Paludárium-mit hogyan?

Több
11 éve 1 hónapja #21 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Paludárium-mit hogyan? témában
Az ancival tegyél kivételt-nagyobbakat vásárolj inkább-azt mondják a hozzáértők azok ellenállóbbak már.
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
11 éve 1 hónapja #22 Írta: mcll
mcll válaszolt Válasz: Paludárium-mit hogyan? témában
Köszi. 1200-ért kaptam ajánlatot egy Pesti tenyésztőtől. Emiatt kérdeztem hogy akkor az reális lehet vagy drága. De akkor kb reális. Ugyanitt mondott árat halakra is, mint pl. neonok 100/db, ékfoltos razbi 120/db, algaevp anci 200/db, stb.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
11 éve 1 hónapja #23 Írta: saluosi
saluosi válaszolt Válasz: Paludárium-mit hogyan? témában
Anubias Pesten boltokban 1500-ért reális,hobbista kollégától,vagy hirdetés után olcsóbb.:)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
11 éve 1 hónapja #24 Írta: mcll
Nem vezettél félre, mert ettől függetlenül nem volt haszontalan végigolvasni, sok okosságot olvastam ott.

Más kérdés: Kb. mennyi egy anubias tő átlagos, elfogadható ára manapság? (tudom méret, stb függő)

Több
11 éve 1 hónapja #25 Írta: halőrxxl
Tehát a fák előkezelésével kapcsolatos dolgokat nem tartalmaz...pedig valóban beszélgetünk erről is már,csak nem tudom hol.Sajnálom ha félrevezettelek...ha lesz külön rovat annak,folytatható a téma ott-szerintem.

Több
11 éve 1 hónapja #26 Írta: mcll
No végigolvastam a Gábor által ajánlott linken levő hsz-eket, de abban a fáról nem túl sok szó esett, annál inkább a talajról és a háttérről. És bár a keresett infót nem találtam meg, de annál több hasznos dologt olvastam a talajról. Ha ezt korábban tudom, nem vettem voltam 4000-ért aljzathomokot, hanem használtam volna a már jól bevált kvarchomokot melyet a kinti medenceszűrőbe szoktam tenni (kb 1200 Ft/25kg...). Node mindegy, majd legközelebb az lesz. :)

Több
11 éve 1 hónapja #27 Írta: mcll

halőrxxl beküldte: Dekornak való fát adnék én ha valóban a közelben lennél,de felétek is van szép számmal!...

Ez igaz, gondoltam is rá, nomeg utánanéztem a fa előkészítésének módszereiről, és hát jó lenne nem megint heteket arra várni hogy a fa alkalmas legyen a betelepítésre. Ezért lenne jó olyat találni, ami rögtön behelyezhető. :)

Ezzel kapcsolatos ötlet híján vagy,beszéljünk róla hogy mi alkalmas és mi nem?Ha igen,akkor előbb kérlek nézz utána hogy itt nincs-e esetleg már kitárgyalva:
www.akvariummagazin.hu/index.php?option=...id=2&id=5&Itemid=322
Ha nem találsz sehol a fórumon ezzel foglalkozó témát akkor kérünk egy speciálisan fa és természetes dekorokkal foglalkozó rovatot és ott kivesézzük,rendi?

Köszi a linket, átolvasom, bár nem kis mennyiségű a hsz ott is. :)

Üdv
Laci

Több
11 éve 1 hónapja #28 Írta: jocopoco95
jocopoco95 válaszolt Válasz: Paludárium-mit hogyan? témában
Az igen. Tegyük hozzá, hogy a külső szűrő tiszteletére kap egy restartot a medence. homemade szűrő, ezért is volt a kérdésem a múltkor.

Több
11 éve 1 hónapja #29 Írta: halőrxxl
Angyal vagy....van olyan medencém ami 2007-től változatlanul megy-ha nem lenne kedved a nagytakarításhoz.Ez az eset egyébként egyáltalán nem számít extrémnek..

Több
11 éve 1 hónapja - 11 éve 1 hónapja #30 Írta: jocopoco95
Tényleg jól behúztad magad a csőbe. Kíváncsi leszek ki kap még kedvet a "palukhoz".
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Last edit: 11 éve 1 hónapja by jocopoco95.

