- Köszönetek: 55
Barkácsoljunk együtt
- Pap Endre
- Nem elérhető
- ŐshalAM
Azt hallottam, hogy egy bizonyos szélkerék teljesítmény felett adót kell fizetned utána. Ez viszont csak akkor mérhető könnyedén, ha áramot csinálsz vele. Ha a tengely másik végén nem generátor, hanem mondjuk rögtön egy szivattyú van, vagy fűrészgép, vagy malomkő, akkor már nehezebb bizonyítani a teljesítményhatár túllépését (bár nem lehetetlen). Ez a határ tudtommal 1LE vagyis 750W, de ez nem hiteles forrásból van, utána kell nézni.
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Pap Endre
- Nem elérhető
- ŐshalAM
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Neeland
- Nem elérhető
- Növendék
- Köszönetek: 16
Kicsit olvasgattam, csiszolgattam ebben a temaban a tudasom.
A szabadalamtol messze allok meg.
Minden tema jo ami mozgatja az ember agyat es egy szep hobbihoz tartozik.
Most annyi minden fogalmazodott meg bennem, hogy elgondolva is sok, meghogy leirva.
A torvenyeknek ellentmondva, lehet nem orokke, vagy segitseg nelkul, de mukodhet a rendszer ami a kis agyambol kipattant, vagy egy kis bukta es csinalok a vizikerekbol, majd a kertitohoz valami latvanyosat!
Azert remelem minden drukkol!
- Gabor77
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- Köszönetek: 124
Neeland beküldte: Szoval az alapjan szeretnem beallitani a viznyomast, ami megfelelo fordulatszamot eredmenyezni es megfelelo mennyisegu aramot tudna termelni, mondjuk a szivattyuhoz ezzel ezt a koltseget megszuntetni es, hogyha van lehetoseg a tobbi fogyasztot (legpumpa, vilagitast) rakotni.
Amit olvastam, hogy az a generator 1400 rmp-nel 2kw aramot 2800 rmp-nel 4 kw aramot kepes terhelni. Amik majd tesztek fognak kovetni, hogyha megjonnek az alkatreszek, hogy mondjuk egy 2000l/h oras powerhead vagy szivattyu 16mm es csovon kivezetve a viz mekkora fordulatszamra kepes. Hogyha nem eleg, akkor kenyszeru leszek egy-ket fogaskerekkel megemelni a fordulatszamat.
Üdv!
Nem szeretnélek elkeseríteni, de nagy csodákat ne remélj a dologtól. Először én is azt hittem, hogy valami folyóvízre szeretnél áramfejlesztőt telepíteni (mint Bős Nagymaros, csak picibe), ami ugyan lehetséges, de egy sor engedély kell hozzá, de látom nem erről van szó.
Szóval, van egy 2000l/h-s vízszivattyúd, tegyük fel, hogy 10W-ot fogyaszt, kiindulva az energiamegmaradás törvényéből, és a veszteségekből (ezek a szivattyúk nem túl jó hatásfokkal működnek), ideális esetben is max 5W-nyi energiát fogsz tudni termelni vele, viszont bukod a szivattyú teljesítményének nagy részét, mert ez fogja a hasznos munkát végezni, a maradék teljesítmény jó, ha 1-200l/h lesz, ami akvárium szűrésre nem túl sok.
Tehát arra talán elég lesz, hogy egy kis levegőztetőt működtess vele, de a szűrési teljesítményed nagyon vissza fog esni. Összességében egyszerűbb, ha nem használod a power head-et, hanem csak a levegőztetőt, és mondjuk azzal szűrsz is egyből...
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 1688
T. :Gábor
- Triops
- Nem elérhető
- Ivadék
- A maximalizmus nem ismer határokat.
- Neeland
- Nem elérhető
- Növendék
Az energia termeles mukodhet, hogyha megfelelo a fordulatszam, amit szerintem nem nehez kisakkozni fogaskerekkel.
Az, hogy eleg lesz-e, hogy a forgo resz hajtsa a pumpat is, es meg energiat is tudjak termelni, az jo kerdes.
Erre lesz egy rakat kiserlet, azok alapjan amin eddig olvastam es lattam...
Ez is egy erdekes kis video lehet:
Holnap meg linkelek egy ket dolgot, hogyha nem tul el teljesen ez a dolog a tematol!
Szep estet mindenkinek!
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Te azonban a víznyomást is magadnak állítanád elő, ami aztán majd meghajtja azt a generátort ami a szivattyú energiaszükségletén kívül termel jóval többet is, ugye? Fog ez menni szerinted? Linkeket kérlek ossz meg!
T.:Gábor
- Neeland
- Nem elérhető
- Növendék
Bocsi nem hagyhattam ki.
Szoval az alapjan szeretnem beallitani a viznyomast, ami megfelelo fordulatszamot eredmenyezni es megfelelo mennyisegu aramot tudna termelni, mondjuk a szivattyuhoz ezzel ezt a koltseget megszuntetni es, hogyha van lehetoseg a tobbi fogyasztot (legpumpa, vilagitast) rakotni.
