- Köszönetek: 55
Cseh/?/ emelők a végsőkig I.!
- Pap Endre
- Nem elérhető
- ŐshalAM
Most már láthatjátok, milyen szabványos elemekből építkeztem ,melyeket a legtöbb csöves boltban lehet kapni. Ez a méret tehát 32X1,6 PVC nyomócső, hozzá ragasztható csőbővítő, illetve különböző, karmantyús tömítésű, 40mm átmérőjű idomok. A magassága 70-80 cm körüli (állítható) de úgy saccolom, hogy el lehet vele menni 1m-ig (az én pumpámmal (Atman hp-4000)). IBC tartályban használom őket, de használhatók kerti tóban, vagy nagyon nagy akváriumokban. A képen egy szennyízcsőből eszkábált belső szűrőt hajt, melynek felső nyílása be van szivacsolva, a csőben tört tégladarabok vannak (diónyi körül), alul egy csőkönyököt ragasztottam bele, azon szívja a vizet a mamutszivattyú. Létezik ennél jobb megoldás is, de ezt raktam össze az öreg barátomnál ( hely gazdája) talált lomokból.
Apropó mamutszivattyú:
Megtudtam, hogy ez a tudományos neve azoknak a szivattyúknak, melyek légbuborékokkal működnek, így a cseh emelőnek is. Így már könnyebb lesz keresgélni a a szakirodalomban az elméleti méretezését illetően.
Remélem hasznos az infó!
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Pap Endre
- Nem elérhető
- ŐshalAM
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Pap Endre
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- Pap Endre
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- Pap Endre
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 1688
T. :Gábor
- Robotpilóta
- Nem elérhető
- DiszhalAM
- Köszönetek: 28
"Ami nem öl meg az megerősít"
- Pap Endre
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Robotpilóta
- Nem elérhető
- DiszhalAM
A 20-as csőhöz elég a 25-ös kamra vagy kell a 32-es? De az már kicsit orrmótlan szerintem.
Üdv! Karcsi
- Pap Endre
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Robotpilóta
- Nem elérhető
- DiszhalAM
A 16 os MÜ2 csőhöz 15x4 gumigyűrű kell.
De mekkora javasolt a
20 as
25 ös csőhöz?
Üdv!
Karcsi
- Spongyafilter
- Nem elérhető
- Növendék
- Köszönetek: 39
toist beküldte: Egy hét után?? Meg is őrülnék (50+ cseh átemelő dolgozik nálam)! Tapasztaltam már én is ilyet, mióta ennyit használok úgy 6-7 darabot kell kitísztítanom - egy év alatt -, belülről szivacshengerrel, kívülről normál szivaccsal, sósavval, ha nagyon masszív sósavba is áztatom. Nem lehet, hogy túl apró/kevés lyuk van a csöveiden?
Lehet, hogy a kemény víz miatt van. Endler guppik vannak csak az akváriumban, lágyítás nélkül vannak csapvízben(20 nk° fölött a keménység).
Úgy tudom ezek a nitrifikálók hidrogén-karbonátot is használnak szénforrásként és a folyamat mellékterméke a mészkőkiválás. De ez csak a víz és a levegő találkozásánál látványos. Utána aztán a porózus vízkőben gyorsan megtelepednek és eltömítik a réseket.
Én inkább ezekre a bolti dupla karosokra gondoltam, azok jobban dugulnak, de cseh emelővel is előfordult, 1 mm-es lyukakkal. Savazás után aztán már úgy dolgoznak, mintha újak lennének. A sima műanyagon sok idő kell a mikrobáknak, míg újra mészkövet tudnak kiválasztani. Legalábbis így feltételezem.
A szivacsot mennyi idő után illik takarítani? Én átlagosan 2-3 hetente szoktam.
- toist
- COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
- Köszönetek: 363
- Spongyafilter
- Nem elérhető
- Növendék
- Köszönetek: 39
Ezen a vízkőrétegen aztán a baktériumok nagyon hatékonyan meg tudnak telepedni és utána napok alatt rohamosan csökkentik a teljesítményt. Pedig nekünk az lenne a célunk, hogy inkább a szivacsban szaporodjanak.
Nem nagy felfedezés, de én legutóbb ezeket az alkatrészeket ecetbe áztattam egy fél órára. Látszott is, hogy enyhén pezseg a vízköves helyeken. Mosás és szárítás után már semmi vízkő nem volt rajta. Most már egy hét telt el a tisztítás óta, de ugyanolyan intenzíven nyomja a levegőt, mintha most takarítottam volna. Máskor ilyenkor már eldugult. A baktériumoknak ezután már jóval több időre van szükségük, hogy vízkőlerakódásokat csináljanak és azokban gyorsan szaporodjanak, pont ott, ahol nem kéne. Így jóval tovább bírja egy ilyen szűrő, már csak a szivacs telítődésére kell figyelni, de én azt tapasztalom, hogy az a kisebbik baj, egy erősen eltömődött szivacs is nagyon jó biológiai szűrést produkál.
Viszont ha nincs levegő a dugulás miatt, akkor baj van, onnantól már csak szenved. Időnként nem árt egy ilyen ecetes nagytakarítás.
- Pap Endre
- Nem elérhető
- ŐshalAM
A korábban leírt petpalackos szűrőfejjel kapcsolatban immáron működés közben szerzett tapasztalatok állnak rendelkezésre. A lentebbi képeken a palack aljába snapszoskupak van beragasztva. Ezzel az a gond, hogy eddig nem sikerült találni ragasztót, ami oda tudja ragasztani a palack aljához. A korábbi hozzászólásban fotókon bemutatott darabon később a kupak ragasztása elengedett, így inkább egy darab MÜIII csövet ragasztottam be helyette, ami a jól ismert PVC-ből van, ragasztása nem jelent gondot. A csövek összetoldását is egy darab MÜIII csővel oldottam meg, így nem kellett sehol tágítani, csak hajlítani.
Úgy néz ki, hogy ez az új toldási mód a MÜIII cső rádugásával beválik, ezzel ki lehet küszöbölni a tágítást, ráadásul sokkal hosszabb toldást tesz lehetővé, így szélesebb határok között lehet a cseh emelő magasságát beállítani. Ez lehetővé teszi, hogy előre elkészítsük őket akkor is, ha még nem tudjuk melyik akváriumban fogjuk végül használni, vagy hogy kinek adjuk oda. Tehát még egyszer ismétlem: A MÜIII cső belülről 16mm, míg a MÜII kívülről annyi, így pont passzentosan egymásba dughatóak minden melegítés nélkül.
- Neeland
- Nem elérhető
- Növendék
- Köszönetek: 16
Ebbol meg ki is sulhet valami, de a hajlitassal meg a tagitassal meg hadilabon allok!
- Pap Endre
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- Pap Endre
- Nem elérhető
- ŐshalAM
Ezt a talajszűrési módot láttam egy helyen, nem én találtam ki, csak ott porlasztóköves csövek szívják a vizet át a perlonvattával tömött harangon. Mondtam nekik a cseh emelőt, és úgy néz ki, hogy áttérnek majd a fent vázolt haranggal bővített petpalackos cseh emelőkre. Közel 100 akváriumuk van, nem lesz kis munka. Terjed a cseh emelő, sokan fogják látni ezen a helyen, mert ez egy bolt, akikkel jóban vagyok. Az elsőket valószínűleg együtt csináljuk majd.