- Köszönetek: 4
Az akvárium szûrése
- sandorfipeter
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
-
Egy olyan kérdésem lenne a "nagytiszteletű" felé, hogy milyen eszköz ajánlotok, hogyha az a tervem, hogy csinálok két vagy három, kb 60 literes medencét, matten szűrővel szerelve. Sarokmattenről lenne szó. Jelenleg 1 ilyen akváriumom van, benne egy Aquael Turbofilter 350-es szűrőfejjel. Elégedett vagyok végülis vele, de ha két medence lesz egymás mellett, akkor nem lehetne ezt egybe megoldani, valamilyen közös szivattyúval?
Ha nem ajánlanátok, akkor esetleg valamilyen jó márkát tudtok ajánlani légpumpából (ne Serát)? Mert azzal megoldható lenne, azt tudom.
Érdekelhet még, hogy milyen belső szűrőt, powerhead-et, vagy szivattyút ajánlotok? Mert lehet, hogy a végén mégiscsak ez lesz a leg-költséghatékonyabb.
Szóval bármi érdekel, mert tapasztalatom már eléggé elavult a témában, a nagyobb akváriumnál évekkel ezelőtt áttértem külső szűrőkre, és a belső szűrésről, főleg a technikai részéről idejét múlta a tapasztalatom!
A matten szűrés teljesítmény kérdésében már jártas vagyok, ilyen irányú tapasztalataim nincsenek. Olyan megoldásokat preferálnék, ami elviszi mindkét akváriumot egyszerre, egy géppel. De mint mondtam, más is érdekelhet.
Előre is köszönöm a segítségetek!
Üdv. Petya
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- mmccannon
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
- Köszönetek: 374
Mary
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 486
Remélem ebben sem fogok csalódni, 12 éve megy az egyik hydor szűrőm és mind teljesítményben mind minőségben tökéletes.
Tommy
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
Egyébként reménykedem benne,hogy Szotyika bemutatja neked is ezt a dolgot egy újabb fotón;)...
T.:Gábor
Ui.:néha valóban sok olyat írok ami nekem egyszerűnek tűnik.Ha bármi nem tiszta,szólj nyugodtan..én megpróbálom részletesebben kifejteni!
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
Sajna, mivel nőből vagyok, néha nemigen értem.
Szeretnék feleannyira ügyes lenni, mit Ti vagytok.
Jó lenne afféle DIY konferenciákat szervezni, hogy a magamfajta, vizuális típus is megértse.
Mary
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
Tommy
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Aztán még:ha mégis szeretnétek használni a műanyag sínt,ennek sincs akadálya-csak nem kell venni az öntapadósat.A trükk:kb.3-4 centinként átfúrod a kábelcsatorna majdan üveg felőli oldalát,és be is süllyeszted.Ekkor a felhordott FBS a furatokon kitüremkedik,mi pedig szépen elsimítjuk.Könnyen átlátható,hogy a süllyesztés miatt mintegy szilikon "szegecsként" fog szolgálni a megkötő ragasztó;)Jelezném,hogy én ezt az apró trükköt használom közönséges égetett agyagból készült valahai zsindelyek ragasztására is,ha épen egy kis "coryteraszt" alakítanék ki...de akár növényültető tálacskák is képezhetők belőle.
Még egy fontos észrevételem az ilyen szűrőkkel kapcsolatosan:mivel különálló egységként kerülnek be medencéinkbe,igen lényeges az elhelyezésük...nevezetesen az oldalfalaktól mért távolság!Sajnos nehéz eltalálni azt a rést,ahová halaink-csigáink nem szorulnak be..több nagyságrendű állomány esetén pedig szinte megoldhatatlan:(Ha most visszanéztek Szotyika első felülnézeti képére,látni fogjátok,hogy neki is ez volt egyik gondja..és még nem is említettük;)A békalencse megülése jelzi hogy ott az áramlat nem igazán ok,ráadásul mondom:a résbe bármi beszorulhat:(.
Javaslatom:ne úgy képezzük ki a hasonló mobil matteneket ahogy a legegyszerűbb-hanem a sarokból-alulról-még összeállítás előtt vágjunk ki kis háromszöget mindkét oldallapból.Ekkor egy kis befolyási lehetőség adódik,aminek van egy haszna:szűrni tudjuk a holt teret is mégpedig úgy,hogy szivacsunkból a nagy szivacs magasságával azonos magasságú két darab szivacs csíkocskát vágunk..mégpedig 1 centi széleset!Behelyezzük a "dobozos mattent",és az aljára beteszünk valami nehezet..akár egy 4-5 centis kavics is megteszi.Ezután mintegy a nagy szivacs folytatásaként az oldalakhoz beszorítjuk a kis csíkokat-és kész:)!Mögé már semmi nem kerülhet,azonban ugyanolyan mobil mint elődje-de kaptunk még két kis kamrácskát,ahol a szűrőbaktériumok más áramlási viszonyok között újabb kolóniát alapíthatnak!
Egy próbát talán megér..
Sok sikert:Gábor
- gyovai68
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
- Köszönetek: 14
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
Igen ám, de mivel ragasztottad oda a műanyagot. Azt nem fogja úgy az FBS.
Mary
- gyovai68
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 14
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
De:kísérletezz nyugodtan ha van kedved-és szivacsod-,érdekelne az eredmény..ki tudja,minden tapasztalat hasznos,ezzel is csak a fórum hasznosságát növelnéd:)
Sok sikert ebben a pokolmelegben..
