- Köszönetek: 192
Vízkémia
- nebula
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Nedőzz!
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Gabor77
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- Köszönetek: 124
Robi0108 beküldte: Szia Gábor! Lehet itt a szomszéd tanyán engem érdekelne.
Egyébként így néz ki: gabor77.uw.hu/001/DSC_0558.jpg
És ennyi van feleslegben: gabor77.uw.hu/001/DSC_0559.jpg
Ha esetleg valaki tudna nevet is hozzá megköszönném, én úszó moha néven vettem anno.
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- nebula
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- nebula
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
halőrxxl beküldte: Hálás lennék linkért Nebula-érdekel a téma bővebben is!
T.:Gábor
gáborom, ezt az infót az akvakertészen találtam, de hivatalos eredete nincsen, a gyártó csak annyit ír, hogy "szerves".
de még nyomozok.
Nedőzz!
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 1688
Viszont az is természetes hogy vizedben ikráznak a pandák gondolj bele:a szűrésed nagyszerű,a mohád kiveszi ami nem kell...vizet is cserélsz.De vajon mi a pálya egy 18 literes ívatóval ahová fertőtlenített berendezést teszel,a szűrő szivacsa sem aktív nagy valószínűséggel/vagy nem bír ennyit/növény meg egyáltalán nincs is?Emellett etetsz,hiszen nem két napig vannak kint az érdekesebb coryk-próbálkoznál! Mire oda jutnál hogy a halak már betelnek ikrával,lehet hogy éppen a víz terheltsége miatt nem ikráznak-ekkor vizet cserélsz.De lehet hogy az a fene rafkós cory-nem panda;)-meg éppen az öregebb vizet szeretné,vagy a hőfok jó neki..mégsem történik semmi.Na ilyenkor gondolhat az ember fia kínjában ara,hogy beveti a gyantát az ívatóban.A vízparaméterek nem változnak rossz irányba,a hőmérséklet sem...sőt a hal sincs zavarva feleslegesen.Hangsúlyozom:nem megoldott szaporíthatóságú corykról van szó,hanem olyanokról melyekről még hír sincs hogy eredményes volt valaki....persze csak ötleteltem!
- Gabor77
- Nem elérhető
- ŐshalAM
A pandáimat nem zavarja, hogy kiszedtem, most is rendszeresen ikráznak, ma reggel is volt 1 ikra az üvegen, nem volt időm körülnézni, de gondolom nem egyedüli ikra, a növények között is biztos van néhány. Már ki sem szedem az akváriumból, mert így is több mint 20 kis panda van egy külön edényben, így szép lassan el is tűnnek az ikrák - gondolom valamelyik hal megeszi - nyáron úgy sem tudnám felnevelni őket, az 1 hetes nyaralást nem hiszem, hogy túlélnék etetés hiányában . Így majd július után tartok majd meg legközelebb ikrát, ha lesz kinek elosztogassam a mostaniakat...
- Gabor77
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- Robi0108
- Nem elérhető
- DiszhalAM
- Köszönetek: 47
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
De hogy további adattal is szolgáljak a nitrát szelektív gyantáról,elmondom hogy egyik nevelőmben lefutott egy tesztüzem kéthetes periódusa-vízcsere nélkül.140liter bőven megterhelve hallal,és bőséges etetés/száraz-élő-fagyi/mellett is elbírt vele a 3dl gyanta.Persze frissen regenerált volt,méréseim alapján a víz még nem igényelte volna a cserét-de azért persze hogy most már cseréltem.A halak sem jeleztek semmi szokatlant,étvágyuk folyamatosan rendben volt,nem látogatták a vízfelszínt...az "anyag" jó!Továbbra is használni fogom,sőt ősszel az "esős évszak" beköszöntével az ívás céljából kitett coryknál is bevetem...van olyan észrevételem hogy a folyamatosan nagyon alacsony/szinte mérhetetlen/nitrát elősegíti az ívást.Innen már nagyon "corys"lennék,de ha olvas valaki a harcsafanok közül hálás lennék az észrevételemmel kapcsolatos visszajelzésért.
