Barkácsoljunk együtt

Több
10 éve 10 hónapja - 10 éve 10 hónapja #21 Írta: Killer81
Killer81 válaszolt Válasz: Barkácsoljunk együtt témában
Üdv !
Ajánlom figyelmetekbe a végleges... immáron kiforrott verziót néhány változtatással.

[url=http://http://www.akvaforum.hu/diy-killer81/diy-szodabikarbonas-co2-azaz-az-ut-vegen-t1050.html]DIY CO2 szett[/url]
Last edit: 10 éve 10 hónapja by Killer81.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
10 éve 11 hónapja - 10 éve 11 hónapja #22 Írta: czet49
czet49 válaszolt Válasz: Barkácsoljunk együtt témában
Csatlakozom toisthoz. A killer81 blogjában leírtakat az alábbi (szubjektív)minősítéssel ajánlom a DIY CO2 rendszerben gondolkodók figyelmébe:
- Az élesztő+cukros víz Bio CO2 rendszerek csak alkimista boszorkánykonyhák megannyi hiba és veszély lehetőséggel.
- A blogban leírt szódabikarbóna+citromsav rendszer pedig akár egy labor méretű vegyipari technológiának is tekinthető. Tisztább, félautomata, lényegesen hosszabb üzemidejű.;)
Last edit: 10 éve 11 hónapja by czet49.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
10 éve 11 hónapja #23 Írta: Omen
Omen válaszolt Válasz: Barkácsoljunk együtt témában
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat !
Ha megépült akkor fogom jelezni bár hasonlóan toist én is időhiánnyal küszködöm :P

Üdv Misi

Több
10 éve 11 hónapja #24 Írta: toist
toist válaszolt Válasz: Barkácsoljunk együtt témában
Amit Omen linkelt már egy továbbfejlesztett változat, én is tervezem megépítését, csak most kicsit időhiányban szenvedek, de féléves tervekben szerepel :)
Killer81 blogját tudom javasolni a témában, lenyűgöző eredményeket tud a sima zselatin+víz+élesztő egy üveges megoldáshoz képest!

Több
10 éve 11 hónapja - 10 éve 11 hónapja #25 Írta: jocopoco95
jocopoco95 válaszolt Válasz: Barkácsoljunk együtt témában
Heló.
Nálam is működik egy ilyen, ehhez hasonló rendszer. Nekem egy 2 literes kólás flakonba megy egy fél kocka élesztő, és egy kanál cukor plusz a címkéig víz.
A dolog lényege, hogy a fél élesztő megeszi az egy kanál cukrot kb 12 óra alatt. Így nem kell kivennem a diffit, vagy csappal elzárni éjszakára a beoldást.
A hátulütője, hogy minden reggel meg kell bontani a kanál cukor betöltése végett. Fontos, hogy a 2. üveg felett megbontható legyen a rendszer, mert a leállt gázképződés miatt vákuum keletkezik (voltak már ebből szívások nálam). :laugh:
Ha odafigyelünk rá, akkor a reggeli procedúra nem tart tovább 5 percnél.
Előnye még, hogy miután éjszaka nem termelődik semmi, így nem is keletkezik annyi alkohol, ami a kialakult gombákat elpusztítaná (egy bizonyos alkohol koncentráció felett leáll az erjedési folyamat). Így tovább bírja a lötyi újra keverés nélkül. :laugh: Na meg kevesebb cukor fogy.

A diffúzor marha egyszerűen elkészíthető. Fogsz 5db 100% vatta korongot és ezeket belegyűröd egy 14mm belsőátmérőjű gumicső darabba. Ezután fogod a flekszet és elvágod ott ahol kemény, minél több vatta marad benne annál jobb. A fleksz gyors forgása miatt egy kicsit összefog pörkölődni a vatta, de annál finomabb beoldást biztosít. Ezután a másik oldalon is elvágod egy centivel a vatta alatt a gumicsövet majd ezt rárakod egy félbevágott fecskendőre. Ha jól rémlik én 10ml-t használok. A fecskendő szűkített végére van szükség, mert erre megy rá a szilikon cső, amiből a gáz jön.

