- Köszönetek: 15
Elsõ akváriumom (kezdõknek)
- via_mala
- Nem elérhető
- Ikra
- Figyelem, figyelem! Jónást várják a halban!
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Jonah
- Nem elérhető
- Ikra
- Köszönetek: 0
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- toist
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
- Köszönetek: 363
A hozzászólásod áthelyeztem a kezdőknek topikba, mert nem igazán a szűrésre vonatkozik (vagy inkább csak részben).
Ekkora akváriumnál külső szűrő beüzemelése ajánlatos, belsőből többet kéne beraknod (mert nem nagyon van akkora, ami ekkora akváriumhoz jó lenne), gyakrabban kéne takarítanod, stb. Ha jól méretezed a külsőt és jól helyezed el, nem kell mellé belső, esetleg amiatt szoktak még, hogy a mulm nehezebben üljön le, kevesebb holt tér alakuljon ki, szóval kis extra vízforgatás - mechanikai szűrés - céllal.
A CO2 rendszer szükségessége nem áll összefüggésben az akvárium méretével (legfeljebb a rendszer méretezése). Írtad, hogy nem akarsz túl sok növényt, ha "egyszerű" növényeket választasz + nem akarsz nagyon komoly világítást, nem nagyon van értelme a plusz CO2 adagolásnak, mivel úgysem vennék fel a növények.
Ha esőztetővel használod a külső szűrőt vagy diffúzort teszel rá, a levegőpumpa+porlasztókő kihagyható, egyéb esetben kell, hiszen valahogy be kell oldani oxigént.
- deathless
- Nem elérhető
- Ikra
- Köszönetek: 0
Köszi a regisztrációt!
Szeretnék vásárolni egy 400 literes akváriumot.
Terveim szerint kistestű halak lennének benne, neon és ehhez hasonló méretű halak.
Valamennyi növényt is szeretnék bele, de nem szeretném velük bezsúfolni a teret.
A kérdéseim a következőek:
Milyen szűrőt ajánlanátok ehhez az aksihoz?(csak külső, vagy külső-belső együtt?)
Kell-e CO rendszer ekkora mérethez?
Szükséges-e a levegőztető(porlasztókő) használata?
Válaszokat előre is köszönöm!!!!!
Szép estét!
- csubi1980
- Nem elérhető
- DiszhalAM
- Köszönetek: 29
- oljanos
- Nem elérhető
- Ikra
- Köszönetek: 1
Kisebb halak:10 neon ,2 guppi,3 dánió,2 kisebb páncélos hari.
Thx
Ui:mult szombaton lett indítva,a halak pénteken érkeztek(nem volt több idő a beállásra)esetleg már kellene cserélni egyet?
Köszi
Üdv olj
- Gabor77
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- Köszönetek: 124
oljanos beküldte: Viszont lenne egy kérdésem:
A világítás 0,5 W/ liter vagy 1W / liter ?Halottam ezt is azt is.
Igazából egyik sem. Az általánosítások általában semmire nem jók. Ahogy a kollégák írták, rengeteg dologtól függ a világítás erősségének szükséglete. Mivel írtad, hogy mohát szeretnél, és hínárt vettél, ezek általában kis fényigényű növények, tehát bőven elég a mostani világításod is. Az öntapadós tükörfólia viszont mindenképpen ajánlott, mert így az adott teljesítményből jóval több fényt tudsz kicsalni.
Tehát kezdésnek bőven elég Neked a 15-20W körüli világítás, aztán ha olyan növényeid lesznek, amihez nagyobb fényerő kell, vagy megjelenik pl a barna alga, akkor ráérsz a fény erősítésén gondolkodni...
- oljanos
- Nem elérhető
- Ikra
Sokat kell még olvasnom,tanulnom ezekről a dolgokról.Ti is sokat segítetek.Úgy tűnik a szaküzletekben is hozzáértő emberek vannak és nem akarnak átejteni a haszon érdekében.
Ha már így alakult hogy ajándékba kaptunk egy hobbyt akkor szeretnénk vele komolyan foglakozni.
