Vízkémia

Több
11 éve 7 hónapja #121 Írta: nebula
nebula válaszolt Válasz: Vízkémia témában
hát ez nem moha, inkább valami hínár-szerűségnek tűnik. amennyire értek hozzá :D

Nedőzz!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Gabor77

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
11 éve 7 hónapja #122 Írta: Gabor77
Gabor77 válaszolt Válasz: Vízkémia témában

Robi0108 beküldte: Szia Gábor! Lehet itt a szomszéd tanyán engem érdekelne. :-)

Egyébként így néz ki: gabor77.uw.hu/001/DSC_0558.jpg
És ennyi van feleslegben: gabor77.uw.hu/001/DSC_0559.jpg

Ha esetleg valaki tudna nevet is hozzá megköszönném, én úszó moha néven vettem anno.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
11 éve 7 hónapja #123 Írta: nebula
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, Gabor77

Több
11 éve 7 hónapja #124 Írta: nebula

halőrxxl beküldte: Hálás lennék linkért Nebula-érdekel a téma bővebben is!:)
T.:Gábor

gáborom, ezt az infót az akvakertészen találtam, de hivatalos eredete nincsen, a gyártó csak annyit ír, hogy "szerves".
de még nyomozok.

Nedőzz!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
11 éve 7 hónapja #125 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Vízkémia témában
Egyértelmű volt számomra a tannin,és már cseranyagok zavaró hatása számodra-valóban a gyanta ezt is eltávolítja.
Viszont az is természetes hogy vizedben ikráznak a pandák gondolj bele:a szűrésed nagyszerű,a mohád kiveszi ami nem kell...vizet is cserélsz.De vajon mi a pálya egy 18 literes ívatóval ahová fertőtlenített berendezést teszel,a szűrő szivacsa sem aktív nagy valószínűséggel/vagy nem bír ennyit/növény meg egyáltalán nincs is?Emellett etetsz,hiszen nem két napig vannak kint az érdekesebb coryk-próbálkoznál!:) Mire oda jutnál hogy a halak már betelnek ikrával,lehet hogy éppen a víz terheltsége miatt nem ikráznak-ekkor vizet cserélsz.De lehet hogy az a fene rafkós cory-nem panda;)-meg éppen az öregebb vizet szeretné,vagy a hőfok jó neki..mégsem történik semmi.Na ilyenkor gondolhat az ember fia kínjában ara,hogy beveti a gyantát az ívatóban.A vízparaméterek nem változnak rossz irányba,a hőmérséklet sem...sőt a hal sincs zavarva feleslegesen.Hangsúlyozom:nem megoldott szaporíthatóságú corykról van szó,hanem olyanokról melyekről még hír sincs hogy eredményes volt valaki....persze csak ötleteltem!:)

Több
11 éve 7 hónapja #126 Írta: Gabor77
Nálam nem a nitrát, hanem a barna szín szűrése miatt került be anno, mert a vasfa is engedte a színét rendesen, és a tőzeggel savanyított víz sem a tisztaságáról híres, de a vasfa talán abbahagyta, tőzeget meg nem használok jelenleg, ezért szedtem ki. Előtte kb 3-4 hét alatt duplázta meg magát a növény, mióta nincs bent a gyanta, azóta kb 1 hét alatt duplázódott. Így aztán nitrátom most sincs, most a moha eszi meg :) .

A pandáimat nem zavarja, hogy kiszedtem, most is rendszeresen ikráznak, ma reggel is volt 1 ikra az üvegen, nem volt időm körülnézni, de gondolom nem egyedüli ikra, a növények között is biztos van néhány. Már ki sem szedem az akváriumból, mert így is több mint 20 kis panda van egy külön edényben, így szép lassan el is tűnnek az ikrák - gondolom valamelyik hal megeszi - nyáron úgy sem tudnám felnevelni őket, az 1 hetes nyaralást nem hiszem, hogy túlélnék etetés hiányában :( . Így majd július után tartok majd meg legközelebb ikrát, ha lesz kinek elosztogassam a mostaniakat...

