Akvárium állványok készítése ki hogyan csinálja?

Több
10 éve 6 hónapja #41 Írta: saluosi
szia!
Látom,nem sokan válaszoltak eddig,én is csak egy-két szempontot tudok adni.
Inkább a 30-as zártszelvényt javasolom,nekem bevált.Három szinten vannak rajta medencék,legfelül 160-as,alatta polconként 80asok.
Kezelőrésnek nálam 15 cm van,de már sajnálom,hogy nem hagytam 20 cm-t.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: toist

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
10 éve 6 hónapja #42 Írta: Cerberosz
Sziasztok! :) Segítséget szeretnék kérni akvárium állvány készítése miatt. Az helyzet az, hogy nincs sok helyem. Ezért behatároltak a lehetőségeim, és mindent cm-re pontosan meg kell terveznem! Egy szekrény és a fal közé lenne téve egy állvány amin 3 polc lenne az alsó 2-ön lenne 1-1 db 60*60*40 es kb. 140 literes akvárium a felsőn meg 2 db 25 literes. Először 20*20 as zártszelvényre gondoltam, de az lehet nem lesz elég szóval…. 20*40 es és a vékony oldalával felfelé? szerintetek mekkora kéne? Belül olyan 61-62 cm gondoltam, hogy az akvárium kényelmesen beférjen, és egy 20cm kezelőrésnek felül(20cm elég????). A legalsó polcteteje a földtől 20-30 cm lenne és a következő alja meg onnan 60cm, és így a 2. számú polc. a 2. és a 3. polc között szintén 60 cm lenne. Érdekelne hogy ki hogyan hegesztené meg hogy állnának a lábak és a polcok! Ebben kérnék segítséget! Illetve hogy pesten ki és milyen árban készítené el nekem? Köszönöm, Laci

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
10 éve 8 hónapja #43 Írta: Takker
Szia!
Bár én szeretem a fát,de ekkora akváriumot valszeg zártszelvényre tennék 5x5-ös re biztos ami ziher,és esetleg azt burkolnám be bútorlappal,hogy mutatós is legyen,meg esetleg némi plusz támogatást is adna neki.
Igaz látni gyári bútorokat 3-400 literes aksik alatt,mindössze 4 állított bútorlap tartja a súlyt szinte,de én attól igencsak ódzkodnék,hogy betegyem a lakásba,legalábbis plusz merevítések nélkül.
A saját 120-as gyári juwel aksim is ilyenen volt,de azt is megmerevítettem még 2 plusz lappal,mert nem tudtam nyugodtan aludni. :)
Üdv.Takker

Több
10 éve 8 hónapja #44 Írta: joiner006
Sziasztok,

javaslatokat kérnék egy 160*60*60-as akvárium állványra.
Nagyon hezitálok a zártszelvény és a fa állvány között.
Ha zártszelvény lenne a 40x40es megfelelne?
A fa állványt milyen vastag "lábakra" tennétek? úgy tervezem ha fa, akkor 6 lába lenne és körbe bútorlap, ami azért megint csak tart.

ötleteket előre is köszönöm!

Üdv.:Gábor

Több
10 éve 8 hónapja - 10 éve 8 hónapja #45 Írta: szotyika

bunkózoo beküldte:

szotyika beküldte: na egy pár emberkére sajnos rá kell cáfoljak ;)
a szabvány bútorlap 2007 ig ( 19 mm ) volt. 2008 óta 18 mm a hivatalos lapvastagság.

1994 után már nem követem a szabványokat, csak tavaly lepődtem meg mikor össze raktam egy 16mm szekrényt. :-D

hivatalos bútorlap méretek 2014 ben :
10 mm
12 mm
16 mm
18 mm
25 mm
egyedül ha külön kérésre kérsz egyedi szint akkor 18 mm es pozdorjára viszik fel a kívánt szint, ez úgy néz ki hogy 1 mm a kasir anyag+ 18 mm a pozdorja lap így kapsz egy 19 mm es lapot

Tommy
Last edit: 10 éve 8 hónapja by szotyika.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: bunkózoo