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 1688
T.:Gábor
- oljanos
- Nem elérhető
- Ikra
Ez két részből állt 1. a kellékekkel foglalkozott 2. a növényekkel ,világítással.
Most vettem egy erősebb fényt bele 23Watt.Így azért jobb lett.
Szűrőnek a Tetra in 400-at vettem.Ezt ajánlották a kereskedésben.Mondtam ha zajos visszahozom
De valóban nincs hangja ha leveszem a cirkuláltatást és a levegőmennyiséget.
Került bele süllőhínár,indiai vizicsillag,argentin hínár.Az utolsóban nem vagyok biztos ahhotz nem volt tábla.
Úgy válogatták hogy egyforma fényigényűek legyenek.Azt mondták ezek gyorsan nőnek nem győzöm majd őket vágni.
- szotyika
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 486
Tommy
- oljanos
- Nem elérhető
- Ikra
Ezzel illett volna kezdenem
szóval az én belső szűrőm a "kuka " kategória
AZT mondta srác Eheim vagy JBL márkában érdemes keresni.
Kiderült hogy a jelenleg beépített 15Wattos világítással eléggé alul világított sz akváriumunk.
Szerintem ezt anno ilyen komplett szettként árulták így.
Viszont lenne egy kérdésem:
A világítás 0,5 W/ liter vagy 1W / liter ?Halottam ezt is azt is.
Mi szeretnénk bele sok vizinövényt,mohát.Így melyikkel érdemes számolni?
Ez a fedélbe épített világításos aki,aminek belseje fekete.Érdemes öntapadós tükör ezüst szalaggal bevonni a belső felületet hogy világosabb legyen a tér?
- oljanos
- Nem elérhető
- Ikra
Amivel nem tudok melléfogni.
THX
- oljanos
- Nem elérhető
- Ikra
Ajándékba kaptam mindent egy ismerőstől és hát ezt a szivattyút kaptam.
A kotyogós kávéfözőre hasonlít a hangja
- szotyika
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
oljanos beküldte: Sziasztok !
Az 54 literes akiban van egy Pacific tipusú 6,5 W 450 L/h belső szűrős vizforgatóm.
Az aki még bejáratás alatt van.Nincsenek benne halak.
Ha már bent lesznek ennek szűrőnek este is kell menni?Mert kissé zajosnak találom és ott van az aki ahol alszom.
Ha igen akkor van olyan ami szinte zajtalanul működi?
Egy beginner
Tommy
- szotyika
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Tommy
- oljanos
- Nem elérhető
- Ikra
Az 54 literes akiban van egy Pacific tipusú 6,5 W 450 L/h belső szűrős vizforgatóm.
Az aki még bejáratás alatt van.Nincsenek benne halak.
Ha már bent lesznek ennek szűrőnek este is kell menni?Mert kissé zajosnak találom és ott van az aki ahol alszom.
Ha igen akkor van olyan ami szinte zajtalanul működi?
Egy beginner
- oljanos
- Nem elérhető
- Ikra
A halakat lehet egyszerre betelepíteni?Vagy van valami sorrend esetleg?
ha jól emlékszem ők lesznek bent
2 guppi
8 neon
3 szumi
2 kisebb anci
- szotyika
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Tommy
- oljanos
- Nem elérhető
- Ikra
Most indítok egy 54 literes akit.Költözés miatt egy 100 literes aki halai hozzám kerülnek.
A régi vízből átmentettem kb 10 litert,a többit csapvízzel töltöttük fel.A régi szűrő szivacs bele lett mosva a vizbe.A régi aljatból a közepes kavicsok,mosogatás nélkül be lettek rakva.Az aljzat már bent van,növények még nincsenek
.Felfűtés és vizcirkuláltatás folyamatban. Az indítás után kb 5-6 nappal érkeznének a halak.Guppi,neon,szumi,algaevő harik várhatóak.
Ez az idő elegendő lesz a beköltöztetéshez?sajnos többet nem tudunk várni.
Minden tanácsot szívesen fogadok.Ez az első akváriumunk.