Elevenszülõ fogaspontyok

Több
6 éve 9 hónapja #1 Írta: Takker
Takker válaszolt Válasz: Elevenszülõ fogaspontyok témában
Lenne,egy olyan kérdésem,hogy eddig jól,folyamatosan szaporodó szifók,teljesen leálltak a szaporodással.
Már legalább 3 hónapja nem hasasodtak be pedig ugyanaz a hím,sőt még egy újat is tettem be hozzájuk,van mellettük.
Mi lehet az oka? :(

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 1 hete #2 Írta: Takker
Takker válaszolt Válasz: Elevenszülõ fogaspontyok témában
Sziasztok!
Nos az hogy külön tettétek,a mollyt már jó,de ha nem szülőketrecben van,vagy az aksi amiben el lett különítve,nincs dúsan növényesítve,búvóhellyel ellátva,akkor valószínűleg,sok kicsit az anya is megfog enni.Arra figyeljetek mindössze,hogy a szülés befejeztével,vegyétek ki az anyát,ez látszik a hasán teljesen lapos lesz,valamit általában 2-3 óra alatt lezajlik,de ez függ a nőstény korától,és hogy éppen mennyi ivadékot hord.
a szifó fiúk minden új halat megcsipkednek,de 1-2 nap múlva abbahagyják,ha netán mégsem úgy sajnos el kell különíteni azt a halat,amit állandóan kergetnek.
Sok sikert a kis mollykhoz!
Üdv:Takker
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: szotyika

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 1 hete - 7 éve 1 hete #3 Írta: judit82
judit82 válaszolt Válasz: Elevenszülõ fogaspontyok témában
sziasztok! :) lenne kettő kérdésem (nagyon kezdők vagyunk a párommal :) ), az első: terhes a black molly (második szülése nálunk, az elsőnél nem tettük külön, de megmaradt 1 pici), milyen körülmények között szeret szülni? az előzőből tanulva most elkülönítettük, már nagyon nagy a pocija :) valamire külön figyelni kell még? a másik pedig az lenne, hogy ma hoztunk 3 halat, 1 xipho lányt mert az előző elpusztult, 1 fiú és 1 lány guppit. nagyon jól van mindenki, de a xipho fiú kergeti, csipkedi és piszkálja az új lány guppit. ötlet?
Last edit: 7 éve 1 hete by toist.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 1 hónapja #4 Írta: mark24
mark24 válaszolt Válasz: Elevenszülõ fogaspontyok témában
Csubi:
A mollynál szerintem a színváltozat mindegy táplálkozás szempontjából, de fonálalgák ellen tudom javasolni az Ameca splendens (lepkepontyocska) nevű magashegyi fogaspontyot is.

Halas:
Nem feltétlenül a boltban olcsó az importhal. A nagykernek olcsó, aki nagyot akaszt rajta, és relative olcsón adhatja tovább a kiskernek, aki szintén nagyot akaszt rajta. Egy kiskerárnak tényleg a szó szoros értelmében töredéke az importhalnak azon ára, amennyiért bekerül az országba. Igaz Gábor, hogy régebben jobbak voltak a halak. Hol vannak a régi szép serpák, citrom és lángvöröslazacok.
Érdekes, hogy - szerintem - a hüllőknél nem léptek fel még az ilyen "gagyi" minőségben pénztszerezzünk gondolkodásmódok. Valószínűleg kicsi a szaporulat, ezt lehet drágán adni és az igény is kisebb rájuk, mennyiségi értelemben. Ezért nem érné meg tételben behozni, vagy tá nnincsenek is ilyen farmok rájuk? ÉRdekes. A tenyésztő pedig nyilván nem sz*r minőséget csinál, egyrészt mert eleve tisztelettel fordul az állat felé, másrészt saját hitelét sem rontaná (vonatkozik ez halra, hüllőre, madárra, bármire!)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, szotyika, csubi1980

