Guppi

Több
11 éve 10 hónapja #141 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Guppi témában
Amiket korábban írtál a vakfoltomra estek, de legutóbbi posztod már egyértelműen tükrözi gondolatmenetedet. OK, vágom.

Mary
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: metzgerbalazs

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
11 éve 10 hónapja #142 Írta: metzgerbalazs
metzgerbalazs válaszolt Válasz: Guppi témában
Na várj Mary: arra gondoltam tudod, hogy például ha éhezés van, más marad életben, mint ha nagy erőkifejtésre van szükség, vagy egy hosszabb evolúciós folyamatban számtalan olyan hatás, váratlan természeti változás van, mely végül azt eredményezi, hogy épp ezek az egyedek vannak életben. Erre nagyon sok jó példa van, s érdekes nekem. S ezen a szűk kis guppipopuláción is látszik, mennyi váratlan véletlen hatás miatt épp melyik pár egyed marad életben.
De hagyjuk, talán ez éppen ez a filozofálásféle nem ide való, vagy idegesítő, fel is hagyok ezzel.
De se spanyol viaszt nem akarok feltalálni, se sötétben nem botorkálok. Csak lehet, hogy a lámpám fénye nem azon a hullámhosszon világít, amit a retinád érzékel.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
11 éve 10 hónapja - 11 éve 10 hónapja #143 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Guppi témában
A jelenlegi tudásunk szerint - zanzásítva - azok az egyedek melyek megfelelő választ adnak a fennálló körülmények kihívásaira túlélők és "mászhatnak" az evolúciós létrán. A többinek nincs esélye a mászásig jutni. Aki a létrán van jó eséllyel fogja génjeit átörökíteni, a többiek fehérjeforrásként végzik. Semmi nem vész el, csupán átalakul elve.
Last edit: 11 éve 10 hónapja by Mátéfi.

Több
11 éve 10 hónapja - 11 éve 10 hónapja #144 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Guppi témában
Amit rejtett szelekciós hatásnak vélsz, az részleges vakságod következménye.
Az Anyatermészet nem rejt semmit véka alá, csak mi buták vagyunk ahhoz, hogy mindent megértsünk. Ennyi.

Balázs, helyedben felhagynék e szellemi ösvényen való botorkálással, mert egyikünk sem fogja feltalálni a spanyolviaszt.

Mary
Last edit: 11 éve 10 hónapja by mmccannon.

Több
11 éve 10 hónapja #145 Írta: metzgerbalazs
Evolúció-analógia. Megdöbbentő, hogy egy ilyen óriási folyamat kicsiben is mennyire modelleződik. Világunkban az analógia az egyik nagy rendező elv. Ami megy nagyban, ott van kicsiben is... nagyon sok példa van erre.

Itt volt 15 kis guppi, és az ember megpróbálja valahogy felnevelni őket, és mennyi teljesen esetleges és véletlen hatás eredményeképpen marad ebből életben valamennyi..

A 15 kis hal három hétig egy 3,3 literes kis aksiban nőtt, aztán 10 et kivettem, és átvittem egy kis halnevelőbe a 120 literesbe. De mi volt a szelekciós szempont?? Az aktívabbak, kíváncsiabbak jöttek át, mert kis pohárral mertem a vizet, és amelyik beleúszott.... Tehát igyekeztem az okosabbaknak, élénkebbeknek teret adni... vagy az okosabb rejtőzött el?? ( Ez is nagyon bonyolult, mert az élénkebb aktivitása miatt hamarabb eszik, és győz az óvatosabb felett, tehát a rejtőzés sem jó stratégia.)

Na, az ivadékos edényke résein át a vitorlások szó szerint kiszippantották őket, kettő maradt, mire védő harisnyát húztam rá... Ez a kettő most ezek közül a legóvatosabb volt, gondolom...

A maradék ötből a kis aksiban már csak kettő él, nem tudom, mi lett a másik hárommal. Ha így marad, akkor maradt négy hal, de a túlélés szempontjairól csak találgatni lehet....

A természetben ugyanígy, nagyon nagy "szórással" történik a szelekió, sokszor a fő iránytól egészen eltérő momentumokkal.

Egy biztos: ha szelektálunk, s nincsenek nagyon-nagyon ideális körülményeink, akkor azért a nem várt körülmények, rejtett szelekciós hatások jócskán bejátszanak...

Több
11 éve 10 hónapja #146 Írta: metzgerbalazs
A labirintus valami módon a természetes értelmi képességek egy területét nézi, végül is abszolút a problémamegoldó képességre utal. Ha egy hal hamarabb eligazodik a térben, hamarabb talál kaját, akkor ő él túl. Azért gondolom "természetesnek" mert taníthatjuk tapsolni is őket, de ennek nincs evolúciós előnye.

A téri tájékozódás, a mozgás gyorsasága, azaz az egészség, a memóriafunkció mind rövid, mind a megtartó komponenst tekintve kell egy labirintushelyzetben.

Ha azok a halak szaporodnak tovább, melyek a szépség, jó felépítés, egészség mellett jó értelmi képességeket is mutatnak, akkor nem csinálunk rosszat. Ugyanakkor egy olyan dologba is kezdünk, mely még senkinek sem jutott eszébe.

