Vízkémia

Több
11 éve 8 hónapja #181 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Vízkémia témában
Tudod továbbra is azt gondolom hogy az aljzatodból ennyire rövid idő alatt nem oldódhat annyi összetevő amennyi lúgosítana-na ez már kemény ugye? :D
Szerintem az akvakertészen is érdeklődj-én annyira nagy spiller ebben nem vagyok szó mi szó!;)
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
11 éve 8 hónapja #182 Írta: nebula
nebula válaszolt Válasz: Vízkémia témában
na akkor végülis megerősítettél, szóval legközelebb már biztos nem használom. egyébként a nullás méret csak halas, vagy kevés növényes akváriumban szerintem jó választás lehet fekete aljzatra. csak ez az egyes, ami nekem van, ez már gáz.

Nedőzz!

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
11 éve 8 hónapja #183 Írta: halőrxxl
:silly:
Az is lehet...mindenesetre mivel vulkanikus,én azt gondoltam nem lehet hogy lúgosítson.
De aztán mégis-holtáig tanul az ember!Bázikus a kőzet-így igazad van Nebula!
Tanulság:kevés az hogy az eredetét tudjuk-utána kell olvasni.Pl.az általam is fellelhető gabbró is bázikus:(-na ennyit arról hogy eztán lágy vízben használjam.
Bocsi-ezt benéztem!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: nebula

Több
11 éve 8 hónapja #184 Írta: nebula
esetleg flúgosít? :)

Nedőzz!

Több
11 éve 8 hónapja #185 Írta: halőrxxl
Nos-a bazalt az nem lúgosít.

Több
11 éve 8 hónapja #186 Írta: nebula
ja, a növények:

echinodorus bleheri
ranunculus inundatus
echinodorus uruguayensis
alternanthea reineckii 'mini'
cryptocoryne wendtii 'brown'
anubias barteri var. nana
rotala rotundifolia
cryptocoryne parva
hygrophila polysperma
ceratophylum demersum
vallisneria spiralis
hemianthus micranthemoides
pistia stratiotes
limnobium laevigatum
lemna minor

Nedőzz!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Több
11 éve 8 hónapja #187 Írta: nebula
hát annyiban, hogy lúgosítja a vizet. bár igazság szerint az új mérés alapján már annyira nem vészes a történet, persze jobban örülnék, ha esti mérésnél egy 6.5 vigyorogna rám:)

Nedőzz!

Több
11 éve 8 hónapja #188 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Vízkémia témában
@ nebula

A bazaltot mennyiben tartod ludasnak?
Volt egy medencém, amiben fekete bazalt zúzalék volt az aljzat, Cryptok voltak benne, és virultak.

Igaz, nem tudom, Neked milyen növényeid vannak...

Mary

Több
11 éve 8 hónapja #189 Írta: mmccannon
Úgy értettem, hogy halaid hozzászoktak.
Láttam már olyat, viszont új halak rendre megdöglöttek az adott medencében. Gondolom azért, mert nem fokozatosan szoktatták őket a meszes vízhez.

Mary

Több
11 éve 8 hónapja #190 Írta: metzgerbalazs
metzgerbalazs válaszolt Válasz: Vízkémia témában
Mary, a bejáratott kitételt nem értem. A mészkő fagyálló márványos, kemény. De majd mérek.

Több
11 éve 8 hónapja #191 Írta: nebula
ha abbahagyom a tápozást, akkor a növényeknek vége. nagyon sok növényem van, és a nitrátból látszik, hogy a tápozás ellenére is eltűnik a vízből minden.

úgy néz ki egyébként, hogy
1) rosszul mértem
2) nem vettem figyelembe a napi ph ingadozást
3) a bazalt a ludas

mértem újra egy újabb kalibrálás után, most állott vízzel, amit reggel és este vettem ki. szépen látszik, hogy reggelre lemegy a ph, estére pedig fel - a co2 koncentráció változása miatt.

most mértem egyet így napközben, tápozás után két órával: 7.4

gondolom, persze, az se feltétlenül segít, hogy a ro víz, amihez itt hozzá tudok jutni, 6.8as [37es tds érték mellett, szóval azért túl sok oldott anyag nincs benne]

Nedőzz!

Több
11 éve 8 hónapja #192 Írta: nebula
@metzgerbalazs: a hőfokra érzékeny, de nem ennyire.
két fok eltérés van a kalibráló és a medencevíz közt, ez egy század különbséget jelent. amit a műszer ki se jelez :) csak a kalibrálófolyadékon levő táblázatból látom.
szóval ez nem lehet gond.

Nedőzz!

Több
11 éve 8 hónapja #193 Írta: mmccannon
Nebula, vigyázz, mert egyes halak kicsinyeinek gyorsabb az anyagcseréje, mint a kifejlett egyednek.
Éppúgy, mint nálunk, Homo Sapienseknél.

Nem tartom kizártnak, hogy a tápozással tolod el kedvezőtlen irányba az értékeket.
Nálam csak JBL tápgolyó van az aljzatban, és a Szita-féle CO2 rendszert alkalmazom minden probléma nélkül.

Ha fokozatosan csökkented a tápokat, majd abbahagyod, igaz, hogy a növények kókadni fognak, de majd összeszedik magukat - legalábbis az életre való -, és akklimatizálódni fog az új helyzethez. Szerintem megér egy próbát.

Mary
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, nebula

Több
11 éve 8 hónapja #194 Írta: mmccannon
Balázs, a mészkő és a guppy nem a legjobb párosítás.
Vagy már bejáratott dolog ez nálad?

