Elsõ akváriumom (kezdõknek)

• via_mala
  • via_mala profilkép
  • Nem elérhető
  • Ikra
  • Ikra
  • Figyelem, figyelem! Jónást várják a halban!
Több
9 éve 2 hónapja #101 Írta: via_mala
via_mala válaszolt Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Egyértelműen a Tetra-t választanám, hazai alkatrészellátás szempontjából előnyösebb. És igen, elég lesz a 790 l/h szűrési teljesítménye (ami persze az üresjárati érték).
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Jonah

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
9 éve 3 hónapja #102 Írta: Jonah
Jonah válaszolt Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Sziasztok! Kezdő akvaristaként szeretnék tanácsot kérni. Egy 100-110 L-es halas-növényes akváriumot szeretnék indítani kb. 18-20 hallal (guppi, dánió, törpe páncélos harcsa) és közepes mennyiségű és fényigényű növényzettel, kb. 0,5W/L világítással. A szűrőkkel vagyok gondban, nem tudom, hogy mit kellene választanom a fenti felálláshoz. Egy Tetra EX 800 Plusra vagy egy Fluval 306-ra gondoltam, felturbózott szűrőanyagokkal (Matrix, Purigen). Szerintetek elég lesz?

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
9 éve 4 hónapja #103 Írta: toist
toist válaszolt Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Üdv itt, sok sikert az akvarisztika világában!
A hozzászólásod áthelyeztem a kezdőknek topikba, mert nem igazán a szűrésre vonatkozik (vagy inkább csak részben).
Ekkora akváriumnál külső szűrő beüzemelése ajánlatos, belsőből többet kéne beraknod (mert nem nagyon van akkora, ami ekkora akváriumhoz jó lenne), gyakrabban kéne takarítanod, stb. Ha jól méretezed a külsőt és jól helyezed el, nem kell mellé belső, esetleg amiatt szoktak még, hogy a mulm nehezebben üljön le, kevesebb holt tér alakuljon ki, szóval kis extra vízforgatás - mechanikai szűrés - céllal.
A CO2 rendszer szükségessége nem áll összefüggésben az akvárium méretével (legfeljebb a rendszer méretezése). Írtad, hogy nem akarsz túl sok növényt, ha "egyszerű" növényeket választasz + nem akarsz nagyon komoly világítást, nem nagyon van értelme a plusz CO2 adagolásnak, mivel úgysem vennék fel a növények.
Ha esőztetővel használod a külső szűrőt vagy diffúzort teszel rá, a levegőpumpa+porlasztókő kihagyható, egyéb esetben kell, hiszen valahogy be kell oldani oxigént.

Több
9 éve 4 hónapja #104 Írta: deathless
deathless válaszolt Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Sziasztok!
Köszi a regisztrációt!
Szeretnék vásárolni egy 400 literes akváriumot.
Terveim szerint kistestű halak lennének benne, neon és ehhez hasonló méretű halak.
Valamennyi növényt is szeretnék bele, de nem szeretném velük bezsúfolni a teret.
A kérdéseim a következőek:
Milyen szűrőt ajánlanátok ehhez az aksihoz?(csak külső, vagy külső-belső együtt?)
Kell-e CO rendszer ekkora mérethez?
Szükséges-e a levegőztető(porlasztókő) használata?
Válaszokat előre is köszönöm!!!!!
Szép estét!

Több
9 éve 6 hónapja #105 Írta: csubi1980
csubi1980 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Szia! Ekkora aksiban hetente cserélj 40-50% vizet. De 1 napig pihentesd a cserevizet.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: oljanos

Több
9 éve 6 hónapja #106 Írta: oljanos
oljanos válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Az aki 54 literes 17 hal van benne.Milyen idöközönként kell vizcserét végrehajtani ès kb mennyit cseréljünk?
Kisebb halak:10 neon ,2 guppi,3 dánió,2 kisebb páncélos hari.
Thx
Ui:mult szombaton lett indítva,a halak pénteken érkeztek(nem volt több idő a beállásra)esetleg már kellene cserélni egyet?

