- Köszönetek: 1127
Természetvédelem
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
http://www.alternativenergia.hu/miert-ivovizzel-huzzuk-le-a-vecet/63952
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 1688
www.szeretlekmagyarorszag.hu/filmes-ment...%22}&action_ref_map= []
Ugye kiderül hogy ki az aki ember...a szívem elfacsarodik ha erre a kis állatkára nézek ahogy olyan ártatlanul alszik.Parádés képek-nagyszerű ember által készítve!
T.:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Tegyük a szívünkre a kezünket:ha már mindenki ezt megtenné amit Te,már az is sokkal több lenne mint a beletörődés..
A film több helyen is elérhető,pl:
www.kegyelem.net/videok/dokumentumfilm/a...video_d11618def.html
vimeo.com/28633313
Nem egy pihentető...
- toist
-
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
-
- Köszönetek: 363
A címe Kellemetlen igazság (angolul tudóknak: An Inconvenient Truth), amit nem más jegyez, mint Al Gore, aki az amerikai elnöki (csekélyke) posztért kampányolás helyett a természetvédelem ügyéért kezdett kampányolni, hogy miért, az is kiderül a filmből - bár szerintem nem tartozik szorosan a témához...

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
"A tettek hangosabban szólnak, mint a szavak."
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Navaho bölcsesség
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Jól tudom hogy az előző hozzászólásaimban fellelhető szkepticizmus néha cinizmusba is átcsap,de erre magyarázat a kiúttalanság átélése.Talán ha mindenki hasonlóan gondolkodna..talán ha a Föld összes országában mindenki erejének megfeszítésével azon dolgozna hogy megállíthassuk ezt a folyamatot,akkor lenne nyugodtabb a jövőképünk.
Addig pedig tegyük amit mi jónak látunk...meglátásom hogy ha valamivel nem ártunk,azzal nem ártunk!

De akkor se kel elszontyolodnunk-mi akvaristák is számos olyan dolgot tehetünk a hobbinkon belül is amivel kisebbé tesszük saját elfoglaltságunk ökológiai lábnyomát.Egy példa:az élőeleségek otthoni tenyésztése.Nem kell utaznunk ha ezeket használjuk,nem kell utaztatnunk sem az eleségeket...szinte nevetséges összegekből meg tudjuk termelni a halainknak szükséges táplálékállatkák egy részét legalább,sőt ennek során olyan kis tégelyeket is tudunk használni melyek egyébként a szemétben végeznék!Ez csak egyetlen kiragadott példa csupán-és azt sem állítom hogy csak a környezettudatosság miatt érdemes ilyenekkel foglalkozni.
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
halőrxxl beküldte: ......
Ui.:utána kell járni:mi miért történik,minek mire van hatása.De jelzem hiába a tudás-elkezdődött.
Lehet, hogy már rég el kellett volna kezdenem eszkatológiával foglalkozni. Talán még nem késő elkezdeni.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-