Mary

Több
11 éve 8 hónapja #195 Írta: metzgerbalazs
Nebula! Csak okoskodom... Nem tudom, mennyire érzékeny ez a műszer a víz hőmérsékletére.
Hány fokon kalibráltad?? Azonos hőmérsékletű vizeket mértél??
Nem lehet, hogy a hőfok a ludas??

Több
11 éve 8 hónapja #196 Írta: metzgerbalazs
Nagyon kevés időm volt mostanában, de azt a kis, 54 literes akváriumot beüzemeltem, aminek a háttere cserépből készült volna, de az egészet leszedtem, kidobtam.
Ebbe az aksiba párom jócskán beleszólt, legyen. Így vörös márványzuzalék került bele, két kemény, márványos mészkő, s a nagy aksi elszaporodott növényeiből egy pár.
Csapvízzel töltöttem fel, 2 nap múlva hoztam bele másfél liter aksivizet. Teleszórtam co2 tablettákkal, és élesztős co2 is megy bele.
Belső szűrője a mini biobox 2.
Az első napokban rengeteg légbuborék, egy kis opálosodás, de nem veszélyes. Tettem még bele pár zőld haltáptablettát, növényevőknek valót, indítson az is.
A hatodik napon a víz kristálytiszta lett, egy egészen kis sárgás beütéssel, de ezt talán belemagyarázom.
A növények szépen elhelyezkedtek, s van, ami nőni kezdett.
A víz tetején van , volt lepedék, ezt szépen palackkal begyűjtöttem, sárga foszlányok, a co2 tabletták beszórása után lett ez, s nem múlt el a tetejéről.
Most a szűrőt úgy állítottam, hogy kicsit keverje jobban a víz tetejét, megy le a maradék lepedék.

Értékeket nem mértem. Ez az aksi feltűnően jól van. Holnap jönnek a guppyk a másik aksiból, egyelőre csak 3 hitványabb, próbaképpen.

Több
11 éve 9 hónapja #197 Írta: nebula
azért ennek nem kéne törvényszerűnek lenni.
olvasgatom az akvakertészt is, és hát kivétel nélkül mindenki adagol makrotápokat is. még valami: a nitrátot csak a denitrifikáló baktériumok eszik, amennyire tudom - vagy mindent kezdhetek újraolvasni, mert rosszul ragadtak meg a dolgok :D
a szűrőben alapvetően nitrifikáció zajlik, ammóniából nitrit, abból nitrát. az meg megy vissza a vízbe. és onnan a növények veszik fel.

denitrifikációhoz anaerob telepek kellenek, ezek a szűrőben nem is tudnak kialakulni [túlzottan... igaz?].

az most egy dolog, hogy külön adagolom be a dolgokat, de ez sima egyszerű mezei GA makro + mikro is lehetne. az meg azért elég általános, hogy olyan adagolásra kerül az akváriumokban.

a halaim nagyon kicsik - épp ma próbálkoztam némi méricskéléssel, és bőven túl vannak a mindenhol olvasható maximális méretek is lőve.
a brigittae-k pl legmaximálisabban is 1 centisek - de a négyből három inkább 0.8.
a guppijaim 2 centisek, az amandák 1.7, egyetlen egy van ami megüti a 2 centit épphogy. a galaxyk leginkább másfél centisek, 1-2 van, ami az 1.7et eléri. az otók is két centisek. a sziámik 2.5, ők ugye még fiatalok.

ezek a pici halak egyszerűen nem termelnek annyi mulmot, mint az ugyanekkora cm-mennyiségű mondjuk elevenszülők. ha nem adagolok makrót, a növényeim kipusztulnak.

mérem elég rendszeresen az ammóniát, nitritet, foszfátot és nitrátot. előbbi kettő konstans 0, akármikor nézek rá. a foszfát 1mg és 1.5 környékén van, a nitrát pedig legrosszabb esetben 25mg - de van olyan is, hogy csak annyi van, amennyi a csapvízben is megvan, 10mg.

Nedőzz!

Több
11 éve 9 hónapja - 11 éve 9 hónapja #198 Írta: halőrxxl
Véleményem szerint ennyiféle táp mellet egyáltalán nem csoda ha vized "elmászik".Próbáld eldönteni:halak,vagy növények?A plusz nitráttal nagyon szépen eteted a szűrőbaktériumaidat,gondolom sokkal erőteljesebb telepek vannak nálad mint indokolná az élőlényeid csapata.
Ez persze csak találgatás-érdeklődj növényfejeknél is!
Jah,Novobalt 2 literes a Tescoban 319,-,az Obiban két hete 299,- volt...
Last edit: 11 éve 9 hónapja by halőrxxl.

Több
11 éve 9 hónapja #199 Írta: nebula
ez a nitrogénes dolgokat ugyanúgy kiszedi, tehát a nitrátot is, amit nem kéne, így is abból kell a legtöbbet adnom. nagyon sok halam van ugyan, de azok 1-2 centisek legfejjebb, tehát alig termelnek mulmot.

Nedőzz!

Több
11 éve 9 hónapja - 11 éve 9 hónapja #200 Írta: Robi0108
Robi0108 válaszolt Válasz: Vízkémia témában
Ez esetleg tud segíteni. A növényektől nem szedi el a tápot, a vized meg szép lesz. Növényes akváriumokba használják. www.greenaqua.hu/seachem-purigen-kemiai-...g-haloban-100ml.html
Last edit: 11 éve 9 hónapja by Robi0108.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: nebula

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.223 másodperc

Naptár

December 2024
M T W T F S S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Bejelentkezés