Elsõ akváriumom (kezdõknek)

Több
9 éve 9 hónapja #141 Írta: csjoco
csjoco válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Kösz a gyors választ!

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
9 éve 9 hónapja - 9 éve 9 hónapja #142 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
A háttér hátsó zugaiból is eltávolíthatod a maradék aljzatot vízsugárral- óvatosan fordítsd úgy a medencét hogy az kimosódhasson elérhető helyre.
Átsúrolni nem ajánlanám, de némi ecetes vízkőtlenítés belefér ha nem oldja a háttér anyagát- egyszerűen szivaccsal jó bőven vidd fel rá, és ezt többször ismételd 1-2 napig. Utána alapos leöblítés, majd ha ragaszkodsz a fertőtlenítéshez Neomagnolos vízzel töltsd fel-ez egyben a medence próbája is a végleges helyre való állítás előtt. Egy tabletta 20 liter vízbe bőven elégnek kell hogy legyen..ha végeztél vele és minden rendben akkor megint alapos leöblítés, és mehet a végleges helyére szerintem.
T.:Gábor
Last edit: 9 éve 9 hónapja by halőrxxl.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: csjoco

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
9 éve 9 hónapja #143 Írta: csjoco
csjoco válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Egy kérdéssel fordulok hozzátok, vásároltam egy használt hátterezett akváriumot.
Mielőtt újból használni kezdeném, szeretném minél jobban kitisztítani és fertőtleníteni.
A háttér mögött alul van maradék aljzat amit nem érek el ...
A hátteret mivel érdemes "átsúrolni"?

Ti mit javasoltok?

Köszönöm a válaszokat!

Üdv
Jocó

Több
9 éve 10 hónapja #144 Írta: halőrxxl
Sajnos biztosan nem fa- ezeket jellemzően vagy műgyantából, valamiféle nehéz műanyagból, vagy netán szintetikus kerámiából, egyfajta betonból készítik. Nem csoda ha lepedék képződik rajtuk- egyszerűen le kell súrolni többször, egy idő múlva ez megszűnik.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: metzgerbalazs

Több
9 éve 10 hónapja #145 Írta: metzgerbalazs
metzgerbalazs válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Akkor lehet, hogy fa? Mert az lenne a legegyszerűbb, megoldás szempontjából.

Több
9 éve 10 hónapja #146 Írta: Melan
Melan válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
centrumzoo.hu/spd/centumzoo_809755/Trixi...amia-szikla-fennsik-

Elég kemény tapintású, belül fekete.... közepesen nehéz, nemigen műanyag...

Több
9 éve 10 hónapja #147 Írta: metzgerbalazs
Miből van ez a híd??

Több
9 éve 10 hónapja #148 Írta: Melan
Üdvözletem!

Mai napon megvettem az akvárium utolsó 3 hiányzó lakóját: 2 foltos páncélos harcsát és egy algaevőt. Rá is fért már némi takarítás, mert egy hét elteltével már nem annyira szép csillogó és tiszta volt az üveg, mint az első napokban, bár még mindig nagyon szép. Azonban az egyik dekorációs elemen (egy sziklautánzatú "híd") fehér nyálkaszerű valami kezdett kialakulni, ami 3 nap alatt elég szépen megnőtt... olyan, mint a vattacukor. Csak ezt a dekorációt lepte be, ahogy látom. Mi az oka ennek, és mi a teendő? A szűrő megy mindig, a világítás átlag napi 8 óra...

Több
9 éve 10 hónapja #149 Írta: Melan
Az első pár nap elteltével azt figyeltem meg, hogy a halaim mintha jobban éreznék magukat lekapcsolt világítás mellett, mint inkább a világító ledlámpa fényénél. Lehet ilyen, vagy csak egyszerűen jobban van kedvük úszkálni szórt fénynél? Leginkább a törpesügérek figyelhetők meg jobban, ha csak a szoba világítása van felkapcsolva... de lehet, hogy tévedek. Amikor megy a világítás, akkor gyakran vannak a csíkos lazacok az üveg mellett (szerintem tükröződik az üveg, és ilyenkor olyan, mintha nem négyen, hanem nyolcan lennének) egyébként világítás nélkül csak inkább lebegnek együtt a víz közepén. A sügérek világításnál mintha az árnyékos helyet keresgélnék, egyébként pedig fel-le úszkálnak az üveg mentén a sarokban.
Vagy csak placebó... :)

Több
9 éve 10 hónapja #150 Írta: szacsy
szacsy válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Ok. Köszönöm a segítséget.