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 1 hónapja #5 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Elevenszülõ fogaspontyok témában
Ok-akkor immár gondolkodni képes szürkeállománnyal,és nyugodt vérmérséklettel én a legjobbakat kívánom neked!Tudod az lenne a legjobb ha az egész postom csak egy nagy hoax lenne...ha még a kötőjelekben is tévednék!
Nem kárhoztatom én egyik oldalt sem...meg kell élnie mindenkinek,ez rendben van.De ha a halakat csak tárgyként kezelik,ha nincs becsülete az életüknek...látod inkább morális problémám van nekem ezzel.Nem kívánnám már megint a múltat emlegetni-de mintha akkoriban még erősebbek,életrevalóbbak lettek volna a halak.Igaz akkoriban még..nade hagyjuk!
Az én istenem adja meg nektek boltokban vásárló társaimnak hogy minden élőlényetek hosszú ideig éljen-hogy sokasodjanak,hogy örömet szerezzenek!Dőre gondolat hogy pár év alatt változhat bármi is-de nektek nyitott szemmel kell vásárolnotok!Innen azonban már offba csúsznék.
A távol-keleti haltenyésztők igen-igen okos emberek...mi európaiak meg sokszor csak egymást szaggatjuk ahelyett hogy tennénk valamit a közös érdekünkben.
Köszönöm megértő válaszodat,sikereket kívánok neked!
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 1 hónapja #6 Írta: halas100
halas100 válaszolt Válasz: Elevenszülõ fogaspontyok témában
Köszönöm az információkat!
Ezek szerint néhány halam nem néz hosszú és nyugodalmas öregkor elé. Megpróbálom a jövőben kerülni a távol-keleti halakat. De azért ez nem annyira egyszerű. A halaknál még nem dívik a "marhalevél" Így a származására nézve max. a kereskedőtől tudnék informálódni, de mint sejthető, nekik nem igazán érdekük lebeszélni a vásárlót. Azt is el kell mondani, hogy korántsem olyan óccsók ezek a halak, mint azt válaszodban többször hangsúlyoztad. Tehát nem arról van szó, hogy spórolási célzattal megveszem a tetszetős,de hitvány külföldi bóvlit. Az áruk minden esetben jóval magasabb, mint a szimpla pirosoké. Természetesen szívesebben vásárolnék hazai tenyésztőktől, csak nem tudom hol lelhető fel ilyen. Úgy tűnik a guppiknál nem ilyen rossz a helyzet. Olvasgattam itt néhány régebbi bejegyzést, amikor Mátéfi úr érdeklődött bizonyos guppi-változatok iránt, azt a választ kapta, hogy inkább külföldön próbálkozzék, mert idehaza csak a távol-keletiek a szépek, és ezekkel ugyan nincs is semmi baj, csupán annyi, hogy csak a hímek vannak szétválogatva szín és forma szerint, a nőstények ömlesztve jönnek, így nem lehet megfelelő tenyészpárt összeállítani. Az eltérő vízigényükről és a nehezen érthető tájszólásukról egy szó sem esett.
Én is nagyon örülnék neki, ha a népek vinnék, mint a cukrot a színes hazai plattykat, és megérné a tenyésztőknek foglalkozni vele. Csak megjegyzem, a boltokból nagyon gyorsan elkapkodják a színes példányokat. (bár ezek után amiket írtál, lehet hogy csak kipusztultak). Mindenesetre én hajlandó lennék vásárlói oldalról kivenni a részem az üzlet felvirágoztatásából.
Mégegyszer köszi az infókat mindenkinek!
Üdv:halas
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 1 hónapja - 7 éve 1 hónapja #7 Írta: csubi1980
csubi1980 válaszolt Válasz: Elevenszülõ fogaspontyok témában
Még egy kérdés más témában. Van nekem még mindig 4 szivárványos hím guppim. Ezek közül van két hím, akik mindenhová együtt úszkálnak, játszanak. Létezik e olyan, hogy nőstények hiányában egymásra fanyalodnak a halak? Mert ez a két hím nagyon nagyon szoros kapcsolatot ápol egymással :) A másik kettő hímem semmilyen hasonló magatartást nem mutat. Tudom pl, hogy a xifo képes nemet váltani, kizárólag a nőstény, de guppik tudtommal nem, csak nem értem a két hímem viselkedését.
Last edit: 7 éve 1 hónapja by csubi1980.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 1 hónapja - 7 éve 1 hónapja #8 Írta: csubi1980
csubi1980 válaszolt Válasz: Elevenszülõ fogaspontyok témában
Sziasztok!

