Az akvárium üveg - Mekkora akváriumot, milyen üvegbõl?

Több
12 éve 2 hónapja #161 Írta: karancsalja66
nem rossz meg kéne csinálni.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 2 hónapja #162 Írta: halőrxxl
Huuuuu..az előző linked,meg a kép gyémánt!Na ezzel elleszek egy ideig,köszönöm szépen!
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: karancsalja66

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 2 hónapja #163 Írta: halőrxxl
Részemről para a FB..ezért nem is vagyok a "fészen".De most roppant kíváncsivá tettél-nem lehet elérni egy egyszerű linken keresztül esetleg?
Én sosem csiszoltam eddig-eztán sem fogom,csupán leélezem a vágott széleket.Talán nevetséges,de egyszer még gyermekként apukám adott nitro hígítót,hogy azzal zsírtalanítsak...bejött,mert még az akkori akváriumom is műxik-éppen a télen fogom véglegesen szétbombázni.Azóta is ezt használom-meg könnyen elérhető volt számomra.
Ragasztóként eleinte a klasszikus fehér Sziloplaszt-ot használtam-70'/80'-as évek-aztán a rendszerváltás után már kizárólag az FBS-t.Errefelé ilyen hogy Den Braven...ma sincs szvsz.
A fugázás még ami érdekelne..hogyan csináljátok hogy szép legyen?

Több
12 éve 2 hónapja #164 Írta: Mátéfi
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: branco, halőrxxl, mmccannon

Több
12 éve 2 hónapja - 12 éve 2 hónapja #165 Írta: Mátéfi
Az (egyik díszhaltenyésztő - jav.szerk.)oldalán bemutat egy remek kis segédeszközt az akváriumok ragasztásához. Olyat használnak az akvárium készítők is. Egyszerű és nagyszerű.

Én ragasztás előtt a ragasztandó felületet, mindig átcsiszolom, majd kloroformmal vagy tiszta szesszel zsírtalanítom és portalanítom, és csak gumi kesztyűben csinálom, mert a bőrömön lévő zsírréteg okozhat problémát ha a szilikon alá kerül.
Last edit: 12 éve 2 hónapja by Moderátor.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
12 éve 2 hónapja #166 Írta: halőrxxl
Ragasztószalag..na ez nekem az életben össze nem jött!Mire felhelyeztem,tuti hogy elmozdult valamelyik tábla,ezért én a hátsó falat mindig megtámasztom egy pár derékszöggel..aztán a végén én is összeragasztom szalaggal-de ekkorra már még az agyam is szilós!:D
3-as üveget végül is használhatnék az ívatókhoz-de ezeknek sok mozgatás lesz a sorsuk.."munkaakváriumok" lesznek.Meg aztán a 3-ast inkább megtartom fedlapnak,ezek szépen csúsznak a sínben.
Kérdésem:van tapasztalatod szilikon eltávolító szerrel?

Több
12 éve 2 hónapja #167 Írta: szotyika
gábor én a 42 x28x20 centis akikat 3 as régi ablaküvegből készitettem egy sima felső merevitővel, a fugázást pedig egy régi bankártyával csinálom :)( itt is látszik hogy mimindenre jó egy régi lejárt bankártya :) ). Természetesen azért nem árt ha az ember megkocogtatja a régi üvegtáblát ,hogy van e benne feszültség vagy nem. ha van benne garantáltan atomjaira törik szét. Sajnos tapasztaltam :)
a lényeg hogy én is megprobálok megmenteni minden régi 3 as régi üveget.
A höszigetelt üveget pedig zsilett pengével szépen szét lehet szedni, és azzal aprolékosan letakaritani, igaz időigényes de megéri, föleg ha ingyen volt :)
üvegvágás elött én mindig lemosom sima mosogatószeres vízzel az üveget, majd szárazra törlöm,és csak ezután kezdem vágni sima görgős üvegvágóval( amit sima étolajjal kenek). Ha levágtam a nekem kellő darabokat azután egy nagyon finom szemcsés ugynevezett kaszakővel lecsiszolom , majd ezután ismét mosogatószeres mosás, és szárazra törlés következik.Csak ezután kezdem el öszeragasztani, és nem használok semmilyen sablont :) ( a sablon a kezem és pár darab erős ragasztószalag.