Finoman szoktasd a gázhoz a halakat mert könnyen probléma lehet belőle. ;)
Végezetül én ezt a rendszert egy 96 literes akváriumhoz használom,(0.5watt fény mellett) eddig elégnek bizonyult.
Last edit: 10 éve 11 hónapja by jocopoco95.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Omen

Több
10 éve 11 hónapja #26 Írta: Omen
Sziasztok !

Valaki készített már hasonlót
agy esetleg tapasztalata van valakinek hasonlóval ?

Mekkora akit képes kiszolgálni ? Amiben szeretném használni 200L - 100L - 25L szakaszosan váltva .
Meddig alkalmarható egy keverékkel ? (1-2 hét ? )

A válaszokat előre is köszönöm !

Tisztelettel Misi !

Több
11 éve 1 hónapja #27 Írta: koba0525
koba0525 válaszolt Válasz: Barkácsoljunk együtt témában
Kedves barkácsoló hobbisták!

Az esővíz tisztítására gyártottam egy "szűrőt".
Előre szeretném leszögezni:nem váltottam meg a világot és nem is a spanyol viaszt találtam fel,de talán használható ötlettel szolgálok,ha szerettek barkácsolni.

Sokat gondolkoztam,hogyan tudnám a tetőmről hordóba gyűjtőtt esővizet egyszerűen,akvarisztikai felhasználásra alkalmas állapotba hozni.Hiszem,hogy senkinél sem kristálytiszta az udvaron álló esővizes hordó tartalma-még a gondos,esetenkénti kisikálás ellenére sem.Mindent a halakért! :)
Ha leülepedett a víz,nincs gond-óvatosan kell merni a tetejéről és kész.De mi van akkor,ha régen esett és netán fogytán van?(Ugye nem csak nálam fogyott ki a nyári aszályban a két 120 literes hordó? :angry: )Ilyenkor óhatatlanul felkavarhatjuk az alul összegyűlt "szmötyit",amit senki sem kíván viszontlátni az akváriumában-veszélyeztetve ezzel a sokszor drága,féltett kincseit.Természetesen a hordó legalján lévő vizet én is csak locsolásra használom!
Jó ideig sűrű szemű hálón szűrtem bele a cserevizes kannámba az éppen kellő mennyiséget,de sem a tisztaságával,sem a szétlocsolt vízzel nem voltam megelégedve.Felmerült a vatta,a szivacs,a perlon.De hogyan oldom meg magát a szűrést?Valami egyszerű,kényelmes megoldást kerestem,mert a lustaság fél egészség.Idén csatornáztunk,maradék anyag volt,így a D.I.Y. külső szűrők házához hasonló szerkezet tűnt kézenfekvőnek.Ami nem volt itthon hozzá,az nem került nagy összegbe.(2 bilincs,2 szűkítő)
Szennyvízcsatornáról lévén szó,hangsúlyozom,hogy a felhasznált anyagok szüzek voltak,szennyvízről nem is hallottak!!!

Amiből az én segédeszközöm áll (fentről lefelé):

-160/110 PVC(KG) szűkítő
Ez tölcsérként funkcionál,csak a kényelem miatt.Elhagyható.
-110es PVC cső,25 cm
Ez a "teste",ezt tömtem meg a szűrőanyaggal-lehetőleg minél sűrűbbel.
-110es gumis bilincs
-110/50 PVC szűkítő
Ez alulról megtartja a szűrőanyagot.
-50es cső,10cm
-50es gumis bilincs
-50es PVC könyök 45 fokos
-50es PVC cső kb 20 cm
-Perlonvatta és méretre vágott szivacslap a tetejére,ami a nagyobb szennyeződéseket hivatott felfogni.
Csak mechanikai,nem pedig biológiai "szűrésről" beszélünk!
-Elmaradhatatlan eleme még a mindenkinél rendelkezésre álló gravitáció. :)