Persze lehet, hogy nincs igazam, de ha bejönne hírként, hogy a japánok, kiemelkedő értelmi képességű, okos halakat tenyésztettek, és ott mosolyognának rejtelmesen, mindenki seggre ülne, jaj, ezek a japánok...

Több
11 éve 10 hónapja #147 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Guppi témában
Off,de az én pandáim meg előjönnek a hangomra...a párom figyelt fel rá.
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Több
11 éve 10 hónapja #148 Írta: saluosi
saluosi válaszolt Válasz: Guppi témában
Balázs,Gábor!
Egy bíborsügér hímemet megtanítottam arra,hogy áttörje a vízfelszínt a fejével a kajáért,aztán a végén már majdnem úgy rabolta le a csipeszről mint a mutatványos delfinek!:)
Azt,olvastam,hogy ha jól emlékszem akkor Konrad Lorenz-nek voltak törpeharcsái a kertjében, és ha füttyentett nekik,akkor mindig előúsztak.

Több
11 éve 10 hónapja #149 Írta: halőrxxl
:silly: :woohoo:
Nehogy már azt mondd Saluosi hogy az "egereim" is okosabbak!;)

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Több
11 éve 10 hónapja #150 Írta: metzgerbalazs
Mire tanítottad őket?

Több
11 éve 10 hónapja #151 Írta: saluosi
saluosi válaszolt Válasz: Guppi témában
Engem általában érdeknek a halak értelmi képességei.Csak azt gondolom,hogy nem feltétlenül a guppik a legjobb alanyok erre.Úgy tudom,hogy pl. a sügérek és a harcsa -félék valamivel "okosabbak" legalábbis olvastam erről,na meg én is betanítottam egyre-s másra a sügéreimet.:)

Több
11 éve 10 hónapja #152 Írta: metzgerbalazs
Vélelmezem a hallgatásból, hogy kissé hülyének néztek a guppyk értelmi képességeket is figyelembevevő szelekciója kapcsán, vagy egyáltalán nem érdekel titeket.

Pedig nem hülyeség. Az egereket labirintusban tesztelik az értelmi képességeket illetően. Ugyanezt a labirintust viszonylag egyszerűen meg lehet csinálni vízben, különféle nehézségi fokokkal. Teljesen hidegen hagy titeket zseni guppik tenyésztése??

Több
11 éve 10 hónapja #153 Írta: metzgerbalazs
Hát tényleg nehéz. Egy guppi szült, tartottam a 16 kishalat egy 3 és fél literesben, aztán 3 hét után szereztem egy kis ivadékmedencét, és a 120 literes oldalába felakasztottam. Áttettem 10 et. Csak látom, egyre kevesebb van... A vitorlások szépen a réseken át kiszippantották őket. Volt olyan, amelyik még valahogy ezt is túlélte, és a keserűfű gyökerei között lett levadászva.
Egyik kolléganőm titokharisnyáját szépen felszabdalva most szül egy másik, 10 megvolt, mire elmentem.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: szotyika

Több
11 éve 10 hónapja #154 Írta: halőrxxl
:)Ugye emlékszel még amikor az elején erről beszéltek neked a kollégák?Pasa sem véletlenül ajánl neked egyetlen egy törzset....
El fogják neked mondani hogy mekkora meló ez Balázs...a szűz guppilányok nevelgetésétől kezdve az állandó feszült figyelemig,a rengeteg fegyelmezetten végrehajtott tudatos párbaállításig...ez rendkívül mély víz.Csak csodálni lehet akik e kis halacskával ennyit törődnek,és nem tartoznak az elsöprő többségbe akik szerint ez "csak egy guppi".Anno próbálkoztam...de jött az új szerelem/a coryk/viszont még ma is becsülöm a "csak guppisokat"...
Balázs nézd meg Ugrósáska halodáját-van albumja talán!

Több
11 éve 10 hónapja #155 Írta: metzgerbalazs
Akkor Mátéfinak bocs. Ehhez a módszerhez azért kell jópár kis medence. Ti így csináltátok?? Vagy hasonlóan?

Több
11 éve 10 hónapja - 11 éve 10 hónapja #156 Írta: halőrxxl
Last edit: 11 éve 10 hónapja by halőrxxl.

Több
11 éve 10 hónapja #157 Írta: ugrosaska
ugrosaska válaszolt Válasz: Guppi témában
Szia!

Itt megtalálod részletesen a leírást a Wolfsche módszerhez:
www.regenland.de/guppyseite/index.php?content=meth3

Üdv,

Több
11 éve 10 hónapja #158 Írta: metzgerbalazs
Gyula, én német filozófiai iskolák kapcsán látom ezt a nevet... most szivatsz??

Több
11 éve 10 hónapja #159 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Guppi témában
"Wolfsche" módszerrel

Több
11 éve 10 hónapja #160 Írta: metzgerbalazs
Hahóóóóó!!! Guppitenyésztők!!! Segítsetek, hogy kezdjek a megadott kapacitásokkal guppitörzs létrehozásába!

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.235 másodperc

Naptár

January 2025
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Bejelentkezés