Az akvárium üveg - Mekkora akváriumot, milyen üvegbõl?

Több
12 éve 2 hónapja #121 Írta: halőrxxl
Beszélgettünk mi itt sokféléről....igen nagyon hasznos is!:)De volt szerencsém egy olyan élményhez,melynek során maga a mester mutatta meg hogy ő hogyan készíti..
Úgy gondolom a fórumon is hasznos ennek a blognak a megmutatása..hogy keresni se kelljen ha valakit az érdekel hogy Ö hogyan csinálja?
Fogadjátok hát tőlem szeretettel a tegnapi nap történését egy "rövidke" blog formájában itt:
www.akvariummagazin.hu/index.php?option=...oblog&Itemid=246
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 2 hónapja #122 Írta: halőrxxl
Köszi mindkettőtöknek..Tomikám valóban olyan az egész mint a mese!Bár nem vagyok egy ideges típus/na azért! :D/,most mégis nagy várakozással tekintek a mai nap felé.A mester közvetlensége,jó humora bizonyára bearanyozza majd e napomat is-már alig várom.Egy rövidke poén..nem is tudom miért,de a gyerekek kora reggel óta össze-vissza szaladoznak a lakásban,és azt kiabálják:"Pasa gyere már"!Na ez elmond mindent az alaphangulatról...Persze hogy várom...sokat köszönhetünk neki mindannyian-és végre a családomat is bemutathatom neki.De azért elmondom saját érzésemet is dióhéjban:hhhhhhhuuuuuuhh!;)
Degec:igazad lesz...viszont nálam ilyen üvegből van pár kisebb tábla ami feldolgozásra vár-gondoltam kezdjünk neki most!:)A corykat sokan csak amolyan "takarítóként" kezelik..én örömemet lelem a velük való bíbelődésben-sőt nem átallok később nevetségesnek tetsző ötleteket sem kipróbálni velük-rajtuk.:)
Ám van itt még valami....ez a medence a hobbim örök emléke marad.Szeretném ha emlékként őrizhetném-így ebbe víz nem igen kerül-bár...Régi barátomnál mindig áhítattal olvastam egy könyvben Gyula-mint szerző-aláírását,és barátomnak írt rövid üzenetét.Azt hiszem nem kevesebb ő mára mint afféle "intézmény".Nagy szeretettel várjuk,és tudom hogy abban a pillanatban ahogy belép minden feszültségem köddé válik.:)Azért hihetetlen hogy ezen a fagyos novemberi napon az isten háta mögötti kis falunkban találkozhatok vele....
Képek tuti hogy estefelé..:)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon, szotyika

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 2 hónapja #123 Írta: Degec
talan a lapos megoldas a legegyszerubb

Több
12 éve 2 hónapja #124 Írta: szotyika
Gáborom ma megy a mester hozzád, gondolom orjási lelkesedéssel várod ;) .
asszem lessz egy csuda szép napod, ami kiemelkedik majd a többi közül.

Tommy

Több
12 éve 2 hónapja #125 Írta: halőrxxl
Egy olyan kis üvegcsét fogok kérni tőle,ami egészen speciális..csak a front átlátszó üveg.Kíváncsi leszek mit szól az ötlethez,miszerint ilyenekben szeretném ívatni a coryjaimnat?Észrevettem hogy ha sorozatban teszem ki őket egymás melletti medencékbe,akkor van hogy zavarják egymást..mintha féltenék az ikráikat-ezért az átellenes oldalon szórják meg az üveget.Én azt szeretném ha csak a frontra raknák-innen könnyedén menthetőek.
De-igaz hogy van az ikrarakás körüli mozdulatoknak gerjesztő hatása más corykra is..ha a medencéken át tudnak egymáshoz látni.Viszont amint elkezdem az egyik medencében az ikramentést,az átlátszóság miatt abbamarad az ívás:(Szóval agyalok keményen...még az is lehet hogy a végső megoldás az lesz hogy az oldalak is átlátszóak lesznek-de majd közé lehet tolni egy olyan lapot ami nem átlátszó.
Meglátjuk...

Több
12 éve 2 hónapja - 12 éve 2 hónapja #126 Írta: mmccannon
Gáborom, akkor melegíts be reggel, mert Pasa sitty-sutty vágja az üveget, és ragasztja a medencéket. Szinte megolvad az üveg a keze alatt. ;)

Már láttam, hogyan csinálja, és észveszejtő!