Mindez csak azért van,mert az emlegetett klímaváltozás erőteljesen megváltoztatja az időjárási szélsőségeket.Egyes feltételezések szerint a mi földrajzi szélességi körünkön a négy évszak akár kettővé is zsugorodhat-nagyon meleg nyarak,és hamar beköszöntő telek várhatóak.Ugye egy ideje már felfigyeltünk arra hogy a tél után alig pár napos tavasz után szinte azonnal pokoli nyár következik..az eső alig esik nyáron,ha pedig igen akkor szinte pusztító a mennyisége és hevessége?
Cirka 30 évvel ezelőtt még magam is kiszaladtam mezítláb névnapomkor a hegyoldalba-ma aligha tenném ezt meg,hiszen lehet hogy még hó van!Aztán hol van már a "vénasszonyok nyara"?A kertben "tavasszal" egyszerre virágzott idén a Crocus,és a nárcisz....mire kivirágzott a szilva,már peregtek is a szirmai-őrület.Nyáron több mint két hónapig errefelé nem esett még annyi eső sem,ami a port elverte volna-hol vannak már gyermekkorunk üdítő záporai,vagy a nagy égiháborúval járó pár perces zivatarok?
Aztán:ha nyáron kimész a napra jól érzed magad?Engem agyonver a tűző napsugarak özöne..gyerekkoromban egész nyarakat kinn töltöttem a szabadban.
Egyébként meg igaz...régen a fűtési szezon október 15.-én indult,ekkor még lazán el lehetett viselni némi melegebb ruházatban a lakás körülményeit.Ma már szinte imádkozik az ember hogy indítsák már a távfűtést-vagy egyedi fűtés esetén már üzemelnek is.Tavasszal április 15.-ig fűtöttünk....évek óta van hogy még májust is végig kell óvatosan tüzelgetni.Aztán egy hét alatt olyan pokol lesz,hogy legszívesebben valamely skandináv államba menekülnénk-de van egy rossz hírem:az onnan hazalátogató ismerőseim is értetlenkedve hüledeznek hogy náluk is mekkora változások vannak,és felbukkannak rejtélyes megbetegedések amik addig ismeretlenek voltak arrafelé.
Lassan elfeledhetjük a hosszú tavaszt,és a csodálatos színekkel elkápráztató őszt...most szeretnék szép őszi lombot fényképezni készülő blogomhoz,azt hiszed van esélyem?Van ahol még zölden lehullik a levélzet,de van ahol olyan csúnya napégette foltok vannak a leveleken hogy az ember azt hiszi beteg a fa.Nem..a természet betegeskedik-és ezt nekünk köszönheti.Gyakorlatilag az ipari forradalom óta-de van aki szerint mindössze az utóbbi 25 év során!-annyi szennyező anyagot juttattunk a légkörbe mint amennyi több százezer év alatt sem jutott oda...ne csodálkozzunk hát.Most kapkodunk a szélerőművekkel,meg a napkohókkal?

A fenti dolgokat nem én mondom-mindössze csak esszenciája a hír,és természetfilm csatornák mondatainak.Bármi is következzen változik a világ körülöttünk-és el fogja érni azt az állapotot amikor nekünk embereknek már csak egy dolgunk lesz:hátradőlve nézhetjük hogy mint alakulnak a dolgok.Ekkor már tenni az ég világon semmit nem tudunk...a folyamat amit tudatlanságunkkal/nemtörődömségünkkel mi okoztunk öngerjesztővé,és megállíthatatlanná vált.Reménykedjünk benne hogy túléljük...
Ui.:utána kell járni:mi miért történik,minek mire van hatása.De jelzem hiába a tudás-elkezdődött.
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Biztos hogy van?A nem is oly régi vörösiszap ömléskor el lett mondva hogy egyáltalán nem káros semmire,emberek mit nyugtalankodtok?
A mostani vinasz ömléskor meg egyenesen ki lett mondva hogy na az aztán abszolút ártalmatlan,sőt..még lehet hogy jó is!:(Aztán nézd már kedves olvasóm mára meg milyen híreket lehet olvasni a vinaszömlésről,meg a valahai vörös iszap katasztrófa helyszínéről...
Brazília...haggyámá!Egyszerűen nem érdekel az egész téma/vagy nagyon is,csak belesajdul a szívem?

