- Köszönetek: 1127
Guppi
- Mátéfi
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
http://ralfs-guppy-blog.blogspot.hu/2013/06/wien-die-fische-teil-1.html
http://ralfs-guppy-blog.blogspot.hu/2013/06/wien-die-fische-teil-2.html
http://ralfs-guppy-blog.blogspot.hu/2013/06/wien-die-fische-teil-3.html
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Mátéfi
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- mmccannon
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 374
Mary
- saluosi
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- Köszönetek: 205
- Mátéfi
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Mátéfi
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- szotyika
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 486
Természetesen tájékoztatlak hogy hogyan alakul a dolog.
Tommy
- Mátéfi
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Tehát ha nem tévedek a következő a helyzet: Két vonalból származó szülők - F1 kereszt amit linkeltél - F2 melyek most színesednek.
Kíváncsi vagyok a kialakuló a fenotípusra, illetve az F3-ra. Majd tájékoztass.
- szotyika
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Tommy
- Mátéfi
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Azt a kijelentésedet, hogy kicsit kell dolgozni még rajtuk, ha úgy érted, hogy ezt a fenotípust szeretnéd, akkor mi sem egyszerűbb: az eddig használt genotípusú törzseket keresztezed, és ilyenek lesznek az utódok. Ha ezt szeretnéd rögzíteni, akkor kösd fel a gatyeszt, mert a kereszt első generációja meg fog tréfálni. Mikor eljutsz oda, hogy a vonalad több generáción keresztül 80-90%-ban ugyanazt a fenotípust hozza, akkor már jó úton jársz.
- szotyika
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Tommy
- Pana28
- Nem elérhető
- DiszhalAM
- Köszönetek: 27
Amint lesz időm megcsinálom amiket kértél ígérem
- Mátéfi
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
De visszatérve kérdésedre...Igen, vannak standardok melyek alapján pontozzák a versenyző halakat. Az IKGH kritériumait pl. itt tudod megnézni:
http://www.guizzidicolore.com/Criteri_IKGH_ItalianoA5.pdf
Hogy mennyibe kerül egy úgynevezett show guppy vagyis egy verseny guppy? Hát csak annyit tudok mondani, hogy nem a kereskedelmi kategória. A "telivér" guppy árak nagyon sok mindentől függnek, mint pl. genotípus, fenotípus, nemesítő hírneve, verseny eredmények stb. Én személy szerint elsősorban a génállománytól függően értékelem a halat, amely nem feltétlenül jelent káprázatos fenotípust. Viszont az az alapja a szemre való fenotípusok előállításának. Úgy kell ezt elképzelni, mint pl. a fajtiszta kutyát. Minden kutya szép és mindegyiknek van valamilyen értéke, de egy fajtiszta nagyságrendekkel többet ér mint egy keverék kutyus. Európában a nemesítők árai általában 20-25 EUR egy tenyésztésre nevelt trió. Egy szűz nőstény 15-20 EUR. Egy hím 10-15 EUR. De. A versenyeken árverezett kiállítási halak árai ettől lényegesen nagyobbak is lehetnek. Licitfüggő. A világpiaci árakat meg tudod nézni a különböző nemesítők magánweblapjain, illetve az aquabid-en. Bár az aquabid, az nem feltétlenül a legmegbízhatóbb beszerzési forrás, mivel ott bárki árulhat és ha nem ismered a nemesítőt, akkor nem feltétlenül kapod azt a minőséget amit szeretnél. Az árak nem annyira vészesek, ha belegondolsz, hogy egy törzs létrehozása igen sok költséggel és több éves munkával jár, ami tulajdonképpen soha nem fog megtérülni még ilyen árak mellett sem. Nem is pénzért csinálják, hanem fanatizmusból és megszállottságból.
Hazai nemesítő sajnos még nem sok van, de már elindult egy új hullám, és egyre többen akarnak komolyan foglalkozni e halacskákkal. Néhány törzs képviselője már itthon is beszerezhető, bár igaz, hogy nem egyszerű dolog. Leginkább azért nem, mert telivér tenyészhalakat nem nagyon adnak el. Több ok miatt sem.
Azt hiszem, hogy a Poecilia wingei var. Japan blue-ra gondolsz, mikor a kékeket említed. Ők nem Poecilia reticulata, bár közeli rokonságban vannak és párosodnak is egymás között. Ez a kék, egy tenyésztői változata ha jól tudom, a Los Patos.ból származó vad wingei-nek (emdlernek). Igen tetszetős szép kék irizálással, kisméretű akváriumok ideális halacskája. Egy csapat igazán szemet gyönyörködtető látvány. Eredetileg Pasától kaptam, de azóta már szépen sokasodtak. Jelenleg is úszik nálam egy ivarérett szép csapat, és egy másik akváriumban süldők bandáznak. Van egy kardfarkú mutáció melynek a tulajdonságát próbálom most rögzíteni, de az még hosszú meccs lesz és sok munka míg rögzül, ha egyáltalán fog.
Így nézett ki nemrég:
Azóta valamivel hosszabb lett a kard, de azt hiszem már nem nagyon fog tovább nőni.
- Pana28
- Nem elérhető
- DiszhalAM
Ezek szerint itt is van egy standard ami alapján pontozzák őket?
Mennyibe kerül egy egy ilyen hal? Természetesen biztos annyira drága hogy nekem megfizethetetlen csak kíváncsiságból kérdezem
Van még egy régebbi kép az előző oldalon amit Pasának címeztél azon is kékek vannak, azok milyenek?
- Mátéfi
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Azt tanácsolom, hogy vigyázz a guppykkal, mert ha egyszer elvarázsolnak, akkor tartós lesz a szerelem, nem bírsz majd szabadulni. Ez az akvarisztikának egy külön ága, amit már bezizzent akvaristák művelnek.
Itt megtekintheted a nemrég Olaszországban rendezett versenyen kiállított halakat:
- Pana28
- Nem elérhető
- DiszhalAM
és a korábbi posztban szereplő szép kék az milyen?
guppykban nem vagyok otthon, de egyre nagyobb kedvet kapok hozzájuk a képek láttán
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 1688
Most ebéd előtt éppen megetettem a féltestvéreket egy másik medencében,igazi élmény ahogy esznek.Némi pigmentáció már most van pár milliméteres testükön,de ezt inkább csak sejteni lehet semmint látni...hogyne kísérném szemmel a fejlődésüket!Ha bármiféle ivadékot látok táplálkozni az mindig attrakció nekem!
T.:Gábor
- szotyika
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
remélem sok örömöt fognak okozni ahogy nekem is. majd ne felecsd el mikor azt mondom hogy mikor megszületnek az utodok már másnapra azt szeretnéd hogy szinesedjenek.
Tommy
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 1688
Aztán a japan blue endlerek...hihetetlenek!Alig több mint egy hónap alatt csodásan fejlődtek,minden lány terhes már,a hímek még a hajnali gyér fényben is szinte világítanak a medencében.Aki eddig látta őket mindenki el volt ragadtatva..jól sejtettem én:ez az irizáló kék szín nagyon csodás.Végül arra jutottam hogy bizony hallgatok én az okosabbra!Mátéfi javasolta hogy ha lesznek utódok neveljek külön szűz lányokat,és a legszebb hímmel..betartom!Utód még nincs,de alig várom..
Köszönet az eredeti tenyésztőknek-nagyon jó munkát végeztetek!
T.:Gábor
- Mátéfi
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó