Webajánló

Több
13 éve 3 hónapja #181 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Webajánló témában
Ok-ok...egyébként is egyről beszélünk,csak különböző megközelítésből.
A galaxy-ról egyébként volt rossz tapasztalatom is,és ez még rosszabb fényt vet az egész történetre.Anno mikor "friss halak" voltak,engem is megigézett a szépségük-gondoltam veszek jópárat,és megpróbálok magamnak belőlük szaporítani egy szép csapatot.20db-al kezdtem,és mire ivarérett korba értek bizony a szám sarka lefelé görbült..bár jóval előbb is tudtam mi fog történni.Az összeset alkalmatlannak ítéltem a továbbtenyésztésre....volt amely mopszlifejű volt,többen gerincferdeségben leledzettek,sőt sajnos egy darabon megfigyeltem olyan degeneratív elváltozást is ami elborzasztott:(.Időközben elhullás is volt....ez nálam szokatlan ilyen mértékben.Úgyhogy egy erősebb pillanatomban villámgyorsan lehálóztam őket,és megsemmisítettem az egészet.Azóta sincs ilyen halam,de ahogy olvaslak már nem is valószínűsítem hogy lesz.
Még egy adalék:tenyésztőtől vettem őket..melyeket jószándékú kollégáimtól kaptam azok kifogástalanok voltak,de őket én továbbajándékoztam olyanoknak akik nem tudták őket elérni.Azokkal kellett volna próbálkoznom...
Ha van kedved kivesézhetjük az EU-s halászati törvényt is-egyenlőre dióhéjban csak annyit kérdeznék:aki ezt alkotta komolyan gondolta?Egyébként a védettségekről is lehetne némi eszmefuttatást végezni....
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 3 hónapja - 13 éve 3 hónapja #182 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Webajánló témában
Hogy érthető legyek csavarok egyet a dolgon: ha holnaptól a kígyótartóknál divatba jönne a rákosi vipera és egyszer csak a világ minden kígyó tenyésztő szeretne pár példányt, csak ezért, mert nála jó helyük lenne és különben is nagyon rajong értük, meg igencsak imádja őket, szerintetek mennyi ideig lenne Magyarországon vadon élő vipera? Törvény és védettség ide- vagy oda? ...mindig akadna olyan megrendelő akinek a pénze megoldaná a problémát és leküzdené az akadályokat. De hogy ne csak egy ritka fajt említsek, megnevezhettem volna mondjuk a Balatoni gardát is. Ugyanarra a sorsra jutna. Kipusztulna. Én azt hiszem, hogy szükségtelen itt a guppis kényelmes pozícióját ecsetelni, hiszen harcsafélékből is több száz fajt tenyésztenek mesterségesen világszerte. Bőven be lehet őket szerezni.

Tudom én, hogy gyakorlatilag egyedül vagyok a véleményemmel, de ez engem nem zavar, továbbra is ellenezni fogom a természet gátlástalan kifosztását. Ipari méreteket öltött a vadállatok befogása és a természet kirablása, vannak olyan számítások, hogy a bevétel vetekedik a kábítószer kereskedelemével, de a büntetés is sokkal enyhébb lebukás esetén. Olyan fajok tűntek már el, vagy kerültek az eltűnés közelébe, melyekről nemrég még azt hitték, hogy soha nem fognak elfogyni. Gondoljatok a tonhalakra, a cápákra, a bálnákra. De díszhalak közül is sok fajt lehetne már említeni. Legutóbb a Danio margaritatus jutott majdnem erre a sorsra, épp hogy felfedezték, majdnem ki is irtották a lelőhelyén, olyan mértékű volt a lehalászás és az export. Myanmar kormánya lépett is és felrakta a vörös listás halak közé.

www.iucnredlist.org/details/168409/0

Majdnem szomorú lett a csodaszép halacska története.

