Paludárium-mit hogyan?

Több
11 éve 1 hónapja #61 Írta: mcll
mcll válaszolt Válasz: Paludárium-mit hogyan? témában
Na a damil még jobb! Külső szűrőm van, az elszívó és visszavezető rendszer csövezése úgy van megoldva hogy egy-egy csődarab van beépítve a sziklába. Szóval tudtommal teljesen zárt a sziklarendszer. Sajnos nem tudok konzultálni a mesterrel, mert tudtommal időközben elhunyt szegény.

Azonban úgy látom a sziklarendszeren vannak repedéseim, egy helyen (ahogy most közelebbről megnéztem) pedig egy kis darab le is tört, alatta látható a hungarocell. Remélem ezek nem fognak gondok okozni a későbbiekben. Lehet amiatt hogy 4-5 évig teljesen szárazon állt a szikla.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
11 éve 1 hónapja - 11 éve 1 hónapja #62 Írta: jocopoco95
jocopoco95 válaszolt Válasz: Paludárium-mit hogyan? témában
Jobb ötletem van a gyors kötözőnél: damil nem látszik nem kell neki nagy lyuk. A lyuk lehet probléma Bár ha egy tűvel át lehet nyomni akkor annyira nemgáz. A tűnek meg a végére kötöd a damilt és már meg van oldva. Igazából a mesterrel lehetne értekezni még aki csinálta. Mit gondol ő, meg lehet e fúrni. De a szűrőd a háttér mögött van? Ha nagyon gebasz van, akkor nyomsz egy hangyaf*sznyi pillanat ragasztót a lyukhoz és akkor nem fog tudni be menni a víz. Persze ezt a növény felhelyezés után ajánlatos véghezvinni.
Last edit: 11 éve 1 hónapja by jocopoco95.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
11 éve 1 hónapja #63 Írta: mcll
Hát ez jó kérdés. Viszont ahol megfúrom az nem fog gondot okozni hogy ott a hungarocell-be befolyhat, beszivároghat a víz? Bár ez lehet hülye kérdés, mert a hungarocel eleve szigetel, nomeg gondolom a cementes kemény külső bevonat amúgy sem vízzáró.

Szóval esetleg úgy lehetne hogy egymás mellé két kisebb lyukat befúrni (nem mélyen, csak picit), és úgy esetleg a két lyuk között át lehetne fűzni a gyorskötözőt. De mi lenne ha gyorskötöző helyett mondjuk vastagabb cérnát vagy spárgát használnánk?

Több
11 éve 1 hónapja #64 Írta: jocopoco95
Gondolom mögötte van a szűrő rendszer is? Mit gondolsz meg lehetne fúrni a háttered? Mert akkor ezekbe a lyukakba lehetne tenni gyors kötözőt és a növényeket meg abba a kosárba amikben érkeznek persze a kőzetgyapotot le kell szedni. Ezt a kosarat meg felfogatod a gyors kötözővel. Úgy kell próbálni ültetni, hogy a növények eltakarják ezeket a kosarakat illetve ezek a mohák számára is jó rögzítési pontot jelentenek.

Több
11 éve 1 hónapja #65 Írta: mcll
A műsziklám anyaga üveglap alapra épített hungarocell melyen cementes bevonat van, elég kemény, gondolom jó pár mm vastag. Nem én csináltam, csináltattam szakival. :)

Több
11 éve 1 hónapja #66 Írta: mcll
@Gábor: Ezért kérdem hogy Ti általában mit és hogyan mértek? ;)

Azért írtam a halakat hogy akinek aggályai vannak, az elmondja. Mit is írtam? "Uszonyosok tekintetében (már megint ez a hülye szó a médiából) van egy kialakult képem, összeállításom. Lehet nem a legjobb kombináció amit írni fogok, de majd kiigazítotok ugye?" Tehát nem eldöntött, csak egy kialakult kép. ;) Várom az aggályaidat. :)

Több
11 éve 1 hónapja #67 Írta: jocopoco95
A pillanatragasztó a mohákra szerintem jó. Igazából a többi növény gázosabb egy kicsit. Milyen anyagból van a háttered?
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
11 éve 1 hónapja #68 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Paludárium-mit hogyan? témában
Máshol mit mérnek?Szerinted valóban mindet amit elmondanak?Te mit szeretnél mérni-infóid alapján mi az amit kellene,vagy érdemes egy kezdő akvaristának is?
A tervezett halaiddal kapcsolatosan vannak aggályaim...vagy ez is eldöntött kérdéskör már?
T.:Gábor

Több
11 éve 1 hónapja - 11 éve 1 hónapja #69 Írta: mcll
Eszembe jutott pár kérdés.