Több
10 éve 8 hónapja #46 Írta: koba0525
Csak a helyszínen tudnám összehegeszteni,amit nem szeretnék.Az Ytong számomra könyebben kivitelezhető,mivel a hegesztésem hagyhat némi kivetnivalót.Mindenképpen magam szeretném elkészíteni.Az anyag kb. ugyanannyiba kerülne.Szeretek pepecselni. :)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: saluosi

Több
10 éve 8 hónapja #47 Írta: koba0525
Negatív?Ugyan!Minden vélemény érdekel.Főleg úgy,hogy rávilágít az esetleges gondokra.
Egy 200 literes lesz rajta,de van egy nagyobbacska teknősöm.Neki is ott lesz a helye.Ez eddig kb. 150 cm és 270-280 kg.Marad 80 cm,ami biztos,hogy nem marad sokáig üresen,tehát lesz terhelés.Ezért gondoltam a 15-ös Ytongra,ami lehetne 20-as is.Ha a padlóba lefúrnék lábanként 2-2 db,10-es betonvasat-az Ytongon átvezetve raknám össze-,az talán kellően merevítené a szerkezetet.Tehát max. 500 kg,230 cm-en,4 lábon,lábanként 2 függőleges betonvas merevítés,hosszában pedig 2-3 zártszelvény a munkalap alatt,hogy elossza a lábakon a terhelést.Nem a legolcsóbbat tervezem megvenni a munkalapból,de nem is a legdrágábbat.
Rágom! :)

Több
10 éve 8 hónapja #48 Írta: saluosi
Balázs!!Akárhogy is csinálod,örülök,hogy végre belefogsz és növekszik az "állomány"":)
Amúgy nem biztos,hogy az ytonggal kevesebbet fogsz pepecselni,mint ha vasállvány csinálnál,csináltatnál....
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: koba0525

Több
10 éve 8 hónapja #49 Írta: toist
Azt nem írtad, hogy mennyi akváriumot tervezel rátenni - mekkora terhelése lesz, enélkül kevésbé értékelhető a koncepció szerintem.
Ezt egyébként ugyanúgy ajánlatos lenne vízszintbe összerakni, mint egy akármilyen állványt, tekerhető talpakkal szerintem egyszerűbb is szintezni, mint ytongból vagdosni. Ha még polcokat és egyéb felépítményeket is teszel a belsejébe, egyszerűbb lehet vasban gondolkodnod, de nem feltétlenül elvetendő az ötlet (láttam már szétment yytonglábbal repesztett akváriumot, nem volt túl szép látvány, de nem is volt ennyire biztosítva a rendszer)... A munkalapot mondjuk inkább csavarokkal rögzíteném a zártszelvényhez, mint ragasztóval a lábakhoz, de sok múlik azon, hogy mekkora akváriumokat akarsz használni. Ha hosszabbakat és a munkalap célja csak az, hogy az akvárium alján egyenletesen lépjen fel a terhelés, felesleges lehet a zártszelvény, ha az akvárium önmagában 2 lábra is "felfekszik". Persze az is felmerül, hogy mennyire célszerű egyáltalán a munkalap használata - gondolom nem gránit munkalapra gondoltál, az általában forgalomban kapható olcsóbb munkalapok hiába relatíve vastagok, de silány faforgács rejtőzködik a díszes külső alatt - hogy finoman fogalmazzak, nem feltétlenül kiemelkedő teherbírásukról felismerhető megoldások.
Kicsit negatívra sikerültem úgy érzem, nem akarom elvenni a kedved, ha jól méretezed nyilván el fogja bírni az akváriumokat (erre akár egy ytong lábazat is képes mindenféle flikkflakk nélkül), de a tervezett akváriumok méretétől függően még kis megrágásra javaslom a koncepciót!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: koba0525

Több
10 éve 8 hónapja #50 Írta: koba0525
Sziasztok!
A nyárra tervezem a "halas szobám" fejlesztését.Az elméletem helyességét legyetek szívesek igazolni!
Nem akarok állvánnyal bíbelődni,rakosgatni,vízszintezni,ezért építenék egy Ytong + munkalap "állványt".A szoba szabad falának a hossza 230 cm,ajtótól ablakig.Ezen a hosszon lenne 4 darab,100 cm magas,15-ös Ytong "láb",ami beérne a falig.Két széle + 1/3 és 2/3.Ezekre lenne építési ragasztóval ragasztva a 230cm hosszú munkalap,és kész is az "atombiztos" állvány.Az elején tolóajtó lenne,a belsejébe konnektort és polco(ka)t tervezek.Hogy masszívabb legyen,minden felső sor Ytongba vágnék 2 mélyedést,amikbe 40x40-es zártszelvényt fektetnék a munkalap alá,hosszában.Ez plusz tartást adna a lapnak,mivel nagy akváriumo(ka)t szeretnék ráhelyezni.
Mi a véleményetek?
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: saluosi