Ha jól tudom a molly rendkívül jó fonalalgázó, azonban én azt szeretném megkérdezni, hogy ez kizárólag csak a black mollyra érvényes, vagy a más molly fajokra is? Ugye van egy pár fajtája ezüst, gömb, dalmata, borostyán stb. No engem a borostyán érdekel, hogy ennél is megmaradt az algázó képesség.

Persze ahogy olvastam a molly is csak akkor algáz, ha egy picit rá van kényszerítve, ergo kevesebb kaját kap. Fránya gémeimet nem érdekli a fonal alga, minden más igen. Sziámi algázóim is voltak régen tőlük se dobtam hátast, pedig tuti sziámi algázó volt és nem a hamis :) Úgyhogy most próbát tennék 1-2 mollyval, ha lehet borostyánnal.
Last edit: 7 éve 1 hónapja by csubi1980.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 1 hónapja #9 Írta: mark24
mark24 válaszolt Válasz: Elevenszülõ fogaspontyok témában
És akkor miért is olyan olcsó a távol-keleti hal?
1, Ingyen lágyvíz van nekik, éghajlatuk miatt sokkal több esik, és a folyóikban is ez folyik...
2, Adott meleg hőmérsékleten, ingyen lágyvízben (amik eddig nagyon sok halnak tökéletesek) szabadtéren nevelik (a napfény miatt ezért élénkebb színek lehetnek), akár kádakban akár elárasztott területeken, ez most mindegy, de az eleségnek is egy jó része a természetből ingyen kerül be.
Tehát minimális anyagi ráfordítással kaszálnak, de a vadbefogás is hasonló, pláne amikor tömegesen cseperednek az ifjoncok. Erre épül a Botia-szezon. Mostanában alig látni pár fajt, lassan kifogynak a készletek, aztán február-március tájékán amikor kezdődnek a befogások hirtelen sokszorozódik a fajok száma.

Meg lehet nézni a hazai és az óccó export hal minőségét. Volt hogy fél évig nézegettem a meggyhasú sügéreimet, pedig nem voltak rossz minőségűek. ÉS fél év rezsi és etetés után, inkább eladtam annyiért, amennyiért a kereskedőknek volt jó, csakhogy ne legyen még több ráfizetésem. Nehéz így itthon halat csinálni.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, halas100

