- Köszönetek: 1688
Az akvárium szûrése
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Említettem talán,hogy a fentebb bemutatott kis szűrőt ívató akváriumokban használom corykhoz..nos mivel ők huzamosabb időt töltenek abban a medencécskében természetesen enni is kapnak.Tubit főképpen..ami az aljzat közelébe engedett szivacsba gyönyörűen "befészkeli" magát,és sok bosszúság forrása lehet:(Ők csodásan elvannak a jól áramló vízben-de mikor a szivacsot kellene kimosni,akkor vagyok bajban..ugyanis a nyomkodás hatására tubikat nyilván megsértem,így a szivacs vissza tételekor azonnal megcsinálom a gondot:(A víz a sérült tubik miatt egy-két napon belül már nem az igazi,később fokozott infuzóriásodás veszi kezdetét-mindez a gondosan beállított paraméterekkel rendelkező vízben:(
Megoldás:a szivacsot csak alig öblögetem le-és beteszem őket egy örökké éhes corykkal benépesített nevelőbe!Ők aztán aranytisztára-pontosabban kékre-tisztogatják:)Ekkor bátran kimoshatom már..és mehet vissza az ikráztatóba.Addig természetesen ott más szivacsok üzemeltek-immár az aljzat fölé 2-3cm-re felhúzva;)
T.:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- aker20
- Nem elérhető
- Ikra
-
- Köszönetek: 7

Már tömeggyártásba kezdtem

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Mivel láttam pár képet a Szankon tett kirándulásotokról,felfigyeltem rá hogy mekkora érdeklődéssel figyeltétek az ottani tenyésztő úr légemelőjét.Én is valami hasonlóval "dobom át" a vizet a matteneken,sőt van saját gyártmányú kis mobil szűrőm is ami a cseh légemelők elvén működik.Kedvcsinálónak,érdeklődés felkeltőnek ide illesztem a képét,hátha kedvet kapnátok a levegős szűréshez;).
Ha esetleg érdekelne pár társamat hogy hogyan készült,mit tud e kis berendezés,akár blog formában is megosztom tapasztalataimat,és mindenben segítek hogy nálatok is működjenek hasonló kis szűrők.Akinek van egy kis ambíciója,netán többen egymást segítve szeretnétek megvalósítani én örömmel venném..

Továbbá:kedves ismerősöm határozottan érdeklődött hogy nálam milyen légpumpa teszi a dolgát..mert neki is időszerű lenne kicsit előbbre lépni a rengeteg-de kis teljesítményű pumpái után.Nos nálam egy középkategóriás készülék végzi a dolgát teljes megelégedésemre...
Erről szintén írok bővebben ha szeretnétek,ha esetleg valaki érdeklődik ,ha valakit érdekel olyan mélységben a berendezés,hogy szeretné látni képeken belső elrendezését,és pár hónapnyi tapasztalatom vele.
Amennyiben igen,ehhez hasonló képekkel találkozhattok:
Mint látható nem "gatyázok"...mindennek a velejéig hatolok-és néha/

Amennyiben tehát kéritek,érdekel valakit..én nem fogom sajnálni az időmet hogy minden tapasztalatomat megosszam veletek-sőt ehhez a pumpához már rég van egy hangprezentáló videóanyagom is-magyarán hogy milyen,és mekkora hangja van.
Kérem hát hogy jelezzétek amennyiben van érdeklődés a két témában-ekkor megterhelem a honlapot pár képpel,"kis" szöveggel;)
- nagy.sandor77
- Nem elérhető
- Ikra
-
- Köszönetek: 2
A hozzászólásokat megkeresem, mindenképpen!
Az a legnagyobb gondom hogy sajnos nem vagyok egy barkácszseni...és a különböző pumpák, szivattyúk, powerheadek sokaságából nem igazán tudom melyik kéne nekem .
Először is kiderítem mekkora teljesítményre lesz szükségem, ráérek ezután agonizálni a technikán!
Kösz a gyors választ!
- P51D
-
- Nem elérhető
- DiszhalAM
-
- Köszönetek: 35
- P51D
-
- Nem elérhető
- DiszhalAM
-
- nagy.sandor77
- Nem elérhető
- Ikra
-
Átolvastam a blogodat,nagyon tetszett! És ezen felbuzdulva, mivel nekem is hasonló jellegű problémáim vannak az akváriumommal,én is tervezem egy hasonló jellegű szűrő beüzemelését.
De mivel a hátterem rá van építve a hátsó falra, ezért egy oldalpolcos megoldásra gondoltam, amit az akvárium háta mögött rejtenék el.
Kb 60x10X40 (h:sz:m) helyem lenne, terelőlapokkal 3-4 részre osztva különböző szűrőközegekkel megtöltve. Igazából a technikával vagyok meglőve, nem nagyon tudom mivel fogom áramoltatni a vizet, és mekkora teljesítménnyel.
Mivel sajnos nem találtam olyan leírásokat ebben a témában amikre hagyatkozhatnék, így kérem akinek van tapasztalata efféle szűrők terén kérem segítsen.
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 1127
A szűrőszivacs baktériumokkal való beoltása a legegyszerűbb feladat. A szivacsot be kell helyezni a szűrőbe, be kell kapcsolni a szűrőt, majd egy már régebben működő szűrőszivacs tartalmának egy részét közvetlenül bele kell mosni a friss klórmentes vízzel feltöltött akváriumba. Nem kell megijedni attól, hogy zavaros lesz a víz (hamar letisztul) és az nem kosz, hanem maga az élet. A nyers és élettelen vizet életre kelti és a szivacsot ellepik a szűrő baktériumok.
Ha nincs régebben működő szűrőszivacs melynek baktériumaival indítani lehetne, akkor vagy használni kell a boltokban kapható baktériumkultúrát, vagy türelmesen végig kell csinálni a 3-4 hetes nitrogén ciklust.
- mmccannon
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 374
Mary
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Valami azt súgja,hogy talán közöttetek is van akit érdekelne a téma..ha lehet beszéljünk az ezzel szerzett tapasztalataitokról-vagy éppen én segítenék nagyon szívesen a téma iránt érdeklődőknek.
Időközben természetesen én is elkészítettem az "echte originál" verziót,de van saját kreálmányom is:).
Igen kedvezőek a tapasztalataim velük....kedvcsinálónak-ha lehet témaindítónak ide illesztek egy hivatkozást nektek:https://picasaweb.google.com/116433162749944378009/2012Marcius16?authkey=Gv1sRgCPOavMX8_f7k8gE#5722254120595891090
Beszéljünk erről a témáról..vannak saját építésű hasonló "cuccaitok",tapasztalatotok?
Igen várnám a hozzászólásokat ha lehet..