Sokan azt hiszik, hogy Dél-Amerika nagy, a vizei végtelenek, a halállomány kiapadhatatlan. Tényleg elhiszitek ezt. Mert én nem. Továbbá Latin Amerika az a hely, ahol a pénz írja a törvényt és a szabályokat. Ha minden rendesen le van papírozva, akkor is legalább 80% az esély arra, hogy az okmányokon szereplő adatok nem felelnek meg a valóságnak. Piszkos üzlet az egész, amit egyetlen jogszabály, vagy hatóság sem fog tudni ellenőrzése alatt tartani. Csak egy dolog: a kereslet hiánya!

Hogy Magyarországra mennyi vadon fogott halat hoznak be senki nem tudja. Azt sem tudja senki, hogy a vadon-fogottnak meghirdetett halfaj valóban vadon fogott-e, vagy csupán egy jó üzleti fogás a kereskedő részéről. De még az is lehet, hogy a kereskedőt is becsapják. Bármi megtörténhet, hiszen az eladott halnak nincs útlevele, nincs anyakönyvi kivonata és a papír mögé is azt tesznek amit akarnak.

Egy biztosan igaz. Én nem szeretném, ha holnaptól a magyarországi vadon élő halakra ácsingózna a fél világ, mert tudom, hogy mi lenne a vége.
Last edit: 13 éve 3 hónapja by Mátéfi.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 3 hónapja #183 Írta: halőrxxl
Ismét terítéken a WF halak dolga,lehet megint elmondani ugyanazokat a gondolatokat miket már taglaltunk,igaz nem offként!;):D
"Mikor majd vadon fogott halat veszek tenyésztési szándékkal videót fogok kérni a befogás-papírozás körülményeiről.A szállítást is felügyelem,és a hazai beléptetést nyomon követem személyesen.Így nem fogom magam természetrablónak érezni,ha netán WF halat veszek...igaz az "alsótextilem" is rámegy pár halra,de mondjátok csak:nekem magyar akvaristának miért kell azzal foglalkoznom hogy az a hal amit kereskedőnél veszek vajon "legális hal"? Nem gondolom úgy hogy ezzel is nekem kellene foglalkoznom...és megvallom nem érzem felelősnek magam azért ha egy faj a természetben az én pár megvásárolt pár darabka halam miatt kerül veszélybe!Úgy gondolom ha nem én,akkor más venné meg őket-és mivel érzem annyira felkészült akvaristának,bizony azt hiszem:nálam job helyen vannak mint egy csak pénzzel rendelkező kollégánál."
Idézőjelre itt is figyeljetek...viszont egy gondolatom a közismerten guppijairól híres Mátéfikollégához szól:bátyám te könnyen beszélsz erről....a teljes lakásodat tele rakhatod guppi variánsokkal,és még akkor sem tartasz sehol-viszont kielégítetted a variációk iránti vágyadat.Ha más változatot szeretnél tartani egyszerűen veszel párat,vagy "csinálsz" magadnak-a guppik alkalmasak erre!De mi van akkor ha nem egyetlen fajjal szeretnél tenyészteni,hanem egész halcsalád a szenvedélyed?Vajon rendelsz külföldről,vagy veszel hazai kollégától-és azt tenyészted tovább fajtisztaként elismerve?Ezzel lehet hogy idővel becsapod majd a hozzád forduló hasonló kollégákat,mert lehet hogy csak egy pár generációval előbb,de keveredés történt a "keresztbe ívni hajlandó/tudó" fajok között.
Szerintem hát nem szabadna ennyire markáns véleményt fogalmazni...igenis vannak olyan halazók akiknek szinte kötelező WF halat venniük-erről már beszéltünk régebben.
Most jut eszembe:el vagytok kényelmesedve,és lehettek is ti hazai guppisok!:D Mire gondolok?Hát kollégáim ti még a vadon fogást is több helyen megejthetitek a sárgolyónak ebben a kis szegletében,mert hazánkban is van pár hely ahol guppit is foghattok magatoknak ha netán arra szorulnátok....igazam van?Így aztán még könnyebb pálcát törni a vadon fogott halak vevői felett!:evil:
Sima hobbitartásra én sem engednék semmi körülmények között vadon fogott halat-kellene egy olyan társaság aki elbírálja hogy ki vehet,ki árusíthat ilyen halakat.Addig azonban ez van...sajnálom.Dőre remény az hogy akkora vizeken,olyan körülmények között lehet ellenőrizni a befogást-viszont lehet limitálni/ahogy teszik is/a kifogható halmennyiséget.Hmm..talán világméretű szabályzásra lenne szükség,és évenkénti kvótára fajonként.Akkor nem lenne a határok átutaztatása,a származási helyek meghamisítása a megoldás.Teszem azt idén világszerte csak 300db adott fajt lehetne WF-ként értékesíteni,és nyomon követnék a további sorsukat..Ekkor meg mindegyik kvótán felüli hal tenyésztett lenne-minket embereket nem lehet ésszerű indokokkal meggyőzni semmiről!:(
Borzalmasan bonyolult dolog ez szerintem....téphetjük a szánkat,tündökölhetünk a WF halak elleni tiltakozó lista élén,de tenni semmit nem tudunk az emberi gyarlóság ellen.Mindezek fényében azt hiszem én nem fogom magam kellemetlenül érezni ha tudatosan veszek WF halat...akkor viszont igen ha elpusztul nálam.Ezért is hajtanék fejet egy "nyomonkövetés" előtt-támogatnám,adatokat szolgáltatnék,és akár havonta frissített blogban mutatnám be a WF halaim életét.Mindezt megtenném még akkor is ha büntetést,vagy kizárást vonna maga után.Mondom:szerintem a tisztességen sok múlik.Érdekes hogy a WF halakkal kereskedők nem aktiválódnak olyankor mikor ez terítékre kerül..
Ui.:a chaten majd megint én leszek a rossz fiú,mert fogadnék pár WF halat...:blush:

