- Köszönetek: 0
Elsõ akváriumom (kezdõknek)
- paksihapsi
- Nem elérhető
- Ivadék
Vörös márvány zúzalékot vettem aljzatnak, de már vagy 8x átmostam és még mindig ereszti a színét. Aggódjak emiatt vagy nyugodtan tegyem bele a még szűz akváriumba?
Köszi: Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- DM101
- Nem elérhető
- Ikra
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- toist
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
- Köszönetek: 363
A betta első körben mintha megfázott volna - akár az akváriumban hideg víztől, vagy hideg levegő szívástól, vagy szállítás közben. Ilyen hidegben a halszállítással különösen kell figyelni, ha meghűl hazaszállítás közben, könnyen bedarásodik sok faj, aztán ez átterjed a többi lakóra. Xipho, aymonieri, kék gurámi ekkora akváriumba nem való, de alapvetően nem a túltelepítés lehetett a fő ok. Parakillt és metilénkéket csak gyógykezelésre használtál, ugye, nem minden vízcserénél?
- DM101
- Nem elérhető
- Ikra
Aztán a guppi meghalt.Utána háron vörös neonon is előjött az hogy az úszójukon fehér pöttyök jelentek meg és a farok és a hátúszójukon egy fehér folt ráment a testükre.Pár nap és az összes neon ilyen lett majd el kezdtek meghalni sorban.Utána már a pandákon is megjelentek ezek a tünetek, meg a két betta lányon.Szóval a gurámi, a xipho és a kínai algaevő kivételével mindeni megkapta a betegséget.Az akvárium berendezése semmi különös, mert kavics növények, két vasfa, egy kicsi szőlő gyökér, egy belső Eheim 2008-as szűrő.Hetenete cseréltem két napos állott vízzel a 30%-át az akváriumnak.Használtam parakilt ,metalinkéket.
Lehet hogy sok halat tettem be az akváriumba.....
- toist
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
A fákat, köveket ki lehet főzni, vagy neomagnolos vízben áztatni. A növényeket neptun gyorsfürdő, neomagnolos gyorsfürdő, szénsavas vízben rövid áztatás is tudja fertőtleníteni (vagy ezek kombinációja), de feltételezem a betegségek felsorolásából, hogy egy kisebb gyógyszertárat beöntöttél már a vízbe, szóval akár egy sima átmosás is elég lehet.
54 literbe (ha a felsorolt fajokat nézem) egy rendes csapat vörös neon (~ 10-15 db) és egy kis csapat panda mellé max néhány garnélát vagy otocinclust tennék be algázásra, ancitartásra nem az igazi ez az akváriumméret.
- DM101
- Nem elérhető
- Ikra
Van egy 54 literes akváriumom, ami most kipusztult teljesen.Volt benne 1 fiú betta, két lány betta, két xipho, négy panda harcsa,nyolc vörös neon,egy kék gurámi, egy arany színű algaevő.Egyszerre három féle betegség is kialakul.Szájpenész, uszonyrothadás,darakor.
Újra akarom indítani az akváriumot.
Mennyi vörös neont,panda harcsát, és ancistrust tehetek bele az 54 literbe?Illetve ezek mellé még mit lehet betenni?Az akváriumi növényekkel kövekkel fákkal mit lehet kezdeni hogy ne vigyem át az új akváriumba a fertőzést?
Köszönöm.
- toist
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
- paksihapsi
- Nem elérhető
- Ivadék
Az Eheim 2012 elegendő lesz a 112 l-hez is?
- toist
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
A 80*35-ös tető a standard 80*35*40-es (br. 112 l) akváriumhoz való. Ha kisebb akváriumot akarsz kétcsöves tetővel, akkor vagy kisebb, egycsöves tetőbe kell barkcsáolnod plusz csövet/egyéb megoldást, vagy magadnak kell olyan tetőt építeni, amilyet szeretnél. Persze vannak alternatív lehetőségek, nem kell feltétlenül teljesen zárt tetőben gondolkodni, lábakon álló világítást (pl. aqua nove nld vagy ntl5 széria) is tehetsz rá, ha több csövet szeretnél, de nyilván ki kell találnod mennyire akarsz növényezni/milyen növényzetet akarsz és ahhoz igazítani a világításod!