- Mátéfi
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
De visszatérve a kérdésedre. Ha valamilyen szerrel kezelted a halaidat, előfordulhat, hogy az hatással volt a szűrődben lévő baktériumtelepekre. Részben vagy egészben meg is semmisíthette őket. Én azt javaslom, hogy továbbra is az akvárium vizével mosd ki a szűrőket, mert amennyiben maradt még a baktériumokból, akkor azok újra fel tudnak szaporodni és telepet alkotni. Mivel aranyhalaid vannak, azokról tudnod kell, hogy rengeteget ürítenek, sokat koszolnak. Épp ezért jó lenne, ha valamilyen előszűrőt használnál, amely felfogja a fizikai szennyeződéseket megkímélve az eltömődéstől a szűrő biológiai részét.
- Pöttömbaba
- Nem elérhető
- Ikra
-
- Köszönetek: 0
Egy rövid kérdésem lenne. Amennyiben egy fertőzés miatt pöttyösek az aranyhalaim, de persze már kezeltem őket, de még nem múlt el teljesen, akkor is az akvárium vízzel mossam ki a szűrőket? Vagy ilyenkor sima tiszta csapvízzel? Előre is köszönöm a választ.
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
A hipermangánról az a véleményem, hogy az akvaristának nagy barátja, de az új szivacs tekintetében nem sok értelmét látom, ugyanis nem a fertőtlenítés az elsődleges szempont, hanem a gyártásból esetlegesen az anyagban visszamaradt gázok eltávolítása. Nem tudom, hogy a szivacs esetén mennyire működik az ozmo hatás, de ha igen, akkor áztatással eliminálható. Nekem sikerült, igaz, hogy szellőztettem is. Mikor 3 m2-es táblákban megvettem a TM szivacsot, fóliába volt csomagolva. Kicsomagoláskor erősen szúrós szaga volt. Elsőre csak kiöblítettem és felhasználtam. Véleményem szerint ott hibáztam, hogy nem adtam elég időt neki a tisztulásra. Nem tudom, hogy amit az akvarista boltokban árulnak szivacsot az mennyire van kiszellőztetve vagy pihentetve. Az enyém egészen biztos, hogy a gyártósorról való lekerülés után 4-5 nappal érkezett meg fóliába zárva.
A hipermangán jó lehet egy fertőzést követő fertőtlenítéskor.
- mmccannon
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 374
A gázok mellett mindent ártalmatlanít.
Mary
- nagy.sandor77
- Nem elérhető
- Ikra
-
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- nagy.sandor77
- Nem elérhető
- Ikra
-
A blogodat mindenképpen átolvasom

És kösz a segítséget!!!
- P51D
-
- Nem elérhető
- DiszhalAM
-
- nagy.sandor77
- Nem elérhető
- Ikra
-
Nekem belső szűrőbe kellene (EHEIM Biopower) a gyári töltet substrat pro kiváltására.
Teljes szivacs szűrést szeretnék, alulról felfelé finomodót:whistle:
- P51D
-
- Nem elérhető
- DiszhalAM
-