- Köszönetek: 83
- Fórum
- Édesvizi akvarisztika
- Akvarista műhelytitkok
- Az akvárium üveg - Mekkora akváriumot, milyen üvegbõl?
Az akvárium üveg - Mekkora akváriumot, milyen üvegbõl?
- karancsalja66
- Nem elérhető
- DiszhalAM
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 1688
T.:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Én sosem csiszoltam eddig-eztán sem fogom,csupán leélezem a vágott széleket.Talán nevetséges,de egyszer még gyermekként apukám adott nitro hígítót,hogy azzal zsírtalanítsak...bejött,mert még az akkori akváriumom is műxik-éppen a télen fogom véglegesen szétbombázni.Azóta is ezt használom-meg könnyen elérhető volt számomra.
Ragasztóként eleinte a klasszikus fehér Sziloplaszt-ot használtam-70'/80'-as évek-aztán a rendszerváltás után már kizárólag az FBS-t.Errefelé ilyen hogy Den Braven...ma sincs szvsz.
A fugázás még ami érdekelne..hogyan csináljátok hogy szép legyen?
- Mátéfi
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 1127
http://translate.google.com/translate?u=http%3A//bdweb313932.bluedomino.com/articles/corycrumbs.html&hl=hu&langpair=auto|hu&tbb=1&ie=ISO-8859-2
- Mátéfi
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 1127
Én ragasztás előtt a ragasztandó felületet, mindig átcsiszolom, majd kloroformmal vagy tiszta szesszel zsírtalanítom és portalanítom, és csak gumi kesztyűben csinálom, mert a bőrömön lévő zsírréteg okozhat problémát ha a szilikon alá kerül.
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
3-as üveget végül is használhatnék az ívatókhoz-de ezeknek sok mozgatás lesz a sorsuk.."munkaakváriumok" lesznek.Meg aztán a 3-ast inkább megtartom fedlapnak,ezek szépen csúsznak a sínben.
Kérdésem:van tapasztalatod szilikon eltávolító szerrel?
- szotyika
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 486
a lényeg hogy én is megprobálok megmenteni minden régi 3 as régi üveget.
A höszigetelt üveget pedig zsilett pengével szépen szét lehet szedni, és azzal aprolékosan letakaritani, igaz időigényes de megéri, föleg ha ingyen volt
üvegvágás elött én mindig lemosom sima mosogatószeres vízzel az üveget, majd szárazra törlöm,és csak ezután kezdem vágni sima görgős üvegvágóval( amit sima étolajjal kenek). Ha levágtam a nekem kellő darabokat azután egy nagyon finom szemcsés ugynevezett kaszakővel lecsiszolom , majd ezután ismét mosogatószeres mosás, és szárazra törlés következik.Csak ezután kezdem el öszeragasztani, és nem használok semmilyen sablont ( a sablon a kezem és pár darab erős ragasztószalag.
Tommy
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Tárgyaljuk már kicsit még a témát....merevítők,üvegvastagság...de ami talán még fontos lehet:sok helyütt errefelé is zajlik-igaz erősen vontatottan-az ablakcserés művelet.A régi ablakokban lévő 3-as üvegek sorsa tiszta..de mi legyen a 4-es üvegekkel,hogyan bontsuk szét a hőszigetelt táblákat,mivel-hogyan tisztítsuk le a ragasztót róla?
Vagy:egyáltalán használhatóak még a régi üvegek,és ha igen mire?Vágásukkor tapasztaltok eltérő tulajdonságokat,illetve milyen szerszámmal dolgoztok hasonló manőverkor?
A téma nemcsak hogy érdekes,de hasznos is lehet számunkra....Sokszor látni kidobott törött táblákat,de akár régi akváriumok is az utcán heverhetnek-kár értük!Nem hiszem hogy ilyen hamar az enyészeté kellene hogy legyen egy nagyszerű és szép tábla,vagy el kellene dobni egy megunt medencét!Beszéljünk róla...ti hogyan csináljátok,milyen praktikákat ismertek-használtok?
Vannak üvegjeim..ki az aki otthagyná az utcán?Ráadásul a téli hónapokban kel is készítenem pár medencét-az ívatóimat pedig totálisan át kell szabnom.
A rovatban eltelt hozzászólás nélküli időszak elég hosszú ahhoz,hogy időközben újabb tapasztalatokkal gazdagodhassanak azok,akik eddig adták a tanácsokat-de szép számmal érkeztek olyan újak is,akik szintén tapasztaltak!:)Gyerünk hát..beszéljünk erről a témáról!
Ugyancsak hálás lennék pár linkért is..a ragasztásról van szó.Bár jópár akvárium készítése van már mögöttem,de a mostaniakat szeretném nemcsak erősre,de esztétikusabbra is készíteni-nem igaz hogy a szinte vakolásszerű módszeremet ne fejleszthetném!
Nem ciki-most ti segítsetek nekem!
- trek
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- Köszönetek: 26
Elég egyértelmű a számítás én nem részletezem jobban. Az Akvárium Magazin 70.számának, 14-15.oldalán van számítási példa
- szaboo.g
- Nem elérhető
- Ikra
- Köszönetek: 0
Le tudnád vezetni egy kicsit érthetőbben a számítást?
t = V b x M^3 x 10^-5 / 5.05 (mm)
A V térfogat (literben)M a harmadikon?
Nagyon érdekel ez a számítás, de nekem sehogy nem jön ki a végén értelmes eredmény.
Tudnál erre szánni több időt, hogy részletezd a számítást?
Kösz és üdv: Szabó Gábor
- Moderátor
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
- Köszönetek: 14
Attól függ, mennyire vált el a ragasztó az üvegtől. Ha csak egy helyi (néhány cm-es szakaszon), akkor elég lehet kihúzni belülről (persze a régi ragasztót ilyenkor is ki kell vágni). Ha nagyobb a baj, akkor viszont érdemes szétvágni és teljesen újraragasztani.
- Moderátor
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
- Köszönetek: 14
Sziasztok,
akad egy kis problémám: a 80x30x40-es akváriumomból elkezdett szökni a víz. Használtan vettem, hónapok óta remekül működött. Kipakolás, szárítás, tisztítás után ha az érintett élt átkenem szilikonnal elég, vagy kenjem ki az egészet, hogyan tudnám megmenteni? Ha van rá mód nem a lomtalanítást választanám.
Köszi a segítséget előre is!
- trek
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- istvan1226
- Nem elérhető
- Ikra
- peterlacko
- Nem elérhető
- Ikra
- trek
- Nem elérhető
- ŐshalAM
Néhány 10 literes akváriumig bármelyik akvárium szilikon megfelel, én mindegyikhez Den Braven Aquasilicone ragasztót használok - 300ml kartusban átlátszó vagy fekete színben kapható.
- nato
- Nem elérhető
- Ikra
Engem az érdekelne, hogy milyen ragasztó kell a ragasztáshoz? Esetleg konkrét márka?
- Pasa
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
- Köszönetek: 360
Ha duplán használod, akkor 30-40 literes akváriumot is ragaszthatsz belőle.
(természetesen a fenéklap is dupla)
- peterlacko
- Nem elérhető
- Ikra
Az üveg vastagsága 3 mm.
És ha nincs jelentősége a fenékvastagságnak akkor azért sem kell fizetni.
Kb. mekkora méretig lehet gondolkozni?
- Pasa
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
- Köszönetek: 360
- Fórum
- Édesvizi akvarisztika
- Akvarista műhelytitkok
- Az akvárium üveg - Mekkora akváriumot, milyen üvegbõl?