- Köszönetek: 124
Az akvárium szûrése
- Gabor77
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
halőrxxl beküldte: Ugye jól sejtettem hogy a kolléga is azért kerüli a pumpát mert zavarja a zümmögése?
Mondjuk én sem használom, bár engem nem a pumpa hangja, inkább a szűrő/porlasztó hangja zavar este alvás közben. Persze, ha nem a fejem mellett lenne kb 1 méterrel, engem sem zavarna, de így igen. A pumpán tudok halkítani, pl kiviszem a szobából, a levegő úgysem téved el, ha 3-4 méter csövön megy át, de az, hogy csobog, vagy pezseg mellettem a víz, nem valami jó érzés éjszaka...
halőrxxl beküldte: Mikes:igen-azt mondják nem a térfogat számít,hanem inkább a felület!Némileg azért ezt finomítanám,de a te kérdésedre a válaszom:nem a két deciliter a kevés-hanem a víz sebessége a sok!
Ezek szerint nekem sincs biológiai szűrésem a belső szűrőben, hiszen a szivacs kb 5 cm, a sebesség meg 320 L/h, ami elég gyors. Ebből viszont számomra adódik a kérdés, hogy nem is kell figyeljek a szűrő kimosásakor, hogy csak kicsit tisztítsam, hanem kimoshatom rendesen, lévén baktériumok úgysem élnek meg benne, vagy ha véletlenül igen, azok is nagyon kis számban?
Gondolom viszont ez esetben a talajom működhet biológiai szűrőként, hiszen a vizem kristálytiszta, a nitrit, nitrát, ammónia értékek tökéletesek, és a halak is jól érzik magukat látszólag.
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
- Köszönetek: 1688
T.:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- mikes
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 54
Köszönettel: Mikes
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Másik az UV használata...sosem használtam,nincs is.De erről is olvasnék ha van tapasztalatotok.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Mindkét állatka lazán átjut kis korában....hidd el anno én már rengeteg garnélát mentettem a szúnyoghálóval elválasztott medencerészletből-na azok vajon hogy jutottak oda?:)Mára már feladtam..csiga-garnéla-anci mindenhol..tán még a frissen kimosott akváriumokban is?
A csiga nagy átok ha nem megfelelő helyre kerül...én például rendszeresen keltetek nagyobb akváriumokba tett 3-4 literes kis üvegcsékben,és megőrjítettek a csigák.Ha a vízszint 2-3 centivel volt csak a kis akvárium pereme alatt,tuti hogy az összes ikrának annyi volt-mindez csigákkal alig rendelkező nevelő akváriumokban.Ennek megoldására még a kis akváriumokra is csúsztatható üvegtetőt készítettem,aminek azért van más előnye is.:)Csiga azóta nem gond....pedig alig egy centi a szintkülönbség./Azért a levegő csövek belépésénél a lehető legszűkebb helyet hagytam,és kizárólag szilikon csövekkel viszem be a kis medencékbe a levegőt-az hajlékonyabb./
- nebula
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 192
halőrxxl beküldte: Viszont nagyszerű amit te is alkalmazol:a víz kivétele szivacson keresztül!erről van szó,hiszen így a szűrőakváriumba semmi élőlény nem juthat be
felül kell vizsgáljam a szúnyoghálós módszert... tegnap a szűrőben találtam nagy, 1 centi feletti hólyagcsigákat, ami még hagyján, de két kicsi garnit is. el nem tudom képzelni mondjuk, hogy hogyan jutottak át a szúnyoghálón, azért még újszülöttnek is nagyok ehhez talán, de ott vannak, ez a helyzet:)
Nedőzz!
- karancsalja66
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 83
Attila
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
A Hydor szériájából számos kivitelűt használtam anno...nem rossz,viszont én a levegős szűrőket fogom eztán használni mattennel,nagy médiákkal,és minden egyéb módon.
Belejössz ne tarts semmitől..segítünk,és boldogulni fogsz!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Megvallom a családomat nem-de engem igenis zavart éjjelenként a pumpák zaja...de az még jobban ha bármi miatt leálltak!Beszélek itt a zajcsökkentésről,és én sem tettem anno semmit....pedig tehettem volna.A klasszikus nagy üvegbe való lógatás,a vattával lazán kitöltött cipős dobozban való ruhásszekrénybe rejtés nem nagy show..de hasznos.
Azonban van ennél sokkal hatékonyabb is:készítsünk zajszigetelt dobozt neki-meglepő,de egyáltalán nem kell zártnak lennie.E témában időhiány miatt még nem léptem előre,de amint valamit készítek saját készülékemnek egy villámblogban bemutatom ígérem.Igyekszem majd az anyagszükségletet,és a megépítést úgy megoldani hogy bárki boldogulhasson vele....tavasz táján gondolom.
