- Köszönetek: 39
Cseh/?/ emelők a végsőkig I.!
- Spongyafilter
- Nem elérhető
- Növendék
A te verziódnál a cseh emelő miatt erősebb lesz a vízáramlás, mert a videóban csak a kavicsok között áramlanak felfele a buborékok. Annak viszont stabil csempetalapzata van. Azt még mindig nem tudom, hogy az áramlás erőssége hatékonyabb biológiai szűrést eredményez-e. Vízáramlás erőssége és iránya szempontjából biztosan jobb a cseh emelős változat.
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Pap Endre
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- Köszönetek: 55
szivacs nélkül, a kilyukasztgatás előtt (így jól látható mi van a flakonban):
Egy nagy lyukasztóval (16mm) kilyukasztottam a széles szájú fél literes flakon kupakját:
A flakon aljába beragasztottam egy kis piásüveg tetejét:
Vigyázat, polietilén, a Vinilfix sajna nem fogja, vennem kellett egy szilikonragasztót (FBS ide sajna nem jó), melyre ráírták, hogy ragasztja a polietilént (véletlenül a pvc-t is, ez még jól jöhet), ezzel sikerült jól beragsztanom a kis kupakot a PET palackba.
Hőlégfúvóval rámelegítettem a cseh emelő alsó végére, amitől ez kitüremkedett, így szépen belepattan a palack alján lévő ki kupakba és csak erősebb húzásra jön ki onnan:
Itt tátható szétszedve, mellette a jó kis lyukasztgató szerszám, mellyel villámgyorsan átdöfködtem a palack oldalát:
A palackba rakható akkora szemű kavics, szűrőkerámia, tört cserép, ami nem fér bele a csövön lévő lyukakba (azokat is lehet máshogy méretezni). A képen még nem látszik a levegőbefúvó cső, azt majd egy lyukon vezetem be, és rácsatlakoztatom a kicsi műanyag virágkaróból lévő csőcsonkra. Ennek kicsit nagy az átmérője, a légcső csak melegen megy rá, de legalább később nem akar lejönni róla.
A szivacsmatrac szintén lomizott ingyen cucc, akinek tetszik tehet rá rendes szűrőszivacsot is.
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Pap Endre
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- Köszönetek: 55
A másik "nagy ötletem" hogy fűrészporral keverem meg az agyagot és kiégetem egy ősi módszerrel: szénaboglyába temetem és meggyújtom. Elég neki 600°C. ezzel nagyon porózus agyagot nyerek, melyből edényt készítek, így szűröm vele a pocsolyavizet ióvízzé (forralás után fogyasztható), ha teletömődik újra kiégetem. Ha golyókat vagy lyukas hengereket készítek belőle akkor bioszűrőtöltet lesz. Kiégetek vagy 100l-t akármilyen gezemicével, bioszeméttel, ami ingyen van. Bizony megérheti, mert semmi pénzbe nem kerül, csak dolgozni kell vele, de azt meg szeretek.
- darer
- Nem elérhető
- Növendék
- Köszönetek: 9
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 1688
Erről és más hasonló kategóriájú pumpáról olvashatsz itt is: halorxxl.blogspot.hu/2012/07/levegot-tis...sziasztok-kisse.html
T. :Gábor
- darer
- Nem elérhető
- Növendék
- Köszönetek: 9
A filmedet megnéztem, gratulálok. Nagyom meggyőző, amit ott láttam. Mérlegelem az átállást.
Kérdésem: milyen levegőpumpát érdemes használni? Milyen márkájú az, amit a filmen használsz?
A másik: logikusnak tűnik, hogy a porotikus szűrőközegnek árult viszonylag drága siporax (ami ugye porcelán-féleség) meg lávakő helyett egyéb porózus, de a vizbe káros anyagot nem juttató anyg is használható. Pl. zúzott virágcserép, natur tetőcserép. Mi a véleményetek erről, van-e tapasztalatotok? Natur kerámiát rendszeresen használ az akvarisztika, és rengeteg ilyen hulladék található.
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Robotpilóta
- Nem elérhető
- DiszhalAM
- Köszönetek: 28
halőrxxl!
Gábor! A karos cseh emelőidnél ,hogy számolod a szivacs médiában az áramlási sebességet?
Konkrétan nem számolási képletet várok tőled ,hanem a tapasztalatod alapján kell-e "folytani" az emelőket? Mert ugye teljesen más áramlási sebesség képződik egy egykaros ,és egy kétkaros között. Meg ugye nagybann függ a szivacstartó karok hosszától is!
"Ami nem öl meg az megerősít"
- Robotpilóta
- Nem elérhető
- DiszhalAM
Én is HSS-G fúrót használok (az pvc hez is jó) de akkor biztosan a kézben tartott fúrópisztoly az oka. Megpróbálom majd faternál asztali oszlopos fúrógéppel.
Köszönöm a segítséget!
Üdv. Karcsi
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Telibe fúrom azt hiszem 7-es fúróval, műanyaghoz beköszörült spéci élszögekkel rendelkező kétélű HSS csigafúróval. A paláston 8 sorban vannak furatok, értelemszerűen most a kerületre utalok. Hosszában 2 centinként vannak elhelyezve a perforációk, mivel jelenleg is ProMasterekhez készítek karokat így egy gyors kép /sorjázásra várva/:
- Robotpilóta
- Nem elérhető
- DiszhalAM
A szivacstartó karok furatait hogy fúrod? Előfúrsz neki, vagy valamit dugsz a lyukba ,vagy nem csigafúrót használsz?
Mert nekem nem igazán akar szép lenni, akármilyen finoman fúrom hirtelen áttszakad és kitör pici darabokat a furatból és ezáltal rettentő csúnya lyukak keletkeznek. 6-ossal fúrtam telibe.
Valamint a cső palástján hány sor furat van?
Üdv. Karcsi
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Robotpilóta
- Nem elérhető
- DiszhalAM
- Robotpilóta
- Nem elérhető
- DiszhalAM
Nekem most 13cm. Vágjak le?
Csak azért hagytam hosszabbra hogy ne közvetlenül a matten mögül szívja a vízet.
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Robotpilóta
- Nem elérhető
- DiszhalAM
A sablon ötletért viszont külön köszönet Gábor!
Még annyi kérdésem maradt a cseh emelőkkel kapcsolatban, hogy a kivezető cső hosszának van e jelentősége? A saroktörés jelentősége egyértelmű!
Üdv. Karcsi
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Ha szépen surrantja a vizet akkor jól dolgoztál-ismereteim szerint ez a leghalkabb levegős emelő amit csak használ a hobbi, gratulálok.
Linkelek egy videómat ami hosszú is, van is benne minden...ezt hívják "kakaskukorékolós"-nak, hiszen elektromos cigi bemutatástól kakasszón át cseh emelők teljesítményméréséig minden benne van-hátha valaki nem ismeri még:
- Robotpilóta
- Nem elérhető
- DiszhalAM
23cm magas és 225l/h a teljesítménye egy kissebb 150L/h légpumpával de érzésem szerint nagyobbat is elbírna. Hogy ez milyen eredmény jó vagy rossz azt nemtudom, de ez ennyi az biztos. Amúgy gyönyörűen nyomja a vízet, picit sem bugyog. A hajlítás is nagyon jól sikerült, ebben nagy segítségemre voltak a halőrxxl blogján közzétett videók.
Ezúton is köszönet érte Gábor!
Üdv. Karcsi
- ferking
- Nem elérhető
- Ikra
- Köszönetek: 5
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó