Az akvárium szûrése

Több
13 éve 2 hónapja #501 Írta: nebula
nebula válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
@metzgerbalazs: én bevallom nem merek esővizet se havat gyűjteni. itt megy az elkerülő tőlünk 300 méterre, az m7 is 1km, tutira csatak mocskos az egész.

@mikes: az elképzelés teoretikusan igaz, de hova tennéd az egészet? mert ez, amit itt leírsz, kb pont ugyanaz, mint a külső szűrőmedence-akvárium. elsőre egy mechanikai szűrés, utána egy biológiai.

Nedőzz!

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 2 hónapja #502 Írta: metzgerbalazs
metzgerbalazs válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Mi lenne, ha esővizet gyűjtenétek? Akkot jó lehetne a kiindulás! Persze nagy eső, és nem az elejéből, és szűrve...

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 2 hónapja #503 Írta: metzgerbalazs
Ha vidéken vagytok vagy valami olyan helyen, ahol van egy kis kert kapcsolat, vagy van ismerős, én gyűjteném az esővizet. Akkor eleve adott egy sokkal jobb alapanyag. Bár már az esővíz is lehet nagyon szennyezett... nagy esőből kéne gyűjteni, nem a legelején...
Már többször írtam, de félélmetes, ezek a nagyon szívós szobanövények itt vegetálnak évek óta. Egy kis aksi víz locsolás (ami jelen esetben a nem kőkemény klórmeszes víz)és egyszerre hoz öt levelet... tehát a nem kemény, mesterséges víz, hanem ami élő, lágy, csodát tehet.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
13 éve 2 hónapja #504 Írta: mikes
mikes válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Kedves Kollégák!

Említettem, hogy egy hydor belső szűrőtől várom a tiszta vizet a 84 literes akváriumomban. Jeleztétek, hogy az áramlási sebesség miatt a baktériumok a szűrőanyagon való kapaszkodástól lefoglalt kezeikkel nem érnek rá nitritet lebontani. Kicsit olvasgattam utána, számolgattam és megerősítést kérnék:
- Ha a belső szűrőből kifolyó vizet átvezetem egy nagyobb keresztmetszetű edénybe, az áramlás lelassul. Pl.: kifolyó átmérő 0.6 cm, térfogat áramlás 400l/h= 6667cm3/min áramlás sebessége: 22223 cm/min. Ugyan ez az edényben: átmérő 20 cm, áramlási sebesség kb 20 cm/min!
- Ha az edényt megtöltöm szűrőanyaggal, kész is a külső szűrő. Láttam ilyen megoldásokat a neten, csak a folyadék sebességét nem írják sehol.

Gondolom az sem véletlen, hogy több helyen 200-as PVC csövet használnak tartálynak.
Jól számoltam, reálisak a fent leírt értékek?

Köszönettel: Mikes

Több
13 éve 2 hónapja #505 Írta: nebula

Gabor77 beküldte: Esetleg a víz minősége miatt is, nálunk is használhatatlan a sima csapvíz akvarizálásra, már csak a 40 NK miatt, és folyamatosan hígítom ioncserélt vízzel, most 7-8 NK körül vagyok, tehát a víz jó része ioncserélt, már csak kis százaléka az eredeti csapvíz ami volt benne.

a víz nálunk "csak" 27es, de én is ozmóval cserélek nagyrészt, hogy tudjam tartani a gH 5 - kH 4 keménységet.

[ez a 40 ez valami félelmetes]

Nedőzz!

Több
13 éve 2 hónapja #506 Írta: Gabor77
Gabor77 válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában

metzgerbalazs beküldte: Nem akarok igazán kukacoskodni, de egy markánsabb vízáramlás el kell vigye ezt a filmet, ill ha mégis bemennek a bubik, azok feloldják.
A víz kapcsolata a levegővel nagyon megakadhat ezzel a filmmel, a pangó, ferőzött vizek jellemzője ez.

