- Köszönetek: 0
- Fórum
- Édesvizi akvarisztika
- Akvarista műhelytitkok
- Az akvárium üveg - Mekkora akváriumot, milyen üvegbõl?
Az akvárium üveg - Mekkora akváriumot, milyen üvegbõl?
- peterlacko
- Nem elérhető
- Ikra
Azt szeretném kérdezni, hogy az akvárium aljának is ugyanolyan vastagnak kell-e lennie mint az oldalaknak?
Véknyabb lehet?
Ha véknyabbat raknék alá lenne valami bajom belőle?
Teszek majd alá nikecellt.
Előre is köszönöm a válaszokat.
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- schonmisi
- Nem elérhető
- Ikra
Köszönöm a választ!
Végül is tegnap este, igaz az általad írthoz képest kis felárral, de vettem egy 30 literes akváriumot. Így azért nyugodtabb vagyok!
Köszi: Misi
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Most
- Nem elérhető
- Ivadék
Szerintem hiába teszteled így, akár több nap múlva is szétmehet. Egy 30 literes medence boltban (csak a medence) maximum 3-4000 Ft, ennyiért nem kockáztatnám. Esetleg nincs egy akvarista ismerősöd, aki csinált már akvárium ragasztást?
András
- schonmisi
- Nem elérhető
- Ikra
Huhh.. köszi!
Se szétszedni, se összerakni nem tudnám. Részedről ez egy erős szavazat arra, hogy vegyek újat?
(vagy teszteljem egy felfújható gyerekmedencében? )
Üdv: Misi
- Most
- Nem elérhető
- Ivadék
Én szétszedném és újraragasztanám, biztos ami biztos.
Üdv,
András
- schonmisi
- Nem elérhető
- Ikra
kb. 20 éve kaptam az első akváriumomat, pár éves (3-4) használat után padlásra került. A kisfiam (és persze magam) miatt szeretném újra beüzemelni. Fogalmam sincs milyen anyagból és hogyan készült, ezért még ötletem sincs, hogy mi az élettartalma egy ilyen üvegládának. A méreteit most csak nagyjából, fejből: 44x21x30 (azt tudom, hogy tegnap este 27 literesnek számoltam, ha nincs színig töltve) és gondolom 4mm-es lehet az üveg. Merevítés nélküli persze.
Szóval merjem használni? Nem szeretném, ha szétnyílna az asztalomon és számítógépre dobná a teljes tartalmát...
Köszönettel: Misi
- trek
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- Köszönetek: 26
- Buban
- Nem elérhető
- Ikra
Érdeklődni szeretnék, hogy mi lett a történet vége, mert én is hasonló cipőben járok.
(3 éves az akváriumom)
Buban
- gabens86
- Nem elérhető
- Ikra
Segítséget szeretnék kérni egy 450 literes medence elkészítésében!
Terveim szerint 150cm hosszú 50cm mély 60cm magasra lesz!
De a méret képlékeny ha esetleg vki meggyőz hogy jobb lenne másképp!
Gondolkozom azon is hogy leválasztani belőle egy szűrő medencét!
Szóval minden segítséget szívesen veszek,amúgy növényes akit tervezek és egyenlőre a meglévő technikáimra szeretnék hagyatkozni!2*900 liter belsőszűrő és 1*350 liter külsőszűrő!
Illetve ha tudnátok linkelni egy jó összerakási technikát azt is megköszönném!
Köszönök előre is minden segítséget!
Ha lehetne inkább pü-t!
Üdv:Gábor
- peters
- COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Látogató
- zabracki
- Nem elérhető
- Ivadék
- Köszönetek: 8
Ez elégé neccesen hangzik! Szerintem ugyanazzal a ragasztóval ragaszthatták mint az oldalakat, tehát várható hogy elõbb-utóbb el kezd szivárogni az aksid!
Szép kort élt meg, gondolkodj a cserében!
Zábrácki László
- gygy35
- Nem elérhető
- Ikra
Szeretnék segítséget kérni,van egy 360 literes akváriumom (120hx60mx50sz)10mm üvegbõl.
Kb 14 éve használom..
A keresztmerevítõ leesett (elengedte a ragasztás), most azon aggódom,hogy a többi ragasztás is engedhet-e?
Valakinek van vmi használható ötlete szívesen venném...
- trek
- Nem elérhető
- ŐshalAM
Az üveggyártók eltérõ minõségû üvegei miatt a számításkor egy biztonsági tényezõt kell figyelembe venni (3.8). Az akvárium hosszabbik oldalának és a magasságának aránya befolyásolja mekkora terhelést bír el (a harmadik méret nem mérvadó). A számításról el lehet mondani hogy megbízható azonban sok esetben elõfordul hogy olyan üveg vastagság jön ki ami nem kapható. Ekkor a legközelebbi nagyobb méretet kell választani. Érdemes az elhajlást is kiszámolni és a gyakorlat azt mutatja hogy már 0.2-0.5mm elhajlás esetén is célszerû merevíteni az akváriumot a biztonság érdekében. Az én eddigi számításaim a gyakorlatban bevált (és az elõbbiekben leírt) üvegméreteket igazolják.
Az eredeti cikk ahonnan a számítás származik:
Warren StillWell
www.fnzas.org.nz/glassthickness.0.html
- Pasa
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
- Köszönetek: 360
Általában persze van, de minden esetben a konkrét méretnek megfelelõen kell az üvegvastagságot megválasztani. Az üveg technikai adatai itt vannak alul, de sokan nem -én se- ismerjük ezek pontos jelentését, azt pedig pláne nem, hogy a megvett, vagy megrendelt üveget hogyan kellene méretezni ezek alapján.