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 1 hónapja #10 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Elevenszülõ fogaspontyok témában
Bár ilyen egyszerű lenne...de nem az,egyáltalán nem az!
Olvastátok ugye hobbitársunk Imperatore blogját www.akvariummagazin.hu/index.php?option=...catid=225:imperatore
..vagy legalábbis a fogalom-"ozmotikus nyomás"-felkeltette annyira a figyelmeteket hogy utánaolvassatok?Igaz Viktor a sósvíz vs.édesvíz viszonylatára sarkította a mondandóját mint igen markáns és jó "példaellentét" köré..de a folyamat ugyan olyan szépen végigmegy különféle édesvizekben,csak nem annyira szembeszökően gyorsan.Minden élőlény sejtfalait úgy képzeljük el mint egy féligáteresztő membránt-ezen keresztül zajlanak azok a traszportfolyamatok melynek során változik a sejt,ezáltal az egész test víztartalma is...
Ha ezt elfogadjuk már könnyedén megérthetjük hogy miért nagyon fontos halaink akklimatizálása a víz paramétereihez is,nem csak a hőmérséklet tekintetében!Senkinek nem kell bemutatni hogy mekkora -akár nagyságrendbéli!-különbségek is lehetnek különböző vizeinben például az ionkoncentrációk tekintetében-a témába igérem nem megyek bele mélyebben....
Nos,most csavarjunk egyet a dolgokon hogy Halas kolléga azonnal megértse miről is van szó!Egyáltalán nem arról hogy a távol-keleti vizekben szebbre nőnének a halak-esetünkben a topic nevét adó fajok...nem,nem erről szól a dolog!Hanem arról hogy ők sok év alatt olyan fajokat akklimatizáltak saját vizükhöz,melyekkel rengeteget foglalkoztak,és milliárdszámra tenyésztik..náluk nagyon alacsonyak a munkabérek,a költségek,és a jó ízléshez köthető morál is. Minden további nélkül festik-tetoválják,megnyomorítják,netán terméketlenné is teszik a halakat ha érdekük ezt kívánja!Milyen érdekük? Hogy mindent eladjanak ami csak mozog,és van olyan pancser aki megveszi....és megvesszük,mert szép,csodás-reméljük hogy majd nálunk is így lesz!
Aztán nem...a vizük totál más,a kórokozók teljesen másak,az eleségeik másak,a körülmények másmilyenek-de "óccsó" a hal,a kereskedelem hát ezt teríti!Ez a kereskedelem remélem hogy még az én életemben megtapasztalja a saját farkába maró kígyó esetét....cserébe azért,hogy a hobbi tulajdonképpeni egyik legolcsóbb "alkatrészéből" a halakból csinál fogyócikket.Mert azok a halak sajnos azok...annak vannak "csinálva",segítségükkel hatalmas forgalmat generálva saját maguk számára.Én valaha azt hittem hogy ők csak azért csinálják úgy mert úgy tudják szegények..de nem,ez már tudatos.:(
Aztán hadd kérdezzem meg:egy ilyen hal halála vajon mikor kezdődik..a te akváriumodban kolléga?Nem!A legelső vízcserekor-mert nehogy azt hidd már hogy annyit bíbelődnek vele,a fenét!:( Zutty...bírja,nem bírja...ledöglött a háromnegyede "oszt?" "Óccsó vót",olcsón is adják...majd veszel másikat és kész!Ennyi...
Minden további nélkül hormonkezelik..génmódosítják..fajokat kevernek hozzá!A te mollid biztos hogy az?:D Akarsz még ilyen szép halat?
A megoldás a kontinensünk tenyésztőinek kezében lenne-meg is tennék,ha lenne rá kellő fizetőképes kereslet!A tudás a kisujjukban van-de ők nem tudnak rezsiköltség nélkül halat tenyészteni itt a télen hideg vén kontinensen,ők nem egy lerekesztett folyóágban csinálják!Cserébe viszont DÍSZHALAT KAPSZ.Életképeset,a vizedhez jobban-könnyebben alkalmazkodót...az itteni betegségekkel szemben ellenállóbbat,a kajáinkhoz szokott szép halat kaphatsz-pontosabban csak kaphatnál,ha nem az olcsóság motiválna. Amíg azonban pár eurócentért esetleg más halat választasz azt vagyok kénytelen mondani,hogy ezt magadnak kerested.Megveszed azokat a halakat melyeket nem európai,-sőt nem hazai!-tenyésztők "csináltak"...Azt még azért hozzáteszem hogy ezért nem ők a hibásak!Lehet hogy az ottani körülmények között ugyan ez a hal atom erős,csodálatosan fejlődik,utódok garmadával lát el minden ottani akvaristát-na akkor tartsák ők ott azt a halat! Kíváncsi lennék vajon ott mennyibe kerülne egy itthoni veresszárnyú keszeg ha akváriumban akarnák tartani,sőt megtartani!Kérdésem:ők vajon milyen véleménnyel lennének rólunk?
Huhhh..egészen belemelegedtem-Halas ne vedd magadra,ez egyáltalán nem neked szólt már-a helyzet ilyen:(.
Európai,hazai tenyésztő halait kell megszeretni...itt kell olyan variánst keresni mely annyira megtetszik hogy pénz is adsz érte-akár jóval többet is mint a "bolti olcsóért".Számolj csak:egy hal meddig él-vajon két hónapig?Na ugye...mi az olcsó?Mondom neked hogy a legolcsóbb hozzávalója a hobbinak maga a hal...ha jól választasz.
Keresletet,fizetőképes keresletet kell generálni minőségi halak iránt-akkor majd a tenyésztők is "csinálni fogják",sőt még az is lehet hogy idővel még olcsóbb is lesz az a most drágának tűnő hal-no nem annyira mint a távol-keleti,de mégis csak jobb áron jelenik majd meg ha nem évenként kettő,hanem kettő ezer kell belőle!Akkor majd a tenyésztők is érezni fogják hogy ez nekik úgymond "buli",hogy igenis fejleszteni kell,új változatokat behozni,új variánsokat kitenyészteni...akkor majd újraéled a hobbi is.Addig azonban...szóval nem jó a hangulatom.
Erőteljesen túlszaladtam saját "szöveglimitemen" is-sőt sokkal messzebbre lőttem mint ahogy az első percben gondoltam volna.Elnézést..lehet hogy csak én látom így.
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: toist, halas100