Ti milyen módszereket használtok a víz minőségének ellenőrzéséhez? Gondolok itt pl. PH, stb. Mit érdemes mérni, Ti hogy, mivel méritek, mennyi időnként? Mi az amit feltétlen mérni, figyelni kell? Neten nézegettem ezt a kérdéskört, de rettenetesen megoszlanak a vélemények e téren.
Last edit: 11 éve 1 hónapja by mcll.

Több
11 éve 1 hónapja #70 Írta: mcll
Köszi Jocó a növényekhez a tippeket. A Cryptonak utánanéztem víz felett is tartható.

Ami azonban még nem világos hogy miképp lehetne őket úgy rögzíteni a műsziklán, hogy ne mossa le a víz, és nekik is jó legyen? Főleg hogy bal oldalt gyakorlatilag folyamatos folyó víz van. Ugyanez a kérdés a mohára.

Vulkán: Ha benne lesznek a növányek, akkor majd megnézem az összképet és aszerint döntök. ;)

Több
11 éve 1 hónapja #71 Írta: jocopoco95
Szia.
Amik elvannak alacsony fény mellett azok a kül. crypto fajok, vagy az anubiasok, mycrosoriumok. vagy a valisnériák. A cryptokat ha jól rémlik lehet víz felett is tartani. ennek utána kell nézni ugyan.
A mohák is ebbe a csoportba tartoznak. Csak egy kérdés ezt a vulkán akármit nem akarod kivenni belőle? Nekem annyira szúrja a szemem, meg nem is természetes, pláne ezzel a rózsaszín árnyalatával. Persze csak kérdezem, meg majd szerintem a te szemed is szúrni fogja ha lesznek benne növények. Ez az aljzat marad később is? Nem lenne jobb egy kicsit sötétebbre cseréni?

Több
11 éve 1 hónapja #72 Írta: mcll
No visszavettem a méretet, mert kicsit durva volt. :) Bocs még 1x. ;)

Több
11 éve 1 hónapja #73 Írta: mcll
Hopp lehet kicsit túl nagyok a képek... sorry. :(

Több
11 éve 1 hónapja #74 Írta: mcll
Következzen egy kis fotódokumentálás is. ;) Idővel megpróbálok majd mindig fotókat készíteni az archívum számára.

Itt az üres, holdbéli táj (ok a holdon nincs víz). :)

A "déli" azaz bal oldali "kristályforrásom", azaz a vízesés. ;)

Ugyanaz csak bubikkal :)

A "déli" folyótorkolat, azaz a vízesés vége mikor találkozik a tengerrel. :)

Egy sziklaszirt a tengeren, és az északi partrész (jobb oldali sarok)

A "déli" víz alatt barlangnyílás

És az "északi" barlangnyílás a víz alatti működő vulkánnal:

És akkor még két fotó, de ez inkább kérdés. Megjelent a zöld alga két helyen, egyrészt itt jobb oldalon (azaz északon) a szárazon levő platón...

...és itt délen is, azaz bal oldalt a folyótorkolat tövénél a víz alatt a sziklán, ahol a friss víz beömlik a "tengerbe". Mi lehet ez? Küzdjek ellene, pánikoljak, vagy ez normális? ;)

Több
11 éve 1 hónapja - 11 éve 1 hónapja #75 Írta: mcll
A tető marad így ahogy most van, jól mondod. ;) Az okaimat említettem. Amúgy eleve nem szeretem az üvegtetős akikat. Nem tudom miért, én ilyen vagyok, nem tettszenek. Lehet igazad van a beláthatóság tekintetében keresse fel gyóygszerészét.... ja bocs ez nem az. :D Szóval abban igazad van, hogy így kisebb részt láthatunk az akiból, viszont nekem (nakünk, a család) pont ez a cél, azaz hogy elölről legyen látható. Az oldalai is teljesen zártak a műszikla miatt, a hátulja is, tehát kizárólag csak az elülső üveglapon át látható ami látható. Ez egyfajta koncepció nálam. ;) Azért a javaslatodat - úgy ezzel kapcsolatban is, mint a többivel - köszönöm.