De miért nem próbálkoztok ti is valamivel...örömmel fogadnék ötleteket,leírásokat a témában.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Ózon...hm.Nem káros állandóan használni,vagy ez csak eseti megoldás volt?
Viszont nagyszerű amit te is alkalmazol:a víz kivétele szivacson keresztül!erről van szó,hiszen így a szűrőakváriumba semmi élőlény nem juthat be-igaz a szivacsot alkalmanként tisztítani szükséges-de mit nem?
Köszönjük a rajzokra szánt idődet!
- mikes
-
- Nem elérhető
-
Mikes
- metzgerbalazs
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 105
- mikes
-
- Nem elérhető
-
A légpumpát hogyan lehet csendessé tenni? Nekem is van valami HALIELA márkájú 2w-os légpumpám. Van egy kis 30 literes aksim, kórháznak szánom beteg halak részére, ebbe szeretnék szivacsszűrőt. Az amúgy a nagyobb szivacsfelület miatt jobb? A hydorom majdnem 2 dl-es szűrőtérfogata kicsi a biológiai szűréshez?
Válaszotokat köszönve: Mikes
- karancsalja66
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 83
www.akvariummagazin.hu/index.php?view=de...omgallery&Itemid=233
- metzgerbalazs
-
- Nem elérhető
-
- metzgerbalazs
-
- Nem elérhető
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Szóval a hullámoztatósok erősebbek?Lehet...De sokszor ott van ám a kutya elásva,hogy hangosnak találják a belső szűrőt miközben porlaszt,netán a légpumpa zaját nem bírják a kollégák.Bevallom én irtózom a belső szűrők által befújt levegőtől-de régebben a nevelőimben szükség volt erre a funkcióra.Nagyon "lájtos"lett volna a hullámoztatás....
Viszont nem értem miért az ellenszenv a légpumpák iránt?Nálam is dolgozott egyszerre 4 Sera 550R is,karöltve a legnagyobb Eheimmel,meg még egy plusz kínai is...volt zaj,míg nem tettem ellene.Most egy 4200L/h-s pumpa nyomja nekem a levegőt,van hangja-míg nem oldom meg.Viszont a fürdőszobában zajonghat..kit zavar?Pedig olyan pofonegyszerű a halkítás...csak kicsikét tenni is kellene érte,azonnal visszanyerné régi dicsfényét a levegős szűrés./Sok pénzetek van a hobbira?Motoros szűrőzzetek csak!
Kinn az előtérben lévő állványokon azonban mennyei csönd honos..csak a szépen halkan sustorgó víz jelzi,hogy itt bizony valami történik..nem is akármi!:)Olyannyira levegő párti vagyok,hogy egész hobbimat átállítom-pontosabban vissza!-levegős szűrésre..valahogy nekem nyerőbb-lehet nem vagyok egyedül?
Engedjetek meg egy kissé keményebb példát:140L körüli nevelőim vannak,bennük néha kissé sok hallal-vajon mennyibe fájna ehhez egy külső szűrő-még ha csak a fogyasztást nézem is?Légpumpám fogyasztásának még 1/20-a sem jut erre a példaakváriumra-az pedig nincs 2-kettő!-Watt.Hmm?:)Csoda ha lelkesedek a légemelőkért?
Ui.:persze a két kis ancikához nem kell semmi szinte..egyértelmű.A béllégzés viszont csak járulékos,még akkor is ha huzamosabb időn át kielégítő nekik.Inkább ne késztessük halainkat efféle viselkedésre,vélném.
- metzgerbalazs
-
- Nem elérhető
-
Az én akváriumomban porlasztással megy be a levegő, de megy a co2 is, nyilván nem annyira hatékony. De ha a vízzel valami történik, és netán filmréteg képződik a tetején, akkor baj van a hullámoztatással. Én jártam így, meggondolatlanul raktam be egy kérget, kishijján felfordultak, de a bubik megmentették őket!
- nebula
-
- Nem elérhető
-
Nedőzz!
- nebula
-
- Nem elérhető
-
halőrxxl beküldte: Erről szólt..igen!
Nem az a célunk hogy gigantikus növényeket neveljünk,hanem hogy minél erősebb legyen a szűrésünk.Sőt..az sem baj ha a növény alig vegetál
de, arról is
ha rajtam múlna, itthon az egész házban csak lapjával lehetne közlekedni a növények miatt, bárhol meglátok valami szép szobanövényt, úgy kell visszafogjam magam.
van egy két méter magas schefflerám pl...
Nedőzz!