Mary
Last edit: 12 éve 2 hónapja by Pasa.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
12 éve 2 hónapja #127 Írta: szotyika
már várjuk a beszámolot Gábor fényképekkel megtüzdelve;)

Tommy
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon

Több
12 éve 2 hónapja #128 Írta: halőrxxl
Jah..meg atombunker-haggyámá!:D Csupaszkézzel apukám...úgy lehet érezni ha csúszik az üveg-viszont kell a figyelem-ez tagadhatatlan!
A holnapi napon viszont ez nem az én gondom lesz..már előkészítettem a darab üvegeket a mesternek.Egészen spec. kinézetű kis ívatót fog remekelni,mely természetesen köréépített lesz-mint eztán az összes általam is elkészítendő akvárium-valószínűleg.
Méretei:30x20x20 cm,12L.Alig várom hogy itt darabolja az üveget..meg ragasszon....meg minden!:)
/Pasa "gyeremá"!:D/
Ui.:kedvező esetben holnap este megmutatom nektek hogyan csinálja mindannyiunk mestere....
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon, szotyika

Több
12 éve 2 hónapja #129 Írta: szotyika
hát igen de ez nagy akváriumoknál nem mindegy sajnos hogy hol vannak azok a merevitők 100 cm ig tuti hatásos ez a fajta módszer Kapi, de e fölött már nem árt használni ha nem megfelelő az üvegvastagság.

Tommy

Több
12 éve 2 hónapja #130 Írta: kapi
sziasztok
Még 1 ötlet a merevítéshez,ha nem középre hanem az akvárium két végére ragasztunk 10-15 cm széles üveg csíkot az nem zavar a pecázásban és ojan mint ha 20-30 cm.-rel rövidebb lenne az akvárium hossza.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Több
12 éve 2 hónapja #131 Írta: halivadek
Azóta én is kesztyűt használok, de akkor is van bennem félsz. A legjobb a hentesek által használt lánckesztyű lenne :)

Több
12 éve 2 hónapja #132 Írta: szotyika
halivadék volt nekem is részem benne , de első és legfontosabb a kéz védelme, ha üveget vágok mindig veszek fel bőrkesztyűt, ami ha nem is 100% ba véd de max csak karcolás lessz belöle és nem vágja szanaszétt a kezem ha esetleg elrobban.

Tommy

Több
12 éve 2 hónapja #133 Írta: halivadek
A régi ablak üvegekkel óvatosan mert feszültség lehet benne. Én saját bőrőmön tapasztaltam, a kezemben ripityára tört egy kisebb tábla, pedig nem ütöttem oda semmihez csak egy kicsit megemeltem. Az üveg sokkal élesebb mint a kés, olyan mint egy borotvapenge, képes csontig vágni a húst. 3 öltéssel úsztam meg a tenyeremen ezt a kis balesetet. Azóta egy kicsit tartok az üvegvágástól.

Több
12 éve 2 hónapja #134 Írta: mmccannon
Olyan lehet, mint egy mérnök rajzasztala, csak ez rögtön 3D. :)

Mary

Több
12 éve 2 hónapja #135 Írta: szotyika
Gábor én az üveg vágáshoz csináltam egy picike kis asztalkát laminált butorlapbol majd erre készitettem egy másik vezetőt szintén butorlaból , és egy csuszó derékszőget szintén butorlapból, természetesen mivel gép szabta az anyagot hozzá és nem én ( meg amugy is megmértem a szögeket hogy azok valoban 90fok- ban vannak e). Gábor amugy én amiota ezt a kis asztalkát megalkottam azota a köréépitést csinálgatom. még az egylityos akit is igy csinálom. :) ezért nem használok sablont a ragasztáshoz sem,

Tommy
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
12 éve 2 hónapja #136 Írta: halőrxxl
Köszönöm neked is Trek..valóban igazatok van.Igazság szerint nem annyira ördöngösség a pontos vágás sem,kis odafigyeléssel megoldható.Amit saját hiányosságomnak gondolok,viszont már rajta vagyok a megoldáson:trehányságom miatt-vagy időhiány ennyi éven keresztül?:(-még nem készítettem olyan derékszöget amivel tuti könnyen,és halálos pontossággal dolgozhatok.Ez tisztán látszik,pedig egy szűk félórában megoldható-tegnap le is szabtam a neki való anyagot!:)Ha nem szeretnék az üvegeseknél hagyni a szükségesnél több pénzt,bizony be kell rendezkednem már végre arra is,hogy itthon komolyabb táblákat dolgozzak föl.Ha fémből tudok akár századra pontos darabokat is készíteni,nem hinném hogy kifog rajtam ez....sőt itt még mint írod a "tűrésmező" is elég laza..majd a ragasztó kitölti!:)
Értem hogy kellenek merevítők a nagy akváriumokhoz-magam is ezt gondolom.Nélkülözhetetlen az alsó merevítés is hatalmas kádaknál,hiszen így megnöveljük a tapadási felületet,és plusz üvegvastagsággal támogatjuk a merevséget.Nem hiszem azonban hogy nekem erre ezeknél a nevetségesen kicsike-72L-medencéknél szükségem lenne.Mivel írtam hogy az állványom majdan keresztben lesznek,egy felső hosszmerevítőt adok azért nekik...ez egyben a két darabból álló fedőüvegek egyik felének csúszósínje is lesz.Felső keresztmerevítőt azért nem szeretnék,mert ugye a 60 centi "mély" akváriumban hátra is kell majd nyúlnom..na ezt egy keresztmerevítő azért kissé akadályozná:(.
Trek:hálásan köszönöm hogy a maszkoló szalagot megemlítetted-bár már megvásároltam őket!:D Nekem pontosan ilyen gondolataim voltak-szerencsére jelzed is hogy erőteljesen meghosszabbítja a munkaidőt.Nos..egyáltalán nem fogom alkalmazni őket..majd jó lesz a tavaszi nagy házfestésnél!
Már többen is ajánlottátok a bankkártyás/műanyaglapos fugázást-én balfácán mindig az ujjaimmal csináltam:(Igaz a művelet végére még a fülcimpám is szilikonos lett...... ezen okból a feketével ragasztást meg sem próbáltam..:D
Mindenesetre hálás vagyok a szerencsémnek,hogy ezt a témát most vetettem föl....jön a mester,és megmutatja ő hogy csinálja..hihetetlen!
Példám tisztán mutatja:nem elég ha valaki rég halazik...nagyon hosszú időn át is lehet valamit rosszul csinálni.Köszönöm mindenkinek az ötletadást-holnap élőben is meglátom hogyan kellett volna nekem csinálnom-illetve hogyan kell eztán!
Köszi uraim..ha van még valami folytassuk!