- paksihapsi
- Nem elérhető
- Ivadék
Kezdőként az alábbi akváriumot szeretném összeállítani és kíváncsi vagyok a véleményetekre:
akvárium: 85 v 96l standard szögletes
szűrő: Eheim Pickup 2012 belső szűrő
pumpa: Eheim 3702
vízmelegítő: AtmanAT-100W
Mi a véleményetek?
A világítással vagyok igazán bajban. Standard műanyag tetőt szeretnék venni, de 2 neoncsöveset. Amit találtam az 80x35 cm-es (2x18W T8). A 85l-es mérete 70x27x45, a 96l-esé 80x30x40. A 85l-esre nem lesz túl nagy ez a tető? A 96l-esre viszont pont jó lenne vagy már kicsi?
Köszi: Gábor
- toist
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
Coryból, ha szaporítani is akarsz, több hím lenne érdemes, illetve eleve több példányt vennék, anciból több darabot, ha kicsit veszel (magasabb a hímek aránya), párt max kifejlettben tudsz venni, de ritkábban, de ha tudsz nagyot venni, ennyi megfér benne. Elevenszülőből kevesebb fajt, de nagyobb darabszámban tennék bele. Hogy mindenki jól érezze magát (black molly, betta és neon is), vörös neont tennék bele és 25-26°C-ra állítanám be. Ennyi nőstény mellett, ekkora helyen, ennyi társhallal a bettával jó eséllyel nem lesz gond (hacsak nem valami extra agresszív példányt sikerül kifognod).
- Voice
- Nem elérhető
- Ikra
- Köszönetek: 1
Átolvastam a topicot, plusz régen is volt már egy akváriumom, de mivel most egy nagyobbat veszek és a másik is cirka 10 éve volt, így a biztonság kedvéért megkérdezem jól gondolom-e.
Most vettem egy 204 literes aksit.
Nem tudom milyen aljzatot válasszak, kb ez az egyetlen megválaszolandó kérdésem. (a régiben apró kavics volt, de az ilyen homok szerűt szebbnek gondolom, valami kvarchomokra tippelek képek alapján, az akváriumban lenne néhány szikla, fatörzs és 3-4 fajta élő vízinövény is, ezek alá kellene aljzat)
A halkombináció kezdésként ez lenne:
Black Molly 6 db 2 hím 4 nőstény, Betta 4 db 1 hím 3 nőstény, Anci és Arany 1-1 pár(gondolkodok +1 nőstényben fajtánként), Guppy 2 nagy nőstény 4 kicsi, és 3-4 hím. Xifó 2 hím 4 nőstény, Aranysávos 2 hím 3 nőstény, 20 db Neon (ebből a vörös az élénkebb színű ?), Platti 2 hím 3 nőstény.
Néztem még a szumikat és a vitorlást (régi kedvenc) is, de ezek bántják a többit, a vitorlásom konkrétan megevett néhány guppit, mikor már méretesre nőtt. Szóval ezt a 2 fajt hanyagolnám. Most egyedül a Bettától tartok hogy bántaná a többit, de egy 200 literesben, nem hiszem hogy ne férne el a többivel. Megvan a régi 40L-es aksi, abban majd szaporítok, ha alkalom adódna és van még néhány kicsi is (10-11L) szintén hasonló célokra.
Ha lenne valami tanácsotok, ne tartsátok magatokban.
Köszi
- Galagonya
- Nem elérhető
- Ikra
- "Tiszteld a természetet és tanulj meg szeretni!"
- Köszönetek: 4
www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s...tqz3QZcPZIDfaJL_wluw
Egyébként a Platti is szereti a növényi táplálékot és az algákat, ha mindenképpen algaevőt szeretnél, az Otocinclus néhány fős csapatban ideális ekkora akváriumba.
www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s...vm=bv.80642063,d.d2s
Üdv:)Gábor
- algaevő
- Nem elérhető
- Ikra
- P51D
- Nem elérhető
- DiszhalAM
- Köszönetek: 35
Köszi a választ. Igen, tartottam ettől a fénycső dologtól. Emlékeztem rá, hogy nagyon nem a hagyományos méretű. Jó üzletpolitika... Egyedit gyártatok és aztán rám vannak kényszerülve a pótalkatrész vásárlásnál. na nem baj. Ami jobban zavar a szűrőminőség. A mostani akváriumomban nagyon bevállt ez a hátfal mögötti szűrő + külsőszűrő kombináció. Ezt szerettem volna kiváltani, helyettesíteni a JUWEL féle szűrővel. Dekorálható, elrejthető, mégis könnyebben takarítható, mint egy hátfal mögötti. Na nem baj, van még időm gondolkodni.
Természetesen az ára ellenére, én is a 300-ast favorizálom. 1-2 pár diszkoszt szeretnék bele, ideáliasabb lenne a nagyobb akvárium. De ebbe azért az asszonynak is jelentős beleszólása lesz. Félő, hogy több, mint nekem.
Köszi a választ!
- toist
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
- P51D
- Nem elérhető
- DiszhalAM
- Köszönetek: 35
Nem tartom magam kezdő akvaristának, de nem találtam jobb topikot a kérésem, kérdésem feltevéséhez.
Tapasztalatokra lenne szükségem.
8 év után úgy gondoltam lecserélem a 110 literes akváriumomat. Ez jelenleg egy Tetra700 EX külső szűrővel és egy háttér mögé beépített EHEIM szivattyús házi építésű belsőszűrővel üzemel, minden különösebb gond, algásodás nélkül.
Úgy fest, feleségem is támogat abban, hogy egy 240-300 literes edényre cseréljük. Több verzió is tervben van véve, de az alap koncepció az továbbra is az, hogy egy külsőszűrő (EHEIM 2075 Professionel3) üzemelne és egy a háttér mögé beépített (méretezett) szivattyú, lávakő, szivacs, esetleg Siporax töltetet is üzemben lenne. A világítást 2 T5-ös fénycsőves armatúrával (akvárium méretnek megfelelően) oldanám meg.
Amiben a tanácsot kérném, az konkrétan a JUWEL Rio típusú akváriumok. Van-e valakinek hasonló típusú akváriuma? Ebben gyári szettben van tető, világítással (240-esnél 2x54W T5, a 300-asnál 4x54W T5 csövekkel) és méretfüggően 600 illetve 1000 l/h-s belsőszűrő 3-4 szűrőkosárral, fűtővel. Mi a tapasztalat a fűtőkészülék üzembiztonságával, a szűrő megbízhatóságával, világítással kapcsolatban. Terveim szerint a belső szűrő inkább mechanikai szűrő lenne, az EHEIM-et inkább biológiai töltettel telepíteném. Mivel nem olcsón, de dekoratívan lehetne hátterezni az akváriumot és a belső szűrőt is tudnám álcázni, az ár ellenére is lehet, hogy a JUWEL-t választanám, ha amúgy a technikája megbízható. Nem volt soha hasonló akváriumom, vagy technikai berendezésem, de ahogy a JUWEL adatokat néztem nem a hagyomásnyos, már-már "szabványos" akvarista méreteket használják. Tartok tőle, hogy esetleg az utólagos alkatrész beszerzés problémás és drága lenne. Rémlik, hogy a régebbi T8-as csöveik nem szabvány hosszúságúak voltak.
Szívesen venném a használati tapasztalatokat. Köszi.
- csubi1980
- Nem elérhető
- DiszhalAM
- Köszönetek: 29
- csubi1980
- Nem elérhető
- DiszhalAM
- Köszönetek: 29
- toist
- Nem elérhető
- Adminisztrátor