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 1 hónapja #11 Írta: mark24
mark24 válaszolt Válasz: Elevenszülõ fogaspontyok témában
A molli más tészta, őneki sokan még sózzák is a vizét, gyakran tengerparti lagúnák lakója, egyértelműen keményvizes. Sőt, az igazán szép bársonyos feketék között akad néha a legigényesebb.

Biztosan a szelektált továbbtenyésztés eredményeként bírják lágyvízben az ázsiaiak guppijai, ergo nekik ezek szerint lágyvíz lenne jó nálunk is, de keményben nem bírják olyan jól. Radikálisan átszoktatni nem lehet csak úgy halat, abszolút lágyvizest teljesen keménybe vagy fordítva nem célszerű. 5-8 Nk különbséget még szoktatás után jól viselnek, de 10-15 Nk már nagyon radikális lehet.

Mindenesetre én nem értek egyet az elevenszülők (kivéve pl. a távol-keleti félcsőrös csukák) lágyabb vízben tartásával, legalábbis 10-12 Nk alatt semmiképp sem. Konkrétan egy guppis kutatásomban volt szükség egy állományt desztillált vízben tenyészteni, de különböző kémiai anyagokkal náluk is 15 Nk-ra felkeményítettem a vizet, mert nem akartam, hogy 0 Nk-ban legyenek (ami önmagában -0 Nk - egy halnak sem egészséges!).
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, halas100

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 1 hónapja #12 Írta: halas100
halas100 válaszolt Válasz: Elevenszülõ fogaspontyok témában
Azért egy kicsit még mindig meg vagyok zavarodva. (Már nem annyira mint elébb, de azért jócskán). Abban ugye egyetértünk, hogy a plattyknak a kemény víz lenne az ideális. Ugyanakkor látjuk, hogy a legszebb és legattraktívabb példányok lágy vízben születtek és cseperedtek ilyen széppé és ezek a példányok a kemény vízben érzik magukat olyan rosszul, mint a mieink a lágyban. Tehát úgy tűnik, távol-keleti kollégáink szembe mennek a mi általunk ismert szakirodalom elveivel és ráadásul igen szép eredménnyel. Innentől kezdve teljesen mindegy, hogy a szakirodalom szerint egy halfaj eredeti élőhelyén milyen vízviszonyok a jellemzőek, az a fontos, hogy ahol tenyészették, milyen volt a víz. Amiket továbbra sem értek:
1. Ha nálam születik (kemény vízben) távol-keleti (lágy vízhez szokott) ősöktől néhány hal az milyen vizet fog szeretni?
2. mennyi időbe telik átszoktatni egy fajt a kemény vízről a lágyra, vagy fordítva? Persze tudom, hogy ez minden faj esetében más és más, és vannak fajok, melyeknél nem is lehetséges. De maradjunk a plattyknál. (esetleg a mollyk is érdekelnének)
3. az ugye most már biztosnak tűnik, hogy színesebb platty-variációknak mások az igényeik, mint a sima piros verziónak. A mollik esetében szintén módosultak a különböző formájú és színű variánsok igényei a egyszerű black mollihoz képest?