Több
12 éve 2 hónapja #137 Írta: trek
Lehet variálni az üvegvastagságot egy akváriumon belül(ha nem szempont az esztétika és más anyag nincs) de ehhez (is) igenis meg kell tanulni pontosan vágni. Enélkül semminek ne kezdj hozzá. Én az éleken 0.5mm ráhagyással szoktam vágni (ez azt jelenti, hogy 1mm pontosságot meg kell tanulni). Nagyobb akváriumokat össze se lehet rakni rendesen "ráépítéssel" már csak azért se mert az üveg kinyomja maga alól a ragasztót. A ragasztó terhelése szempontjából is kívánatos a "köréépítés". A ragasztókról annyit, hogy Den Braven-nel ragasztok mindent, a gyári ajánlást pedig simán túlszárnyalja akár 1000liter és 70cm felett is. Nagyobb akváriumoknál amúgy is szinte mindenhova kell merevítést rakni. A fugázáshoz lehet ragasztó szalagozni (mint ahogy a guppis rendszernél tették), de én már jobban nem akarok megőszülni (dupla annyi idő) ezért simán hitelkártyával húzom le, ehhez ki kell tapasztalni, hogy mekkora fugamérethez mennyi ragasztót érdemes felhordani (hogy ne csak tökéletes legyen de gazdaságos is).

Több
12 éve 2 hónapja #138 Írta: halőrxxl
Szia!:)
Köszi..ne dőlj be..értetlenkedem hogy minél több infót olvashassak na!;)

Több
12 éve 2 hónapja #139 Írta: luciusferi
Gábor!
Ne viccelj, mivel vágod az üveget? Baltával?
Derékszög és mérőszalag. körbeépített akváriumnál jártam úgy, hogy egy üvegvastagságot elszámoltam -ba simán több ragasztót nyomtam arra az élre, és évek óta tökéletes 50x50x45 5ös üveg tehát a hézag 5mm volt. A másik előnye a körbeépítettnek hogy sablon minden nélkül a megfelelő sorrendbe egyedül összerakható, én max 150x60x50 est egyedül
üdv:Feri

Több
12 éve 2 hónapja #140 Írta: halőrxxl
Kösz Kapi!
A köréépített akváriumokkal egy bajom van:én nem tudok olyan halálpontosan vágni-de fejlődöm.Eleddig még nem tapasztaltam hibát az FBS-el "raggajtott"/viva Jani bátyám!:)/akváriumoknál.Csupán ez volt anno elérhető..más most sem igen van errefelé.
Talán érdemes lenne elvégezni egy tesztet arra vonatkozóan hogy hol is áll az FBS a ragasztók között?Akár szakító-akár nyíró szilárdságot lehetne mérni azonos hosszúságú ragasztás esetében...ahogy én gondolom:nem gyengébb a legmárkásabbtól sem számottevően.Bizalmamat tovább erősítvén tegnap megint egy kartust vásároltam belőle..1590/310ml
Más kérdés a merevítők dolga.Én azt gondolom hogy végső esetben az adott méretű akváriumoknál-emlékeztetőül:60x40x30 magas-akár kombinálni is lehetne az üvegek vastagságát-bár ez nem igen szokás még.A két hosszú oldal+az alja 6-os,a két kisebbik oldala pedig 4-es üveg!Véleményetek?
Van aztán nekem olyan medencém is 2db,melyeknek alja-hátlapja 8-as öntött üvegből van:)Valaha polclapként üzemeltek egy párt titkári-kommunista idők-szobában...Méretre szabtuk,bár az üveges ismerős azt mondta ezt már nem szabadna-és több éve remek masszív nevelők.Igaz a márványminta kissé érdekes rajta,de megvallom tetszik hogy a kidobásra ítélt üveget meg tudtam menteni.

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.221 másodperc

Naptár

January 2025
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Bejelentkezés