Természetvédelem

Több
7 éve 8 hónapja #1 Írta: Velociraptor
Velociraptor válaszolt Természetvédelem témában
a vizet a csatornába engedték a zsilipen keresztül ami az étterem mögött van onnan pedig a szennyvíztisztítóba kerül
ha kijutnának az első hideg alkalmával elpusztulnának
kivételt képeznek ez alól azok a tényleg káros fajok amiknek semmi keresnivalója nem lenne a városligeti tóban és egyik magyarországi élőhelyen sem:
márványrák,gambusia,ezüstkárász,kínai razbóra régebben volt törpeharcsa és naphal is sajnos ezek áttelelnek hazánkban is és a ligetben is eléggé látszódik a "kártétele" a márványráknak és a gambusiának ezt a két fajt pedig csak a nagytestű harcsák és sügérek(jaguár,vieja,octofasciatum,márvány,citrom,rivulatus) tudják kordában tartani amik már fél évtizede kipusztultak szinte teljesen kipusztultak ez alól a citromsügér kivétel ugyanis az csak fél éve tűnt el a tóból amikor elzárták ősszel a melegvizet de már akkor is csak szó szerint 1-2 darab volt mikor még nem szórakoztak a melegvíz ellátással(egyébként a termálvíz elzárása miatt kapnak erőre benne a tényleg agresszív és káros hal-és rákfajok amik a hazai élővilágra tényleges és komoly veszélyt jelentenek például a gambusia egy nagyon agresszív hal és elevenszülő ezért gyorsan szaporodik vagy ott a márványrák ami hordozhatja a rákpestist és elkapja a kishalakat,megeszi az ikrákat valamint komolyan túlszaporodhatnak meg kellett volna csak nézni a tavat nyáron olyan márványrák invázió volt hogy 5 centinként mászkált egy a falon a gyors szaporodásuk az miatt van mert mind nőstény és sajnos ez a két faj már itt-ott megtalálható a természetben magyarországon is! :( )

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 8 hónapja #2 Írta: darer
darer válaszolt Természetvédelem témában
A Városligeti tónak tudtommal nincs közvetlen kapcsolata élővízzel, tehát lehetséges, hogy az oda behurcolt trópusi halak a termál-részből be se kerülnek a természetes vizeinkbe? És ettől függetlenül: ha néhány évente "leeresztik" , az a víz hova megy? Csak a Dunába mehet, ha nem is közvetlenül.
Sajnos, a fajbehurcolás - széthurcolás már olyan mértékűre nőtt a világon, hogy jószerével megállíthatatlan, és nem csak a gyengébb fajok (pl.szürke kontra vörös mókus Angliában, amerikai kontra európai nyérc stb) kiszorítása révén, hanem egyrészt a természetes ellenségek hiánya (l. spanyol csiga), másrészt a paraziták, fertőzések behurcolása a rezisztenciával nem rendelkező őshonos fajok populációiba (pl. közép-amerikai Dendrobatesek). A kutatások szerint az ausztráliai bölcsőgyomrú béka kipusztulásához akváriumi halakkal behurcolt parazitózis vezetett.
Marad néhány kozmopolita faj.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 8 hónapja #3 Írta: Lackoo
Lackoo válaszolt Természetvédelem témában
Egyet kell értsek Istvánnal! Korábbi hozzászólásomban védelmembe helyeztem a tavat,mint élőhelyet. Azonban:az invazív fajok valóban hatalmas veszélyt jelentenek őshonos élőlényeinkre. Bizony-bizony arany kontra ezüst kárász,bucók kontra gébek,tippeljetek ki áll vesztésre de ugyan ilyen problémát okoz a "szeretett"pontyunk amerikában,ausztráliában ahol fajok kipusztulását okozták a behurcolt állatok...persze ez nem csak a halakra igaz.
részben érinti a témát a Budapest halai című filmecske,ajánlom figyelmetekbe,megfogtok lepődni!