Köszi
Üdv olj

Több
9 éve 6 hónapja #107 Írta: Gabor77
Gabor77 válaszolt Válasz: Első akváriumom (kezdőknek) témában

oljanos beküldte: Viszont lenne egy kérdésem:
A világítás 0,5 W/ liter vagy 1W / liter ?Halottam ezt is azt is.

Igazából egyik sem. Az általánosítások általában semmire nem jók. Ahogy a kollégák írták, rengeteg dologtól függ a világítás erősségének szükséglete. Mivel írtad, hogy mohát szeretnél, és hínárt vettél, ezek általában kis fényigényű növények, tehát bőven elég a mostani világításod is. Az öntapadós tükörfólia viszont mindenképpen ajánlott, mert így az adott teljesítményből jóval több fényt tudsz kicsalni.
Tehát kezdésnek bőven elég Neked a 15-20W körüli világítás, aztán ha olyan növényeid lesznek, amihez nagyobb fényerő kell, vagy megjelenik pl a barna alga, akkor ráérsz a fény erősítésén gondolkodni...
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, oljanos

Több
9 éve 6 hónapja #108 Írta: oljanos
Igen.
Sokat kell még olvasnom,tanulnom ezekről a dolgokról.Ti is sokat segítetek.Úgy tűnik a szaküzletekben is hozzáértő emberek vannak és nem akarnak átejteni a haszon érdekében.
Ha már így alakult hogy ajándékba kaptunk egy hobbyt :) akkor szeretnénk vele komolyan foglakozni.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
9 éve 6 hónapja #109 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Olvasva párbeszédeteket legelőször óvva intenélek a több fénytől. Egyenlőre ezzel amid van gyakorold be a hobbi alapszintű fogásait, és csak aztán lépj tovább ha már magabiztos vagy a low tech terén. Sok sikert kívánok!
T.:Gábor

Több
9 éve 6 hónapja #110 Írta: oljanos
Nem tudom te melyik videora gondolsz.
Ez két részből állt 1. a kellékekkel foglalkozott 2. a növényekkel ,világítással.
Most vettem egy erősebb fényt bele 23Watt.Így azért jobb lett.
Szűrőnek a Tetra in 400-at vettem.Ezt ajánlották a kereskedésben.Mondtam ha zajos visszahozom :laugh:
De valóban nincs hangja ha leveszem a cirkuláltatást és a levegőmennyiséget.
Került bele süllőhínár,indiai vizicsillag,argentin hínár.Az utolsóban nem vagyok biztos ahhotz nem volt tábla.
Úgy válogatták hogy egyforma fényigényűek legyenek.Azt mondták ezek gyorsan nőnek nem győzöm majd őket vágni.

Több
9 éve 6 hónapja #111 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
ha arra az idióta youtubos videóra gondolsz amire én akkor azt felejtsd el. világításban meg ki kell tapasztalnod mert az algásodás sok mindentől függ, a halak létszáma, vízinövények sűrűsége, stb.. Co2-beoldás lesz e. stb.. és a növények fajtájától is.

Tommy

Több
9 éve 6 hónapja #112 Írta: oljanos
oljanos válaszolt Válasz: Első akváriumom (kezdőknek) témában
A youtubon megnéztem az akvarisztika kezdőknek videokat
Ezzel illett volna kezdenem :blush:
szóval az én belső szűrőm a "kuka " kategória :laugh:
AZT mondta srác Eheim vagy JBL márkában érdemes keresni.
Kiderült hogy a jelenleg beépített 15Wattos világítással eléggé alul világított sz akváriumunk.
Szerintem ezt anno ilyen komplett szettként árulták így.
Viszont lenne egy kérdésem:
A világítás 0,5 W/ liter vagy 1W / liter ?Halottam ezt is azt is.
Mi szeretnénk bele sok vizinövényt,mohát.Így melyikkel érdemes számolni?
Ez a fedélbe épített világításos aki,aminek belseje fekete.Érdemes öntapadós tükör ezüst szalaggal bevonni a belső felületet hogy világosabb legyen a tér?