Tommy
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
12 éve 2 hónapja #168 Írta: halőrxxl
Újabb aranyat érő rovatra bukkantam-erre!:)
Tárgyaljuk már kicsit még a témát....merevítők,üvegvastagság...de ami talán még fontos lehet:sok helyütt errefelé is zajlik-igaz erősen vontatottan-az ablakcserés művelet.A régi ablakokban lévő 3-as üvegek sorsa tiszta..de mi legyen a 4-es üvegekkel,hogyan bontsuk szét a hőszigetelt táblákat,mivel-hogyan tisztítsuk le a ragasztót róla?
Vagy:egyáltalán használhatóak még a régi üvegek,és ha igen mire?Vágásukkor tapasztaltok eltérő tulajdonságokat,illetve milyen szerszámmal dolgoztok hasonló manőverkor?:)
A téma nemcsak hogy érdekes,de hasznos is lehet számunkra....Sokszor látni kidobott törött táblákat,de akár régi akváriumok is az utcán heverhetnek-kár értük!Nem hiszem hogy ilyen hamar az enyészeté kellene hogy legyen egy nagyszerű és szép tábla,vagy el kellene dobni egy megunt medencét!Beszéljünk róla...ti hogyan csináljátok,milyen praktikákat ismertek-használtok?
Vannak üvegjeim..ki az aki otthagyná az utcán?Ráadásul a téli hónapokban kel is készítenem pár medencét-az ívatóimat pedig totálisan át kell szabnom.
A rovatban eltelt hozzászólás nélküli időszak elég hosszú ahhoz,hogy időközben újabb tapasztalatokkal gazdagodhassanak azok,akik eddig adták a tanácsokat-de szép számmal érkeztek olyan újak is,akik szintén tapasztaltak!:)Gyerünk hát..beszéljünk erről a témáról!
Ugyancsak hálás lennék pár linkért is..a ragasztásról van szó.Bár jópár akvárium készítése van már mögöttem,de a mostaniakat szeretném nemcsak erősre,de esztétikusabbra is készíteni-nem igaz hogy a szinte vakolásszerű módszeremet ne fejleszthetném!:D
Nem ciki-most ti segítsetek nekem!

Több
14 éve 2 hónapja - 14 éve 2 hónapja #169 Írta: trek
négyzetgyök alatt (b szorozva M a köbön szorozva tíz a mínusz ötödiken osztva öt-egész-ötszázaddal)
Elég egyértelmű a számítás én nem részletezem jobban. Az Akvárium Magazin 70.számának, 14-15.oldalán van számítási példa
Last edit: 14 éve 2 hónapja by trek.

Több
14 éve 2 hónapja #170 Írta: szaboo.g
Szia!
Le tudnád vezetni egy kicsit érthetőbben a számítást?
t = V b x M^3 x 10^-5 / 5.05 (mm)
A V térfogat (literben)M a harmadikon?
Nagyon érdekel ez a számítás, de nekem sehogy nem jön ki a végén értelmes eredmény.
Tudnál erre szánni több időt, hogy részletezd a számítást?

Kösz és üdv: Szabó Gábor

Több
14 éve 3 hónapja #171 Írta: Moderátor
Pasa írta::

Attól függ, mennyire vált el a ragasztó az üvegtől. Ha csak egy helyi (néhány cm-es szakaszon), akkor elég lehet kihúzni belülről (persze a régi ragasztót ilyenkor is ki kell vágni). Ha nagyobb a baj, akkor viszont érdemes szétvágni és teljesen újraragasztani.

Több
14 éve 3 hónapja #172 Írta: Moderátor
svic írta::

Sziasztok,
akad egy kis problémám: a 80x30x40-es akváriumomból elkezdett szökni a víz. Használtan vettem, hónapok óta remekül működött. Kipakolás, szárítás, tisztítás után ha az érintett élt átkenem szilikonnal elég, vagy kenjem ki az egészet, hogyan tudnám megmenteni? Ha van rá mód nem a lomtalanítást választanám.
Köszi a segítséget előre is!

Több
14 éve 3 hónapja #173 Írta: trek
A 150-es 50 magas elég 8-as üvegből, a többi verzió 10-es üvegből. Én mindegyikre teszek alulra hossz- és felülre hossz- és/vagy keresztmerevítést. (Megjegyzem ha az üveges ezt nem tudja megmondani, akkor ne csináltasd vele!)

Több
14 éve 3 hónapja #174 Írta: istvan1226
Sziasztok!azt szeretném megkérdezni hogy egx kb 150(160)x65x50(60) h x sz x m hanyas üvegből kellene csináltatni?és hogy kellene-e merevítés hozzá?köszi

Több
14 éve 4 hónapja #175 Írta: peterlacko
Én FBS-t használtam akváriumhoz és terráriumhoz. Nekem bevált.

Több
14 éve 4 hónapja #176 Írta: trek
Amelyikre rá van írva hogy akvárium ragasztására alkalmas szilikon. Nem érdemes mást használni, mert nagy bajok lehetnek belőle!
Néhány 10 literes akváriumig bármelyik akvárium szilikon megfelel, én mindegyikhez Den Braven Aquasilicone ragasztót használok - 300ml kartusban átlátszó vagy fekete színben kapható.

Több
14 éve 4 hónapja #177 Írta: nato
Sziasztok!

Engem az érdekelne, hogy milyen ragasztó kell a ragasztáshoz? Esetleg konkrét márka?

Több
14 éve 8 hónapja #178 Írta: Pasa
Ikráztató akváriumokhoz kiváló a 3 mm-es üveg, 10-12 literig.
Ha duplán használod, akkor 30-40 literes akváriumot is ragaszthatsz belőle.
(természetesen a fenéklap is dupla)

Több
14 éve 8 hónapja #179 Írta: peterlacko
Akvárium méretek még nincsenek, csak gondolkoztam rajta. Mert a környékünkön panelprogram van és a parkolókban halomra hevernek az üvegtáblák :)
Az üveg vastagsága 3 mm.
És ha nincs jelentősége a fenékvastagságnak akkor azért sem kell fizetni.
Kb. mekkora méretig lehet gondolkozni?

Több
14 éve 8 hónapja #180 Írta: Pasa
attól függ, mekkora akvárium (milyen méretei vannak), és milyen üvegvastagságra gondolsz.

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.293 másodperc

Naptár

January 2025
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Bejelentkezés