- Köszönetek: 1688
Vízkémia
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Elértetted..nem úgy értettem hogy a porlasztóból oldódik-e ki valami,hanem hogy a porlasztó által beporlasztott levegő oldódik-e?Magyarán csinál valamit a vízzel?
Igen csinál-a te teszted is megmutatta hogy nemhogy semmit sem ér,hanem igen hatékonyan old be bizonyos gázokat.Hogy ez most mi,az lényegtelen e szempontból:a vized kémhatása megváltozott,ez is bizonyítja hogy "csinálnak valamit" a buborékok!
Kémiában az alapvető dolgokat tudom talán-de az akváriumban zajló folyamatokat most próbálom behatóban megérteni-sokszor sikertelenül.Nem tagadom még szakszerű kémiai magyarázat sem segít rajtam,mert az alapoknál kellett volna jobban figyelnem-így én meg a kémia az két külön "állatfaj"
Viszont senkinek nem kell szégyenkeznie-a Wikipédia így ír hobbinkról:
"Az akvarisztika vagy akvarofília egy mára tudományággá fejlődött hobbi, ami a vízi élőlények akváriumban való tartásával foglalkozik."
Na,ha tudomány akkor csak tudós lehet az aki mindent kenterbe verően vágja a témát-sem nevem,sem nickem előtt nincs PhD....valamennyien tévedhetünk,ezért bátran fórumozzunk szerintem még esetleg téves dolgokat hangoztatva is.
Egyébként a széndioxid vs.porlasztó ügyében mélységesen egyetértek bárhol is olvastad..ez a minimum,hiszen pont ezért alkalmazzuk,nem?;)Sokszor azt hiszem hogy a green irányzat képviselőinek mondatait értik félre a kollégák:ők nyilván épen azért kárhoztatják a levegőztetést,mert kihajtja növényeik számára beoldott extra adag CO2-t.Ez érthető is-a növények nappal rengeteget kívánnak ebből a fejlődéshez-éjszakára ők is lassítják/megszüntetik a beoldását talán,vagy nem?
Lehet ebből adódik az a nézet hogy káros...de mi halakkal foglalkozunk,nekik pedig hasznos a beoldott oxigén hisz' éjjel-nappal ezt kívánják!:)A növényesek meg hadd kényeztessék csak csodás növényeiket....sokszor náluk teljesen más elvárások vannak minta halasoknál.Ha már itt tartunk én a klf. nitrogénvegyületeket is száműzném...ebben is segít a levegőztetés.
Említed a cseh emelőket:valójában szerintem ott még fokozottabb a beoldás,hiszen ha nagyon kicsi is,de mégis túlnyomás van a víz tömegéből eredendően.Arról nem is beszélve hogy ott törekedünk a minél finomabb buborékok elérésére,azok pedig jobban oldódnak.
Szóval szerintem ha levegőt nyomunk a víz alá halainknak attól jobb élete lesz...számos ipari méretű berendezés is ezt mutatja,oxigénhiányos tavainkban ezt a megoldást is alkalmazzák.Utalnék még a régmúlt időkre amikor csak és kizárólag levegővel szűrtek azok a szerencsések akik már akkor is akvarizáltak.Tenyésztettek azok is lágyvizes halakat savanyított vízben-és mégsem ment fel a pH-sőt!Gábor az én lágy vízzel üzemelő akváriumaimban folyamatosan ellenőriznem kell a kémhatást,mert szeret lesavanyodni nem is kicsit-és emellett csak és kizárólag cseh emelőkkel "megyek".
ettől függetlenül a kísérletedet élénk figyelemmel követem,az én tegnapi mérésem eredménye pedig így alakult:kiinduló víz 7.2pH,495 μS-a csapvizem.Sajnos az én pH mérőmről nem tudok tartós videót készíteni mert kikapcsol egy idő elteltével-de végül a vizemben csak a műszer hibahatárát nem túllépő eltérést találtam.Ez sem mérvadó egyébként!Én semmiféle előkezelés nem végeztem-mint te a savval-így hát csak mértem egy jót....előbb végig gondolhattam volna!
Vízkémia?A legkomolyabb amit csak a hobbiban megtanulhatunk-de még nehezebb,mert ezt értenünk kellene valahogy.Nekem nehéz,de rajta vagyok.
T.:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Gabor77
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- Köszönetek: 124
dalialáma beküldte: A vízkémia nagyon bonyolult, sokféle "anyag" reagál sokféle képpen egymással és a különböző reakciókban résztvevő anyagokra hat még mindenféle más anyag. Én legalábbis így látom. Sok olyan változás megy végbe a vízben, amire nem tudunk magyarázatot adni, ha csak egy pár összetevőből álló egyenlettel próbáljuk megmagyarázni.
Nekem már az oxidáció-redukció is magas, de én ilyesmire tippelnék a kénsavas pH emelkedésnél. A sav és a savas pH (7 alatti) nem ugyanaz.. Szerintem a sok puffert aktivizálta az oxigén és gyorsan kompenzálta a kénsav hatását, a csapvíz pH-ja fölé pedig azért emelte fel, mert kiszellőztek a különböző gázok, co2, talán klórgáz(?) amik savanyítják a vizet. Azt érdekesnek találnám, ha ilyen erősen pufferolt víz akváriumban is megállna 7,5-nél.
Levegővel hajtott szűrőkkel sokan tartanak 6 körüli pH-t igénylő garnélákat, mint pl. Szentgyo is, ez elég biztos érv a levegőztetés és a savas pH "megférhetőségéről".
Írtam, hogy szerintem a levegőztetés (levegővel hajtott szűrés/ a vízfelszín erős mozgatása) valamilyen szinten stabilizálja, segít stabilizálni a pH-t a lágyabb vizekben. Szerintem ez azért lehet, mert a növények és algák este co2-t termelnek, nappal pedig oxigént és az este termelt oldott gázt a levegőztetés kiszellőzteti, így a fotoszintetizáló élőlények legalább nem annyira tesznek hozzá a pH ingadozásához, csak az egyéb savak amik szellőztetéssel nem távoznak a vízből. Ez gondolom túl leegyszerűsített, talán nem is helyes, de ezért írtam ezt az összefüggést...
A porlasztókő kihajtja a vízből az oxigént? Erről én is hallottam... hogy a vízbül veszi ki az oxigént. Nem tűnt valami nagy szakértőnek az ember aki mondta. A vízbe porlasztott levegő az ugyan olyan, mint egy akvárium (akár mozdulatlan) vízfelszíne, ahol érintkezik a levegő és a víz. A levegőztetés olyan, mintha megnövelnénk ( ki tudja menyivel/ hányszorosára) a víz és a vízfelszín arányát. Ha a levegőztetés rossz lenne, akkor a gondos akvaristák egy zárt rendszerben, légmentesen zárt akváriumban tartanák halaikat... ..és garnéláikat.
Igen, én sem azt akartam bizonyítani a dologgal, hogy a porlasztó növeli a PH-t, hanem azt, hogy nem, de a vizem nem így reagált. Miután csak kénsav volt otthon amivel savanyítani tudtam a kemény vizemet, így azt használtam, de legközelebb kipróbálom CO2-vel, és tőzeggel savanyított vízben is, és természetesen nem ilyen kemény vízben. A kémia nekem is magas, ezért nem vitatkoztam ott sem, ahol leírták, hogy kihajtja a gázokat a vízből a porlasztó, és itt sem, ahol ezt cáfoltátok, miután nagyon nem értek hozzá, így inkább ki fogom próbálni több fajta vízzel, más-más körülmények között, de most is dolgozok, itt meg nem tudok ilyeneket csinálni.
Szentgyo más tészta, részben nem porlasztást, hanem cseh emelő szerű rendszert használ (ahogy én is a nevelő akváriumban, köszönet érte Halőrünknek!), ahol a buborékok szépen vissza vannak vezetve a vízbe, tehát ha visz is a felszálló buborék valamit magával, azt a víz felszínén jó eséllyel vissza is teszi. Másrészt folyamatosan használ tőzeget, vagy aktív talajt a vízben, tehát ha valami emelné is a PH-t, egyből ott van a másik, ami csökkenti.
Azt, hogy az oxigént is kihajtja, már én is nagyobb fenntartásokkal fogadtam, mint azt, hogy a CO2-t, viszont O2 mérőm nincs, és ha lesz is egyszer, akkor is csak a csepegtetős verzió, azzal meg nem fogok tudni ilyen irányú tesztet csinálni, tehát ez a dolog kevésbé foglalkoztat, viszont a CO2 annál inkább, mert savanyítani szeretném a vizemet még néhány tizeddel, így nem is használom a porlasztót már egy ideje, mert elhittem amit írtak a CO2 eltávolító hatásáról.