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 1 hónapja #13 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Elevenszülõ fogaspontyok témában
mark akárhogy is nézzük a szabad természetben is hiába élnek a halak kemény vízben , az eső ami az égből jön lágy víz, és egy igen kiadós esőzés után igen csak lelágyulhatnak a szabad vizek is. A Távol keleten meg nem fognak azzal bajlódni hogy kemény vizet csináljanak mivel csak lágy víz áll rendelkezésükre.

Tommy
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halas100

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 1 hónapja #14 Írta: mark24
mark24 válaszolt Válasz: Elevenszülõ fogaspontyok témában
Szerintem Tomi viccnek szánta, hogy hozass vizet! A nagykerek kapják onnan, és azokat is benyugtatózzák vagy becsöpögtetik néha ezzel-azzal. Akkor már csinálj magad lágyvizet nekik, de eleve egy keményvizes elevenszülőnek nem az za egészséges.

Tomi: én is ugyanezt mondtam pepitában, mint amit te leírtál!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halas100

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 1 hónapja #15 Írta: halas100
halas100 válaszolt Válasz: Elevenszülõ fogaspontyok témában
oké köszönöm majd próbálok egy kis vizet szerezni tőlük.Ezek szerint legenda, hogy az elevenszülők a keményebb vizet kedvelik. Néhány boltban még azt is kiírják, hogy a víz sózott. (a plattyknál meg a mollyknál)Akkor a különleges színűeknek mások az igényeik mint az egyszerű pirosnak? Ez a mollyknál is így van?

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 1 hónapja #16 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Elevenszülõ fogaspontyok témában

halas100 beküldte: Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy mi a véleményetek, illetve tapasztalataitok a távolkeletről érkezett halakkal kapcsolatban?
Plattykat szerettem volna vásárolni, de a kereskedő lebeszélt. Azt mondta, hogy ezek "gyenge minőségű" halak, mert a távol keletről érkeztek, ahol más minőségű vízben éltek eddig. Jóval nagyobb arányban pusztultak el nála is, mint más, hazai születésű fajtársaik. Ugyanakkor a magyar plattyk nem olyan színesek. Magam is észrevettem milyen gyorsan hullanak el nálam ezek a szép színes halacskák. De eddig arra gondoltam én csinálok valamit rosszul.(annak ellenére, hogy a szakirodalom szerint ez egy nagyon szívós és aránylag igénytelen faj. Kezdőknek ajánlott.)Szerinte ugyanez a helyzet a guppikkal is. Mutatott egy medencét, melyben gyönyörű színű távol keleti guppik voltak, majd a másikat, ahol a hazai guppik jóval szolidabb színekkel rendelkeztek.
Az lenne a kérdésem, hogy mit lehetne tenni annak érdekében, hogy ezek a külföldi halak is jól érezzék magukat nálam. Tényleg nincs hazai tenyésztő, aki ilyen szép színű halakat tudna produkálni? Ha esetleg sikerülne szaporodásra bírni őket, (a halakat) akkor az utódok is ugyanolyan sérülékenyek lennének?

