Az akvárium szûrése

Több
13 éve 2 hónapja #481 Írta: mikes
mikes válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Kedves Fórumozók!

Milyen sűrűségű illetve vastagságú szivacs használható szűrőnek, amin megtapadnak a bacik? Kb 50x50 cm-es lap kellene. Olvastam valami kék színű vízálló (?)szivacsról, hol lehet olyat beszerezni? Vagy jó a sima fehér kárpitos szivacs is?

Köszönettel:
Mikes

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 2 hónapja #482 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Gábor a 427.számú hozzászólásodra válaszolva:az ördög a részletekben bújik!
Nem az anyagminőség,hanem a kivitel,a levegő,és a víz útja számít ez esetben...sőt,inkább a két közeg találkozása-keveredése!
Az általad bemutatott levegős szűrő a hőskor gyermeke-egy egyszerű kis pipán keresztül eregeti a levegőt be a vízbe,minden kontroll nélkül.Ha nincs benne porlasztó,a létező legkevésbé hatékony kivitel..a víz kivezetésénél pedig a felszálló víz/levegő keveréke egy falnak ütközik-itt a felső derékszögű elemre utalok-majd hangosan bugyogva találja meg az utat...ezt hallod te is-és hallottam én is mikor az ilyen szűrőimet nyugdíjba küldtem/akvarisztikai holmijaim között még van egy példány-de minek?/.Természetesen akinek ilyen van és jónak találja az használja egészséggel-én ezek után a motoros szűrők felé mozdultam,majd pár év/tized/ után most már kizárólag a cseh emelőkkel tervezem megvalósítani mindazt amit lehet.
Itt utalnék az ajánlatomra is:teljesen egyértelmű hogy totálisan ingyen bocsátom rendelkezésedre,nem reklámmal átszőtt kereskedelemre hajaz a postom!:) Panaszkodtál a zajra....megpróbáltad azt amit javasoltunk..és nem voltál rest képet beilleszteni a saját példányodról.Ez a magyarázata annak,hogy kiváló alanynak gondollak arra,hogy leteszteld a szűrő hangját,teljesítményét.Amire kérlek:megfelelő O gyűrű pár beszerzése,tapadókorongok biztosítása,és megfelelő furattal ellátott szivacspár készítése.A többi az én dolgom,és kis szerencsével a jövő hét során már rácsatlakoztathatod a levegő vezetékedet.Egyben egy vak szerencsének is "áldozata" vagy:készítek most pár emelőt,és a beszerzett anyagokból egy még kijön..ez lesz a tiéd!
A többi priviben,és kérlek majd jelezz vissza!
De:ha kedved van olvass az elméleti részről is..mert nem egy cseh emelős blog van ám-és számos linket is találsz a régebbiben.Íme:
halorxxl.blogspot.hu/2012/07/blogarchivum-amhu_8266.html
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Gabor77

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 2 hónapja #483 Írta: Gabor77
Gabor77 válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában

halőrxxl beküldte: Ráadásul a munkahelyen említett keménységű víz már alkalmas azonnal,magában is a "csapvizes halak" tartására...

Igen, végső soron az lesz, csak onnan meg úgy kell "lopni" a vizet, mert egy "pláza" üzletsorán vagyok, nálunk nincs víz, csak a mosdóba, és azért 10-20 literes kannákkal elég feltűnő lennék ott, persze megoldható minden, így ez is, ha nincs más megoldás, és megunom az ioncserélt víz vételét, akkor ez lesz...

Több
13 éve 2 hónapja #484 Írta: Gabor77

metzgerbalazs beküldte: Én meg azt gondolom, hogy ha ilyen nagy gondot jelent a rossz víz, és mindenféle, gyakran drága anyagok beiktatásával igyekeztek a pocsék, kemény, meg gyilkos halott vizeket életre kelteni és átalakítani, akkor ki kéne számítani valami természetes víz beszerzésének költségvonzatát. Mennyi a szállítás, van-e autó, van-e természetes víz a közelben... Hó, eső, tiszta helyről mennyibe jön, stb.
Mértétek már egy artézi kút vízkeménységét? Egy nagyobb műanyagedény (40-60 literes) ami pénz, meg a szállítás, egyébként ingyenes.
Már várom a válaszokat... (megdöglenek a halaim a parazitáktól...) de mi van, ha élő víz az amit pihentetés után használunk??
És lehet ezt felesbe csapvízzel...