Na mindegy, ha valahol olvastok a dologról, ahol hitelesnek vélhető infó van, akár pro, akár kontra, engem érdekel a dolog, tehát osszátok meg légy szíves. Én is be fogok számolni a további kísérletekről, ami várhatóan csütörtökön folytatódik...
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Gabor77
- Nem elérhető
- ŐshalAM
halőrxxl beküldte: Ez nagyon érdekes!Emelem kalapom,gőzöm nincs mi okozhatja ezt nálad!Annyira érdekes,hogy én is megcsinálom...ha emeli a pH-t,akkor lúgosít-azt a kutya fáját!
A kísérleted semmit nem jelent e mennyiségben szerintem.Ahogy elnézem a levegőhozamot ezzel a mennyiséggel egy 50L körüli akváriumot szűrök.Szerinted elképzelhető hogy oxidálta a kénsavadat?Miután kikapcsoltad a levegőztetést mire állt vissza?Nagyon érdekes kísérlet....és most figyelj:akkor semmire sem jó a porlasztó? Ezt csak viccnek írom,mert elképzelhetetlennek tartom hogy így kell lúgosítani tartósan a vizet.
Kérdésem:beold valamit a porlasztó-és a kedvemért megpróbálod ezt a fodroztatással is?
Akkor a garnélás topicból folytatásként:
Tudom, hogy fél liter vízen végzet kísérlet nem sokat jelent, később nagyban folytatni fogom, de most nem volt rá időm. Azt is tudom, hogy a csapi vizemmel lévő kísérlet tényleg nem sokat ér, mert olyat akváriumba nem sokan használnak, főleg nem savas környezet előállítására, legközelebb más vízzel is próbálkozok.
A kénsav szerintem a vízbe jutáskor egyből kapcsolatba lép a vízzel, mikor a buborékoltatót bekapcsoltam szerintem már nem volt jelen a vízben kénsav, tehát nem is oxidálhatta semmi. Bár ehhez is tudni kellene, hogy mivé alakul át a kénsav a vízben feloldódva, hogy biztosat lehessen mondani rá.
A víz pár órával később is 8,4-en állt (bár ez nem meglepő, hiszen a pihentetett csapvizem is 8-8,2 körüli, tehát nem csoda, hogy nem változott).
A porlasztóm elvileg nem oldhatott bele semmit, előtte hetekig az akváriumban volt, ha valami ki akart belőle oldódni, ott valószínűleg megtette ezt.
- roberto8802
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- Köszönetek: 97
Az Oroszlámosi csapvizünk 15 nk°-os.
Az esőviz 3 nk (corydoras keltető), a scalar párnál meg vízcserénél esővizet töltöttem vissza, de így is még 12 nk°-ra sikerült levinni a keménységet.
Mivel megint ikrázni készülnek, az ikrákat kénytelen leszek elvenni tőlük, pedig eddig jó szülőknek bizonyulnak
- nebula
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 192
nebula beküldte: na, jelzem, megkezdtem a tesztet. két félliteres befőttes, egyikben bazalt.
elfogyott pont az ozmóm, úgyhogy csak csapvízzel tudtam kezdeni, de ami tesztem csak volt, megcsináltam rajtuk kezdésnek. kíváncsi leszek a végeredményre.
a kezdeti adatok:
ph: 7,5
tds: 605
gh: 25
kh: 16
no3: 0
nh4: 0
nh2: 0
po4: 0.5 [ez meglepett]
jelentem, első tesztidőszak megérkezett. nem csináltam meg minden mérést, de amit igen, az vaskos meglepetést okozott.
a bazaltos üvegben levő víz így néz ki most:
ph: 7.6
tds: 542
gh: 19
kh: 17
po4: 1.5
a nitritet és ammóniát ezután nem csináltam meg, nem gondolnám, hogy nullás nitrátnál ilyesmi jelen bírna lenni a vízben:)
a kontroll csoport tisztavíz viszont tartogatott pár meglepit:
ph: 8.2
tds: 506
tehát azt kell mondjam, a bazalt stabilizálja a vizet valamennyire.
mindkét dunsztos a polcon van az akvárium felett, lezárva - levegőt tehát nem kapnak, fényt mindkettő ugyanúgy. a vizek lágyultak, de a tiszta sokkal jobban, bár ott keménységet nem mértem, de az a majd 40ppm különbség elég beszédes.
az, hogy a bazaltosban a foszfát felugrott, az viszont két dolgot jelenthet:
- rakás trágya a foszfát tesztem
- nemtom, de valahogy foszfát oldódik ki a bazaltból. hogy ez hogyan lehetséges, azt nem tudom elképzelni
- a befőttes nem volt 100% tiszta, és a csemegeuborkalé foszfátos volt
Nedőzz!
