- Köszönetek: 1127
Az akvárium szûrése
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
www.akvariummagazin.hu/index.php?option=...w=idoblog&Itemid=242
A biológiai szűrés az oxigén bevitellel és megfelelő környezet kialakításával jelentősen megnövelhető.
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- nebula
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 192
azt rendben van, hogy oxigén kell a nitrifikációhoz, ezek aerob baktériumok, de eleddig semmi extra infó nem került elő arra vonatkozólag, hogy az alapvetően oxigéndúsított [diffúzorral, esőztetővel, akárhogy] akváriumvíz erre nem elég. kíváncsi leszek erre a doksira.
Nedőzz!
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- metzgerbalazs
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 105
[PDF]
Eleveniszapos szennyvíztisztítás és tervezése - Vitigroup.hu
Na, ez nem engedélyezett kiterjesztés, de ha beírod a google-ra...
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 374
www.organicawater.com/
Mary
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
T.:Gábor
- nebula
-
- Nem elérhető
-
Nedőzz!
- metzgerbalazs
-
- Nem elérhető
-
Ha már ilyen alapos szűrő készül, nem lenne mellékes egy bemeneti, és egy kimeneti mérés, és ez mutathatja a további teendőket is. Ez kezdetben egyszerű, reagens és rögzítés. De az igazi egy számítógéphez rögzített digitális eszköz lenne. És onnan aztán szabadon garázdálkodhatnánk, mert minden változás hatása látszhatna rögtön.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Azért "kenem az ívet" nektek a továbbiakban is,mert az élet hozhat/na!/ olyan fordulatot hogy egy teljesen különálló kis épületben,vagy legalább egy nagyobb helyiségben pancsolhassak...Fortunát faggatom folyton-eleddig komolyabb válasz nélkül;).
Nebula sose érezd hogy égő volt a helyzet...egyáltalán nem gáz ha nem vagyunk polihisztorok,egymás tudását használva tanulunk mindannyian.A vízipálmát szinte kötelező módon "előírja" a természet hasonló helyekre,de még további mocsaras területeken élő növényekre is rákeresőzhetsz.Nem akarom most elvinni a beszélgetés fonalát nagyon,de közöttük ragadozó növények is vannak melyeket akár etethetsz is Drosophilával alkalmanként/íme a csali amit direkt a számodra készítettem elő,mert az élő eleségek felé foglak a későbbiekben terelgetni;)/.
Balázs rendkívül tetszik az agyaggranulátumos ötleted...professzionális megoldás lenne!A közeg higroszkopikus képessége messzemenően alkalmassá teszi erre,ugyanakkor a növény gyökerei is támaszt találnának.Sokszor elmennek a kollégák amellett,hogy bizony nem minden növény gyökérzete bírja a tartós vízborítást,levegőre is szükség van a közegben.aztán még amit hozzátennék az a gyökerek fénykerülő tulajdonsága.Elég ritka az a növény melynek fő gyökérzete elviseli a sok fényt-erre is ajánlatos figyelni,egyszersmind Nebula is választ kap arra hogy miért is ajánlatos még lefedni a szűrőakváriumot.
Amit még ajánlott figyelembe venni az az,hogy vajon a nitrifikáló baktérium törzsek mennyire kedvelik a fényt,vagy esetleg elvannak erősen szűrt fényben is?Ha erre is választ találnánk,már valóban érdemes lenne kitalálni egy monstre Monsterás szűrőakváriumot...az alapokat fektessük le,aztán építkezzünk ha gondoljátok!
Valószínűsítem hogy külföldi honlapokon-videókon rengeteg anyagot találnátok...ma az idő kissé cudar/ismeritek a kifejezést?/,talán a gép előtt ülve is hasznossá tehetjük.Én nem....mert számos feladat vár rám,melyek közül a legkedvesebb a pandáim ikráinak kimentése lesz.Kellemes napot,jó kutakodást nektek!
- nebula
-
- Nem elérhető
-
vízipálmám van itthon, lehet, hogy az is bekerül, gábornak már pedzegettem korábban, be is égtem
Nedőzz!
- metzgerbalazs
-
- Nem elérhető
-
Gondolok a vízipálmára, régen mekkora divat volt.. De a vége az lesz, hogy a fürtös paradicsomot is megprőbálom. Ha akkora helyem lenne, mint Nebulának, az egyik rekeszt megtölteném agyaggranulátummal, alul engedném be a vizet, és a túloldalon kb 10 cm-rel a granulátum teteje alatt lukakon engedném ki a vizet. És a granulátum tetejére paradicsommagot és egyéb zöldségek magvait szórnám. Persze ettől még mehet a monstera is, ez után.
- nebula
-
- Nem elérhető
-
Nedőzz!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Az orchidea nem biztos hogy jó választás lesz..kevés tápanyagot,ugyanakkor levegős közeget kíván.Én azt javaslom hogy valami nagy lombfelületet képező,ugyanakkor a pangó vizet bíró növénnyel kísérletezzetek....ismeritek a Chlorophytumot ugye-nos igénytelensége,kontrollálható nagysága,és megfelelő volta miatt talán ezen is filózhatnátok:)!És még lenne javaslat...
