Akváriumhátterek, talajok

Több
13 éve 11 hónapja #201 Írta: trek
trek válaszolt Válasz: Akváriumhátterek, talajok témában
Ebben a topikban megtalálod.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 11 hónapja #202 Írta: Magician
Magician válaszolt Válasz: Akváriumhátterek, talajok témában
Sziasztok!
hátteret szeretnék csinálni (az akvárium eldöntése nem megoldható így utólag helyezem bele)
az ötlet az lenne, h polisztirol lemez v hungarocell kialakítani a formát, ahol több lap kell ott sziloplasztal összeragasztani azt követően purhabbal kinyomni-> majd száradás után azt formázni-> oxidfestékkel kevert csemperagasztóval bevonni az egészet... A kérdés az lenne, h ezután még szükséges vmilyen anyag? műgyanta?

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 11 hónapja - 13 éve 11 hónapja #203 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Akváriumhátterek, talajok témában
Köszönöm szépen a válaszaitokat! :)

Akkor az aljzatcserét tavaszra halasztom, miután felszereltem a kerti locsolótömlőt.

Mary
Last edit: 13 éve 11 hónapja by mmccannon.

Több
13 éve 11 hónapja - 13 éve 11 hónapja #204 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Akváriumhátterek, talajok témában
Hi!
Míg a kolléga válaszára vársz,elmondom én hogy csinálom!:)
Mivel nálam kizárólagosan Dél-amerikai halak vannak nem hátrány ha vizük nem keményedik tovább az aljzatból kioldódó anyagok hatására..ezért én a tömény háztartási sósavathasználom,mégpedig a következőképpen:miután az aljzatot alaposan kimostam leöntöm róla az összes vizet,aztán ebbe adagolom a sósavat..Megjegyzem hogy ezt a műveletet kizárólag felnőtt segítségével végezzék fiatal hobbitársaink,és lehetőleg a szabadban-a felszabaduló gázok veszélyesek is lehetnek,de hogy kellemetlen szaguk van az biztos!
Mikor a homokon-sóderen rajta van a sósav,már csak műanyag,vagy rozsdamentes anyagból készült eszközzel ajánlott kavargatni..kézzel sosem!Megfigyelhető hogy a klf.állatok meszes vázai, a különböző mésztartalmú darabkák körül hogyan pezseg a sav,miközben oldja őket...Rázogatással,kevergetéssel segítsük a mielőbbi és alapos munkát.Én időnként állni is hagyom,aztán megint megrázogatom körbe-körbe "tekerve" a savazó edényt..
Maga a savazás akkor ér véget,amikor már egyáltalán nem látható pezsgés..ennek két oka lehet:vagy elkészültünk,vagy pedig "kimerült"a sav.Ekkor egy másik sok vizet tartalmazó edénybe öntsük át a savazott aljzatot-sosem fordítva!Amennyiben még elég erős lenne a savunk, a bekerülő kevés vízzel olyannyira heves reakcióba léphetne,melynek káros hatását inkább mellőznénk-javaslom hogy olvassatok utána!
Az öblítővízben aztán elszörnyedve tapasztalhatjuk,hogy az eddig kristálytisztára mosott aljzatunk milyen "vizet csinált"...az öblítéseket igen sokszor és alaposan végezzük el,mindaddig folytatva míg ismét kristálytiszta vizet tudunk már leönteni.Ekkor markoljunk fel egy kis aljzatot,és beleszagolva szimatoljuk ki:érzünk még valamilyen idegen illatot a nedves homok illatán kívül?Ha nem,akkor is ajánlott még legalább 2-3 alkalommal tiszta vízben alaposan felkavarva pihentetni a homokot,hiszen benne lehet még olyan savmaradék ami jobb ha távozik...
Eredményesnek akkor mondható a manőver,mikor valóban szépen kisavazott aljzatunkat a medencénkbe töltve konstatáljuk:dacára a feltöltéskor keletkező turbulenciáknak,villámgyorsan kristály vizünk van..és a maga a víz sem opálosodik-törik meg.Ekkor már csak a megfelelő időt kell kivárnunk ahhoz,hogy a megfelelő biológia elindulása után végre hobbizhassunk is benne..a csodás savazott aljzatunk pedig hosszú időn át lesz társ a növényeink,és élőlényeink környezetében.
Megjegyzendő:nem minden halcsalád ragaszkodik a lágy vízhez..sőt van amelyeknek egyenesen kívánatos a kemény víz-de ez már egy más topic;)!
Sok sikert és kitartást:Gábor
Hoppá..látom időközben mégis válasz érkezett..Így hát tegyél a tudásod,és belátásod szerint!:)
Last edit: 13 éve 11 hónapja by halőrxxl.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Több
13 éve 11 hónapja #205 Írta: karancsalja66
karancsalja66 válaszolt Válasz: Akváriumhátterek, talajok témában
a talajt kitettem vödörbe és annyi vizet öntöttem rá hogy ellepje és arra öntöttem a sóssavat, és megkevertem bottal vagy gumikesztűvel.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Több
13 éve 11 hónapja #206 Írta: mmccannon