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Amiket én találtam arra egyszerűen árat sem tudtam keríteni--lehet nem a professzionális ipari technikák között kellene bóklásznom?
Rendkívül jó volna pedig...van ugyan pár csepptesztem,de időrabló,és khmmm..hosszabb távon kicsikét "derága" lenne.Gondoltam hátha....köszi mindenkinek aki megpróbálja/ta a segítségnyújtást.
- Gabor77
- Nem elérhető
- ŐshalAM
Szóval mégsem jó, tengervízhez van, amit meg még láttam, azok jóval drágábbak...
- Gabor77
- Nem elérhető
- ŐshalAM
www.marinedepot.com/American_Marine_Pinp...123-FITEMOID-vi.html
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Én már kutakodtam...de egyenlőre nem gondolom hogy nekünk valami oltári pontos spektrofotométerre lenne szükségünk.Az árára rá sem mertem keresőzni!
- nebula
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Nedőzz!
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- mikes
- Nem elérhető
- DiszhalAM
- Köszönetek: 54
Ismertek Miskolcon akvaristát, akinek van nitrit, nitrát tesztje, és hajlandó lenne bemérni a vizemet? Nem kívánnám ingyen, de a két tesztért 5-6 ezret most nem szeretnék kiadni. Főleg ha minden rendben. Később persze veszek tesztet, de addig is szeretném tudni, milyen a vizem.
Előre is köszönöm:
Mikes
- nebula
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
elfogyott pont az ozmóm, úgyhogy csak csapvízzel tudtam kezdeni, de ami tesztem csak volt, megcsináltam rajtuk kezdésnek. kíváncsi leszek a végeredményre.
a kezdeti adatok:
ph: 7,5
tds: 605
gh: 25
kh: 16
nh4: 0
nh2: 0
po4: 0.5 [ez meglepett]
Nedőzz!
- Gabor77
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- nebula
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
sajnos korábban nem tudtam mérni, mert a csepptesztjeimet ugye már kiveséztük, akár a budiba is önthettem volna az egészet, haszna akkoris kb ugyanannyi lett volna. úgyhogy mérni csak pár hete tudok.
az elején ráadásul csapvízzel cseréltem, aztán 2-3szor az oldboy jellegű ioncserélttel, utána jött az ozmó.
Nedőzz!
- nebula
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
szóval ez jó ötlet, meg is csinálom üstöllést, köszi!
Nedőzz!
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
".....ez hogyan lehetséges??
a medencékben a vízcserét kb 3-4 liter pihentetett csapvíz és kb 20-22 liter ozmó keverékével végzem. mivel 20 literes a vödröm, és az elején ebben pihen a csapvíz, a garniszálló cseréjére már után kell tölteni az ozmóból, szóval oda valószínűleg még sokkal hígabb keverék kerül. hogyan lehetséges, hogy 5 nappal vízcsere után ilyen értékeim vannak?"
Az említett 5 napra gondoltam....
De többek között az is számít hogy mivel etetsz,mert az is nagyban el tudja tolni a paramétereket-főleg ha kicsikét még túl is etetsz/ezt meg egy még régebbi postodban említeted;)/
Tápok+sok kaja+lágy víz-nos ez mindenféle kis ökoszisztémában okozhat felboruló értékeket szerintem.Az akváriumaid túl kicsik ahhoz,hogy benne tartósan stabil paraméterek alakulhassanak ki e körülmények között.Az aljzatod olyan lassan oldódik,hogy az említett 5 nap alatt nem gyakorolhat számottevő hatást a vízre-de mondom,ez csak szerintem van így!
- Mátéfi
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 1127
- mmccannon
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 374
Mary
- nebula
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
az akvárium mostmár lassan [gyorsan] öt hónapos. sőt, öt és fél lesz a hétvégén.
ha azt veszem, hogy a ro víz 7es, a csapvizem 7.9, akkor ezt a 2-3-4 tizedet már simán írhatom a bazalt számlájára [persze ez nem sok, tudom, de az első mérés volt nagyon mellbevágó]
Nedőzz!