Több
13 éve 3 hónapja #184 Írta: Mátéfi
Elegendően sok fajt tenyésztenek mesterséges körülmények között ahhoz, hogy minden akvarista kiélhesse hobbyjának összes gyönyörűségét. Semmi szükség ma már arra, hogy tovább pusztítsuk, raboljuk a természet kincseit. A recept ezért nagyon egyszerű: Ne vegyetek vadon fogott díszhalakat! Mindenkit beszéljetek le a vadon fogott halak vásárlásától! Ezt a tevékenységet ma már megtehetitek itthon, de akár világszerte is a különféle fórumokon és közösségi oldalakon egyaránt. Ha megszűnik a kereslet, akkor megmenekülnek a vadvízi élőlények is az ember kapzsiságától. Ha nem, akkor csak idő kérdése, hogy mely példány lesz az utolsó amit kifognak.

Több
13 éve 3 hónapja #185 Írta: roberto8802
roberto8802 válaszolt Válasz: Webajánló témában
És annál értékesebb lesz egy faj, minél kevesebb van belőle, míg végül valaki eldicsekedhet a szomszédos villa lakójának, hogy az övé a világ utolsó példánya a fajból... milliókért vette :P

Nincs ez rendjén, de mit tehetünk?!

Több
13 éve 3 hónapja #186 Írta: Mátéfi
Talán 1%-át sikerül elfogni. Hogy nem tudnánk róluk? Dehogynem! Az Észak Amerikai, Európai, Ázsiai kontinensre bevitt halak jelentős része papíron kifehérített, de egyébként illegális fogásból származik. Azok táplálják az illegális fogást azaz a biokalózkodást, akiknek folyamatosan viszket a bőrük, hogy vadon fogott halakat vásároljanak és tartsanak. Magyarországon is vannak ilyen akvaristák! Ők is támogatják pénzükkel az illegális halfogást. Ha nem lenne rá igény, akkor nem történne meg a természet kirablása sem. Ameddig megfizetik a vadon fogott halakat, addig mindig akad majd olyan személy, aki azt illegálisan kifogja és illegálisan eladja. Mivel sok a szegény ember azokban a régiókban, így sokan végzik ezt a tevékenységet. A csempészhálózat amely megszervezi a szállítást sok esetben legálisnak tűnő vállalkozások, és olyan nemzetközi bűnszervezetben működnek együtt, akik a folyamat minden fázisát kontrollálják, hogy ez az üzlet világszerte virágozzon. Pont azok profitálnak legkevesebbet, akik tulajdonképpen az illegális fogást fizikailag elvégzik, ők a legkiszolgáltatottabbak. Mire a fejlett országok vámhatóságai elé kerülnek a szállítmányok, azok már le vannak papírozva, legálisnak vannak feltüntetve. Minden évben meghatározza pl. a Brazil állam halfajokra lebontva a kifogható és exportálható kvótákat, de igazság szerint senki nincs aki azt fizikailag és megbízhatóan ellenőrizze. Nem ritka, hogy a Brazíliában tiltott halfajt átúsztatják egy másik szomszédos országba ahol az nem szerepel a tiltó listán, majd onnan exportálják. A fogás helye pedig lehet bárhol, nagy a folyó, nagy a dzsungel, könnyen el lehet tűnni benne.