Megjegyzem hogy nálam eleddig csak növény nélküli medencékben volt használatban-díszakváriumaimban úszó növényzet látja el a nitrát mennyiségének csökkentését a szűrés mellett.Ahogy Gábor is tapasztalja ezekben az akváriumokban szinte kiirthatatlan a növényzet-és nálam a békalencse minden bizonnyal már életem végéig megmarad.Éppen ma kell ezeket az akváriumokat is vízcserével/növényzet eltávolítással karbantartanom.
- Gabor77
- Nem elérhető
- ŐshalAM
Mátéfi beküldte: Gábor77, azt ne bánd ha gyorsan nőtt a növényed, hiszen a gyors növekedéshez sok fölösleges cuccot kipucolt a vizedből. A növény ritkítás pedig nem egy bonyolult művelet, és a fölös növényeiddel még örömet is tudsz okozni valakinek.
Bánni nem bánom, csak kidobni sajnálom, főleg ha 2-3 hetente ennyit ki kellene dobjak, a környéken nincs olyan ismerősöm akinek oda tudnám adni (vagy legalábbis nem tudok róla), ezért gondoltam, hogy visszadobom a gyantát, a növények úgy is nőttek, csak nem ilyen iramban.
Ha valaki esetleg itt igényt tart rá, szívesen odaadom bárkinek, bár típust nem tudok mondani, max egy fényképet tudok róla csatolni. Csiga garantáltan nincs benne, RC, és Panda ikra előfordulhat, bár próbáltam vigyázni...
- Mátéfi
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 1127
- Gabor77
- Nem elérhető
- ŐshalAM
nebula beküldte: urak, új infóm van a purigenről:
a szerves formájú nitrogént, azaz fehérjéket, aminosavakat köti meg, viszont az ionos ammóniummal nem túl hatékony. cserébe viszont a szervetlen sókhoz nem nyúl, mint pl a KNO3, így a növénytápokat tényleg nem bántja.
Akkor tényleg lehet akár növénybarát is, ki kellene próbálni. Nálam viszont hétvégén vissza fog kerülni a műgyanta, mert 2,5 hét alatt annyit nőtt az úszómohám (nem tudom pontosan milyen), hogy a fél akváriumot elfoglalja, bár a RC-k örülnek neki, a halak már nem mindenhol tudnak benne úszni. Így ki kellett szedjek egy nagyobb adagot...
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- nebula
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
a szerves formájú nitrogént, azaz fehérjéket, aminosavakat köti meg, viszont az ionos ammóniummal nem túl hatékony. cserébe viszont a szervetlen sókhoz nem nyúl, mint pl a KNO3, így a növénytápokat tényleg nem bántja.
Nedőzz!
- dalialama
- Nem elérhető
- Ikra
- Köszönetek: 9
Gabor 77:
A lényeg, hogy 2 dolog meglegyen: sav és nagyon kevés kh
A másik lényeges, hogy az akváriumban lévő dolgok ne növeljék a kh-t, de az sem jó, ha valami korlátlanul ereszt savanyító anyagokat. Persze gh az nem árt, ha van.
- Mátéfi
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 1127
http://mkk.szie.hu/dep/chem/targyl/vizanal/bevez.pdf
- Gabor77
- Nem elérhető
- ŐshalAM
dalialáma beküldte: Az egyik akváriumomban ahol porlasztőkővel használok egy szivacsszűrőt elég stabilan 6-os a pH.
De jó Neked! Kb azt szeretném én is elérni, bár kezdek róla lemondani.
És mi az ami olyan alacsonyan tartja?
- dalialama
- Nem elérhető
- Ikra
- Köszönetek: 9
- Gabor77
- Nem elérhető
- ŐshalAM
Egyébként még egy órát járattam benne a porlasztót, 7,5-ös PH-nál hagytam abba.
Azóta kipróbáltam a CO2-es savanyítást is, ezt már az akváriumomból kiszedett 7,5-ös vízzel, miután CO2 patron nem volt itthon, így elhasználtam egy CO2 tablettát (másra úgysem alkalmas), 6,7-re ment le a víz 2-3 perc alatt, majd levegőztetés hatására kb 10 perc alatt felment 8,0-ig, tehát akárhogy is nézem a porlasztott levegő a savanyítás ellen dolgozik eddigi tesztjeim szerint. Persze nagyobb víztömegnél ez biztos lassabb, nem ilyen feltűnő, de nem volt kedvem napokig csinálni 1-1 mérést.
- nebula
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Nedőzz!