Több
10 éve 8 hónapja #51 Írta: bunkózoo

szotyika beküldte: na egy pár emberkére sajnos rá kell cáfoljak ;)
a szabvány bútórlap 2007 ig ( 19 mm ) volt. 2008 óta 18 mm a hivatalos lapvastagság.

1994 után már nem követem a szabványokat, csak tavaly lepődtem meg mikor össze raktam egy 16mm szekrényt. :-D
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
10 éve 8 hónapja #52 Írta: Balintu
Kipróbáltam, sajnos abszolúte hajlik, simán be tudom nyomni kézzel a polc közepét, miközben rajta van az akvárium (üresen), és akkor 3-4mm rés keletkezik a polc és a medence alsó lapja között... Szóval ez kihúzva, veszek neki rendes bútort.

Több
10 éve 8 hónapja #53 Írta: toist
Nekem is van ilyen állványom (a képen csak az állvány fele van, ha jól sejtem), rettenetesen vékony anyagból van, a kis "füleket" alig tudtam elhajlás nélkül beütögetni összerakásnál, ráadásul a lap is elég vékony pozdorja (és az akvárium, ahogy elnézem csak a középső keresztmerevítőn és a pozdorján ülne, ami rizikósnak tűnik....) elég szkeptikus vagyok a 175 kg-os teherbíróképessége kapcsán... Baljós gondolataimnak némileg ellentmond, hogy alulra raktam már fel nagyjából 100 kg-ot 4 kisebb, feltöltött akvárium képében és látszólag nem volt gondja, viszont azok a vázelemen is felfeküdtek nem csak a lapon. Csak a lap közepére felfektetve, a képen jelzett helyén én biztosan nem merném berendezni, a minimum hogy hungarocellt vagy polifoamot tennék alá, plusz beraknék (a hungarocell/polifoam és a vékony lap közé) egy vastagabb bútorlapot, ami kicsit szélesebb, mint a polc.

Ha mindenképpen meg akarod próbálni, próbálj meg 150 kg-nyi cuccot összeszedni (arra is kell gondolni, hogy mi van, ha akváriumrendezés közben kicsit ránehézkedsz...) és felpakolni nagyjából úgy, ahogy az akvárium lenne, aztán ha meg se rezzen és komolyabb behajlás sincs, meg lehet próbálni. Nekem gyengének tűnik, de hajlamos vagyok a túltervezésre, és nem tudom, hogy a 175 kg-os teherbírást minimumként határozzák meg sok teszt által, vagy pedig úgy, mint a horgászdamilok szakítószilárdságát (legoptimálisabb körülmények között, csomó nélkül mérve).
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: szotyika

Több
10 éve 9 hónapja #54 Írta: Balintu
Sziasztok!

Hosszú kihagyás után épp most vágnék bele újra az akváriumozásba, és az állvány kapcsán kérném a véleményeteket: vettem egy nagy teherbírású fém polcot, ami 175kg-ot bír hivatalosan. A medence 75x40x34-es, 6-os üvegből készült, tehát egyrészt nem túl nagy, másrészt nem túl vékony. Az állvány tényleg strapabírónak tűnik, de a polcfelület nincs fixen rögzítve, és van lefelé is egy kis holtjátékra lehetősége, szóval meghajolhat, ha akar. És miért ne akarna, ha 120 kg nehezedik rá? Bírni fogja ez így? A korábban ide vágott képek alapján úgy tűnik, akár akkor is bírná, ha csak a széleken feküdne fel, de örülnék, ha megnyugtatnátok...

Foglalkozásom és lehetőségeim miatt barkácsolás kb. kizárva, és nem sok kedvem van 3,5x ekkora összeget szánni egy direkt akváriumbútorként kapható cuccra.