Több
11 éve 1 hónapja - 11 éve 1 hónapja #31 Írta: halőrxxl
Rendesen behúztam magam a csőbe! :D
Dekornak való fát adnék én ha valóban a közelben lennél,de felétek is van szép számmal!Ezzel kapcsolatos ötlet híján vagy,beszéljünk róla hogy mi alkalmas és mi nem?Ha igen,akkor előbb kérlek nézz utána hogy itt nincs-e esetleg már kitárgyalva:
www.akvariummagazin.hu/index.php?option=...id=2&id=5&Itemid=322
Ha nem találsz sehol a fórumon ezzel foglalkozó témát akkor kérünk egy speciálisan fa és természetes dekorokkal foglalkozó rovatot és ott kivesézzük,rendi?
Egyébként csak nagy vonalakban:sok gyümölcsfa,keményfák,szőlő stb. alkalmas neked-ha kimész a kertbe lehet találsz is.Emlékeim szerint lakóhelyedet erdő is határolja,sőt éveken keresztül magam is jártam a Gödöllő-Isaszeg vonalat..erdősáv is van,kidőlt kisebb fákkal.Támadd be kolléga!;) Sokan akácot is használnak..az is van felétek jó bőven..mondom én neked hogy nem kell már költened!
Csontkeményre száradt részeket keress..a gombásodó,taplósodó részek nem jók,ugyan így alkalmatlanok a már korhadó részek is.Jó egészséges de betonkeményre kiszáradt girbegurba ágat,vagy gyökérrészt keress...
Last edit: 11 éve 1 hónapja by halőrxxl.

Több
11 éve 1 hónapja #32 Írta: mcll
"..van nekem kis termetű anubiasom-mi lenne ha egyik sarokból a másikig mintegy "hídon" átvezetném egy szép ágon őt a víz fölött? Van nekem annyi dekornak való fám itthon amit csak elő kell készítenem"

Gábor ihletet kaptál? ;)