No, akkor menjünk tovább. Jövő héten jó lenne elkezdeni az aki élettel való feltöltését, ha már vízzel is fel van töltve (bár a szűrő beoltva még nincs, de szerintem ezt holnap meg is teszem).

Miután lassan az internet végére is elértem annyi helyen, oldalon olvastam, nézegettem képeket, tanulmányoztam tanult és tapasztalt halas emberkék (direkt nem mondok kollegákat, mert nem érzem még hogy kolléga lehetnék mellettetek, úgyhogy mondjuk inkább hogy kisinas vagyok), mint eme nemes fórum lakói hozzászólásait, tapasztalat megosztásait, hogy kezdenek körvonalazódni a dolgok bennem. Bár bevallom minél többet olvasok annál butábbnak érzem magam... :)

Uszonyosok tekintetében (már megint ez a hülye szó a médiából) van egy kialakult képem, összeállításom. Lehet nem a legjobb kombináció amit írni fogok, de majd kiigazítotok ugye? :)
Szóval a listám:
- 30db neon
- 15-20db ékfoltos razbóra
- 10db rózsalazac
- 10db páncélos harcsa
- 4db algaevő anci
- 4db piros sapkás vitorlás
- 4db törpe sügér
- 4db cápamárna

A növények teki... na most már elég ebből a szóból... Szóval növények TERÉN még nem tudtam eldönteni mit hova kellene rakni. Ami tudok hogy anubias lesz az egyik, mely víz alatt és ahogy olvastam víz felett (emeres) is vígan elvan, sőt víz felett hoz szép virágokat is, tehát a növényvilág egyik fő eleme lehetne talán. Bár a sziklákon hogy rögzítem, no ezt még nem tudom. Ugyanakkor jól mutatna víz alatt valami fűféle és még 1-2 fajta növény. Víz alatt amúgy is kevesebb a fény, tehát oda mindenképp olyan növényt kellene találni ami kedveli a sötétebb részeket. A két "barlang" nyílás elé gondoltam valami bokorfélét ami a barlangi részt jobban el tudja rejteni, így a halaknak ez jó búvólehetőséget biztosítana.

A víz feletti részre ahogy írtam egyrészt anubias lenne, másrészt esetleg moha (bár ennek rögzítése is még kétséges), vagy fűféle ami kinő az 1cm-es vízből. Jó lenne találni valami növényt is a jobb oldali sarokban, teljesen szárazon levő kis párkányra is! A bal oldali vízesésnél gondoltam a fűfélét vagy valami olyan növényt ami képes idővel beborítani a vízesés alsóbb részeit (ezzel is kicsit csökkentve a csobogás zaját). Tehát az anubiasokon kívül valami olyasmi növényzetet gondoltam ami nem nő túlságosan magasra, így a szikla háttér valamennyire látható marad. Esetleg felkúszik egyes részein. :)

Viszonat abban hogy melyik növényből mennyi kellene, no abbanm teljesen tanácstalan vagyok, mondhatni halvány lila gőzöm sincs. Ebben is jó lenne a tanácsaitokat olvasni. Köszi.

No hirtelen most ennyi :)
Last edit: 11 éve 1 hónapja by mcll.