- metzgerbalazs
-
- Nem elérhető
-
- nebula
-
- Nem elérhető
-
és hogyan szaporítja ő? csak lenyisszant egy friss hajtás-szemet, be a vízbe és kész, igaz?
nagyon régen volt sokáig monsteránk, de már nem emlékszem a részletekre sajnos - pl a gyökérzetét se láttam sose. eszerint nincsenek igazi hajszálgyökerei?
Nedőzz!
- metzgerbalazs
-
- Nem elérhető
-
Tudom hogy lehetetlen túlszűrni, én azt írtam, hogy eddig nem volt lehetőségem, csak egy alultervezett belső szűrőre, és így sem volt gond. Ha lenne most helyem és időm, akkor én is csinálnék egy ilyen nebula féle szuper rendszert, aminek a végén inni lehetne a vízből...De így csak egy kísérletet teszek egy mini akvaponiára, orchideákkal, kíváncsi vagyok, mi lesz.
- nebula
-
- Nem elérhető
-
itt a vízfolyás iránya így:
viszont akkor a kérdés: mivel lehetne megoldani, hogy a gyökerek maradjanak a saját rekeszükbe, és ne kapja be őket a szivattyú, viszont a víz szabadon áramolhasson?
Nedőzz!
- metzgerbalazs
-
- Nem elérhető
-
A nagy teknősei kb 2 nap alatt teljesen zavarossá tették a vizet, pedig volt külső szűrő, megfelelő méret, eheim. E növénnyel 2 havonta kell vizet cserélni, erre ő sem számított. Az azért fontos, hogy mindig kint etet. Ez az arány mondatja velem, hogy ha megoldható a növény beültetés, akkor az lesz a leghatékonyabb.
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1127
- nebula
-
- Nem elérhető
-
azt olvastam, a szűrőtérfogat legyen 10-15%-a a medence méretének. hát ez nincs annyi
nekem is mindig ez a fajta volt az igazi. ezért lett már a 65öshöz is egyből ilyen, és hiába jön ki az árából mondjuk egy új gyári külső, amit ekkora mérethez ajánlanak, nem cserélném rá el semmi pénzért - annak ellenére, hogy annak vannak tervezési és kivitelezési hibái is [pl túl magasak a rekeszfalak és ezért a szivattyúnak a legalacsonyabb fokozaton - kb 250l/h - kell mennie, különben szárazra szívja a saját rekeszét - ahol a fűtő is van, így rögtön kettő technika károsodhat].
egyébként igen, igazat adok, valószínűleg sima függőlegesen állított szivaccsíkokkal is megszűrné - de ebben sokkal biztosabb vagyok. és igen, igaz az is, hogy direkt bonyolítom, mert így sokkal viccesebb:)
a 3as rekeszben vízszintesen lesznek rétegezve a szűrőanyagok. így a szűrő felülete 535.9 négyzetcentiméter, ezzel az átfolyás 400 l/h-s pumpával 12.4 cm/perc lesz. ez - amennyire tudom, közel ideális.
ha jól tudom, az anaerob baktériumok a denitrifikációban vesznek részt. viszont ezzel még nem vagyok tisztában, mennyire kívánatos az ilyesmi egy édesvizi akváriumban. annak is utána kell még nézzek pontosan, hogy melyik az, amit a növények, pl a monstera is legjobban fel tud venni: a nitrit, ammónia vagy a nitrát.
@metzgerbalazs: a monstera teljesen tövestül bele van téve a víz alá, nem csak a léggyökerek? azt olvastam, nem szereti a pangó vizet - ezt úgy fordítottam, hogy a vízben állást. de akkor ezek szerint ezzel sincs gond.
viszont, van arról valami infód, hogy a vízben burjánzó gyökerei milyenek és mekkorák? mert ha csak a léggyökereket lógatom a vízbe, azokat talán a szivattyú nem tudja bekapni - de ha a hajszálgyökerei is ott fognak nekem kígyózni mindenfele, azokat tutira ledarálja a szivattyú, ha belenő. és ez főképp a szivattyút illetően nem szerencsés:)
Nedőzz!
- metzgerbalazs
-
- Nem elérhető
-
Lelkesedésed átragad mindenkire. Nincs is jobb dolog, mint tervezgetni... az a pillanat, mikor éppen tervezzük, vagy kialakítjuk a leendő akváriumot. Azt hiszem, igazak azok a vélemények, hogy egy ekkora szűrő bőven tisztít egyszerűbb megoldásokkal is, csakhogy az nem izgalmas. Amennyire értem azt, amit felvázoltál, tényleg arra kell ügyelni, hogy semmi ne maradjon ki a vízáramlásból. Nem is tudom mivel, valami ártalmatlan festékkel lehetne ezt tesztelni, még mielőtt üzembe helyeznéd. A monstera egy barátom teknősterráriumában simán a vízbe van helyezve (300 l. terrárium, és alaposan szeparált az állatoktól, mert megeszik) s annyira hatékonyan szűr, hogy azóta nem gond se a víztisztaság, elötte meg hiába a nagyobb külső tisztítók.. Ő cseréli időszakonként, mert rettentő gyorsan nőnek.
Szóval azt hiszem, a monstera, megfelelően kialakítva a fő funkciót láthatná el ebben a rendszerben.