Több
11 éve 7 hónapja #127 Írta: Gabor77
Ha szekszárdon jársz, szívesen oda tudom adni a most kiszedett elég jelentős mennyiséget.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Robi0108

Több
11 éve 7 hónapja #128 Írta: Robi0108
Robi0108 válaszolt Válasz: Vízkémia témában
Szia Gábor! Lehet itt a szomszéd tanyán engem érdekelne. :-)

Több
11 éve 7 hónapja #129 Írta: halőrxxl
Támogatom a növény kíméletét-bár ha a gyanta ellenére is kielégítően nő akkor te tudod.Tapasztalataim szerint meg kell becsülnünk azokat a növényeinket melyek bírják a vizünket/körülményeket.Itt a környékemen talán már az én véletlenül beszerzett Egeria densa-m szolgálhat-már mindenki kapott belőle aki csak akart:)Ritka hogy így bírja a mi csapvizünket-ez előtt sok tő tönkrement.
De hogy további adattal is szolgáljak a nitrát szelektív gyantáról,elmondom hogy egyik nevelőmben lefutott egy tesztüzem kéthetes periódusa-vízcsere nélkül.140liter bőven megterhelve hallal,és bőséges etetés/száraz-élő-fagyi/mellett is elbírt vele a 3dl gyanta.Persze frissen regenerált volt,méréseim alapján a víz még nem igényelte volna a cserét-de azért persze hogy most már cseréltem.A halak sem jeleztek semmi szokatlant,étvágyuk folyamatosan rendben volt,nem látogatták a vízfelszínt...az "anyag" jó!Továbbra is használni fogom,sőt ősszel az "esős évszak" beköszöntével az ívás céljából kitett coryknál is bevetem...van olyan észrevételem hogy a folyamatosan nagyon alacsony/szinte mérhetetlen/nitrát elősegíti az ívást.Innen már nagyon "corys"lennék,de ha olvas valaki a harcsafanok közül hálás lennék az észrevételemmel kapcsolatos visszajelzésért.
Megjegyzem hogy nálam eleddig csak növény nélküli medencékben volt használatban-díszakváriumaimban úszó növényzet látja el a nitrát mennyiségének csökkentését a szűrés mellett.Ahogy Gábor is tapasztalja ezekben az akváriumokban szinte kiirthatatlan a növényzet-és nálam a békalencse minden bizonnyal már életem végéig megmarad.Éppen ma kell ezeket az akváriumokat is vízcserével/növényzet eltávolítással karbantartanom.

Több
11 éve 7 hónapja #130 Írta: Gabor77

Mátéfi beküldte: Gábor77, azt ne bánd ha gyorsan nőtt a növényed, hiszen a gyors növekedéshez sok fölösleges cuccot kipucolt a vizedből. A növény ritkítás pedig nem egy bonyolult művelet, és a fölös növényeiddel még örömet is tudsz okozni valakinek.

Bánni nem bánom, csak kidobni sajnálom, főleg ha 2-3 hetente ennyit ki kellene dobjak, a környéken nincs olyan ismerősöm akinek oda tudnám adni (vagy legalábbis nem tudok róla), ezért gondoltam, hogy visszadobom a gyantát, a növények úgy is nőttek, csak nem ilyen iramban.

Ha valaki esetleg itt igényt tart rá, szívesen odaadom bárkinek, bár típust nem tudok mondani, max egy fényképet tudok róla csatolni. Csiga garantáltan nincs benne, RC, és Panda ikra előfordulhat, bár próbáltam vigyázni...

Több
11 éve 7 hónapja #131 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Vízkémia témában
Gábor77, azt ne bánd ha gyorsan nőtt a növényed, hiszen a gyors növekedéshez sok fölösleges cuccot kipucolt a vizedből. A növény ritkítás pedig nem egy bonyolult művelet, és a fölös növényeiddel még örömet is tudsz okozni valakinek.