Több
11 éve 1 hónapja #76 Írta: halőrxxl
Ne nekem köszönd a rovatot-az a jó hogy meghagyták!;)
Világítás-fűtés ok..ez igazán jó hír!Bár szerintem félreértelmezel,mert én soha nem azt írtam hogy ne legyen rajta tető-épp ellenkezőleg:én azt tartom jobbnak ha van rajta,sőt minden medence fedett-de üveggel!Esetleg azzal is..rengeteg gondtól megóvja az embert,és mint mondtam semmit nem lehet olyan tisztára mosni mint épp az üveget.
De "megadom magam"-ha a fatető a nyerő akkor hát maradjon.Viszont vizuálisan el bírsz képzelni egy olyat ami oldalt kinyúlik a medencéd frontjáig,de a középső egy métert szabadon hagyja-az persze üveggel fedett?Így nem látszik a műsziklád teteje sem/a szűrőcsövek "támogatása" is megoldott/-mégis beletekinthetsz a legoptimálisabb szögből is....de nem erőltetem,csak a saját ízlésemet mondom el/illetve a sok évnyi áhítozásomat egy paludárium iránt/.Tisztelettel megkérlek hogy fontold meg:ez nem egy akvárium amibe általában oldalról-előlről tekintünk be..ez egy olyan szeletkéje a természetnek amit felülről is csodálni kell..ezt a perspektívát kihagyni-na de mindenkinél ott a saját maga véleménye.;)
De ha már vízesés,meg zaj-nem egy nagy kunszt csöndesíteni-meg aztán meg lehet oldani annak a kordában tartását is hogy ne mindenfelé folyjon szét.A visszatérő,meg a szívó csövek is nagy biztonsággal rögzíthetőek-sokan meg tudják oldani,te is!;)
A világítás csöveinek helyzete:ha paludárium készül,akkor nem sokat fogsz látni a hátsó sziklafalból-a struktúrát persze élvezni is lehet,ezért ebben a te véleményed természetesen mindig is előbbrevaló-hiszen te nézed,a tiéd!Még egyszer magamnak összefoglalva:a tető maradni fog,a világítás is...Gábor csitt! :D
Van viszont észrevételem a barlanggal kapcsolatosan-a megvilágításával-és a vulkán éjszakai fényével is...ugye halak is lesznek benne?Érted már mire gondolok szerintem.
Kérlek mivel van egy markáns elképzelésed a dolgokról így ha érdekelnek ötletek akkor célzottan tedd fel a kérdéseket-mehetünk lépésenként,vagy összességében is.Igazán nem akarlak feltartani-dolgozz csak...

Több
11 éve 1 hónapja #77 Írta: mcll
Köszi a topiknytásért, és örülök hogy ez a téma másokat is fellelkesített. :)
Most csak röviden válaszolnék (bővebben később).
Világítás: Kimondottan halas világításvezérlő van beépítve, pontosabban a vezérlő az kívül van, a neon foglalatok pedig gumirozottak melyeket a készülék leírása alapján is belülre kell szerelni. Amúgy 2 évet üzemelt már így, hogy a pára csöpögött a tetőről és nem volt probléma vele. Ha lehúzom a foglalatot a csőről akkor a foglalat belseje száraz, szóval ez nem lesz gond.
A zárt fatető: Ezt szeretném megtartani több ok miatt is. Egyrészt a tetőt levéve nem szép az aki. A műszikla rendszer teljesen az üveg tetejéig megy hátul és végig kétoldalt. Ha nincs rajta tető, akkor a nézelődőnek fura érzete támad, azaz hogy hirtelen vége, nagyon természetellenes és nem szép. Másrészt a sok párát nem akarom kiengedni mert az a szobában problémákat okoz (főleg hogy új műanyag nyílászárók vannak), beindul a penészedés. Továbbá a tetőnek hangszigetelése is van, mert a bal oldali vízesésnek azért van hangja. Tetővel is hallható, de ez még elfogadható. Ha csak kinyitom a tetőt már túl hangos, tetőt teljesen levéve viszont már nagyon hangos. Aztán az elszívó és visszatérő vízcsöveket (szűrő) is a helyükön tartja a tető. Nem szeretnék arra ébredni hogy a visszatérő csőpipa kiugrott a helyéről és a szűrő a medi teljes tartalmát a szobába kitolta. :D
Végül és nem utolsó sorban pedig kis feleségem sem (és lányaim sem) szeretnék ha tető nélkül lenne az aki. :D És ez utóbbi nem elhanyagolható szempont. ;)

Fénycső elhelyezés. A hátsó cső helye valóban lehet nem a legjobb. Bár a sziklának a domborulatait így hozza ki a legjobban. Mindazonáltal lehet azt valamivel előrébb fogom hozni hogy ne teljesen hátul legyen, és lehet kap egy takarólemezt hogy előlre ne vetítsen csak lefele és hátulra. Az elülső neon helyét nem lehet megváltoztatni, de véleményem szerint azt nem is kell, mert akkor lent a barlangrendszer még sötétebb lesz mint most.