Tedd meg hogy még készítesz képet az emelődről..engem roppantul érdekel minden hasonló kütyü
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
ám arra is gondoltam még hogy a szivacsba vágok két oldalt egy egy rovátkát és ráhuzom az 1 cm es üvegcsikra
Tommy
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Elhiszem hogy szépen leszűri a vizet ez a szivacs..azonban megérzésem szerint irtózatosan hamar eldugul-hiszen nálam a TM30-ból készült sarokmattenek is tisztítást kérnek havonta..másképpen a cseh emelők csak szörcsögnek,miközben már leürítették a kamra vizét.DE:no problem,kísérletezz csak bátran,hiszen a saját maga készítette dolog a legjobb a hobbistának!
Jó dolog ez a te pár képed arra is,hogy más hasonló cipőben járó kolléga is okulhasson belőle-és kitárgyaljunk pár dolgot!:)Többek között szeretném látni milyen vízemelőt építettél,és az hogyan működik-kérlek hát további kép beillesztésére!
Kis észrevételem amivel pofásabbá,és talán kevesebb karbantartási igényűvé varázsolhatod ezt a hasznos kis szerkezetet:a szivacs hosszából vegyél el még egy centit..ekkor sokkal szebben belefekszik majd a két üvegsín közé-vagyis jobban megközelíted vele a negyedkör alakot,ami kívánatos.Korántsem csak esztétika ez kérem..ha belegondolunk,akkor a középen lévő megtörésnél sokkal "sűrűbb" lesz a szivacs,ami még tovább gyorsítja annak eltömődését-nem beszélve arról,hogy rohamosan fog csökkenni a hasznos szűrőfelület.Másik haszna amit azonnal fogsz tapasztalni:mivel egyenletes a hajlítás,a kilépő csövedhez is szebben hozzáfekszik majd-ergo kevesebb esélye van a cső mellett fals vizet szívni;)
Ismerjük egymást-így biztos vagyok benne hogy építő jellegű hozzászólásodat annak értékeled aminek szántam:segítség!
Ui.:Hajlítás..ugyanmár!
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
a lényeg az hogy mivel elvagyok látva bőven 3 as üveggel így azon nyomban elkezdtem tervezgetni abba az aksiba amit összeragasztottam egy jófajta sarok szűrőt . gyorsban fogtam a ceruzát vonalzót és elkezdtem rajzolgatni tervezgetni hogy vajon hogy is tudom megoldani hogy jó legyen. végül egy interneten látott kis üvegeszközt csináltam A sarokrészbe de mivel sajnos nem megy nekem a csőhajlítás így majdnem elvetettem az ötletet, és akkor felvillant az a bizonyos lámpa hogy mi volna ha a vékonyabb 1 cm átmerőjű víz leszívó csövemből csinálnék kifolyó csövet , és azt még hajlítani sem kell
Ja a lényeg sima ablak párna szivacs bol vágtam 2 cm vastagságút , amit még mmccannon-tol
kaptam tényleg szuperül működnek ezek a fajta szivacsok
Tommy
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Most inkább azt mondom el én hogyan csinálom:miután megérkezett a szivacs azonnal kibontom,és a megfelelő méretre darabolom.Ezután jó meleg ecetes vízben alaposan kinyomkodom,sőt pár órát állni is hagyom benne.Amint ezzel végeztem,tus alatt alaposan,és sokszor kiöblítem-akkor jó,ha egy pici ecet szagot sem érzel már rajta.Egy kizárólag akvarisztikai dolgokra használt "diszpis vödörbe"belehelyezem a szivacsot,és egy cseh emelővel-esetedben a powerfejjel,de vigyázz a kilépő víz útjára!-legalább 12 órán át működtetem.Ha közben semmiféle hab-lepedék stb nem mutatkozott,én bizony megkóstolom a vizet...ilyenkor ne jóízű csapvízre számíts-de éreznéd ha valami nem lenne ok!
Elmondható hogy a megfelelően tárolt-szállított kifejezetten szűrésre gyártott szivacsokkal nem szokott gond lenni-azonban nem árt az óvatosság,ezért körülményeskedek inkább.
Miután behelyezted a medencédbe szükséges oltani szűrő baktériumkultúrákkal-de akár egy régi medencéből származó "matteniszappal" is elvégezheted ezt...ez az az anyag mely régóta működő mattenek kamrájában ülepedik le,és akvarisztikai szempontból egyik megbecsülendő dolog.
Sok sikert,ha gondolod várj meg még más ötleteket is;)
- sandorfipeter
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
-
- Köszönetek: 4
Viszont a korábban említettek mostanra elpárologtak az agyamból, és a szivacs előkezelésére, hogy ne legyen vele gond se nem emlékszek, se nem találom a leírást.
Ha lennétek olyan kedvesek és megosztanátok ezt velem, akkor hálás lennék!
Köszi!
Petya
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 211
Ez egy algás szűréssel foglalkozó forum, csomó technikai információval leírással, fényképpel.
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1127
- cobayanigiri
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1
Tengeri akváriumokhoz régóta használnak már algaszűrőket. Én magam pedig a tűzhasú gőtelárvás és karmosbéka ebihalas medencémben kezdtem használni őket szűrésre évekkel ezelőtt. Túl nagy mennyiségben számomra túl lúgossá tették a vizet (9,5-et mértem), de volt egy egyensúlyi állapot, amikor még mindig viszonylag ritkán kellett cserélni a vizet (ez szempont volt, mert érzékenyek voltak az állatok a vízcserére), és nem is burjánzott el nagyon az alga, de bevont minden felületet amire természetes napfény esett, és a pH sem emelkedett nagyon. Nekem nagyon bevált, csak nem sikerült minden évben egyformán jól belőnöm, a lárvák felnevelése után pedig mindig megszűntettem praktikai megfontolásokból.