogy a szoba rászakadt az alattunk lévő hő központra.
Zártszelvényből vagy szögvasból, vagy a kettőt vegyesen használva érdemes megcsinálni? Milyen átmérőjű, vastagságú vasanyag kell hozzá.
Milyen dűbelelel és hány ponton érdemes a beton falra felfogatni? (ezt Halőrrel már 1 éve kiveséztük, de nem árt az ismétlés)
Előre is köszi a segítséget. 
Nem baj ha több verzióra is részletesen kitérünk, legalább ha később valaki állványt szeretne könnyebben fog boldogulni, mert értelmezhető szakirodalmat erről nem nagyon találni.
Mellékletek:
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Robotpilóta

Több
12 éve 5 hónapja #228 Írta: halivadek
Én is pont így keresek, csak az a baj hogy sok oldalnál a googli képkereső megtalálja, de ha rámegyek a kép forrására akkor az oldalon a képek helye üres marad.

Épp tegnap este érett meg bennünk hogy jöhetne lassan a következő állvány. A födémet már nem szeretném tovább terhelni, ezért a falra kéne felfúrni az egészet. Sajnos emiatt a barkásáruházasat ki is lehet ejteni, marad a hegesztett vas állvány. Ezzel kapcsolatban nemsokára pü-ben zaklatlak, vagy vesézzük ki itt a témát?

Több
12 éve 5 hónapja #229 Írta: halőrxxl
Egyébként igen foglalkoztat a gondolat hogy következő állványomat én is fából készítsem el.Még sosem volt fa állványom,eddig mindig fémből készítettem őket.Mára azonban megszűnt itt Ózdon a klf.idomok hengerlése,sőt már évekkel ezelőtt a cső,és zártszelvény gyártás is.:(Vannak persze kereskedések,de a vasnak kilóját kb. 250+Áfa áron adják...a MÉH-nél pedig 200/kg körül a rozsdásat...amivel még sokat kell görcsölni:(Egyszerű kiszámolni:az én állványomhoz 40X40X4mm-es szögvasat szeretnék használni,ennek métere-elméleti súlya-2.5 kg...Tudnék a cégünknél hidegen hajlítottat készíteni,hasonló áron.Tehát a kör bezárult..az ózdi finomhengermű bezárása után már nekünk is a dunaújvárosi acéltermékek jönnek-de innen no comment,mert az már mély politikai tartalommal bírna.
Egyszóval:talán a fához kell folyamodnom.Hálás lennék ha Szotyika kiegészítené az állványához felhasznált faanyagok keresztmetszeti méreteivel a témaindítót...pozdorja csavar fillérekért van,a ragasztásban-köldökcsapozásban is van gyakorlatom.Nem sürgős az állvány...sajnos várnom kell vele,mert jön a fűtési szezon:(

Több
12 éve 5 hónapja #230 Írta: halőrxxl
Édesapám szállóige szerű kiszólása volt anno:"Azon bizony ne aggódjál"!:)
www.google.hu/search?q=my+fish+room&ie=u...765&biw=1016&bih=593
www.google.hu/search?q=my+fish+room&hl=h...oAQ&biw=1016&bih=593
És spec. ebbe a témába vágóan a fából készült állványokról..már amit ez a kifejezés eredményez:
www.google.hu/search?q=aquarium+stands+w...irefox-a&channel=rcs
Egy saját "praktikám" a keresésnél:a kifejezésre érkező találatok után én a képeket kérem be..aztán amelyik felkelti az érdeklődésem,arra kattintok.Így "behozza" azt a honlapot ahonnan a kép származik.:)
Tudom erősen amatőr jellegű a módszer-de eddig működött.:)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Robotpilóta

Több
12 éve 5 hónapja #231 Írta: halivadek
Bezzeg amikor kéne akkor csak ezt az egyet találom meg :( Illetve egy csomónál nem jelennek meg a képek.:(

www.swisstropicals.com/Swisstropicals%20Fishroom.html

Több
12 éve 5 hónapja #232 Írta: halőrxxl
Hát persze!A hasonlóaknak mindenképpen a linkajánlóban a helyük,hiszen hasznosak-tanulni valóak!