Nálam folyamatosan a felszínre volt irányítva a szűrő kifolyója, és elvileg 320 L/h-val mozgatta is, etetéskor szoktam kb 5 percre kihúzni, meg vízcserekor, de egyébként 0-24-ben a felszínt hullámoztatta, és csak ~2 hónap után szűnt meg a filmréteg teljesen. Egyébként vízcsere után 2-3 nappal már jelentkezett a dolog.

Viszont visszagondolva a nitrátszelektív gyantára, ITT azt olvastam most róla, hogy a vízcsere intervalluma akár 20-szorosra növelhető, jó persze ez reklám, de ha már tényleg 3-szor annyit bír a vizem csere nélkül, akkor már lehet akár ez is besegített a dologban.

Több
13 éve 2 hónapja #507 Írta: Gabor77

halőrxxl beküldte: Gábor egy cseh emelőnek abszolút semmi hangja nincs,ha jól van beállítva-csöndesen simítja bele a vizet az akváriumba,maximum a szétpukkanó kis buborékok hangját hallhatod.

Köszi, akkor próbálkozni fogok. Az, hogy rövid-e a kivezető rész nem tudom, megpróbálok képet beszúrni róla.
Élővel etetek, általában tubifexet kapnak, a garnélák pedig leforrázott salátalevelet, ritkán adok mű kaját nekik.

gabor77.uw.hu/001/csehemelo.jpeg

Több
13 éve 2 hónapja #508 Írta: Gabor77

nebula beküldte: sok helyen idéznek egy külföldi profit [nem jut eszembe a neve], aki szerint a filmréteg a növények "kommunikációja", miszerint épp szenvednek és a tápozás nem stimmel.

Lehet akár ez is, hogy valamelyik növényed nincs jól, kezdésnek volt nekem is valami hosszú levelű növényem is, amikor már nagyon barnult szegény, akkor ki lett dobva, akár emiatt is lehetett a filmréteg.
Esetleg a víz minősége miatt is, nálunk is használhatatlan a sima csapvíz akvarizálásra, már csak a 40 NK miatt, és folyamatosan hígítom ioncserélt vízzel, most 7-8 NK körül vagyok, tehát a víz jó része ioncserélt, már csak kis százaléka az eredeti csapvíz ami volt benne.

Több
13 éve 2 hónapja #509 Írta: nebula
valószínűleg nagyrésze por, nagyon poros helyen vagyunk, földút, vasút, minden ami kell - és az üres vödörbe töltött csapvíz is hártyát kap néhány nap után.

hát, a markánsabb vízáramlás, na annak meg kell lennie. van benn egy aquael fan mini is, csak a vizet mozgatni. maxon megy [az 360l/h]. a növények tényleg lobognak, mindenhol. kizártnak tartom, hogy kevés a vízáramlás - és ezzel kapcsolatosan az oxigén is, ha ez így lenne, a halak már nemhogy pipálnának, de halomra döglöttek volna. törpe razbóráim és galaxym van, azoknak kell a sok oxigén. mégis élnek, mint hal a vízben. :)

Nedőzz!