A múlt század elején az ember azt hitte, hogy a tengerek és óceánok halrajai kiapadhatatlanok, ezért egész iparágak épültek a halászatra. Olyan módszerekkel kezdtek el nagyban halászni, legálisan és illegálisan, amely nem szelektált a fogásban. Mindent kifogott ami fennakadt a hálókban. A szelekciót a hajókon végezték el. A zsákmány egy része így került vissza élettelenül a vízbe, másik része pedig emberi, állati, vagy növényi élelmezés céljára feldolgozásra. Ma már ott tartunk, hogy gyakorlatilag összeomlott a rendszer. Nincs mit kifogni. Elfogyott! A maradékon pedig egyre többen marakodnak. Sőt az EU-nak is van olyan halászati szabályozása, hogy bizonyos halfajok nem alkalmasak élelmezési célra (ami egyébként nem igaz), vagy méret alatti halakat nem lehet feldolgozni. Azt azonban elfelejtik, hogy a vonó háló nem válogat, mindent kifog és összegyűjt. Így aztán azokat a kifogott példányokat, melyek nem férnek bele a szabályozásba, élettelenül visszadobják. Tonnaszámra! Ma már a legmodernebb radarokkal mérik be a még megmaradt rajokat és rabolják le őket. Sajnos a halászatra is igaz, az egyre többet, a termelés növelése, az egyre nagyobb gazdasági mutatók elérése.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: roberto8802, saluosi

Több
13 éve 3 hónapja #187 Írta: roberto8802
roberto8802 válaszolt Válasz: Webajánló témában
Szerencse-szerencse, de ez csak a jéghegy csúcsa! Hány csempész van, akit meg nem fognak el és nem is tudunk róluk?!

Több
13 éve 3 hónapja #188 Írta: mark24
mark24 válaszolt Válasz: Webajánló témában
Nem valami profi csomagolás! :-)
Ha jól látom, akad ott Xingú diszkosz is.

Mindenesetre pont a Xingu az a folyó, amelyiknek eléggé veszélyeztetett a halfaunája, szerencse, hogy sikerült nyakon csípni a csempészeket.

Több
13 éve 3 hónapja #189 Írta: Mátéfi
A Brazil szövetségi rendőrség megakadályozta, hogy a Xingu-ból kifogott 200 darab (L46 harcsa, arowana, és egyéb) védett halat kicsempésszenek az országból:

acritica.uol.com.br/amazonia/Amazonia-Am...ngu_0_617938413.html
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mark24, saluosi

Több
13 éve 3 hónapja #190 Írta: saluosi
saluosi válaszolt Válasz: Webajánló témában
Szia Tauben!Úgy emlékszem,malawis egyfajost tervezel,a porcelánok meg tanganyikaiak,ha jól tudom...Chaten megbeszéljük!!