Természetes víz, amiből mernék is vizet hozni, nálunk messze van, annál jóval olcsóbb, ha megveszem az ioncserélt vizet. Artézi kút nincs (vagyis nem tudok róla), van viszont 2 forrásunk is a városban, az egyik jelenleg elapadt, állítólag a tavalyi kevés csapadék miatt, a másik működik, kipróbáltam, miután meszes talajon megy át (mint gondolom a csapvizünk is), az eredményeket nem ecsetelném hosszan, 30 NK felett van, nem tudom a pontos adatot, mert 30 csepp után kiborítottam, nem érdekelt annyira a pontos érték...

Több
13 éve 2 hónapja #485 Írta: Gabor77

halőrxxl beküldte: Öhmmm....haggyámá!:D
Tényleg nem a poénkodás,hanem az őszinte felszabadultság érzése csalta ki belőlem ezt a bevezetőt.Magamban már végiggondoltam a lehetséges okokat a munkahelyemen,mert igen szeretném ha mindazon kollégák akik cseh emelőznek elégedettek lennének-valahogy keresztemnek érzem.
Nos Gábor a te szűrődnek nem sok köze van a valódi cseh emelőkhöz...ez bugyog-rotyog-vízhozama szinte semmi az igazihoz képest.Ez nem cseh emelő!
Kérlek legközelebb figyelmesebben olvasd el a blogokat e témában,és magad is látni fogod a különbségeket.:) Bátran szólj ha birtokolnál egyet-ajánlatom a héten érvényes;)!

:)

Hát, pedig többször átolvastam, és olyan nagyon nagy eltéréseket a képek alapján nem láttam. Persze az anyagminőség teljesen más, de attól elvileg még nem lehetne sokkal hangosabb. Hogy bugyog, rotyog, az sajnos igaz, a vízhozamot nem tudom, mert nincs hasonlítási alap, de ha Te mondod, aki már látott is olyat, biztos igaz.
Viszont, ha már így felajánlottad, akkor bátran ki is használnám, ha hozzám tudnál egy igazit juttatni, természetesen az anyag, munka, és postaköltségek fedezése mellett szívesen birtokolnék egyet. :)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
13 éve 2 hónapja #486 Írta: metzgerbalazs
metzgerbalazs válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Csak azért írtam Nebula, mert egyezik az elvekkel, amiket írsz... Olyan jó lenne ezeket mérni! Szerintem nem is elképzelhetetlen még ez sem...
Ahogyan a használt aksi vizet megtisztítja a rendszer, ugyanúgy a csapvizzel is csodát tenne...

Több
13 éve 2 hónapja #487 Írta: metzgerbalazs
Mary, nagyon jók a képek!!!! Ezt csinálom meg kicsiben... Összefügg ez a munkáddal??

Több
13 éve 2 hónapja - 13 éve 2 hónapja #488 Írta: nebula
nebula válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
mindenképp kell valamilyen módon lágy[ított] vizet belekeverjek a csapvízbe cserekor. egyébként jó ötlet lenne a szűrőt erre használni, ki lehetne építeni benne a megfelelő csövezést, de akkor kell egy plusz rekesz valahogyan. illetve pontosabban az ülepítőt kell leszívni, viszont az után - de még mechanikai szűrés előtt kéne az új vizet bejuttatni.

egyébként jelenleg még nem tart sehol fizikailag, csak tervezek és infót meg véleményeket gyűjtök. még legalább egy hónap, de inkább több, amíg letisztul minden és az idő is alkalmas lesz, akkor kezdem majd a megvalósítást - és az is több hónapig fog tartani, amíg lassan mindent beszerzek/megcsinálok hozzá. szóval ebből kb nyárra lesz indulás.

Nedőzz!
Last edit: 13 éve 2 hónapja by nebula.

Több
13 éve 2 hónapja #489 Írta: metzgerbalazs
És mi van akkor, ha a szervíz akváriumot arra is felhaszáljuk, hogy a vízcsere megvalósuljon?? Az elv is csodás: A fő akváriumhoz nem is nyúlunk, mindent csináljunk ebben a szervíz akváriumban... Nem tudom, hol tart éppen a szuper tisztító medencéd, úgyis megcsinálod, ahogy akarod, épp elegen beleszóltunk ahhoz, hogy azt tedd, amit akarsz.
Viszont mi lenne, ha éppen a tisztítás első fázisában történne valamiféle vízcsere? Most hogy hogyan, azt ne kérdezd, számtalan módon lehet...
De mondjuk azt a vízmennyiséget, amit cserélnél, itt, a tisztítás kezdeti fázisában cserélnéd... ki egy adag használt aksi víz, be egy adag új víz...
Lehet, hogy ez hatékonyabb, ki kell próbálni... nem viszem végig a logikus magyarázatot, hogy a keményebb csapvíz (meg a jobb szerzett vizek is) mivé alakulhatnak a tisztítás végén...
De pl a növények nagy növekedése is... elveid alapján... még inkább visszafogott lehet...