Több
13 éve 2 hónapja #510 Írta: saluosi
saluosi válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Nebula!Nekem a hártyázásra rétegeire szedett szalvéta vált be a legjobban.Általában nálam új aksiknál akkor hártyásodott a vízfelszín,ha gyanta,olaj,fehérje,vagy zsírszerű anyag volt a talajban,vagy a berendezésben.
Most jut eszembe,lehet,hogy nem fontos,de minél apróbb szemcséjű volt a talaj,annál nagyobb volt a hártyásodás....Nem tudom ,hogy miért,csak a tapasztalataimat írtam le,hátha segít továbbgondolni.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Több
13 éve 2 hónapja #511 Írta: metzgerbalazs
Furcsállom ezt a filmréteget, nekem nem volt sose. Szerintem egy filmréteg a víz felett nagyon markáns problémát jelez. Most a meglehetősen túlterhelt 120 literesem a munkahelyemen mutat valami problémát, nem látszik réteg, de a buborékok egy része nem pukkan szét, hanem a felszínen marad, és a frász tör. Azt hioszem, egy a vízbe hirtelen felindulásból tett növény okozhatja, ki is szedtem a vízből a hét végére. Ez egy schefflera ág.
Nem akarok igazán kukacoskodni, de egy markánsabb vízáramlás el kell vigye ezt a filmet, ill ha mégis bemennek a bubik, azok feloldják.
A víz kapcsolata a levegővel nagyon megakadhat ezzel a filmmel, a pangó, ferőzött vizek jellemzője ez.
Oxigenizáció, oxigenizáció.
A kisfiamnak adott akvárium tetején volt film, ez is új víz, de cserénél sikeresen mosószeres vödörből öntöttek újat, illetve kisfiam túletette a halakat. Növény is kevés, az egészolyan pangó, halott volt, mikor megláttam. A halak persze tök jól voltak, sőt, kishal is született, ennyit a szívósságról.

Több
13 éve 2 hónapja #512 Írta: nebula
papírtörlő kilőve, azzal kezdtem. egyrészt le se szedi egészen, másrészt újrajön, kb azonnal [najó, fél-egy óra].
nem teljesen zár a tetőm. 2.5es plexiből van, egyrészt vetemedik - ezen meg is döbbentem kicsit - másrészt van rajta két negyedkör kivágás a két sarokban a technikának, harmadrészt három sorban 12es fúróval ki van fúrva hogy a pára ne annyira álljon meg rajta, a kagylótutaj miatt.

a filmréteg olyan, mint a teán a nemes hab. ha vékonyabb, durva behatásra "szilánkosra" töredezik. ha vastagabb, akkor viszont olajos, nyom nélkül ki tudom húzni a kezem belőle kb.

Nedőzz!

Több
13 éve 2 hónapja #513 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Gábor egy cseh emelőnek abszolút semmi hangja nincs,ha jól van beállítva-csöndesen simítja bele a vizet az akváriumba,maximum a szétpukkanó kis buborékok hangját hallhatod.A levegő mennyiség viszont valóban számít-sőt a vized terheltsége is!Amennyiben kicsit már "fáradtabb a víz"etetéskor-szárazról beszélek!-pillanatokon belül hangosodnak ezek a kis zajok...a tetőüveg behúzása viszont segít,illetve egy idő után el is halkul a dolog.Nagy valószínűséggel az eleséggel bevitt,és a víz felületi feszültségére ható komponensekben keresendő a gond gyökere-etess élővel;):)!
De okozhatja még az is,ha a vízvető csöved alacsonyan van-a vízszint alatt-továbbá ha a kivezető rész túl rövid-ilyenkor a buborékok hamarabb kapnak szabad utat,amit így "hálálnak" meg!Javaslom a pontosan vízszintes kivezető részt-ekkor valószínűleg halkulni fog.Legelőbb azonban a levegő mennyiségével játssz-és jelezz majd vissza kérlek!
Nebula..filmréteg.:(Milyen kinézetű,tapintásra milyen érzetet kelt..van szaga a vizednek?Állítsd le a szűrőt pár percre,és próbáld egy háztartási papírtörlővel felitatni a hártyát.A művelet pár másodperc mindössze-kérlek te is jelezz majd hogy sikerrel jártál-e?Ha igen-akkor pár nap múlva sem szabad megjelennie-viszont ugye teljesen és jól zár a tetőd?Végül is növényi nedvek is okozhatják-de azt hagyd utoljára,előbb a legegyszerűbbre gyanakodj.
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon, Gabor77

Több
13 éve 2 hónapja #514 Írta: nebula
sok helyen idéznek egy külföldi profit [nem jut eszembe a neve], aki szerint a filmréteg a növények "kommunikációja", miszerint épp szenvednek és a tápozás nem stimmel.

