Díszhalbetegségek

Több
14 éve 3 hónapja #241 Írta: Fiona88
Fiona88 válaszolt Válasz: Díszhalbetegségek témában
Az ólommal a növényeket rögzítettem a kvarchomokba, mert nem szerettem volna újra telepíteni az akváriumot.(a már „beállt” víz miatt). Amióta ez az akcióm megtörtént a halak sorban pusztulnak. :(

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
14 éve 3 hónapja #242 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Díszhalbetegségek témában
Kérdésed második részére reflektálnék..az elsőt jobb ha profi taglalja neked majd;)!
Röviden tehát:medencéidben mindenféle fém használata mellőzendő,jó szívvel csak a rozsdamentes anyagokat javallanám...Milyen célra szeretnéd az ólmot használni?Vannak megoldások,írd le mit szeretnél ezzel megoldani?
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Fiona88

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
14 éve 3 hónapja #243 Írta: Fiona88
Fiona88 válaszolt Válasz: Díszhalbetegségek témában
Sziasztok!

Szeretnék érdeklődni, hogy a nitrit és nitrát mérgezésre van e gyógymód?
A horgászáshoz használt ólom jelenléte az akváriumban káros hatással lehet az élőlényekre?

Köszönettel

Több
14 éve 4 hónapja #244 Írta: Pasa
Pasa válaszolt Válasz: Díszhalbetegségek témában
Lehetnek mechanikai sérülések a halakon, akkor csak az ajánlott xantakridines kezelés kell.
Nem kell sózni!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Több
14 éve 4 hónapja #245 Írta: roberto8802
roberto8802 válaszolt Válasz: Díszhalbetegségek témában
Voltak apró kavicsok, beterítettél az egész aljzatot, de kivettem őket, hogy előkészítsem a másik akváriumba. Most csak a nagyok vannak meg pár apró. Olvastam a neten, hogy PC hűtővel is lehet hűteni. Mellé raktam egyet, de igazából nem sokat ér.

Lehetséges lenne az, hogy ez nem is betegség, hanem csak ennyire kikezdték egymást? Mert virgonckodnak, meg egészségesnek néznek ki, csak ugye megjelentek ezek a vörös foltok. A képen látható halon a leginkább. A másik kettőn nem ilyen intenzív a véresedés.

megkérdezném, hogy kell-e sózni az akvárium vizét? Mert olvastam már pár helyen, hogy nem árt sózni

Több
14 éve 4 hónapja #246 Írta: Pasa
Pasa válaszolt Válasz: Díszhalbetegségek témában
Csak a nagy kavicsok vannak az akvárium alján, vagy van valamilyen talaj is?
A vízcserével való vízhűtés nem jó hosszabb távon!

Több
14 éve 4 hónapja #247 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Díszhalbetegségek témában
Megvallom, tanácstalan vagyok.
Régen volt aranyhalam, és ilyen nem fordult elő.

Talán Pasától érdeklődj, küldj egy PÜ-t.

Mary

Több
14 éve 4 hónapja #248 Írta: roberto8802
Üdv. Még szeretném megkérdezni, hogy mi okozhatja ezt a halaimnál? Okozhatja a meleg víz? Mert télen elég nehéz lehűteni az akváriumot egy 26-27 fokos szobában, de tudom, hogy az aranyhal hidegvizi ezért is cseélem a víz 35%-át hidegre, akkor a víz is lemegy 21 fokra. Egyébként meg szobahőmérsékletű.

Az egyik halnak a szája körül olyan, mintha vér aláfutás lenne. rakok képet... (még nem tudtam beutazni a városba, barátnőm onnan jön, hoz ő xantakridint)

Mellékletek:

Több
14 éve 4 hónapja #249 Írta: roberto8802
kettő nagyobb, kb 7 centis lehet, kettő pedig kisebb, olyan 4 centisek lehetnek. jelenleg egy 18 literes akváriumban találtam nekik helyet. Tudom én is, h ez nekik nagyon kicsi hely, de egyenlőre nem tudtam őket hová tenni. Egy 120 literesre várok, amint kész lesz, megyek érte.

Több
14 éve 4 hónapja #250 Írta: mmccannon
Mégis mekkorák a halak, és mennyire vannak hely szűkében?
A stressz is sok galibát okoz.

Mary

Több
14 éve 4 hónapja #251 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Díszhalbetegségek témában
addig nincs gond amíg nem kapnak szájpenészt, én ajánlom figyelmedbe a xantakridint vagy a metilén kéket , ezek fertőtlenítő és gombaölők. ha megvan sérülve a szájuk előbb utóbb számíthatsz rá hogy megjelennek rajtuk a gombák azaz szájpenész alakulhat ki.