karancsalja66 beküldte: Nekem eddig nem volt problémám a sóssav miatt jól kimostam és kész.
Ha a talaj régi vagy túl sok a mész benne akkor szerintem problémáz okozhat egy lágyvizes dél amerikai biotop medencében.
Ha afrikai sügeresbe lessz a talaj akkor nem probléma a mésztartalom.

Töményen, vagy hígítva - milyen arányban - használtad a sósavat?

Mary

Több
13 éve 11 hónapja #207 Írta: karancsalja66
az akvárium aljának teljesen síkban kell lennie mert könnyen elpattanhat az üveg,
telepíteni legalább 1hét mulva lehet

Több
13 éve 11 hónapja #208 Írta: roberto8802
roberto8802 válaszolt Válasz: Akváriumhátterek, talajok témában
bedugtam a kezem hátulra és hátul szépen fekszik, csak elöl hajolt kicsit meg a polc.

lehet, hogy nem a talajhoz kellene írni, de azért csak megkérdezem, hogy kb hány nap után telepíthetem be a halakat? levegőztető és szűrő működik

Több
13 éve 11 hónapja #209 Írta: roberto8802
Ismételten tanácsot szeretnék kérni, ugyanis nagy igyekezetemben csak feltöltés után láttam, hogy az akvárium nem fekszik mindenütt egyenletesen... Inkább a két oldala tartva, a hungarocelt középen tudom föl-le mozgatni.

Mit tegyek, várjam meg, amíg a hungarocell összébb megy? vagy tegyek alá még egy réteg hungarocelt? Egyáltalán összébb fog ez nyomódni? érdemes rá várni?

Több
13 éve 11 hónapja #210 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Akváriumhátterek, talajok témában
hát nem tudom milyen márványt vettél de a valódi márvány nem engedi a színét, illetve annyira nem tudod mosni hogy súrlódás közben leváljon belőle bármi is, max ha ipari gyémántot keversz hozzá.
Szerintem vegyél egyszerű gyöngykavicsot 2-3 mm szemcse nagyságút, azt kész, azzal nem lesz ilyen problémád.

Tommy

Több
13 éve 11 hónapja #211 Írta: roberto8802
Végül a márványnál maradtam, mert ahhoz tudtam hozzájutni. Nagyon apró szemű, de nem válik be... ameddig csak mosom, az engedi a fekete szinét. Már főzni is próbáltam. Ameddig nincs felkavarva, addig relatív tiszta a víz, de amint egy picit is kavarok rajta, rögtön befeketedik a víz :( szerintem ahogy egmáshoz érnek az apró szemek, súrlódás útján darabok válnak le róluk apró darabok, bár nem volna szabad.

Ezetleg valakinek van hasonló jellegű tapasztalata? Valamit lehet tenni az ügy érdekében vagy keressek másik talajt?

Több
13 éve 11 hónapja - 13 éve 11 hónapja #212 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Akváriumhátterek, talajok témában
Mielőtt a zúzalék mellet döntesz el kell gondolkodnod halaid faj összetételét illetően..már unalomig olvashattad:corykhoz éles köveket ne..főleg aljzatnak;).
Sok sikert:Gábor
Last edit: 13 éve 11 hónapja by halőrxxl.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: roberto8802

Több
13 éve 11 hónapja - 13 éve 11 hónapja #213 Írta: mmccannon
1. A márvány nagyon éles lehet, ezért inkább a bazaltot javaslom.
Sötét aljzat abból a szempontból jobb, hogy kihangsúlyozza a halak/növények szép színeit.