Borbély László

Több
7 éve 9 hónapja #4 Írta: toist
toist válaszolt Természetvédelem témában
Hogy sokszínű, akvarista érdekesség volt azt elfogadom, de a "paradicsom" kifejezést semmiképpen nem használnám... Ahogy arra se tudnék semmi szépet mondani, aki szabad vizeinkbe bármiféle akváriumi (tájidegen) élőlényt enged ki. Én is sokat időztem arrafelé, mert érdekes volt, ennek ellenére - különösen így, hogy természetvédelemről beszélünk - nem tudom elfogadni, hogy azt az állományt ott idillizáljuk. Sőt, egyáltalán nem fáj a szívem, bármiféle takarítás vagy állományritkítás ürügyén. Felelőtlen emberek felelőtlen cselekedeteinek eredménye volt, hogy egy nagy akvárium lett a tóból - ha horgászol és valamennyire képben vagy a hazai vizekkel, tudhatod, hogy a géb, törpeharcsa, ezüstkárász, naphal, tüskés pikó, cifrarák, ékszerteknős stb mekkora veszélyt jelent a hazai élővilágra, további stabil "vadvízi" populációk csak további veszélyforrást jelentenek a természetre.

Több
7 éve 9 hónapja #5 Írta: Velociraptor
Velociraptor válaszolt Természetvédelem témában
teljesen véletlen találtam rá erre a fórumra, megválaszolok pár itt felmerült kérdést
hatalmas diszkosz populáció soha nem volt a ligetben volt de nem sok
a melegvizet nagyon ritkán zárják csak el szerencsére bár sajnos a leengedés óta gyakrabban megtörtént ezért is ilyen szegényes az élővilág
algaevők(plekók és gibbicepsek) még mindig vannak csak tudni kell hol kell őket keresni a legnagyobbak ütik a 70 centit de sajnos már nem nagyon szaporodnak a márványrákok miatt és túlhalásszák őket ezért sokkal kevesebb van mint régen
az étterem nem felügyel rá semmi köze a tóhoz csak rajta áll hivatalosan a főkert "gondozza" de eddig csak kárt okoztak
a benne élő halak egy része akvaristáktól vagy kerti tavasoktól van az aranyhalakat és a koikat pedig régen telepítették is aztán szépen minden kidobott megunt egykori házikedvenc párt talált és elszaporodtak
a margitszigeti tó megsemmisült, a nagy szürke elevenszülők belonesox belisianusok voltak falánk ragadozók volt benne vöröstorkú,bíborsügér,poecilia latipinna molli hibridekkel képzett hibridjei,guppik,octofasciatumok,zebrasávos nem a teknősök zabálták le az állományt! egészséges halat nem tudnak elkapni! a vizet nem engedik annyira mint régen és kifagytak nyáron történt egy hatalmas guppi telepítés de ősszel teljesen nullázódott a számuk a hideg viztől ami maradt odahúzódott a befolyóhoz amikor még engedték normálisan a vizet volt koi is meg aranyhal is a ligetben tulajdonképpen mindenféle hal volt amit díszállatkereskedésben be lehet szerezni: mindenféle malawi sügér,tanganyikaiak,közép amerikaiak(tavaly nyáron még szép termetes citromsügérek/Amphilophus citrinellum/ valószínű labiatummal képzett hibridjei éltek benne de ősszel a melegvíz elzárástól kihaltak),dél amerikaiak,hazai fajokból ez-az,van olyan legenda miszerint 2 arapaima élt benne egykor de igazából azokat félreazonosították 2 termetes kígyófejű hal/1 Channa argus és egy 1 Channa micropeltes/ volt amelyeket valószínű a betiltásuk miatt helyeztek ki a gazdáik a sügéreken kívül éltek benne anci hibridek(sima bolti anci),kékpajzsos,panda és foltos páncélosharcsák,guppik, torokátum harcsák,békaharcsák,zsákosharcsák,frenatumok,hátonúszó harcsák,a ma is jelenlévő molli hibridek színesebb egyedei black/arany/lírafarkú/keverék színű,xifók vad/tuxedo/piros/bécsi, üveggarnélák,vad színű cherry garnélák stb Én nem csodálom hogy fájt a tóért a szíve annak akivel találkoztál!nekem is fáj főleg hogy nem tudtam naponta kijárni, aki látta milyen volt az a tó azok közül mindenkinek fáj... a halak mérete és színe sokkal szebb volt mint egy átlagos bolti/akváriumban nevelt halnak nem beszélve az élményről hogy télen a gőzölgő harminc fok körüli vízben horgászbottal vagy hálóval különféle trópusi halakra lehetett vadászni nagyon jó élmény volt de már soha nem lesz olyan valamiért a víz sem gőzölög annyira mint régen imádtam benne horgászni mikor mostanában kimegyek már csak szomorúan nézem a kihalt vizet régen télen a szépen letisztult tiszta kékes árnyalatú vízben aki kicsit tovább nézte és figyelmes volt az nagyon jó élményekkel gazdagodhatott: az elevenszülők tömege alatt a fenék közelében néha elúszott egy aranyhal-kárász csapat vagy épp mbunák kergették egymást aztán eltűntek a távolban vagy egy gibbiceps esetleg néhány plekó cuppant fel a falra algát legelészni na ilyeneket már soha senki nem fog látni :( az a tó maga volt az akvarista paradicsom!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Pap Endre

Több
7 éve 9 hónapja #6 Írta: Triops
Triops válaszolt Természetvédelem témában
A Váci Gombás patakban is tömegesen elszaporodott. 2 éve még cikkeztek is róla. A tanösvényről jól megfigyelhetők.

Több
7 éve 9 hónapja #7 Írta: Pap Endre
Pap Endre válaszolt Természetvédelem témában
Budapesti lelőhely. A térképen oda van írva a Batthyány út. pont ott ahol a felirat van, ott van az út mellett balra (ha kifelé megyünk a városból) egy bicikli út, ami az Osanhoz, meg az Omszki Tóhoz visz. Mielőtt a patakon átkelsz, a bicikli út mellett egy árok fut végig egész a patakig, ebben az árokban folyik a melegvíz (télen is, nyáron is 20°C), és ott vannak a tüskés pikók. A térképen pirossal jelölt bicikliút mellett van az árok, tehát ez nem patak, hanem egy árok az út mellett

Mellékletek:

Több
7 éve 9 hónapja #8 Írta: mark24
mark24 válaszolt Természetvédelem témában
A tüskés pikó érdekes hal...
Nyáron voltam Dunaszigeten (nagyobb falu Szigetközben), egy talán 50-100 méteres szakaszon kb. 1,5 óra alatt megfogtam 30-35 példányt, de sokkal több volt ott belőle. Gyakorlatilag rajta kívül szélhajtó küsz volt még nagyobb számban, elvétve 1-2 más hal (pl.: gébek). Gyakorlatilag tömeges hal lett 1-2 év alatt, ami ilyen szinten szerintem nem egészen jó... Akit érdekel a hal, érdemes megnézni saját szemmel is mennyi van itt belőle. Egy 10-15 példányt be is hoztunk a laborba amúgy.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
7 éve 9 hónapja #9 Írta: Pap Endre
Jelentem, a Városligeti Tó még él.
Más:http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/magyarorszag-halfaunaja/ch05s69.html
olvasnivaló, Magyarország halfaunája, az egészet érdemes elolvasni

Több
7 éve 9 hónapja - 7 éve 9 hónapja #10 Írta: Pap Endre
Ahhoz mit szólsz, amit Parádfürdőn láttam: gyönyörűen kibetonozták a patakot, még vízlépcsők is vannak - csak éppen a halak nem bírnak felmenni rajtuk. A kövi csíkok ott tolonganak az utolsó lépcső alatt. Ennyi betonból csinálhattak volna duzzasztógát sorozatot ugyanilyen lépcsőben, akkor lenne víz a patakban és németek jönnének oda pisztrángozni, meg eurót költeni... politikusok
Last edit: 7 éve 9 hónapja by Pap Endre.

Több
7 éve 9 hónapja #11 Írta: Lackoo
Lackoo válaszolt Természetvédelem témában
Hát ez *asza! Terveztem hogy kinézek,talán még látom!
Otthon Miskolcon is van ilyen,bár kisebb tó,a barlang fürdőnél folyamatos termál víz ellátással.
Szomorú h ennyire nem becsülik azt ami van,holott a természet az egyetlen igazi kincsünk!!!
Legyen az eredeti vagy művi élettér akkor is érték.
Az első ilyen nagy törés gyerekkoromban ért,mikor "kitakarították" a helyi patak medrét,vagy mikor parkosították a partján fekvő mocsaras erdőfoltot.
Pedig a hamvaimat oda akartam szétszóratni :(
Bocsánat! nagyon elkanyarodtam.csak az a sok szép emlék...

Borbély László
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
7 éve 9 hónapja #12 Írta: Pap Endre
Nemsokára odamegyek, megnézem. Valamelyik nap.

Több
7 éve 9 hónapja #13 Írta: darer
IGAZ AZ A HÍR, HOGY A VÁROSLIGETI TAVAT BE AKARJÁK TEMETNI?
IGAZ AZ A HÍR, HOGY MÁR ODAHORDTÁK A SÓDERT?