namost ezt már elsőre se tudtam elfogadni, és egyre inkább úgy érzem, hogy sántit. ezért is kérdeztem a növényeidet, hiszen ha kevés és igénytelen növényed van, akkor ez megint egy olyan dolog, ami ennek ellentmond.

azért lényeges ez, mert ezóta a három hónap óta kutatom, hogy mi okozhatja, és nem jövök rá. szűrés elvileg rendben, legalábbis a volumen. vízmozgás szintén, minden egyes centiben mozognak a növények. felszínmozgatás is stimmel. gyorsan növő növényből nálam nagyon sok van, tápozok is.
és nem szűnik. néha kevesebb, néha több... kezdek megtanulni együttélni vele.

Nedőzz!

Több
13 éve 2 hónapja #515 Írta: Gabor77

nebula beküldte: és a növények? mennyi és milyen?
nekem még most, majd három hónap után is van filmréteg a felszínen. akármit csinálok. pedig a szűrés biztosan jó, kb semmi rossz vízértékem nincs.

Növény is kevés.
3 kis csomó jávai moha (most kezdenek nőni), 4 kicsi gömbmoha (gömbalga), és egy jól szaporodó úszó májmoha, most kb 1 liternyi lehet (persze nem összepréselve), olyan 30-40 szál, 10-30 cm hosszúak.
Én a szűrésemről nem mondhatom, hogy húdeszuper', egy sima kb 2 decis belső szűrő, 320 L/h, eredetileg csak szivacs van benne, de még belepréseltem egy kis adag nitrát-szelektív gyantát. Bár szerintem nem a gyanta műve a dolog, hanem egyszerűen beállhatott a víz, viszont a víz színére a gyanta nagyon jó hatással van, minden felesleges színárnyalatot kiszed.
Ezenkívül 2 db kisebb vasfa, és ... manado aljazat. (ha rákeresel a google kiírja a ... nevét is, csak így hátha nem reklám).

Ja, és persze 13 kishal (7 neon, 6 panda cory), és néhány red chery garnéla.

Több
13 éve 2 hónapja #516 Írta: nebula
és a növények? mennyi és milyen?
nekem még most, majd három hónap után is van filmréteg a felszínen. akármit csinálok. pedig a szűrés biztosan jó, kb semmi rossz vízértékem nincs.

Nedőzz!

Több
13 éve 2 hónapja #517 Írta: Gabor77

nebula beküldte: @gabor77 én siklottam el felette biztosan, de mekkora az akváriumod?

Kicsi.
Csak 50 liter...

Több
13 éve 2 hónapja #518 Írta: nebula
@gabor77 én siklottam el felette biztosan, de mekkora az akváriumod?

Nedőzz!

Több
13 éve 2 hónapja #519 Írta: Gabor77

halőrxxl beküldte: De ha figyeled már megvan a megoldásom,pedig totálisan levegős rendszereim lesznek eztán...ez a fajta kis szűrő hatékonysága mellett olyan halk,hogy még az én hallásomat sem zavarja-pedig üzemel belőle már most is pár;)!

Szia!
Figyeltem, és ki is próbáltam, beújítottam egy olyan "Cseh emelő" működésű szűrőt, de bárhogy állítom be a kiömlő nyílást, sajnos akkor is hallom, hogy csobog. Ahogy írtátok is, akkor a leghalkabb, amikor félig van kb a vízben a kifolyó része, de még ez is jóval hangosabb, mint amit a belső szűrőm produkál, ha víz alatt van. Nem volt sok időm próbálgatni, mert egy hete folyamatosan csak dolgozok, majd megpróbálom kisebb levegőnyomással, hátha úgy tényleg halk, de így maximumon elég hangos volt, még nappali körülmények között is simán hallottam, hogy csobog.

halőrxxl beküldte: Valószínű hogy a szűrődben azért van biológiai szűrés..de minimális.Viszont azt is kár lenne beáldozni,ha gondolod továbbra is akváriumvízben öblögess.