Amit olvastam, hogy az a generator 1400 rmp-nel 2kw aramot 2800 rmp-nel 4 kw aramot kepes terhelni. Amik majd tesztek fognak kovetni, hogyha megjonnek az alkatreszek, hogy mondjuk egy 2000l/h oras powerhead vagy szivattyu 16mm es csovon kivezetve a viz mekkora fordulatszamra kepes. Hogyha nem eleg, akkor kenyszeru leszek egy-ket fogaskerekkel megemelni a fordulatszamat.
A masik, amin nagyon agyaltam es nem hagy nyugodni, hogyha a masik vegere esetleg egy a ilyen( kep csatolva) Extol furogeppel hajthato szivattyut kotnek.
"Gyari adatok" szerint, ez a kis gep 3000 furdulat mellett 50l/p kepes vagyis 3000l/h. Akkor meg lenne oldva a szivattyuzas is.
Nem tudom, hogy atlathato e, amit irtam. Vegulis egy tengelyen a vizikerek, amin az egyik vegen a generator, ami az aramot termelne a masik vegen a tengelynek a szivattyu ami a vizhozamert lenne felelos. Az inditast egy furogeppel vegeznem es utana, hogyha minden okej, akkor megy minden. Itt meg azok fordultak meg a fejemben, hogy a szivattyut a vizszint kornyekere vagy ala helyezni, mert akkor mindig viz alatt lenne es ez is segitene a mukodest.
Szep napot!
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
T. :Gábor
- Neeland
- Nem elérhető
- Növendék
- Pap Endre
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- Neeland
- Nem elérhető
- Növendék
Erdekelne, hogy probalkozott-e valaki mar sajat energiat eloallitani. Most nagyon belemerultem a temaba es talaltam eleg sok dolgot kulfoldi oldalakon.
Elkezdtem utana jarni es talaltam olyan rendszerek, amelyek vizmeghajtassal munkodnek es 4 kw/h aram eloallitasara kepesek. Valoszinu, hogy nekiallok valami hasonlot osszerakni, mire figyeljek?
Van tapasztalat ezekkel a dolgokkal kapcsolatban?
- Pap Endre
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- Spongyafilter
- Nem elérhető
- Növendék
- Köszönetek: 39
A forgómotor sem túl jó megoldás. Bonyolultabb, zajosabb és könnyebben meghibásodó mechanikát eredményez, mint a mágneses lengőkar.
Viszont talán adhat néhány használható ötletet gyári légpumpa házilagos javítását illetően.
Szelep alatt a membránt érted? Én arra a két kis rugalmas lemezkére gondoltam, ami a levegő útját nyitja-zárja a dob belsejében. Itt egy szeleppel oldotta meg a levegő irányítását, ami kisebb hatásfokkal működhet, mert a levegőcsőből is szív vissza levegőt minden pumpálásnál, de valószínűleg kevesebbet, mint a szelepen keresztül, így tud túlnyomás kialakulni a pumpakamrában. Nekem volt Elite 800-as légpumpám, annak a dobja kétszelepes volt.
- toist
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
- Köszönetek: 363
A kisebb légpumpák egyébként nem mind kétszelepesek, vannak amik ehhez hasonlóan csak egy szelepesek (pl ELITE 799-801) , de azért 2 W körüli fogyasztással 90 l/h-t tudnak és nem lufiból készült a szelepük
- Spongyafilter
- Nem elérhető
- Növendék
- Köszönetek: 39
Találtam egy érdekes videót légpumpa házi barkácsolásáról, háztartási hulladékokból. Kell hozzá trafó, meg kis teljesítményű villanymotor, mint komolyabb alkatrész, a többi lényegében hulladék. A lengőkaros, membrános légpumpák kétszelepes dobjával ellentétben itt csak egy szelepet használ, de láthatóan ez is működik, igaz kicsit szakaszosan nyomja a levegőt. A befőttesüveg aranyhalas akvárium nem túl jó reklám, de hát nem lehet minden tökéletes, a pumpa a lényeg.
- Gabor77
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- Köszönetek: 124
bunkózoo beküldte:
Killer81 beküldte: Üdv !
Ajánlom figyelmetekbe a végleges... immáron kiforrott verziót néhány változtatással.
[url=http://http://www.akvaforum.hu/diy-killer81/diy-szodabikarbonas-co2-azaz-az-ut-vegen-t1050.html]DIY CO2 szett[/url]
Csak én nem látom, vagy nincs már fent?
Próbáld így:
www.akvaforum.hu/diy-killer81/diy-szodab...-ut-vegen-t1050.html
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
lh6.googleusercontent.com/-iAZPB6ZnZLw/U...00-h450-no/abra2.jpg
Ugyanakkor nem is tudtam hogy ezt a nagyszerű barkácszseni srácot így elismerik némely fórumon...nézzétek csak micsoda megtisztelő titulus az akvakertészen:
akvakertesz.hu/members/killer81.2798/medals
Tisztelettel gratulálok neked Killer!
T.:Gábor
- bunkózoo
- Nem elérhető
- Ivadék
- Köszönetek: 10
Killer81 beküldte: Üdv !
Ajánlom figyelmetekbe a végleges... immáron kiforrott verziót néhány változtatással.
[url=http://http://www.akvaforum.hu/diy-killer81/diy-szodabikarbonas-co2-azaz-az-ut-vegen-t1050.html]DIY CO2 szett[/url]
Csak én nem látom, vagy nincs már fent?