De menjünk tovább,tágítsuk a látómezőt...
Immáron nyugodt szívvel kijelenthetjük,hogy globális felmelegedésről van szó,és nem a bolygónk időszakonkénti hőmérséklet ingadozásáról.Pár éve még tudósok csoportja állította persze ennek ellenkezőjét,és mi boldogan punnyadtunk tovább.Emlékeztek még arra a természetfilm csatornákon látható kisfilmre mely azt taglalta hogy bizonyos hőmérséklet emelkedések megtörténtekor milyen változások várhatóak?Én nagyon élénken...És akkor tessenek megkapaszkodni:ha ebben a pillanatban megtenné minden ország a szükséges intézkedéseket,már akkor is elkerülhetetlen a klíma felmelegedése-okos emberek ebben az esetben is 3-4 fok átlaghőmérséklet emelkedést prognosztizálnak!Rettenet fog jönni....borzalom fog történni!
Valaha még valami 70 centiméteres tengerszint emelkedésről lehetett hallani a legrosszabb esetben-Tuvalunak már ez is sok!-ma meg már 40m-ről beszélnek!.Ránk is hatással lesz ebben a kis porfészekben-hogy csak párat említsek:eleddig mediterráneumból ismerős állat/növényfajok jelennek meg,a mieink vagy kipusztulnak vagy elvándorolnak..de mi emberek itt maradunk.Az emelkedő hőmérséklet megemeli mindenfajta betegség kockázatát,nő a bűnözés-és a mi ehhez a klímához szokott szervezetünk megsínyli...
Nos ha azt hiszitek hogy én élvezem ha riogathatok,nagyon tévedtek...aggódom a gyermekeim,a gyermekeink jövőjéért,de nagyon!Persze mi még mindig jobban járunk mint a nagy folyamdeltákban lakó embertársaink,akiknek a lába alól egyszerűen eltűnik a talaj...
Olvadnak a gleccserek,olvadnak a sarki jégsapkák-és Jocó most figyelj:örömködnek a "megamulti" vállalatok,hogy ezek alatt a több kilométeres jégrétegek alatt micsoda ásványkincsek lesznek elérhetőek,és gazdaságosan kitermelhetőek!Szinte élvezettel készítik terveiket a szibériai tundrák fagysivatagaiból az olvadás hatására kiszabaduló metán összegyűjtésére,hasznosítására...ugyanakkor ez csak egy terület,mert ahogy tudjuk permafroszt máshol is van..
Érdekes dolgok ezek kérem..a minap egy véletlenül bekapcsolva hagyott televízió okozta ezen gondolataim egy részét.Az Ozon Network-ön ment egy műsor/Egyenlítő/-ki akartam kapcsolni,de örök hálám Hankó Gergely és Szabó Gábor uraknak a műsorban adott válaszaikért.Meghűltem ahogy néztem a műsort-és ha lehetek kissé képletes azt mondanám mindez csak a jéghegy csúcsa..amiről mi kis porszemek tudhatunk,amit elmondanak nekünk is.
Halazzunk míg lehet...lassan már nem kellenek a fűtőtestek,viszont drága lesz az édesvíz.
- jocopoco95
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
- Köszönetek: 76
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
http://www.hir24.hu/belfold/2013/09/24/befogtak-a-zsambeki-medencet-rettegesben-tarto-teknost/#a3
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
A tsunami nem nagyon érinti az élőlényeket, esetleg a nagyon partközelben. Kicsit beljebb nincs nagy pusztító hatása, az a partokra érve és azzal ütközve alakul át pusztító szörnyeteggé. A nyílt vízen tartózkodók, sokszor észre sem veszik.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Én is gyarló vagyok...a 2004-es szökőár az Indiai-óceánon bennem más gondolatokat is ébresztett.Láttam a rengeteg halott embert,megdöbbenve néztem a rengeteg pusztítást-de gondolataimban az ottani folyók/patakok és tavak élővilága is előtérbe került.Arról vajmi kevés infót találni hogy azok hogyan és menyire sérültek..hogy a szökőár milyen fajok élőhelyét érintette visszafordíthatatlanul,és hogy pusztultak-e ki emiatt fajok?
Természetvédelem...akik tehetnének érte komolyan azok a kisujjukat sem mozdítják,mert a pillanatnyi haszon,az önzés mindenek előtt felüti fejét.Így van ez idehaza is....kesereghetünk,de abban a pillanatban hogy keményebben lépnénk fel,máris szembetaláljuk magunkat a széles tömegek ellenszenvével!Miért is,ugye?Mert mintha rákos sejt lenne egy "zöld aktivista",mintha kerülendő lenne a mondandója úgy kezelik...Igaz én csak amolyan autodidakta környezetvédőnek gondolom magam,mert semmiféle szervezetnek tagja nem vagyok-csak a józan paraszti eszemmel érzem úgy hogy ez így nem mehet örökké!Saját környezetemben igyekszem megfelelően élni napjaimat,mégpedig úgy,hogy azzal a lehető legkisebb kárt okozzam.Azt hiszem ezt mindenki megtehetné...
Kimegyek a hegyoldalba,nézegetem a fákat...fiatal erdő,telis-teli nyírrel,és gyertyánnal.Ha belegázolok/mert oly sűrű hogy ezt kell tenni/a kis fácskák még csak alig borulnak össze a fejem felett-de alant a lombok alatt megérint a halál is.Itt valaha egy gigantikus fákból álló erdőség volt,erre bizonyíték a hatalmas tönkök sora...némelyik a méter vastagságot is elérte,nem is oly rég még gombáztam itt.Aztán tarra vágták...az erdő fáit elvitték messzire,felhasználták mindazt amit azok évtizedek alatt felhalmoztak.Pár évig úgy nézett ki csak egy kopár hegyoldal marad utána...mostanra már új "erdő" van kialakulóban.Az én életemben már biztosan nem vágják ki ismételten ezt az erdőcskét-de ha szerencsém van talán még megörvendeztet a lombok között lengedező hűsítő szellő majd egy gombázás során benne.Megsimogathatom majd az idősebb fák törzsét,és ismét felkapom a fejem ha egy megriadó szarvas csapat menekül előlem hangosan ropogtatva a lehullott száraz ágacskákat...akkora azonban már öreg ember leszek.
Kívánom hogy a képeden lévő hely is képes legyen a megújulásra....kívánom hogy a ledöntött törzsek alatt megcsillanó vizecske lakói új otthonra leljenek!
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-