Több
7 éve 10 hónapja #14 Írta: Pap Endre
A diszkoszt én is hallottam, csodálkozok rajta, úgy tudtam, hogy lágy savas és meleg vizet igényel, ez meg termálvíz. Az elevenszülők tavasszal nagyon elszaporodnak, a víz meleg, a nap rásüt és zavaros lesz az egész, most ilyenkor átlátszó. Állítólag a melegvíz utánpótlás nem folyamatos, időnként elzárják és ez próbára teszi a trópusi halakat.

Több
7 éve 10 hónapja #15 Írta: darer
# Pap Endre #

Igen, közben találtam egy írást a neten a tó leengedéséről, meg a halakról, hatalmas diszkosz-populáció volt állítólag, meg egyebek, az algaevőktől a sügérekig, stb.
Azt is hallottam, h. az állatkerti állatokat is etetik az innen kifogott halakból.

Több
7 éve 10 hónapja - 7 éve 10 hónapja #16 Írta: Pap Endre
Nekem azt mondta egy jól tájékozottnak tűnő akvarista, akivel ott találkoztam, hogy azokat a halakat akvaristák vitték bele, hivatalosan nincsenek is ott, és hogy nem közterület, hanem az étterem felügyel rá, tehát csak ők zavarhatnak el, de még sose tették. Azt is elmesélte, hogy valamelyik évben leengedték a tavat, és a benne lévő halakat az iszappal kilapátolták, azóta csak a legszívósabb fajok tértek újra vissza. Azt mondta, hogy több millára becsülte az ott látott halak értékét, láttam rajta, hogy mennyire fájt a szíve értük.
Last edit: 7 éve 10 hónapja by Pap Endre.

Több
7 éve 10 hónapja #17 Írta: darer
Ja, még eszembe jutott, hogy jó 5 éve a Városligetben egy halászgató kisfiú hálójában határozottan úgy láttam, hogy császár-sügér (A. nyassae) volt. Ezek a díszhalak legálisan vagy illegálisan kerültek bele?

Több
7 éve 10 hónapja #18 Írta: Pap Endre
Egy vagy két éve voltam ott, vadmolli, szúnyogirtó fogasponty, zebrasávos sügér, kárász, márványrák. Ezekkel találkoztam, de beszélnek még vörötorkú sügérről meg óriás algaevőről, amit régen láttam is, de legutóbb nem. Guppi, molli xifó állítólag van, meg aranyhal, és egyszer láttam valamilyen harcsát is, fél méter körüli volt.
A Margitszigeti Tóban valamikor láttam valamilyen hatalmasra növő szürke elevenszülőt, vöröstorkú sügeret, meg valami bíborsügér féle is volt, ott, nem tudtam pontosan, de nem vöröstorkú volt, volt még zebrasávos sügér, kárász, aranyhal, és beszélnek díszpontyról is és pedig naphalat is láttam, meg kockás siklót. Azt mondják régen tele volt lírafarkú blackmollival, de a teknősök lezabálták. Ja igen és van többféle teknős is.

Több
7 éve 10 hónapja #19 Írta: darer
Tizenéves koromban (=hetvenes évek) én csak egy halfajt találtam a Városligeti-tóban: Pseudorasbora parva. Tartottam is akváriumban néhány befogott példányt.
Azt kérdezném, van-e információtok, tudjátok-e, hogy miféle halak élnek ott jelenleg? És a Margitszigeti tóban?

Több
7 éve 10 hónapja - 7 éve 10 hónapja #20 Írta: Pap Endre
dia.jadox.pim.hu/jetspeed/displayXhtml?d...aton_elrablasa-00010

A Balaton elrablása.
Egy érdekes történet Moldova György tollából. Oknyomozó leírással mutatja be a Balatoni környezetvédelem elmúlt évtizedeinek történetét. Szó esik a régi nagy mutyizásokról, a gazdagok gátlástalan viselkedéséről, és hogy ennek milyen várható következményei lehetnek. Sok idevágó résszel, szakemberek nyilatkozataival egy akvaristának különösen érdekes lehet. Igen olvasmányos, irodalmi igényességgel, de sok helyen tudományosságot sem nélkülöző módon szól. Még csak a negyedénél járok, de úgy érzem, már benne van a történet a sűrűjében, nehezen hagyom abba az olvasást. A mű írása valamikor a '90-es években történhetett, kíváncsi lennék, hogy azóta mik történtek az ügyben.
Jó olvasást!
Last edit: 7 éve 10 hónapja by Pap Endre.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: witamin, halőrxxl

Oldalmegjelenítési idő: 0.165 másodperc

Naptár

December 2023
M T W T F S S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Bejelentkezés