Több
9 éve 6 hónapja #113 Írta: oljanos
Mákanevet tudtok ajánlani?
Amivel nem tudok melléfogni.
THX

Több
9 éve 6 hónapja #114 Írta: oljanos
Köszi a válaaszokat
Ajándékba kaptam mindent egy ismerőstől és hát ezt a szivattyút kaptam.:unsure:
A kotyogós kávéfözőre hasonlít a hangja :)

Több
9 éve 6 hónapja #115 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Első akváriumom (kezdőknek) témában
a válaszodra a kérdés igen vannak halk szűrők ezek nem a Kínai típusú szűrők és viszonylag nem is olcsók de megfizethető. A szűrőnek igen kell menni éjszaka is. Ha kikapcsolod a a szűrő baktériumok amik megtelepedtek a szűrőközegen elpusztulnak és konkrétan minden reggel olyan lesz mintha újra indítanál egy akváriumot, a szűrő nem fogja ellátni a feladatát és előbb utóbb a halak és élőlények pusztulását fogja előidézni.

oljanos beküldte: Sziasztok !
Az 54 literes akiban van egy Pacific tipusú 6,5 W 450 L/h belső szűrős vizforgatóm.
Az aki még bejáratás alatt van.Nincsenek benne halak.
Ha már bent lesznek ennek szűrőnek este is kell menni?Mert kissé zajosnak találom és ott van az aki ahol alszom.
Ha igen akkor van olyan ami szinte zajtalanul működi?:lol:
Egy beginner :laugh:

Tommy

Több
9 éve 6 hónapja #116 Írta: szotyika
a szumikbol vagy teszel legalább 8 db ot vagy ne is tegyél bele. Az ok az hogy mivel guppikat is akarsz a Szumik ha kevesen vannak nem csapatban akkor igen csak csipkelődősre veszik a figurát, konkrétan megpucolják a guppik úszóit . az hogy hogy engeded be az akváriumba őket Mármint egyszerre vagy sem az lényegtelen.

Tommy

Több
9 éve 6 hónapja - 9 éve 6 hónapja #117 Írta: oljanos
Sziasztok !
Az 54 literes akiban van egy Pacific tipusú 6,5 W 450 L/h belső szűrős vizforgatóm.
Az aki még bejáratás alatt van.Nincsenek benne halak.
Ha már bent lesznek ennek szűrőnek este is kell menni?Mert kissé zajosnak találom és ott van az aki ahol alszom.
Ha igen akkor van olyan ami szinte zajtalanul működi?:lol:
Egy beginner :laugh:
Last edit: 9 éve 6 hónapja by toist.

Több
9 éve 6 hónapja #118 Írta: oljanos
Még egy kérdés

A halakat lehet egyszerre betelepíteni?Vagy van valami sorrend esetleg?
ha jól emlékszem ők lesznek bent
2 guppi
8 neon
3 szumi
2 kisebb anci

Több
9 éve 6 hónapja #119 Írta: szotyika
Van hogy jobb ha kivárjuk a telepítési időt. De természetesen semmi bajuk nem lesz a halaknak, ha hamarabb kerülnek be az akváriumba.

Tommy

Több
9 éve 6 hónapja #120 Írta: oljanos
Sziasztok !
Most indítok egy 54 literes akit.Költözés miatt egy 100 literes aki halai hozzám kerülnek.
A régi vízből átmentettem kb 10 litert,a többit csapvízzel töltöttük fel.A régi szűrő szivacs bele lett mosva a vizbe.A régi aljatból a közepes kavicsok,mosogatás nélkül be lettek rakva.Az aljzat már bent van,növények még nincsenek
.Felfűtés és vizcirkuláltatás folyamatban. Az indítás után kb 5-6 nappal érkeznének a halak.Guppi,neon,szumi,algaevő harik várhatóak.
Ez az idő elegendő lesz a beköltöztetéshez?sajnos többet nem tudunk várni.:S
Minden tanácsot szívesen fogadok.Ez az első akváriumunk.

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 1.688 másodperc

Naptár

January 2025
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Bejelentkezés