A ragasztáshoz Vinilfix-et használtam,majd két napig hagytam száradni.Utána alapos mosás,majd a falhoz való rögzítés következett.
Nem kell ragasztani és "feltokozni",ha rendelkezésre áll a csövekből tokos vég-csak összetolni,ha benne van a gumigyűrű.
A bilincs megvásárlása előtt érdemes kitalálni,hogy milyen távolságra kívánjuk rögzíteni a faltól,illetve milyen lesz a pozíciója!(Több hosszban kaphatók a bilincsek!)
Rögzítés előtt tegyük alá a vödröt/kannát,mert ez adja meg a kifolyó magasságát!Ha jól csináljuk,később ez a magasság állítható a csavarok lazításával.
Használata egyszerű,semmit sem kell tartani és masszív is.Bele is lehet kapaszkodni,ha elszédülnénk a nagy szűrögetés közben. :)
Fent betöltöm,alul kifolyik-ahová kell-,hagyom kicsöpögni,majd kinyomom a perlonból a felszívott vizet.(Egy mozdulat.)
Mivel csak heti egyszer használom félő,hogy penészes lehet(még nem történt meg!),ha vizesen hagynám a helyén a szűrőanyagot.Használat után kiveszem,kiöblítem(2-3 mozdulat,csapvízben) és kiteszem száradni a perlont.

Összeállítása nem tart tovább 5 percnél-az esetleges ragasztást leszámítva.(+ a matekolás a bilincsek helyével.)
A méreteket és a szűrőanyagot mindenki kedve és lehetősége szerint variálhatja-feltéve,ha van hová rögzíteni,ahol nem zavar senkit.Ha gond a fix hely,akkor valahogy biztosan mobilra,akasztósra is készíthető-ezen nem agyaltam,de várom az ötleteket.

Könnyen megszoktam,számomra egyszerűsödött a vízcsere ezzel az eszközzel.
Remélem,ötletet adtam ezzel az eszközzel valakinek.
Várom a visszajelzéseket-pro és kontra-,valamint az ötleteket a továbbfejlesztésre.
A felmerülő kérdésekre szívesen válaszolok.

Jó barkácsolást mindenkinek!

Balázs
Mellékletek:
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, szotyika, saluosi

Több
11 éve 2 hónapja #28 Írta: halivadek
halivadek válaszolt Válasz: Barkácsoljunk együtt témában
Valószínű. Nézd meg az alját azon elvileg fel van tüntetve hogy miből van.

Több
11 éve 2 hónapja #29 Írta: jocopoco95
Ettől tartok én is, hogy ez se PVC-ből van hanem PP-ból.

Több
11 éve 2 hónapja #30 Írta: halivadek
Balkonlását én is próbáltam ragasztani, az ennyém pp (polipropilén) volt. A szilinkont és a vinilfiszet egy mozdulattal le lehet róla szedni. Lehet kapni speciálisan pp és pe-hez való ragsztót, de az ára sokszorosa egy új balkonládáénak. Én mini akvapóniához akartam felhasználni egy régi kijugatottat, próbáltam anyagával "hegeszteni" is, de az lett a vége hogy vettem egy újat.

Több
11 éve 2 hónapja - 11 éve 2 hónapja #31 Írta: jocopoco95
Na szóval van itt nekem régi balkonládám, és ezt kéne összeragasztani. Akváriumi használathoz. Azonban nem tudom, hogy milyen anyag. Ha speciel olyan anyagból van amihez a leírás alapján nem ragad az FBS akkor az miben nyilvánul meg? Körömmel le lehet kaparni a ragasztót róla? Vagy úgy oda ragad, hogy nem lehet egyszerű kaparászással eltávolítani? Vagy a kezemben szét esik az összeragasztott tárgy? Vagy, ilyen esetben honnan látom, hogy nem megfelelő anyagra kenem fel a ragasztót?
Előre is köszi.
Last edit: 11 éve 2 hónapja by jocopoco95.