Előre is kösz a tanácsokat!
Mellékletek:

Több
10 éve 9 hónapja - 10 éve 9 hónapja #55 Írta: pantherina
szotyika (#179): miből készüljön a merevítés?
(#185): megvan a tervrajz hozzájuk?

halivadek (#180): ettől én is tartok, de remélem csak nem úszik el. :)
(#182): akkor viszont mit kezdek ezekkel az elemekkel? Pont az lenne a lényeg hogy felhasználásra kerüljenek és egyúttal helyet biztosítsanak pár medencének.
(amióta Gábor blogját olvasom, mindent igyekszem hasznosítani)

bunkózoo (#183): megmértem 2cm.
Last edit: 10 éve 9 hónapja by pantherina.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, bunkózoo

Több
10 éve 9 hónapja #56 Írta: szotyika
na egy pár emberkére sajnos rá kell cáfoljak ;)
a szabvány bútórlap 2007 ig ( 19 mm ) volt. 2008 óta 18 mm a hivatalos lapvastagság.
Tény hogy egy 18 mm es bútorlap ( faforgács lemez) 60 centin röhögve elbir behajlás nélkül egy 54 literes medencét. Elég sűrűm barkácsolgatok hulladék anyagokbol álványokat. lásd a képen :D

a mostani csavarok amiket gyártanak elég erősek akárhogy is nézzük ;)
De természetesen ha 16 mm es lapokbol van akkor felejtős a dolog ez tuti. Ha 18 mm es akkor kivitelezhető de sok melo .

Tommy
Mellékletek:

Több
10 éve 9 hónapja #57 Írta: halőrxxl
Ez milyen igaz!!Már a második szekrényünket dobom ki a fenébe-pontosabban hasznosítom csak tárolásra a tetőtéri lomosban-mert a 16mm-es polcok kettő darab könyv alatt is megereszkedett az évek alatt!Ráadásul szerintem egy erősebb kezű férfi simán szétmorzsolja az egészet...A csavarok nem tartanak benne,természetesen a köldökcsapokat nem ismerte a gyártó-csak összedobták fillérekből,és eladták jó drágán. :(
Ha ilyen anyagból van totálisan ellenjavallom...
Anno mikor rákényszerültem hogy bútorgyártásból tartsam el magam mellékesként igen sokféle anyag átment a kezeimen-hiába mondják a mai olcsó bútorokra hogy azok bútorlapból vannak,mert ennek az anyagnak a neve laminált pozdorjalap.A két oldalára hártyavékony műanyag fóliát sütnek,mi meg gyönyörködünk benne hogy milyen szép famintás..Az igazi bútorlapok egyesített lécekből vannak-ám az áruk úgy érzem kissé meredekebb is-de indokoltan.
T.:Gábor

Több
10 éve 9 hónapja #58 Írta: bunkózoo
Milyen vastagok? Mert ha 16 mm a polc akkor az elég karcsú. Régen még a cocilizmusban 19 mm volt minden bútorlap és az simán bírt mindent. Igaz abban a ragasztó is más volt mint most. :(

Több
10 éve 9 hónapja #59 Írta: halivadek
Olcsóbban megúszod ha veszel egy nagyteherbírású fém állványt valamelyik barkács áruházban.

Több
10 éve 9 hónapja #60 Írta: halőrxxl
..ráadásul ez nem is farost,hanem laminált pozdorjalap.Mivel a szekrényeknél-így ennél is-a fózolásba fekvő hátlap(na az már farost lemez ;) ) tartja meg a kellő merevséget,én ezt kevésnek gondolom több medencéhez.Ahogy Tomi is mondja a polcokat mindenképpen meg kell merevíteni,sőt az oldalfalakhoz való kapcsolódási pontokat is-pár pozdorjacsavar ez esetben kevés.A hátlap tartja meg a szekrényt oldalirányban-érdemes elgondolkodni a megerősítésen...
Nehézkes lesz a medencék karbantartása-magassági limitre figyelj majd-,és valóban:ha vizet kap a bútorlap éle akkor duzzad,vetemedik,morzsálódik.
T.:Gábor

Oldalmegjelenítési idő: 0.211 másodperc

Naptár

January 2025
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Bejelentkezés