Ok, akkor maradok az akváriumvizes tisztogatásnál...
Igen, az aljzat sokat segíthet, ha a szűrőm tényleg nem használ biológiailag, mert az elején sokáig habosodott a víz teteje 1 hét után, és néha ilyen olaj szerű foltok is megjelentek, hiába volt a felszín felé irányítva az áramoltatás, ez szerencsére már megszűnt teljesen, gondolom kifejlődött az a baktériumtelep, aminek ki kellett fejlődnie, már csak 5 liter vizet cserélek hetente, nem 10-et, és a hét végén sem látszik a vízen, hogy "kéri a cserélt".

Gyógyszert szerencsére nem kell használjak.

Több
13 éve 2 hónapja #520 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Szia!
Látom tetszett a postom;)...a kiáramló levegő zaja is bizony hogy zavaró!Én a medencéimtől kb.6-7m-re,egy másik helyiségben is hallottam éjjelenként-és éber alvó vagyok.Tudom ritka az az akvarista aki elismeri hogy zavarja-főleg ennyi éven át zavarja.De ha figyeled már megvan a megoldásom,pedig totálisan levegős rendszereim lesznek eztán...ez a fajta kis szűrő hatékonysága mellett olyan halk,hogy még az én hallásomat sem zavarja-pedig üzemel belőle már most is pár;)!
A levegővezeték dolga már nem ilyen egyszerű azonban ahogy elképzeled-bár durva közelítésben így működik.Pár méter légvezeték,és kész...de hogy milyen levegővezeték,és milyen hosszban,az nagyon számít,főleg ha kisebb teljesítményű pumpák levegőjét szeretnéd elvezetni kissé messzebbre,és a medencéid is viszonylagosan mélyek.Ilyenkor a szilikon levegő cső abszolút felejtős...tágulékony,és még az a kis nyomás is nagyrészt elvész,amit "zümmögőink" előállítanak.Ajánlom inkább a merevebb cső használatát-vagy a központi levegő ellátást-persze itt már nem 2-3 medence levegőztetéséről beszélünk.E témában rég szó volt blogról-de valahogy abbamaradt...
Valószínű hogy a szűrődben azért van biológiai szűrés..de minimális.Viszont azt is kár lenne beáldozni,ha gondolod továbbra is akváriumvízben öblögess.Nagy teljesítményű motoros belső szűrőknél bizony az aljzatnak hatalmas szerepe van a baktériumok szempontjából is-sőt a beállt akváriumvíznek is.Nem véletlen hogy esetleg leállítva felejtett szűrő mellett sem történik gáz egy jól beállt medencében-viszont új aljzatnál,friss vízben game over.El kell filózni azon is hogy vajon miért nem a teljes vízcseréket ajánlja a hobbiirodalom...
Nagyon meg kell becsülni a jól beállt akváriumok aljzatát is..meg az "öreg"szivacsokat.Az öreg ez esetben nem foszló koszlott szivacsokat jelent,hanem biológiailag aktív,megbarnult matériákat.Nos ez utóbbiakat én annyira kedvelem,hogy külön "kondiban tartó" tartókat készítettem-készítek nekik,és ha nem is számottevően,de állandóan részt kell venniük a szűrésben.Mesélek majd róluk egykoron..;) Számomra az új szivacs egy halott közeg-még semmit nem ér!A száraz szivacs kerülendő-benne mindennek annyi.Kis poén:hitem szerint tartsuk nedvesen a szivacsokat-és bármi jöhet!:)
Persze biológiázunk itt,és közben elfeledjük a gyógyszerezések hatását....pedig ennek hatásáról is tudnunk kell a teljes kép kialakításához.Persze ahol nincs gyógykezelés ott más a pálya-de mint tudjuk nincs veszve semmi,hiszen vannak már kiváló oltó kultúrák,minden ismételhető!
Gábor ha jó értékeket mérsz,akkor halaidnak nem is lenne oka a bajokra..nincs igazam?:)
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon, Gabor77

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.402 másodperc