2. A hungarocell funkciója a legparányibb felületi egyenetlenségek kiegyenlítése, így nem keletkezik felületi feszültség az üvegben, ami repedéshez/töréshez vezethet. (Semmi köze nincs a vízhez, mert ha egyszer kijött a víz, éppúgy megtalálja az útját a hungarocell alá, s ugyanúgy árt a bútornak.)
1 centis vastagság megteszi.

Mary
Last edit: 13 éve 11 hónapja by mmccannon.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: roberto8802

Több
13 éve 11 hónapja #214 Írta: roberto8802
Sziasztok. Két kérdésem lenne:

1. Márványkő zuzalékot tehetek aljzatnak? feketét, fehéret egyaránt

2. Eddig mindenhol azt láttam, hogy az akvárium alá hungarocellt tesznek arra az esetre, ha a bútor a víztől földagadna. Épp egy 116 literes akváriumot rendezek be és nem tudom, hogy elég lenne-e alá egy 1 cm vastag hungarocell vagy vastagabb kell (3 cm)?

Köszön a válaszotokat

Több
14 éve 1 hete #215 Írta: karancsalja66
Nekem eddig nem volt problémám a sóssav miatt jól kimostam és kész.
Ha a talaj régi vagy túl sok a mész benne akkor szerintem problémáz okozhat egy lágyvizes dél amerikai biotop medencében.
Ha afrikai sügeresbe lessz a talaj akkor nem probléma a mésztartalom.

Több
14 éve 1 hete #216 Írta: gosta
gosta válaszolt Válasz: Akváriumhátterek, talajok témában
Én fel szoktam használni a régi kavicsot-talajt. A kezelése attól függ, hgoy mi volt vele addigi életében. Ha semmi gond nem volt, akkor egyszerűen csak átmosom: vödörbe teszem (a vödör egyharmadáig max.), felengedem vízzel, kevergetem, leöntöm, és ezt a folyamatot ismétlem, amíg teljesen tiszta nem lesz a leöntött víz. Gondolom, a Te esetedben nem fontos, hogy mészmentesítve legyen, akkor meg én nem bajlódnék a sósavval (azért az egy erős vegyszer).

Több
14 éve 2 hete #217 Írta: karancsalja66
a kavicsot felengeded vízzel és öntesz rá háztartási sóssavat majd hagyod álni, ha pezseg akkor sok benne mész vagy a csigaház. addig hagyod ázni a sóssavas vízben míg a pezsgés meg nem szűnik utána alaposan kiöblíted a kavicsot és mehet bele az akváriumba
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: jocopoco95

Több
14 éve 2 hete #218 Írta: jocopoco95
jocopoco95 válaszolt Válasz: Akváriumhátterek, talajok témában
Üdv.
Pár éve szét kellett szednünk a régi akváriumunkat üveg repedés miatt és akkor nem dobtuk ki a kavicsot. És azt szeretném kérdezni hogy ennyi idő után is fel lehet e használni akvárium talajnak? Ha igen akkor hogyan fertőtlenítsem ki? vagy csak dobjam be a sütőbe pár órára hogy kiégjen belőle a szemét? A hétvégén elővettem ezt a gyöngykavicsot és meglepődve tapasztaltam hogy az összes addig fehér kavics beszínesedett kékeszöld színűre. Ennek mi lehet az oka?

Több
15 éve 7 hónapja #219 Írta: Pasa
Pasa válaszolt Válasz: Akváriumhátterek, talajok témában
De lehet kapni matt fekete műanyag lemezt is (kb. 2 mm vastag), ami tökéletesen megfelel háttérnek, akár belülre téve is.

Több
15 éve 7 hónapja #220 Írta: Csababá03
Csababá03 válaszolt Válasz: Akváriumhátterek, talajok témában
Nálam az egyik akvárium hátsó üvege van feketére festve, a másikra fekete öntapadós tapétát ragasztottam és egyik sem tükrös hatású.

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.239 másodperc