Több
9 éve 10 hónapja #151 Írta: witamin
witamin válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Kedves Szacsy!
Ha kezdő vagy, akkor nem szükséges vele foglalkoznod. Anélkül is elmegy az akvárium. Leginkább a növényes akvarisztikában van szerepe, ott a növények igényeit messze menőkig figyelembe veszik és betartják.
Üdv: witamin
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
9 éve 10 hónapja #152 Írta: Melan
Nah, megvettünk pár halat. 4 zebra, 4 ferdén úszó, és még kettő nemtommi. A boltos szerint 26-28 fokos víz kell nekik, de máshol 22-24 fokot olvasok... Jövő héten veszek még algaevőt és alulra harcsácskát.

Több
9 éve 10 hónapja #153 Írta: szacsy
szacsy válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
sziasztok. Az lenne a kérdésem, olvastam ill láttam webshopokban co2 rendszereket növényekhez. Ez a megoldás mennyire szükséges az akváriumba?

Több
9 éve 10 hónapja #154 Írta: grof
grof válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Szia!

Ha élő növényt akarsz bele tenni nincs szükség műnövényre. Az élő növények életfolyamataik során káros anyagokat kötnek meg a vízből amit rendszeres vízcserével is meg tudsz oldani. Lehetőség szerint heti vízcserében kellene gondolkodni (népességtől függően 15-20%). Az ideális az lenne, ha először növényeket telepítenél és egy-két hét elteltével halakat. Kerüld azokat a növényeket amelyeket növényes akváriumhoz árulnak (jobb üzletekben megmondják melyek élnek meg egyszerűbb viszonyok között). A betelepíthető halmennyiség mindig a szűrés hatékonysága (beleértve a vízcsere gyakoriságát) és az akvárium méretének valamint a halak testméretének függvénye. Egy ekkora (élő) növényekkel betelepített akváriumba kistestű elevenszülőkből akár 15-20 db is elfér. A világítás napi 10-12 óra (élő növények esetén). Ha elég sok a növényed és rendszeresen vízcserézel nem lesznek algáid (az "algaevő" nem fogja ezt megoldani neked). Nem szükséges ioncserélt víz (vízcserék előtt, ha 24 órát pihenteted a vizet, akkor semmi mást nem kell csinálni vele).

Több
9 éve 10 hónapja #155 Írta: Melan
Sziasztok! Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra! Kisfiam akváriumot kapott névnapjára, és mivel ez az első a családban, segítséget kérnék a "belakáshoz".
Egy Aqua szut 60-as, azaz 54 l-es akváriumról van szó, Aqua szut LED világítással, és Aqua Hot 2005 50W-os fűtővel, hozzá Aqua szut pat mini szűrővel. Ott tartok, hogy az akváriumba bekerült 10 kg kavis, 3 műnövény és a technika, feltöltöttem vízzel (ioncserélt + kb 10 l csapvíz), 3 napja megy a rendszer, szépen kitisztult. Holnap (csütörtökön) szándékszunk megvenni bele a gyerkőcnek a halakat, már alig várja. Kérdéseim:
1. szükséges e bele élő növény, ha nem, kell e valami, ami pótolja a feladatukat
2. mennyit világítsak benne ( nem világos nappaliban van elhelyezve)
3. 2 talajporszívózó halra gondoltam, egy algaevőre (később veszem meg, ha lesz alga). mennyi halat vehetek bele (guppira, mollyra meg hasonló elevenszülőre gondoltam, mert azt ajánlották)?

Egyéb javaslat? Nem szeretném, ha elvenné a kedvét a fiúnak, ha elhullanak a halak... két hetente tervezem lecserélni a víz 20%-át és pótolni ioncseréltel (elég kemény és klóros nálunk a víz).
Köszönöm előre is a segítséget!!