Több
11 éve 7 hónapja #132 Írta: Gabor77

nebula beküldte: urak, új infóm van a purigenről:

a szerves formájú nitrogént, azaz fehérjéket, aminosavakat köti meg, viszont az ionos ammóniummal nem túl hatékony. cserébe viszont a szervetlen sókhoz nem nyúl, mint pl a KNO3, így a növénytápokat tényleg nem bántja.

Akkor tényleg lehet akár növénybarát is, ki kellene próbálni. Nálam viszont hétvégén vissza fog kerülni a műgyanta, mert 2,5 hét alatt annyit nőtt az úszómohám (nem tudom pontosan milyen), hogy a fél akváriumot elfoglalja, bár a RC-k örülnek neki, a halak már nem mindenhol tudnak benne úszni. Így ki kellett szedjek egy nagyobb adagot...

Több
11 éve 7 hónapja #133 Írta: halőrxxl
Hálás lennék linkért Nebula-érdekel a téma bővebben is!:)

Több
11 éve 7 hónapja #134 Írta: nebula
urak, új infóm van a purigenről:

a szerves formájú nitrogént, azaz fehérjéket, aminosavakat köti meg, viszont az ionos ammóniummal nem túl hatékony. cserébe viszont a szervetlen sókhoz nem nyúl, mint pl a KNO3, így a növénytápokat tényleg nem bántja.

Nedőzz!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, Gabor77

Több
11 éve 7 hónapja #135 Írta: dalialama
dalialama válaszolt Válasz: Vízkémia témában
Mátéfi köszönöm a linket.

Gabor 77:

A lényeg, hogy 2 dolog meglegyen: sav és nagyon kevés kh
A másik lényeges, hogy az akváriumban lévő dolgok ne növeljék a kh-t, de az sem jó, ha valami korlátlanul ereszt savanyító anyagokat. Persze gh az nem árt, ha van.

Több
11 éve 7 hónapja #136 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Vízkémia témában
Van itt egy jó kis anyag a vízanalitikáról. Olvassátok hátha hasznos lesz:

http://mkk.szie.hu/dep/chem/targyl/vizanal/bevez.pdf
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: nebula, Gabor77

Több
11 éve 7 hónapja #137 Írta: Gabor77

dalialáma beküldte: Az egyik akváriumomban ahol porlasztőkővel használok egy szivacsszűrőt elég stabilan 6-os a pH. :side:

De jó Neked! Kb azt szeretném én is elérni, bár kezdek róla lemondani.
És mi az ami olyan alacsonyan tartja?

Több
11 éve 7 hónapja #138 Írta: dalialama
dalialama válaszolt Válasz: Vízkémia témában
Az egyik akváriumomban ahol porlasztőkővel használok egy szivacsszűrőt elég stabilan 6-os a pH. :side:

Több
11 éve 7 hónapja #139 Írta: Gabor77
Természetesen nem csak magától, hanem egy légpumpa, és egy porlasztó hatására...

Egyébként még egy órát járattam benne a porlasztót, 7,5-ös PH-nál hagytam abba.

Azóta kipróbáltam a CO2-es savanyítást is, ezt már az akváriumomból kiszedett 7,5-ös vízzel, miután CO2 patron nem volt itthon, így elhasználtam egy CO2 tablettát (másra úgysem alkalmas), 6,7-re ment le a víz 2-3 perc alatt, majd levegőztetés hatására kb 10 perc alatt felment 8,0-ig, tehát akárhogy is nézem a porlasztott levegő a savanyítás ellen dolgozik eddigi tesztjeim szerint. Persze nagyobb víztömegnél ez biztos lassabb, nem ilyen feltűnő, de nem volt kedvem napokig csinálni 1-1 mérést.

Több
11 éve 7 hónapja #140 Írta: nebula
ez teljesen "üres" vízzel ment, ennyit lúgosodott vissza csak úgy magától? vagy van benne már valami?

Nedőzz!

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 5.157 másodperc

Naptár

December 2024
M T W T F S S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Bejelentkezés