Az akvárium szûrése

Több
17 éve 9 hónapja #901 Írta: ugrosaska
ugrosaska válaszolt Re: Az akvárium szûrése témában

Jelenleg egy 200-220 literes akváriumom van. Sajnos eddig csak belsõ szûrõre futotta, most viszont elhatároztam, hogy veszek egy külsõ szûrõt, csak azt nem tudom, hogy milyet érdemes vennem, melyik a legjobb, stb...

Jó lenne, ha tudnátok valami tanácsot adni, mert ennyi pénzt nem akarok kiadni egy olyan szûrõre, ami lehet, hogy nem is jó!

Válaszotokat elõre is köszönöm

Szerintem rengeteg jó márka létezik,ami külsõ vödrös szûrõket gyárt(Eheim,hydor,stb),de ezek elég borsos árúak és sokkal nehezebben tudod a saját akváriumodhoz igazítani a szûrõteljesítményüket,mint pl. egy saját magad által megépített szûrõnél.
Egy kicsit többet kell foglalkozni a témával az építés elött,de az tuti,hogy az eredmény kárpótol.
Ha ellátod az akváriumodat egy profi biológiai szûréssel nagyon hosszú ideig nem kell foglalkoznod a szûrõ tisztításával,sõt nem is szabad,mert egy idõ után megtelepednek a hasznos baktériumok és mikroorganizmusok,amik a halak ürülékét(ammónia) hivatottak lebontani,átalakítani a növények által felvehetõ tápanyagokká(nitrát).
;)

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
17 éve 9 hónapja #902 Írta: sandorfipeter
sandorfipeter válaszolt Re: Az akvárium szûrése témában
Jelenleg egy 200-220 literes akváriumom van. Sajnos eddig csak belsõ szûrõre futotta, most viszont elhatároztam, hogy veszek egy külsõ szûrõt, csak azt nem tudom, hogy milyet érdemes vennem, melyik a legjobb, stb...

Jó lenne, ha tudnátok valami tanácsot adni, mert ennyi pénzt nem akarok kiadni egy olyan szûrõre, ami lehet, hogy nem is jó!

Válaszotokat elõre is köszönöm

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
17 éve 9 hónapja #903 Írta: Pasa
Pasa válaszolt Re: Az akvárium szûrése témában
Kérdés:
24l-es akváriumom van 11db neonhallal, 6 db rézlazaccal, 2
karmosbékával. Csak légpumpa és világítás van az akváriumban, hetente
1/4-es vízcserét végzek, 4 havonta teljeset. Az lenne a kérdésem, hogy
ilyen vizcserékkel mellõzhetõ-e a szûrõ használata?

Válasz:
A teljes vízcserék nem szerencsések, inkább ártanak a halaknak.
Jobb lenne egy egyszerû szivacsszûrõt elhelyezni az akváriumban, ami a levegõztetõrõl mûködik, kezelése is egyszerû. Sok munkát spórolhatsz meg, és a víz is könnyebben beáll.

Több
17 éve 11 hónapja #904 Írta: Kasi_Mátyás
Kasi_Mátyás válaszolt Re: Az akvárium szûrése témában
Igazából a nagytestû (vagy nagyra növõ) jószágok jelenthetnek gondot, a thoracatum mindenképpen, de a Botiák sem ide valók. Az 5 ancistrusból pedig tarts meg egy párat, és szerezz be valamelyik Corydoras fajból egy 4-5 fõs csapatot takarítóbrigádnak. Különben a 93 l / 450 l szûrés teljesen megfelelõ, persze ha a szûrõanyag is jó.

Ne kövesd a kitaposott utat, hisz' ott már jártak!