Több
12 éve 5 hónapja #233 Írta: halivadek
Akkoriban találtam még párat, csak nem mentettem el, de megkeresem Neked újra őket ok? :)

Több
12 éve 5 hónapja #234 Írta: halőrxxl
Oks..:)
Találj még hasonlóakat,ok?

Több
12 éve 5 hónapja #235 Írta: halivadek
Én tettem közzé a linket, itt vagy az akvaristán :)

Még tavaj kiváncsi voltam hogy a nagyok hogy oldják meg egy halasszoba felépítését és akkor találtam a gooliban.

Több
12 éve 5 hónapja #236 Írta: halőrxxl
Nem-nem..levegős témával kapcsolatosan bukkantam rá,a központi légrendszerrel kapcsolatban-én buta..a linkem ott van a cseh emelős blognál:D!
Hihetetlenül ügyes úriember...okvetlenül nézzétek végig az írásait,videóit!

Több
12 éve 5 hónapja #237 Írta: halőrxxl
Halálpontosan erre gondoltam...emlékeztem hogy valami keresztnév is volt benne,de már az életben nem találtam volna meg!Tegnap éjjel még vagy két órát keresgéltem,de reményvesztetten abbahagytam.
Nagyon köszönöm a linket..tanulság:minden érdekesebb dolgot menteni,könyvjelzőzni,mert a memóriám nem a régi.:)!
Most pedig rávetem magam..még azt kell kiderítenem hogyan bukkantam rá,mert biztos vagyok benne hogy valami corys honlapon volt valami link,vagy már nem is tudom...

Több
12 éve 5 hónapja #238 Írta: halivadek
Nekem van hegesztett állványom is, de a kisebb akváriumokat a barkácsáruházakban kapható nagyteherbírású (250kg/polc) polcokon tárolom.

Halőr, Egészen véletlenül nem erre gondoltál: tedsfishroom.com/2011/04/20/aquarium-racks-in-a-fish-room/

De az oldlaon néhány videóban elmondja hogyan kell egy halasszobát felépíteni (elektromosság, levegőrendszer, fűtés, szellőztetés, olcok stb.)

Több
12 éve 5 hónapja #239 Írta: halőrxxl
Az akvárium állványok bizony lételemnek számítanak ott ahol nem csupán pár medencéről,hanem valódi "bolondériáról" van szó-ráadásképpen hely is van!:)
Te fából dolgozol-hiszen szakmád okán ezt preferálod..én fémből,hiszen felénk már gyermekként is lépten-nyomon a klf.szelvények tömege vett körül.Kerestem volna én pár videót a témában..a múltkoriban azt hiszem egy amerikai úriember munkáját csodáltam.Ő szintén fából épített,és mondhatom szenzációsan vágta a témát....de sajnos már nem lelem a videót.
Ügyes munka Szotyika...grat!
Ötlet:talán érdemes lenne már meglévő blogodhoz illeszteni,esetleg ott is hivatkozni e témára-megéri,mert számtalan jó és ügyes észrevétel következik eztán..ez nyilvánvaló!:)

Több
12 éve 5 hónapja - 12 éve 5 hónapja #240 Írta: szotyika
sajnos ezt a topicot én nagyon hiányoltam és nem csak itt hanem az egész neten , mert értelmes állványzatot ötletet az akváriumaimhoz nem találtam. Na ezért fogtam magam és ezt dobtam össze unalmamba :) a lényeg hogy még nincs teljesen kész ,

Tommy
Mellékletek:
Last edit: 12 éve 5 hónapja by szotyika.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Oldalmegjelenítési idő: 0.244 másodperc

Naptár

January 2025
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Bejelentkezés