Több
13 éve 2 hónapja #490 Írta: nebula

metzgerbalazs beküldte: Én meg azt gondolom, hogy ha ilyen nagy gondot jelent a rossz víz, és mindenféle, gyakran drága anyagok beiktatásával igyekeztek a pocsék, kemény, meg gyilkos halott vizeket életre kelteni és átalakítani, akkor ki kéne számítani valami természetes víz beszerzésének költségvonzatát. Mennyi a szállítás, van-e autó, van-e természetes víz a közelben... Hó, eső, tiszta helyről mennyibe jön, stb.
Mértétek már egy artézi kút vízkeménységét? Egy nagyobb műanyagedény (40-60 literes) ami pénz, meg a szállítás, egyébként ingyenes.
Már várom a válaszokat... (megdöglenek a halaim a parazitáktól...) de mi van, ha élő víz az amit pihentetés után használunk??

egy ilyet kialakíani - ha jól értelek - egyszeri befektetés. állandó szállítással pedig állandó költség.
ennek ellenére állandóan veszem az ozmó vizet... ez a csapvíz kb alkalmatlan. persze tarthatnám benne a halakat meg a növényeket is, de így is gond eltalálni a megfelelő tápanyagfelszívódást, nemhogy úgy...

artézi kút itt fehérvár környékén még durvábban kemény vizet eredményezne, itt minden tiszta mész.

Nedőzz!

Több
13 éve 2 hónapja #491 Írta: metzgerbalazs
Jaj Gábor, kedvem az van, ráadásul elég hiper vagyok. Most kénytelen vagyok az időtényezőt figyelembe venni... Hogy is van?? Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan... Én most a minimál akvapóniát akarom megvalósítani a jövő hónapban a 120 literessel a munkahelyemen... Műanyag virágláda, bele most egyelőre agyaggranulátum, és 3 féle növény, a tetejére állami pénzből armatúra.
És holnap megyek a művészellátóba vörösre és feketére kiégő agyagot venni, 3kg, ezres kb. És még holnap este felvágom... Fogom dokumentálni... Kb két hét és kiszárad, aztán, hogy máég érdekesebb legyen, salgótarjáni fafűtéses kandallóban égetem ki...
Kb. 3 hét, és jöhet a háttér az agyaggal az 54 literesbe.
Közben ma csináltam cukorzselét a co2 höz, próbálom belőni a reaktort, termeljen, de ne forrjon meg... erről is írok majd...
Kár, hogy az egészet nem lehet ma éjjel... kedvesem síel éppen az Alpokban...
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon

Több
13 éve 2 hónapja #492 Írta: halőrxxl
Ráadásul a munkahelyen említett keménységű víz már alkalmas azonnal,magában is a "csapvizes halak" tartására...
Balázs téged meg megtuningolnálak egy érdekességgel:képzeld az AM 96 1-2. számában Boiszűrő címmel olvastam egy cikket az imént.A kolléga 300 literes medencéjéhez használt egy 6 literes szűrőakváriumot biológiai oldalként-a töltet csak kizárólag jávai moha volt...a nitrátja nullára szorult!:)
Na,van kedved még egy kis szűrőakváriumhoz-esetleg csak növénnyel?
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon, Gabor77

Több
13 éve 2 hónapja #493 Írta: metzgerbalazs
Én meg azt gondolom, hogy ha ilyen nagy gondot jelent a rossz víz, és mindenféle, gyakran drága anyagok beiktatásával igyekeztek a pocsék, kemény, meg gyilkos halott vizeket életre kelteni és átalakítani, akkor ki kéne számítani valami természetes víz beszerzésének költségvonzatát. Mennyi a szállítás, van-e autó, van-e természetes víz a közelben... Hó, eső, tiszta helyről mennyibe jön, stb.

Több
13 éve 2 hónapja #494 Írta: halőrxxl

Gabor77 beküldte:

halőrxxl beküldte: Gábor egy cseh emelőnek abszolút semmi hangja nincs,ha jól van beállítva-csöndesen simítja bele a vizet az akváriumba,maximum a szétpukkanó kis buborékok hangját hallhatod.