Tommy
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: roberto8802

Több
14 éve 4 hónapja #252 Írta: roberto8802
Sziasztok. A segítségeteket kérem. 4 aranyhalam van, fátyolfarkúak. Négyből háromnak a szája körül mintha vérfoltok jelentek volna meg. szabályosan úgy néznek ki, mintha majzosak lennének evés után.tegnap éjjel még nem láttam rajtuk, de ma reggel már ott voltak és nem tudom mi lehet az oka. Talán betegség vagy csak erőteljesen táplálkoztak? Ideiglenesen kerültek egy kicsi akváriumba, mert váratlanul jöttek, de már készül a 120 literes akváriumuk. talán a hely szűke okozhatja?

köszön válaszotokat

Több
14 éve 4 hónapja #253 Írta: szotyika
amúgy haspuffadás csak a végső gyógyíthatatlan halaknál jelentkezik, ekkor teljesen felborzolódik már az összes pikkely

Tommy

Több
14 éve 4 hónapja #254 Írta: Dee-Dee
Dee-Dee válaszolt Válasz: Díszhalbetegségek témában
Köszönöm a segítséget!
Közben a másik fórumon a tünetek alapján Costia-t mondtak, mivel puffadás egyáltalán nincs. Most elindultam ebbe az irányba. Remélem beválik.
Külön szedtem őket megint, és beöntöttem JBL Punktol Ultra-t. A hőfokot megemeltem 29-30°-ra. Most várunk:)

köszi,
Dee Dee

Több
14 éve 5 hónapja #255 Írta: szotyika
igen sajnos, azt kell mondanom hogy máshogy nem megy

Tommy

Több
14 éve 5 hónapja #256 Írta: mmccannon
A tavalyi előadásában Baska doki azt mondta,hogy a hasvízkór csak akkor kezelhető, ha az első tünetek megkezdésekor kezdjük meg a kezelést. Vajh, ez igaz?

Mary

Több
14 éve 5 hónapja #257 Írta: szotyika
Hasvízkor
Ez az állapot a bőrfertőzéseket - pl: úszórothadás - követi vagy ettől függetlenül, a rossz körülmények idézik elő. A Pseudomonas puctata nevű baktérium okozza a kórt. Ez a baktérium minden vízben jelen van.
Általában az öreg, legyengült állatokat támadja meg, ezért gyakori a hasvízkór más betegségek lefutása után. A baktériumok bejutnak a vérkeringésbe, a szöveteken gyulladást és sérülést okozva áramlanak át. Az epe működésképtelensége miatt a folyadékok felgyűlnek a hasüregbe, a hal teste erősen felfúvódik. A begyulladt vérerek a bőrben és az úszók övén kiállnak.

Tünetek:
- az úszók alapjának kivörösödése
- kis bevérzések a szem körül
- lasú, fáradt viselkedés, étvágytalanság
- a hasfal feldagadása
- a szemek kidüllednek
- a testen fekélyek jelennek meg.

Kezelés:
Mivel a betegség fertőző, a tüneteket mutató halat el kell távolítani az akváriumból. Gyógyszerként a SERA cyprinopur ajánlott. A magyar termékek közül a Dezinfekt + Aquafuran vegyes használatát ajánlják.

Tommy

Több
14 éve 5 hónapja #258 Írta: szotyika
természetesen szedd külön a garnéláktól a halakat és úgy kezeld mert azt nem tudom hogy hogyan hat rájuk a xantakridin ( kB 110 Ft) 50 literre.

Tommy

Több
14 éve 5 hónapja #259 Írta: szotyika
én azt javaslom emeld a hőfokot 29-30 fokra, a pikkelykiállás hasvízkor szokott lenni amit kísér a halpenész illetve az uszonyrothadás, ajánlom a legegyszerűbb gyógyszert Xantakridin, de ezt még véletlenül se keverd mással, valószínű hogy megfáztak és ezt gyakran követi a hasvízkor , halpenész stb. míg végül elpusztul a halacska.

Tommy

Több
14 éve 5 hónapja #260 Írta: Dee-Dee
Dee-Dee válaszolt Válasz: Díszhalbetegségek témában
Sziasztok!

Végső elkeseredésembe írok ide, már nem tudok mit kitalálni.
50 L-es akvárium növényekkel, Aquael szűrővel. Sok guppival volt tele (nem én raktam tele, ők szaporodtak el) és red cherryk is vannak benne.
A következő a betegség:
Először a kopoltyújukat kezdték vakarni, majd fehér folt jelent meg egykét nőstény testén (nem darakór), ilyen kifehéredés a test középső/hátsó részén. A pikkelyek elkezdenek fölállni, majd a végső stádiumban seb lesz belőle, akár mélyedés is, de ekkor már hamarosan elpusztul. Emellett az uszonyok is rohadtak és a mozgásuk se a megszokott lett (bár ez lehet az uszony következménye). Naponta kb 5 hal elhullott (ez már 2 hete tart). Iszonyú sokat olvastam utána, elvileg baktérium lenne.
Amiket próbáltam:
Először is kiszedtem őket egy 20 literes üresbe új vízzel, szűrővel, fűtéssel. Hőfok megemelés, 1 evőkanál só/10 liter (5 nap). Nem igazán történt változás. Ezután locsoltam bele parakill+dezinfekt kombót (4 nap). Ez sem volt hatásos. Elmentem egy harmadik kereskedésbe, ott Tetra GeneralTonic-ot adtak. Csináltam a kezelést, talán egy fokkal kevesebben, de még mindig pusztulgatnak.
Gondoltam vissza rakom őket a nagy akváriumba, hátha a túlzsúfoltság nem tesz jót, és mivel a garnik is bírják a löttyöt nem para.
Még mindig ugyan az a helyzet: kifehéredés, pikkelyfelállás, elhullás. A nyőstények hajlamosabbak, szóval most már kezd kanbuli lenni. kb 1-2 hulla/nap.

Kérlek segítsetek! Már tök szép egyedek születtek, nem akarom mind elveszíteni:\ Arról nem is beszélve, hogy már többet költöttem gyógyításra, mint "amennyiért" kaptam őket.
kösznöm előre is,
Dee Dee

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.291 másodperc