- Köszönetek: 26
Akváriumhátterek, talajok
- trek
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Magician
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
-
- Köszönetek: 3
hátteret szeretnék csinálni (az akvárium eldöntése nem megoldható így utólag helyezem bele)
az ötlet az lenne, h polisztirol lemez v hungarocell kialakítani a formát, ahol több lap kell ott sziloplasztal összeragasztani azt követően purhabbal kinyomni-> majd száradás után azt formázni-> oxidfestékkel kevert csemperagasztóval bevonni az egészet... A kérdés az lenne, h ezután még szükséges vmilyen anyag? műgyanta?
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- mmccannon
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
- Köszönetek: 374
Akkor az aljzatcserét tavaszra halasztom, miután felszereltem a kerti locsolótömlőt.
Mary
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
Míg a kolléga válaszára vársz,elmondom én hogy csinálom!
Mivel nálam kizárólagosan Dél-amerikai halak vannak nem hátrány ha vizük nem keményedik tovább az aljzatból kioldódó anyagok hatására..ezért én a tömény háztartási sósavathasználom,mégpedig a következőképpen:miután az aljzatot alaposan kimostam leöntöm róla az összes vizet,aztán ebbe adagolom a sósavat..Megjegyzem hogy ezt a műveletet kizárólag felnőtt segítségével végezzék fiatal hobbitársaink,és lehetőleg a szabadban-a felszabaduló gázok veszélyesek is lehetnek,de hogy kellemetlen szaguk van az biztos!
Mikor a homokon-sóderen rajta van a sósav,már csak műanyag,vagy rozsdamentes anyagból készült eszközzel ajánlott kavargatni..kézzel sosem!Megfigyelhető hogy a klf.állatok meszes vázai, a különböző mésztartalmú darabkák körül hogyan pezseg a sav,miközben oldja őket...Rázogatással,kevergetéssel segítsük a mielőbbi és alapos munkát.Én időnként állni is hagyom,aztán megint megrázogatom körbe-körbe "tekerve" a savazó edényt..
Maga a savazás akkor ér véget,amikor már egyáltalán nem látható pezsgés..ennek két oka lehet:vagy elkészültünk,vagy pedig "kimerült"a sav.Ekkor egy másik sok vizet tartalmazó edénybe öntsük át a savazott aljzatot-sosem fordítva!Amennyiben még elég erős lenne a savunk, a bekerülő kevés vízzel olyannyira heves reakcióba léphetne,melynek káros hatását inkább mellőznénk-javaslom hogy olvassatok utána!
Az öblítővízben aztán elszörnyedve tapasztalhatjuk,hogy az eddig kristálytisztára mosott aljzatunk milyen "vizet csinált"...az öblítéseket igen sokszor és alaposan végezzük el,mindaddig folytatva míg ismét kristálytiszta vizet tudunk már leönteni.Ekkor markoljunk fel egy kis aljzatot,és beleszagolva szimatoljuk ki:érzünk még valamilyen idegen illatot a nedves homok illatán kívül?Ha nem,akkor is ajánlott még legalább 2-3 alkalommal tiszta vízben alaposan felkavarva pihentetni a homokot,hiszen benne lehet még olyan savmaradék ami jobb ha távozik...
Eredményesnek akkor mondható a manőver,mikor valóban szépen kisavazott aljzatunkat a medencénkbe töltve konstatáljuk:dacára a feltöltéskor keletkező turbulenciáknak,villámgyorsan kristály vizünk van..és a maga a víz sem opálosodik-törik meg.Ekkor már csak a megfelelő időt kell kivárnunk ahhoz,hogy a megfelelő biológia elindulása után végre hobbizhassunk is benne..a csodás savazott aljzatunk pedig hosszú időn át lesz társ a növényeink,és élőlényeink környezetében.
Megjegyzendő:nem minden halcsalád ragaszkodik a lágy vízhez..sőt van amelyeknek egyenesen kívánatos a kemény víz-de ez már egy más topic;)!
Sok sikert és kitartást:Gábor
Hoppá..látom időközben mégis válasz érkezett..Így hát tegyél a tudásod,és belátásod szerint!
- karancsalja66
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 83
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
karancsalja66 beküldte: Nekem eddig nem volt problémám a sóssav miatt jól kimostam és kész.
Ha a talaj régi vagy túl sok a mész benne akkor szerintem problémáz okozhat egy lágyvizes dél amerikai biotop medencében.
Ha afrikai sügeresbe lessz a talaj akkor nem probléma a mésztartalom.
Töményen, vagy hígítva - milyen arányban - használtad a sósavat?
Mary
- karancsalja66
- Nem elérhető
-
telepíteni legalább 1hét mulva lehet
- roberto8802
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 97
lehet, hogy nem a talajhoz kellene írni, de azért csak megkérdezem, hogy kb hány nap után telepíthetem be a halakat? levegőztető és szűrő működik
- roberto8802
-
- Nem elérhető
-
Mit tegyek, várjam meg, amíg a hungarocell összébb megy? vagy tegyek alá még egy réteg hungarocelt? Egyáltalán összébb fog ez nyomódni? érdemes rá várni?
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 486
Szerintem vegyél egyszerű gyöngykavicsot 2-3 mm szemcse nagyságút, azt kész, azzal nem lesz ilyen problémád.
Tommy
- roberto8802
-
- Nem elérhető
-
Ezetleg valakinek van hasonló jellegű tapasztalata? Valamit lehet tenni az ügy érdekében vagy keressek másik talajt?
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
Sok sikert:Gábor
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
Sötét aljzat abból a szempontból jobb, hogy kihangsúlyozza a halak/növények szép színeit.
2. A hungarocell funkciója a legparányibb felületi egyenetlenségek kiegyenlítése, így nem keletkezik felületi feszültség az üvegben, ami repedéshez/töréshez vezethet. (Semmi köze nincs a vízhez, mert ha egyszer kijött a víz, éppúgy megtalálja az útját a hungarocell alá, s ugyanúgy árt a bútornak.)
1 centis vastagság megteszi.
Mary
- roberto8802
-
- Nem elérhető
-
1. Márványkő zuzalékot tehetek aljzatnak? feketét, fehéret egyaránt
2. Eddig mindenhol azt láttam, hogy az akvárium alá hungarocellt tesznek arra az esetre, ha a bútor a víztől földagadna. Épp egy 116 literes akváriumot rendezek be és nem tudom, hogy elég lenne-e alá egy 1 cm vastag hungarocell vagy vastagabb kell (3 cm)?
Köszön a válaszotokat
- karancsalja66
- Nem elérhető
-
Ha a talaj régi vagy túl sok a mész benne akkor szerintem problémáz okozhat egy lágyvizes dél amerikai biotop medencében.
Ha afrikai sügeresbe lessz a talaj akkor nem probléma a mésztartalom.
- gosta
-
- Nem elérhető
-
- Nem elérhető
-
- jocopoco95
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 76
Pár éve szét kellett szednünk a régi akváriumunkat üveg repedés miatt és akkor nem dobtuk ki a kavicsot. És azt szeretném kérdezni hogy ennyi idő után is fel lehet e használni akvárium talajnak? Ha igen akkor hogyan fertőtlenítsem ki? vagy csak dobjam be a sütőbe pár órára hogy kiégjen belőle a szemét? A hétvégén elővettem ezt a gyöngykavicsot és meglepődve tapasztaltam hogy az összes addig fehér kavics beszínesedett kékeszöld színűre. Ennek mi lehet az oka?
- Pasa
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 360
- Csababá03
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1