Kár hogy olyan messze vagy (a dekorfák miatt is).. :(

Több
11 éve 1 hónapja #33 Írta: halőrxxl
Tudtam én..sejtettem én!Annyit karattyoltam ebben a témában hogy miként kellene csinálni,meg hogy miféle növényekkel tennék próbát,milyen halakkal stb.-hogy végül tőrbe csaltam magamat. B) Azta...hogy magamat is megvezetve napok óta ezen jártattam a fejemet az nem csoda-én tényleg mindig nagyon szerettem volna egy paludáriumot.Viszont nekem nincs helyem..nekem a vízből kell sok,én szabad légteret nem engedhetek meg a medencékben maximum 2 centit a tetőüveg alatt...így gondoltam.
:woohoo: De hellóka,hát én még a nyári akváriumragasztások hevületében összeállítottam egy pontosan klappoló méretű kisebb "hombárt" is!Na azonnal nézzünk utána,méricskéljünk tervezzünk csak!Maga a medence afféle helykitöltő az egyik állványom legalsó polcára,sajnos csúnya...Csúnya,mert a valahai üveges mester nem foglalkozott a derékszöggel-bontott az anyaga is.Én is hibás vagyok nagyon-ezt el kell ismernem...összeállítás előtt nem mértem meg az üvegek méreteit-és bizony van/volt/ közöttük ami nem téglalap alakú.Itt most kérdeznék tőletek:olvastátok az "Üvegmunkák" c. blogomat?Ugye most már első kézből is elfogadjátok tőlem hogy mennyire fontos a halálosan derékszögű vágás-nem véletlenül beszéltem én annyit róla!
Tehát összeállításkor azzal szembesültem,hogy van ahol nagyon csalni kell...egyszerűen nem akarnak az oldallapok besimulni a helyükre,a fuga borzalom!Van ahol 4mm-t kell áthidalnia az FBS-nek,és..szóval ehh,úgy gondoltam nem fogom használni-szétbontom,majd átalakítom.Erre már csak tavasszal szeretnék vállalkozni-ha egyáltalán kell! :)
Jött egy ötlet ahogy elnézegettem őt-mi lenne ha nem csak itt porosodna a tetőtéri műhelyemben,hanem használnám is?Ok-használnám én,de 45 cm magasságú és a nagyon off fugák miatt "félek tőle"!Egyébiránt méretei nem olyan aggasztóak-mindössze 80 hosszú,42 széles nettó 145 liter..nevelőnek készült volna.Hát én ezt szétbontom most azonnal...de nem "úgy"!Legyen ami lenni akar-levittem a pincei egyik satupankomra,alátét nikecell,és adj neki,hadd nyíljon szét most azonnal!:evil: Csurig vágtam vízzel-szó szerint-hirtelen belesurrant a víz,nem lacafacáztam én sokat...meg aztán megérdemlem,kell a tapasztalat is!
Izé...áll mint a beton!Egy csöpp víz sehol nem jön,jó lenne-de én nem bízom benne.Ezért ő lesz az én paludáriumom,ezt elhatároztam...a széleken majd kap egy vízálló ragszalagos takarást-mert engem zavar a kinézete,még ha soha senki látni sem fogja akkor is zavar!Hogy lehet így levágni üveget-de főleg hogy lehet ilyen fejetlenül összeragasztani??Ostorozom magam rendesen...
A vízszint visszajön 30 centire-ez nem tipikus paludárium arány,de marad fölötte 15 centi levegőm...van nekem kis termetű anubiasom-mi lenne ha egyik sarokból a másikig mintegy "hídon" átvezetném egy szép ágon őt a víz fölött? Van nekem annyi dekornak való fám itthon amit csak elő kell készítenem-akkor meg mit agyaskodok,csinálni kell!
Felettébb valószínű hogy ennek a kis világnak a fő eleme lesz az a Sajó partról mentett csodás tuskó,amit magatok is szemlélhettek az Akvárium Magazin 92.számában a "Hidegvízről meleg szívvel" c. cikk 11-12. képén.Még az is lehet hogy a Feri barátomtól kapott csodás mangrove is beillesztésre kerül-egy darabja legalábbis-,de lehet hogy az eredetileg is csónakfenékként szolgáló deszkadarabomat is valahogy becsempészem..de lehet hogy nem,még passzolom!:) A szűrés egyértelműen egy új generációs szivacstartóval ellátott cseh emelő dolga lesz,a világítás nagyon-nagyon alulméretezett/tudatosan,és csak azért is!/,a benn lévő halállomány pedig 2-3 faj tagjai közül kerülnek majd ki.Peckoltia sp.aff. vittaták,egy 10-15 darabos saját tenyésztésű Corydoras duplicareus csapat,és vízközti halként a nyugalomra vágyó általam mélységesen csodált Zoogeneticus tequila példányok jönnek számításba..na,ez még meglehetősen liquid,átgondolom még,lesz időm!
Alzat természetesen erősebben homokos finomszemű sóder...tiszta dinka vagyok,de mindig télen mosom kékre fagyott kezekkel az aljzatjaimat,ezt már megfigyeltem! :D
Nos kedves kollégák íme saját magam szőtte hálóban vergődöm...örömmel teszem!Mindenkinek köszönöm hogy postjaitokkal nemcsak Mcll kollégát merítettétek alá-hanem úgy veszem észre engem is rendesen!Egyébként meg ideje is volt már-kell pár év tapasztalat nekem is a víz feletti kertészkedésben hogy hitelesnek érezzem majd aztán a mondandómat-ujjé,kezdő lettem!

Több
11 éve 1 hónapja #34 Írta: mcll
OK, fotó is hamarosan érkezik az avataromba. :)

Esküszöm ha majd egyszer kész lesz a palum kap egy táblát valami felirattal hogy AM közösségi paludárium vagy hasonló. :D

Nade addig még hosszú az út. Első lépés a növények lesznek, de előtte kell egy megfelelő faág is, kb 50cm hosszban. Van úgyan két vasfám még a régi korszakból, de ezek rövidek (25, ill 18cm). Most tanulnak úszni, pontosabban próbálom elfeledtetni velük hogy tudnak úszni. Ugyanis ezekre is lehet majd kötni ezt azt. Természetből most nem hoznék fát mert akkor hetekig várni kellene (áztatás, miegymás).

Szóval első kérdésem hogy van-e itt valakinek "bejáratott" jópofa faága kb 50cm hosszban ami jó alap lehet az anubiasoknak?

Tehát a jelenlegi első lépések: faág beszerzése, majd náhány tő anubias rögzítése a faágra (a hosszúra 2-3 tő különböző méretben). Ezen felül az egyik vasfámat (mondjuk a rövidebbiket) el tudnám képzelni a bal oldali napozó közepére téve, amire szintén lehetne egy anubiast rögzíteni, így az emeresen nőne. A másik nagyobbik vasfa meg bal barlang elé egy másik anubias (vagy egy nagyobb csomó fűféle) társaságában.

Amúgy a frontüveg párásodásán határozottan segített a vízhőmérséklet csökkentése is. Most stabil 24 fokon van a víz, és drasztikusan csökkent ia párakicsapódás is.