Fűtés: A fűtőcső egy 300W-os automata cső, beállítható hőfokkal. Stabilan napok óta 26 fokon van a víz, de ezt valóban le lehet venni 24-25-re (így a páraképződés is csökken)

Vulkán: Igen van aki elborzadt tőle és van aki csodájára jár. :) Speciell nekem tettszik, főleg éjszaka, akkor gyönyörű. Nomeg éjjel is van egy enyhe fényforrás a rendszerben. Szóval marad. :D

Hirtelen most ennyi, mert közben dolgoznom is kell. ;)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
11 éve 1 hónapja #78 Írta: halőrxxl
Baj van a rengeteg párolgással máris...a fronton folyik lefelé a kondenzvíz-no hát ez nem ok,mert elrontja a betekintés élményét.Ami még szintén gátolja egy nagyon szép paludárium vizuális élvezetét az az átlátszatlan tető!:( Ráadásul ez a medence ideális magasságban van ahhoz,hogy állva mintegy ferdén belenézhessünk félig fölülről/előlről is-ezt nem szabad kihagyni,ebben van az a plusz amit nyújtani fog!
Ahogy figyelitek már megkezdtem "kiutálni" a fából készült tetőt..hiába nah, a vízszint erőteljes csökkenéséből is látszik hogy a medence fölötti légtérből a pára nagy része a lakásba távozik-ez még a lakáson belül is komoly problémákat okozhat,mert a hőhidakon kicsapódva penész keletkezik majd!Én tehát most a tetőt módosítanám-egyébként ha jól értem üvegtető nincs is alatta?Páramentesek a világítás foglalaltai,biztonságos a villanyszerelés vízzárósága is?Életbevágó-ezzel nagyon vigyázz kérlek!
Nos "támadom a tetőt"!Üvetetőt neki,és átalakított világítást!
Úgy képzelem,hogy a medence teljes hosszán végignyúló,de csak fele olyan széles világítást helyeznék föl.Benne a csövek eltolva egymástól hosszirányban-hogy a teljes medence viszonylagosan egyenletes fényt kapjon.A szemlélőhöz közelebbi cső reflektor beálítása olyan kellene hogy legyen ami nem csak lefelé,hanem elsősorban hátrafelé veti a fényt-a frontüvegre világító fénycső rettenet módon rontja az összhatást.
Ha így alakítod át a világítást-tehát csak a hátsó felén van felülről "takarva" a medence átláthatatlan megoldással-akkor nyersz perspektívát igazán!Ha csúsztatható üvegekkel feded a medencét ez egyben nagyrészt már meg is oldja a pára kijutásának/vízvesztésnek a gondját,ráadásul van esélyed a legszebb szögből is tanulmányozni a paludáriumodat!Ezen nagyon gondolkodj el kérlek...
Mostani postomban még egy dologra térnék ki,ez pedig a fűtés.Ebben a setup-ban csalóka lehet a nagyság-tulajdonképpen egy nagyon is kicsi és szűkös hely ez!A víztartalom mindösszesen 250 liter körül lehet,tehát a vízi élettér nem is olyan borzalmasan bőséges...ebből a műszikla,a technika sokat elvesz-én indokolatlannak tartom a 300 W-ot..de ha automata akkor ok!:)a 26 fok talán lehetne 24-25 is-elegendő lenne szvsz...kevesebb pára!Nem vagyok abban sem biztos hogy szükséged lesz-e levegőztetésre-ha okosan telepítesz bőven elég a rengeteg oxigént beoldani képes vízbevezetésed is!A vulkánnal kapcsolatban nem merek semmit mondani-van akinek tetszik,van akinek nem...nekem tetszik,de roppant idegen ebben a környezetben.
Egyenlőre ennyi-de még sokkal több mondandóm lenne!Megvárom hogy társaim közül ki melyik téma részletet "fogadja örökbe",és a fennmaradó dolgokban majd segédkezem-bízom benne hogy használható ötletekkel.
Kolléga mi a véleményed az eddigiekről,a tetővel kapcsolatosan mit gondolsz,a világítás bírja a párát?Továbbá pontosan milyen anyagból van a műszikla-ez is számít később,majd meglátod!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mcll