Több
11 éve 2 hónapja #32 Írta: toist
toist válaszolt Válasz: Barkácsoljunk együtt témában
Persze, a név is elmond ezt-azt, de érdemes a számokat is megnézni, mielőtt valamit jónak vagy rossznak gondolunk:

Fugaszil-B:

Shore keménység 20±5 Sh°
Szakítószilárdság min. 0,8 N/mm2
Szakadási nyúlás 250-300 %
Páradiffúziós ellenállás 4,6 x 106m2hPa/kg (párafékező)
Nyírótapadási szilárdság
fa-fa felület között min. 0,2 N/mm2
üveg-üveg között üveg törik
csempe-csempe között csempe törik
kemény PVC-Kemény PVC között min. 0,2 N/mm2
alumínium-alumínium között min. 0,2 N/mm2

FBS:

Shore keménység 50±2 Sh0A
Szakítószilárdság min. 2,0 MPa
Szakadási nyúlás 220-260 %
Nyírótapadási szilárdság
fa-fa felület között min. 1,0 MPa
üveg-üveg között üveg törik
csempe-csempe között üveg törik
fém-fém felület között min. 2,0 Mpa
festett fa-festett fa között min. 1,0 Mpa
Kemény PVC-kemény PVC között min. 1,0 MPa

Szakítószilárdsága a felénél kevesebb, nyírótapadási szilárdsága tizede a Fugaszilnek, az FBS-hez képest. Maximum kis ívatóakváriumoknál próbálnám ki vagy terráriumragasztásra lehet még jó...

Több
11 éve 2 hónapja #33 Írta: jocopoco95
Köszi. Akkor ez megy vissza a szekrénybe.

Több
11 éve 2 hónapja #34 Írta: halivadek
Egyébként az fbs-nél ez jobb: viszcenter.hu/spd/00030/Zwaluw-Aqua-sili...akvariumhoz-atlatszo

Már évek óta inenn rendelem, mert máshol drágább szokott lenni.

Több
11 éve 2 hónapja #35 Írta: halivadek
Utánnanéztem, csak tőmítésre való, nem ragasztásra. Nem éri meg spórolni, többe kerülhetnek a nem megfelelő ragasztó miatt az elázott dolgok mint maga az fbs.

Több
11 éve 2 hónapja #36 Írta: jocopoco95
Sziasztok. Találtam itthon Fugaszil-b nevű tömítő anyagot. A helyi eladó azt mondta nekem, hogy ez ugyan az mint az FBS és használható akváriumokba való eszközök, akváriumok ragasztásához. Na most szerintetek merjem ezt használni, ha szükség lesz rá, vagy inkább vegyek FBS-t és csak ezzel csináljak bármit is?

Több
11 éve 2 hónapja #37 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Barkácsoljunk együtt témában
Egyébként már a FB-n is láttam én!;)
T.:Gábor

Több
11 éve 2 hónapja #38 Írta: Omen
Akkor talán így !
Nem igazán lett jó a kép és mint mondtam még nagyon nincs kész , de a szükség nagyúr :P

kepfeltoltes.hu/view/131029/NWP_131028_0...kepfeltoltes.hu_.jpg

Üdv Misi
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon

Több
11 éve 2 hónapja #39 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Barkácsoljunk együtt témában
Kép nincs Misi..vagy töltsd fel csak és ne illeszd be,vagy külső hivatkozással mutasd meg.Nekem egyáltalán még a kép feltöltését sem engedélyezi:(
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Omen

Több
11 éve 2 hónapja - 11 éve 2 hónapja #40 Írta: Omen
Nem tudom a kép megjelenik e mert nekem nem mutatja :(
Ez lett belőle .
Bár még messze nincs kész , holnap lesz meg a világítás , a többi dekor , a növények és a többi hal .
Last edit: 11 éve 2 hónapja by Omen.

Oldalmegjelenítési idő: 0.283 másodperc

Naptár

January 2025
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Bejelentkezés