Több
11 éve 1 hónapja #35 Írta: halőrxxl
:silly:
Erről van szó-hatalmasan kovácsolódik a csapat,összerázódunk és egyre jobban értjük egymást..szuper!!!

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Nos én azt konstatálom,hogy nagyon határozottan kéz a kézben haladunk egy interaktív módon elkészülő paludárium felé-a kolléga nagyon helyesen immár szorosan követi a dolgainkat.Roppant jó-nézzük akkor hogy mivel ilyen közreműködő mit tudunk kihozni ebből a projektből-mindazonáltal maradjunk meg Laci szintjén/Mcll bocs-arra ment ki a dolog egy része hogy keresztnevedet is használhassuk;)/,hiszen ő saját bevallása szerint kezdő.
De nem kezdő ám teljesen...tehát építkezzünk az ő szintjén,de mindig inspirálva őt.
Na-hát jön valamiféle lazaccsapat,a vulkán meg kiugrott-a család lányaitól ezúton kérek elnézést,és üzenem nekik hogy figyeljétek meg mennyivel természetesebb lesz a ti szemeteknek is amit apu elétek tár majd!Lehet hogy napokon belül megmozdul valami ebben a már eladásra szánt teknősparadicsomban annyi év után..növények jönnek,fa dekorok kerülnek behelyezésre! Határozottan alakul...én most semmi más infóval nem akarom elvonni a kolléga figyelmét-nézzük milyen élővilág kerül be,és annak megfelelően finomítgassuk majd,rendi?
Mcll:a tető felől akkor nagyon megnyugodtam.....pazar,nagyon körültekintő voltál anno,így ok a dolog!Ha a frontüveg párásodása a leírt módon kordában tartható,akkor akár így is maradhat-én a páraelszívást inkább nem javasolnám,mert erőteljes lenne a vízszint változása,és egy szélesebb sávban ennek megfelelően megjelenhetne a vízkő is.
Szigetelés:ahogy érzed..csak annyit mondok hogy a nikecellben a benne található levegő a szigetelőanyag-a vízben lévőben szerintem kevés lehet ebből;).De mondom a körülményeket te látod,te csinálod...egy szemernyi rossz íz sincs bennem akkor ha ilyen objektív okokból mondasz ellent,vagy vetsz el javaslatokat,nyugi!:)
Következőkben én már a "helyzetjelentésedet" várom élővilággal..meglásd mennyire másabb lesz minden!Huuu..de szuper hogy ha legalább a te kezeiddel,de én is csinálhatom a paludáriumot!
Sok sikert kolléga-egyfajta drukk van bennem!

Több
11 éve 1 hónapja #36 Írta: saluosi
saluosi válaszolt Válasz: Paludárium-mit hogyan? témában
Én inkább a razbórákat tenném be előbb...szerintem agilisabbak,jobban betöltik a teret,belakják a területet,mire jönnének a neonok.Tettem már neon csapatot elsőnek új medencébe...hm....hetekig bújkáltak!!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mcll

Több
11 éve 1 hónapja #37 Írta: jocopoco95
Megmondom neked először nem tudtam, hogy mi változott mintha valami hibádzana a képen. Ez eddig nem ilyen volt. Aztán már kezdett derengeni, mintha kevesebb dekor lenne a képen, és tényleg, a vulkán hát persze. :laugh: Ez az, már csak egy pár növény kell.

Több
11 éve 1 hónapja #38 Írta: mcll
Küldök Nektek egy képet... ;)

Több
11 éve 1 hónapja #39 Írta: mcll
Kikicsoda beírva! ;)

Több
11 éve 1 hónapja - 11 éve 1 hónapja #40 Írta: jocopoco95

Na de, hogy valami ide illőt is írjak ahogy mondtam nem nagyon szeretnék én indítani ilyen DSM mohás projektet ennek ellenére úgy gondolom nem ördögtől való tudni róla és tovább megyek engem marhára érdekel maga a folyamat mitől lehet az, hogy egy ilyen kulimászból egyszer csak kifejlődik egy moha telep, aztán még olyat is olvastam, hogy ha valamire rácsöppen ez a cucc, ott is kinőnek a moha csomók, így vigyázni kell vele. Szóval senkit se buzdítok itt ilyesfajta kísérletezésre inkább csak az ismeretanyag terjesztés végett írtam amit.
Last edit: 11 éve 1 hónapja by jocopoco95.

Oldalmegjelenítési idő: 0.260 másodperc

Naptár

January 2025
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Bejelentkezés