Több
11 éve 1 hónapja #79 Írta: halőrxxl
Legelőbb is itt van egy forró pont-Mcll kollégánk olyan témát hozott föl,mely többünket keményen be is lelkesített!Mi csak álmodozunk egyenlőre hasonló lehetőségről,ő azonban követi a tanácsainkat! Ritka az ilyen-általában tapasztalható némi ellenkezés ha el szeretnénk téríteni a kérdezőt eredeti tervétől...fennáll ez még akkor is ha beismerten kezdő az illető.Én megértem ezt-az álmokat terveket mindenki saját maga szövi,és van hogy kiábrándító a szembesülés az esetleges megvalósíthatatlan,vagy értelmetlen dolgokkal.Néha még személyeskedésbe is átváltunk-pedig csak segítenénk,csak egy nagyon pici örömet szeretnénk magunk is:a közös tudás hasznosítását.Segíteni jó....
Nos mielőtt heveny tervezésbe fognánk olvassátok el az előzményeket is:Mcll kezdeti érdeklődését it találjátok a #160-nál kezdődik:
www.akvariummagazin.hu/index.php?option=...start=140&Itemid=322
Aztán itt folytattuk,a N0187-es postnál:
www.akvariummagazin.hu/index.php?option=...start=180&Itemid=322

Mostanára mint látható kezdünk belemelegedni-nekem határozottan tetszik viszont a kérdező hozzállása,türelme..egy kicsit feszíteném még a húrt ha lehet,és időt kérnék!Valóban jó lesz most egy kissé megállnunk,vannak megválaszolatlan kérdések is bőséggel-és mindezt az előtt kell tisztáznunk mielőtt bármi is betelepülne!Most tehát én magam is visszaolvasok e korai órán,és a következő bejegyzésemben összefoglalom mindazt amit gondolok-most a technikai részre fogok nagyobb hangsúlyt fektetni,mert van ami jó,de van olyan is amit jóvá lehet-és kellene!-tenni.Jövök reggelikor-semmi sem növeli jobban a jó nap indítását mint a forró citromos tea,és a közbeni post írás!;)

Több
11 éve 1 hónapja #80 Írta: halőrxxl
halőrxxl létrehozta Paludárium-mit hogyan? témát
A legnagyobb tiszteletel kérem hogy ezt az "Új téma" nyitást nézzék el nekem a lap technikai részén dolgozók,és a honlap tulajdonosa is...rendkívül szükséges,hogy ne mondjam elkerülhetetlen volt.
Készülőben-épülőben van egy társunknál olyan medence,melynek kialakítása/gondozása sokunkat lázba hoz-mi jóformán mindannyian "vízben halazunk"-de a nyakam teszem rá hogy sokan előbb vagy utóbb terjeszkedni szeretnénk.A helyszűke állványainkon egészen kétségbeejtő-de sokunk lakása sem teszi lehetővé hogy oldalra terjeszkedjünk,hiszen a lakótérből is vesszük el szorgalmasan a négyzetmétereket.Viszont a térnek van még egy eddig kihasználatlan része például akkor is,ha csak egyetlen,de nagyobbacska medencének van helyünk-azt mondom terjeszkedjünk a mennyezet felé! :)
E topicban szeretném ha valamennyien az olyan kialakítású medencékkel foglalkoznánk mely már nem is csak akvarisztika...az üveggel határolt légtérben már számottevő mennyiségű szárazföldi növényt is gondozhatunk!E kialakításban rettenet nagy potenciál rejtőzik:kérdem én a természetben a vizek csak úgy hipp-hopp véget érnek?Ugye hogy nem...
Szóljon hát e rovat a paludáriumokról..itt foglaljuk össze mindazt a tudást amit felhalmoztunk,ide illesszük be kérdéseinket,és ide jöjjenek az ezzel kapcsolatos ötleteink is ha javasolhatom!

Oldalmegjelenítési idő: 0.263 másodperc

Naptár

January 2025
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Bejelentkezés