Több
9 éve 10 hónapja #156 Írta: halőrxxl
Sajnálom a fizikai korlátaidat, de azért még manapság is akad segítőkész ember...a medencéd méretét ne a nagyon ritka totális újraindítások vagy a mozgathatóság határozza meg, hanem a tartani kívánt halak kívánalmai.
Sok sikert kívánok- rögös az út, de messzemenően megéri!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: suba

Több
9 éve 10 hónapja - 9 éve 10 hónapja #157 Írta: suba
suba válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Köszönöm a válaszokat. Könnyebben kezelhető alatt inkább "könnyebben mozgathatót" gondoltam, sajnos egy műtét miatt a bal kezemmel maximum egy ásványvizes üveget emelhetek fel, és akkora akváriumot szeretnék, amit a párommal ketten azért még meg tudunk mozdítani, ha komolyabban ki kellene takarítani, esetleg áthelyezni. Ez esetben viszont akkor megfontolom a vásárlást, bár az ajánlat majdnem visszautasíthatatlannak tűnik. Esetleg beüzemelek akkor még az akiba egy extra szivacsos légpumpás szűrőt is, van kettő itthon elfekvőben.
Last edit: 9 éve 10 hónapja by suba.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: metzgerbalazs

Több
9 éve 10 hónapja #158 Írta: metzgerbalazs
Ja, minimum a 100 liter, ami a könnyebben kezelhető kategória. ha az beáll, nem sok gond van vele, de inkább egy 120-200 literes. Az ennél nagyobb tényleg nevezhető nehezebben kezelhetőnek, ha már hozzá kell nyúlni.

Több
9 éve 10 hónapja #159 Írta: toist
toist válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
A xifóknak valóban kicsit szűkös, de azért valószínűleg megférnének benne, viszont én a helyedben - amennyiben meg tudod oldani - inkább egy nagyobb, 100l körülit állítanék be. Azt írod "még kezelhető méretű" , ezt a kifejezést nem igazán értem ebben a formában, minél nagyobb az akvárium, annál egyszerűbb kezelni, annál nehezebben üt be a krach! Az eheim 2008 ráadásul igen határeset ekkora méret megfelelő szűréséhez, ennyi hallal pár naponta moshatod majd a szivacsot (ha szerencséd van is eléggé megforgatja, mert ha nem, akkor nem csak szivacsot moshatsz, de mulmozhatsz is pár naponta). Szóval én elgondolkodnék a helyedben egy nagyobb akváriumon és nagyobb szűrőn, humán kényelmi és halkomfort szempontból is...

Több
9 éve 10 hónapja - 9 éve 10 hónapja #160 Írta: suba
suba válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Sziasztok!

Bár nem az első akváriumom lesz, de az első, aminél mindent jól szeretnék csinálni (kb. 20 évvel ezelőtt kiskölyökként volt egy 80-as és egy 40-es akim), azért megkérdezem. Különböző kis akváriumokban jelenleg a következő halakat tartom:

7 neonhal
4 parázslazac
2 szifó
2 pandaharcsa

Szeretném viszont most már a srácokat összerakni egy nagyobb, de még kezelhető méretű akváriumba. Egy 60 literes, Eheim 2008-as belső szűrős akit néztem ki magamnak (kéz alól venném, nagyon kedvez áron, teljes felszereléssel). Tehát a kérdésem az lenne, hogy ez a 15 halacska mehet-e együtt 60 literbe? A neonok és a harcsák már több mint egy évesek, a parázslazacok még növésben vannak, most kb. egy, másfél centik. Az 1 literre 1 cm hal "szabályba" beleférnek, de a két szifó elég nagy rumlit tud csinálni.

Később esetleg még 3 guppi jönne az akiba, ha felnőnek, most még csak másfél hónaposak, de ha ez már sok, akkor nekik van egy külön 35 literes kis medencém, amibe cherry garnélákkal raknám össze őket. Minden választ, véleményt szívesen fogadok, és megfogadok. Köszönöm!
Last edit: 9 éve 10 hónapja by suba.

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.349 másodperc

Naptár

February 2025
M T W T F S S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
Bejelentkezés