:D
Hozassál vizet is onnan :) akkor tök jól fogják érezni magukat, amúgy 2-4 nk keménységű tavakban medencékben nevelik őket Több távol keleti országban, Mivel nálunk , illetve helyesbítek több nagyvárosban olyan kemény a víz hogy az már luxus lenne ha pár forintos távol keleti Guppyhoz beállítanál egy ozmo készüléket. Ja és baromi sok D vitamint szívnak magukba a halak :)

Tommy
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halas100

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 1 hónapja #17 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Elevenszülõ fogaspontyok témában
mark természetesen van az országban olyan tenyésztő aki tenyészt gyönyörű plati kat,és igen szép guppykat, hiába mondja a kereskedő hogy ez magyar tenyésztőtől van, a tenyésztő tuti nem fogja 100 Ft/db áron eladni a tiszta törzset, max azok keverék színváltozatát más néven a selejtet, Ha szép tiszta színű guppykat akar valaki vásárolni azt a mai világban már könnyen megteheti, az már az érem másik oldala hogy az nem 100 Ft hanem pár ezer Ft/db áron megteheti.

Tommy
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halas100

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 1 hónapja #18 Írta: mark24
mark24 válaszolt Válasz: Elevenszülõ fogaspontyok témában
Nem az a gond, hogy nem lehet itthon ilyen színvariánst tenyészteni. A távol-keleten xy változatot tenyésztik, ott sokkal több az újdonság, mint idehaza. Átlag körökben a szokásos, sima tarka guppik vannak itthon, de konkrétan guppiból több tenyésztőnél is igencsak elit változatok vannak, pompás színekben. Többek között tőlük vannak nekem is nagyon szép piros (pl. red flamingo, albino magenta) guppijaim is. Épp most a TP-n volt egy Guppy Sziget ahol ezeket mutatták be.
Az pedig plattinál is csak a variáns kérdése, hogy mit tenyésztenek. Sok kiskerbe szinte csak véletlenszerűségből vagy kevésbé tervszerűségből született ivadékok kerülnek elevenszülőkből, és aki jobbára kezdőként tart guppit, plattit az nem biztos, hogy a legextrémebb variánssal kezdi, mert azok kényesebbek is lehetnek. De szinte biztos vagyok benne, hogy van tenyésztő itthon is, aki mondjuk simpson papagájplattit csinál, vagy hasonlóakat. A másik meg az, hogy az ilyen variánsok hivatásos tenyésztőtől drágábbak, mint spontán szüléses kezdőtől, aki lehet ingyen vagy egy doboz tápért viszi be a halakat a boltba.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halas100

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 1 hónapja #19 Írta: halas100
halas100 válaszolt Válasz: Elevenszülõ fogaspontyok témában
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy mi a véleményetek, illetve tapasztalataitok a távolkeletről érkezett halakkal kapcsolatban?
Plattykat szerettem volna vásárolni, de a kereskedő lebeszélt. Azt mondta, hogy ezek "gyenge minőségű" halak, mert a távolkeletről érkeztek, ahol más minőségű vízben éltek eddig. Jóval nagyobb arányban pusztultak el nála is, mint más, hazai születésű fajtársaik. Ugyanakkor a magyar plattyk nem olyan színesek. Magam is észrevettem milyen gyorsan hullanak el nálam ezek a szép színes halacskák. De eddig arra gondoltam én csinálok valamit rosszul.(annak ellenére, hogy a szakirodalom szerint ez egy nagyon szívós és aránylag igénytelen faj. Kezdőknek ajánlott.)Szerinte ugyanez a helyzet a guppikkal is. Mutatott egy medencét, melyben gyönyörű színű távolkeleti guppik voltak, majd a másikat, ahol a hazai guppik jóval szolidabb színekkel rendelkeztek.
Az lenne a kérdésem, hogy mit lehetne tenni annak érdekében, hogy ezek a külföldi halak is jól érezzék magukat nálam. Tényleg nincs hazai tenyésztő, aki ilyen szép színű halakat tudna produkálni? Ha esetleg sikerülne szaporodásra bírni őket, (a halakat) akkor az utódok is ugyanolyan sérülékenyek lennének?

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 7 hónapja #20 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Elevenszülõ fogaspontyok témában
Xiphophorus xiphidium

Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: limia, mmccannon, szotyika, gyovai68, saluosi, Pana28, csubi1980

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.694 másodperc