Több
17 éve 11 hónapja #905 Írta: tom
tom válaszolt Re: Az akvárium szûrése témában
Igen, itt van egy kis "gond". Ugyanis az akváriumom valószínûleg nagyon túl lett telepítve. Egyébként 70cm hosszú, 40 magas, ,s kb 93 liters. Ehhez egy Hydor Crystal K20 DUOII szûrõm van, aminek névleges teljesítménye 450l/h. Én úgy gondolom, hogy ez még elég is lenne, de mint mondtam, szerintem túl sok a hal benne. :
5 anci - ez önmagában durva, de az eddigi tapasztalatok miatt vettem ennyit, eddig ugyanis mindig nagy veszteséggel tartottam õket, ezek viszont egytõl-.egyig megmaradtak.
3 botia machracanta
1 thorocatum
1 frenatus, így az aljzatlakók már önmagukban tömeget képviselnek.

10 kék neon
8 fekete neon
10 izzófényû
5 ferdénúszó

De talán látom a fényt az alagút végén: van egy 40 liters medencém, amiben most csali kárászok úszkálnak, de nemsokára el lesznek engedve (már nincs szivem horogra tûzni õket), és akkor oda át tudok telepíteni egy pár jószágot. Tényleg, ugyan lehet, hogy OFF, de szerintetek melyik halakat lenne érdemes számûznöm a nagyobbik akváriumból ?

Tehát ennyi, és még talán az is hozzátartozik, hogy egyelõre kevés a növényem, mert elé gyenge a megvilágításom, de ez is hamarosan rendezõdik, mert új fedelet kap a 93 literes, és akkor talán majd a növények is besegítenek a szûrésbe.

Tudom, kicsit kusza a leírás, de elég sok faktor játszik be az akváriumom jelenlegi - nem igazán ideális - mûködésébe.

Több
17 éve 11 hónapja #906 Írta: Kasi_Mátyás
Kasi_Mátyás válaszolt Re: Az akvárium szûrése témában
Kedves tom!
A szûrõ teljesítménye ugyanakkora marad bármelyik víztérben. Ha nem keveri fel kellõ mértékben a mulmot, akkor kevés a teljesítménye. Az aljzatot ajánlatos ilyenkor aljzat tisztító haranggal vagy tölcsérrel vízcserekor átmozgatni.
Tudni kéne mekkora az az akvárium, mennyi és milyen hal él benne, és a szûrõ típusát illetve teljesítményét ahhoz, hogy pontosabb választ lehessen adni!

Ne kövesd a kitaposott utat, hisz' ott már jártak!

Több
17 éve 11 hónapja #907 Írta: tom
Értem. Ez azt jelenti, hogy vag feljebb teszem a szûrõt (de akkor az aljzat szennyét nem szedi úgy össze), vagy azt a "lapátot", ami tereli a kiáramló vizet (levegõvel együtt), azt úgy állítom, hogy fölfelé terelje a vizet ? De akkor hogy keveri fel az aljtaton levõ trutyit ? Vagy félreértettem valamit ?

Több
17 éve 11 hónapja #908 Írta: trek
trek válaszolt Re: Az akvárium szûrése témában
A belsõszûrõt úgy helyezd el hogy a terelõlapátról visszaáramló víz a felszín közeli vízréteget mozgassa.

Több
17 éve 11 hónapja #909 Írta: tom
Belsõ szûrõt hogy érdemes elheleyezni az akváriumban ahhoz, hogy ne essen ki a középsõ réteg a halak mozgásterébõl ? Mert nálam ott eléggé nagy ar áramlás, és egyik fajta sem tartózkodik a középsõ kb. 20 cm-ben.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: lomentomi

• peters
  • COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
  • Látogató
  • Látogató
17 éve 11 hónapja #910 Írta: peters
peters létrehozta Az akvárium szûrése témát
Az egyik legkardinálisabb kérdés az akvarisztikában az akvárium vízének tisztán tartása, szûrése. Hogy egy akváriumba milyen szûrõt tegyünk, külsõt vagy belsõt, hogy elég-e a szivacsszûrõ vagy kell-e a motoros szûrõ, hogy mi az a csöpögtetõ szûrés, stb. - hát errõl lesz szó ebben a topikban.

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.204 másodperc

Naptár

January 2025
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Bejelentkezés