Több
13 éve 3 hónapja #191 Írta: tauben1
tauben1 válaszolt Válasz: Webajánló témában
porcelán sügikkel már láttam ilyet,nagyon tetszett.Chat-en megpróbállak majd elkapni.hogy tájékoztass a buktatókról.
Kösz.:Robi

Több
13 éve 3 hónapja #192 Írta: saluosi
saluosi válaszolt Válasz: Webajánló témában
kedves Tauben!
Nem biztos ,hogy sok örömöd lesz az egy fajos medencében.....rengeteg buktatója lehet a dolognak....
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: tauben1

Több
13 éve 3 hónapja #193 Írta: tauben1
tauben1 válaszolt Válasz: Webajánló témában
Köszönjük Mátéfi kolléga
Megerősítést kapta ,hogy csináljam meg végre az egyfajos malawis medencét!Én is napi szemlélője leszek a nappaliban egy ilyen életközösségnek.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: szotyika

Több
13 éve 3 hónapja #194 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Webajánló témában
mátéfi én annó megnéztem magyarul szinkronizált verziót, és igen érdekes kis filmek . Nekem elnyerték a tetszésemet.

Tommy

Több
13 éve 3 hónapja #195 Írta: Mátéfi
Létezik egy fantasztikus hely a földön, ahol a leggyorsabb az evolúció. Az Afrikai nagy tavak. Ahol egyetlen fajból pár száz év leforgása alatt több mint 500 különálló faj mutálódott! Fantasztikus film, ajánlom mindenkinek. Sajnos, magyar felírat vagy szinkront nincs.

Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: branco, halőrxxl, roberto8802, tauben1, saluosi

Több
13 éve 3 hónapja #196 Írta: halőrxxl
"Hová vándorol a talajba került szén?",és más igen érdekfeszítő cikkek tárháza:
borostyan.net/category/kornyezetunk/
Akvaristák vagyunk...a környezetünkért fokozott felelősséggel tartozunk!Azért mert mi tudjuk a módját,és azért mert mi képesek vagyunk legalább a hobbinkban okosan gondolkodni.
Senki ne rázza le magáról a terhet-tanuljunk,tájékozódjunk.Hogy miért ugye?Azért,mert a környezetünk mindannyiunkat afféle érdekes egyéniségként tart számon,hiszen otthonunkban egy másfajta világ lényeit tartjuk,neveljük,szaporítjuk.Hozzánk fordulnak információkért,és korántsem csak akvarisztikai témában-legyünk az elérhető legnagyobb tudással bíró emberek a környezetünkben hát...e topic erre is nagyon jó!

Több
13 éve 3 hónapja #197 Írta: Mátéfi
Nem emlékszem, hogy megosztottam-e már ezt a Kaliforniai fekete férges linket, ha nem, akkor itt van:

dspace.stir.ac.uk/bitstream/1893/38/1/ph...s%20phd%20thesis.pdf
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
13 éve 3 hónapja - 13 éve 3 hónapja #198 Írta: Mátéfi
Ez egy igazi csemege (Halőrnek)

szie.hu/file/tti/archivum/SeresAniko_phd.pdf

szie.hu//file/tti/archivum/Szeder_Balazs_tezis.pdf

szie.hu//file/tti/archivum/Szeder_Balazs_ertekezes.pdf

igen jó infók nyerhetők az ugróvillások tartási és tenyésztési feltételeiről.
Last edit: 13 éve 3 hónapja by Mátéfi.

Több
13 éve 3 hónapja #199 Írta: Mátéfi
Akit bővebben érdekelnek az ugróvillások, azoknak ajánlom Dr. Traser György oldalát

Collembola ökológia és faunisztika

www.nyme.hu/index.php/9062/?&L=1

egyes halfajoknak csemege és otthoni körülmények között tenyészthető.

Több
13 éve 3 hónapja #200 Írta: Mátéfi
....folytatás

Borokás – nyáras erdők ugróvillás (Insecta: Collembola) faunája

www.nyme.hu/fileadmin/dokumentumok/emk/e...as_nyaras_hansag.pdf

Oldalmegjelenítési idő: 0.371 másodperc