Hogyne hinnék-sőt ismerőseim is ugyanilyen problémákra panaszkodnak.Ebből is látszik hogy ha megtalálja a feltételeket agresszív hódító lesz belőle...nekem tapasztalatom nincs,így természetesen az igazság nálad van!
És mit csináltok a kiszáradt szárakkal?
- toist
-
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
-
- Köszönetek: 363
Való igaz a bambusz sok mindenre jó, szép és autentikus lehet ázsiai akváriumokban (akik kicsit jobban ismernek, tudják, hogy az ázsiai fajok és biotópok állnak akvarisztikai érdeklődésem egyik középpontjában), ennek ellenére továbbra is tartom, hogy nem hazai kiültetésre való.
"Lőttem" pár fotót a korábban említett kertből. A bambuszok legutóbb tavasszal estek át tarvágáson (!), azóta csak a kerítéstől pár méterre lévő és a kerítés 50 cm-es betonalapja alatt a szőlőskertben kihajtott hajtásai lettek kivágva, a képek szerintem sokat elmondanak mennyit nőttek azóta. Néhány éve 4-5 tő lett beültetve, most ha erre jársz plafonig pakolhatjuk az öreg Zsigát, de még egy utánfutót is hozzá, aztán jövőre ugyanez... (a szőlőben a csata folyamatos)
Csak néhány link (ha nekem nem hinnél

Az elegáns agresszor
Egy másik tapasztalat képekkel
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-

Aztán követhetik a Herrmann Ottó könyvében olvasható számos módszert is,gondolok itt a klf.halterelő módszerekre/a mederbe egymás mellé levert cölöpök mintegy terelik a halakat/.Rendkívül érdekes módszerek ezek,bár a halászati törvény természetesen már nem engedélyezi....ettől még Ázsiában stb. alkalmazhatják!;)Ajánlom figyelmetekbe Hermann Ottó sosem elévülő könyvét a témában,már kicsike gyermekkorom óta hatalmas érdeklődéssel lapozom alkalmanként.Itt elektronikusan is elérheti akinek nincs módja a kézbe vehető példányhoz:
mek.oszk.hu/03100/03104/html/
A könyvben keressétek ki a "magyar czége",és a "vejsze" nevű eszközöket..az imént erről beszéltem.A könyv nekem élmény..a nyelvezete is különösen ízes,nem beszélve a letűnt korok helyesírási megjelenéséről.
Felmerülhet a kérdés hogy hogy jön ez e témakörbe..nos ebben is segítséget nyújt a könyv,hiszen a valahai halászok úgy éltek ahogy minden természettisztelő embernek kellene.Lehet visszasírjuk még a lápokat,lehet hogy a mostani nagy szabályozgatások is csak látszólagos megoldások...élnék a régi időkben/de legyen net!