Köszi, akkor próbálkozni fogok. Az, hogy rövid-e a kivezető rész nem tudom, megpróbálok képet beszúrni róla.
Élővel etetek, általában tubifexet kapnak, a garnélák pedig leforrázott salátalevelet, ritkán adok mű kaját nekik.

gabor77.uw.hu/001/csehemelo.jpeg

Öhmmm....haggyámá!:D
Tényleg nem a poénkodás,hanem az őszinte felszabadultság érzése csalta ki belőlem ezt a bevezetőt.Magamban már végiggondoltam a lehetséges okokat a munkahelyemen,mert igen szeretném ha mindazon kollégák akik cseh emelőznek elégedettek lennének-valahogy keresztemnek érzem.
Nos Gábor a te szűrődnek nem sok köze van a valódi cseh emelőkhöz...ez bugyog-rotyog-vízhozama szinte semmi az igazihoz képest.Ez nem cseh emelő!
Kérlek legközelebb figyelmesebben olvasd el a blogokat e témában,és magad is látni fogod a különbségeket.:) Bátran szólj ha birtokolnál egyet-ajánlatom a héten érvényes;)!

Több
13 éve 2 hónapja #495 Írta: halőrxxl
Az "Akváriumvilágítás" c.rovatban beszélgettünk erről kissé régebben,aholis említettem neked hogy a plexit nem ajánlom.:) A 130-131-132. post tartalmazza a beszélgetésünket.Lényegtelen-részemről memopróba volt;)

Több
13 éve 2 hónapja #496 Írta: nebula
sokmindent mondtál, de konkrétan a plexire vonatkozóan nem emlékszem... mi volt az?:)
gondolom a pára miatt hajlik, ezért van két helyen bevágva, így hetente átfordítom aztán visszahajlik és kész. :)

Nedőzz!

Több
13 éve 2 hónapja #497 Írta: halőrxxl
Húúú....csúcs a rovat forgalma-este szivesen visszatérek közétek!:)Most egy kicsikét "fábamerítőst" játszom a Husquarnámmal,de alig várom hogy jöhessek-köszi nektek!:)
Nebula:valahogy töröld le azt a részt hogy vetemedik a plexid-emlékszel mit mondtam neked?;)
Estefelé átfogó válaszokat ígérek..remélem a kollégáim megelőznek.
Felmerült az esővíz is...nálam most is gyűjtés alatt van olvadékvíz formátumban-visszatérünk,oks?:)

Több
13 éve 2 hónapja #498 Írta: nebula
én még csak ugatom ezt a tudományt:) de ha jól számoltam, 21 centis percenkénti átfolyással teljesen rendben leszel - bár jobb lenne, ha lehetne növelni a keresztmetszetet, hogy még lassuljon [de ha nem fér be, nem fér be, értem én:)]. a pumpát nem lehet visszább folytani?

a kétheti vízcsere egyébként szerintem kevés... bár 84 liter... nem tudom. kezdő vagyok én is:)

Nedőzz!

Több
13 éve 2 hónapja #499 Írta: mikes
mikes válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Kedves Nebula! Az aksi mellé tudnék tenni egy 20 cm átmerőjű, kb 30 cm magas csövet, el is tudnám rejteni esztétikusan. Elég lenne az a kb 9 liter? Szivacsot és kerámiát gondoltam bele szűrőanyagnak. Van egy rozzant belső szűrőm (Hailea), az lenne a szivattyú. A hydor megmaradna fizikai szűrőnek, meg mozgatni a vízfelszínt. Pontos méretezésnél a Hailea mért szállított víztérfogatát veszem alapul, és 15 cm/min sebességre törekszem. Mint írtam, több ilyen házi külső szűrőt látni a neten, az ötlet onnan van, én csak a tartály keresztmetszeti területét gondoltam számítással megválasztani. Vagy kétheti 30%-os vízcsere meg a hydor elég a halak boldogságához? A bruttó 84 lieres aksiba kb 75 cm összhosszúságú halat tervezek, mind 4-5 cm körüli pontylazac.

Mikes

Több
13 éve 2 hónapja #500 Írta: Gabor77
Az esővíz nálam sem nyerő, részben a város közepén vagyok, ahol nem vagyok meggyőződve, hogy tiszta lenne az a víz, részben második emeleti ablakból nem is lenne egyszerű dolog.
Egyszer a fagyasztásos technikát fogom kipróbálni, amiről Gyula írt nemrég, de félek, hogy a 40-esből az sem fog tudni csodát csinálni. Bár ha jól kivitelezhető a dolog, akkor max a melóhelyemről fogok vizet hazaszállítani, ott csak 15 NK körüli a víz, abból már érdemes lehet kiindulni...

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.320 másodperc