A gyakorlatból tudjuk, hogy "hagyományos" méretû akváriumokat milyen vastag üvegbõl szokták készíteni (merevítések nélkül). Ezen akváriumoknál a méretek aránya kb. másfél. Ez azt jelenti, hogy a szélességnek kb. másfélszerese a magasság és ennek kb. másfélszerese a hossz. Ilyenkor a literszám is megadható. Pl.: 20 cm (széles) x 30 cm (magas) x 45 cm (hosszú) akvárium 27 literes.
De egy ettõl eltérõ akváriumnál általában nem a literszámot kell megadni, hanem a medence konkrét méreteit.
3-as üvegbõl csak ikráztató akváriumot szoktak készíteni (10-12 liter), illetve olyan üvegtárgyakat, mint az elletõ, az ikráztató vagy a sórákkeltetõ.
4-es üveget használhatunk már akár 30 literes akváriumhoz is, ha a magassága 30-32 cm körül van. Nem azt mondom, hogy biztosan széttörik egy 40 cm magas akvárium, ha 4-es üvegbõl gyártották, de általában azt már 5-ös üvegbõl célszrû készíteni.
5-ös üvegbõl készülhet még a 80 literes akvárium, míg
6-osból 120-150 literig szoktunk ragasztani. Készítettem már 200 literes medencéket is 6-os üvegbõl, természetesen hosszanti és kereszt-merevítésekkel.
8-as üveg általában 300 literig jó, de merevítve lehet akár 350 liter is.
10 -es üveget használunk a 60-65 cm magas akváriumokhoz. Hogy kell-e merevítés, az a többi mérettõl függ.
Ennél magasabb (65-70 cm) akváriumokhoz már 12-es üveget célszerû vágatni.
Mégegyszer elmondom: ezek csak gyakorlati értékek, minden akvárium esetében meg kell nézni az összes méretet, illetve a merevítések helyét és számát.
Pega
én 12-es üvegbõl vágatnám
- Pega
- Nem elérhető
- Ikra
660 literes akváriumhoz mekkora üvegvastagság kell?
160×55×75(h×sz×m)
- Pasa
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
- Köszönetek: 360
- Peeet
- Nem elérhető
- Ikra
Azt szeretném kérdezni, hogy egy 800 x 350 x 450mm-es (hossz x szél x mag.) akvárium milyen vastag üvegbõl építhetõ meg merevítés nélkül?
Esetleg 1 db keresztnerevítõvel a közepén (mármint felül)?
Elõre is köszönöm a választ!
- don07
- Nem elérhető
- Ikra
Simán meg lehet építeni, persze merevítéssel. 1-1 hosszmerevítõ csík (mondjuk dupla 4-esbõl) az akvárium tetejétõl 1-2cm-re, élével beragasztva nagyban javítja a stabilitását az akváriumnak.
üdv
don
- trek
- Nem elérhető
- ŐshalAM
Az üveg tulajdonságai
Sûrûség: 2.5 kg/dm3 (21 °C)
Lineáris tágulási együttható: 86 x 10-7 m/ °C
Lágyulási pont: 730 °C
Rugalmassági modulus: 69GPa (69 x 109 Pa)
Nyomási erõ: 25mm kocka: 248MPa (248 x 106 Pa)
Szakítószilárdság: 19.2Mpa - 28.4Mpa (folyamatos terhelésnél)
Számítások
Hossz: L (mm) (az akvárium hossza vagy a hosszabbik oldal)
Szélesség: X (mm) (az akvárium a szemközti oldaltól a hátsó oldalig /mélység/ )
Magasság: M (mm) (a teljes vízmélység az akváriumban)
Üvegvastagság: t (mm)
Max. hajlítási erõ: F (N)
Rugalmassági modulus: E (69GPa)
Elhajlás: l (mm)
Az L/M arány befolyásolja az üveg erõsségét. A táblázat az alfa (a) és béta (b) értékeket tartalmazza:
L/M arány Oldal üvegek Alsó üveg
a b a b
0.5 0.003 0.085
0.666 0.0085 0.1156
1.0 0.022 0.16 0.077 0.453
1.5 0.042 0.26 0.0906 0.5172
2.0 0.056 0.32 0.1017 0.5688
2.5 0.063 0.35 0.111 0.6102
3.0 0.067 0.37 0.1335 0.7134
Ha az L/M < 0.5, akkor 0.5-t kell venni, ha L/M > 3 akkor 3-at kell venni.
Megjegyzés: Alsó üvegnél az L/X arányt kell venni.
Víznyomás (9.81 m/s2 gravitáció esetén):
p = M x 9.81 (N/mm2)
Max. hajlítási erõ ( szakítószilárdság/biztonsági tényezõ):
F = 19.2 / 3.8 = 5.05 (N/mm2)
Oldalüveg mérete:
A számítás merevítés nélküli akváriumra vonatkozik. Alsó üvegre nem szoktam külön számolni mivel felfekszik egy felületre.
- kataiandi
- Nem elérhető
- Ikra
Adott a számomra jó sok 4mm-es üvegtábla. Szeretnék csinálni egy 70x30x40 (szél. x mély. xmag.) akváriumot.
Kérdésem az, hogy a 4mm-es üveg elegendõ-e?
Esetleg mi a legnagyobb méret amit ilyen vastag üvegbõl lehet csinálni?
- Fórum
- Édesvizi akvarisztika
- Akvarista műhelytitkok
- Az akvárium üveg - Mekkora akváriumot, milyen üvegbõl?