- Köszönetek: 1688
Vízkémia
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Szerintem az akvakertészen is érdeklődj-én annyira nagy spiller ebben nem vagyok szó mi szó!
T.:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- nebula
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 192
Nedőzz!
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Az is lehet...mindenesetre mivel vulkanikus,én azt gondoltam nem lehet hogy lúgosítson.
De aztán mégis-holtáig tanul az ember!Bázikus a kőzet-így igazad van Nebula!
Tanulság:kevés az hogy az eredetét tudjuk-utána kell olvasni.Pl.az általam is fellelhető gabbró is bázikus:(-na ennyit arról hogy eztán lágy vízben használjam.
Bocsi-ezt benéztem!
- nebula
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- nebula
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
echinodorus bleheri
ranunculus inundatus
echinodorus uruguayensis
alternanthea reineckii 'mini'
cryptocoryne wendtii 'brown'
anubias barteri var. nana
rotala rotundifolia
cryptocoryne parva
hygrophila polysperma
ceratophylum demersum
vallisneria spiralis
hemianthus micranthemoides
pistia stratiotes
limnobium laevigatum
lemna minor
Nedőzz!
- nebula
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Nedőzz!
- mmccannon
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 374
A bazaltot mennyiben tartod ludasnak?
Volt egy medencém, amiben fekete bazalt zúzalék volt az aljzat, Cryptok voltak benne, és virultak.
Igaz, nem tudom, Neked milyen növényeid vannak...
Mary
- mmccannon
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Láttam már olyat, viszont új halak rendre megdöglöttek az adott medencében. Gondolom azért, mert nem fokozatosan szoktatták őket a meszes vízhez.
Mary
- metzgerbalazs
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- Köszönetek: 105
- nebula
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
úgy néz ki egyébként, hogy
1) rosszul mértem
2) nem vettem figyelembe a napi ph ingadozást
3) a bazalt a ludas
mértem újra egy újabb kalibrálás után, most állott vízzel, amit reggel és este vettem ki. szépen látszik, hogy reggelre lemegy a ph, estére pedig fel - a co2 koncentráció változása miatt.
most mértem egyet így napközben, tápozás után két órával: 7.4
gondolom, persze, az se feltétlenül segít, hogy a ro víz, amihez itt hozzá tudok jutni, 6.8as [37es tds érték mellett, szóval azért túl sok oldott anyag nincs benne]
Nedőzz!
- nebula
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
két fok eltérés van a kalibráló és a medencevíz közt, ez egy század különbséget jelent. amit a műszer ki se jelez csak a kalibrálófolyadékon levő táblázatból látom.
szóval ez nem lehet gond.
Nedőzz!
- mmccannon
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Éppúgy, mint nálunk, Homo Sapienseknél.
Nem tartom kizártnak, hogy a tápozással tolod el kedvezőtlen irányba az értékeket.
Nálam csak JBL tápgolyó van az aljzatban, és a Szita-féle CO2 rendszert alkalmazom minden probléma nélkül.
Ha fokozatosan csökkented a tápokat, majd abbahagyod, igaz, hogy a növények kókadni fognak, de majd összeszedik magukat - legalábbis az életre való -, és akklimatizálódni fog az új helyzethez. Szerintem megér egy próbát.
Mary
- mmccannon
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Vagy már bejáratott dolog ez nálad?
Mary
- metzgerbalazs
- Nem elérhető
- ŐshalAM
Hány fokon kalibráltad?? Azonos hőmérsékletű vizeket mértél??
Nem lehet, hogy a hőfok a ludas??
- metzgerbalazs
- Nem elérhető
- ŐshalAM
Ebbe az aksiba párom jócskán beleszólt, legyen. Így vörös márványzuzalék került bele, két kemény, márványos mészkő, s a nagy aksi elszaporodott növényeiből egy pár.
Csapvízzel töltöttem fel, 2 nap múlva hoztam bele másfél liter aksivizet. Teleszórtam co2 tablettákkal, és élesztős co2 is megy bele.
Belső szűrője a mini biobox 2.
Az első napokban rengeteg légbuborék, egy kis opálosodás, de nem veszélyes. Tettem még bele pár zőld haltáptablettát, növényevőknek valót, indítson az is.
A hatodik napon a víz kristálytiszta lett, egy egészen kis sárgás beütéssel, de ezt talán belemagyarázom.
A növények szépen elhelyezkedtek, s van, ami nőni kezdett.
A víz tetején van , volt lepedék, ezt szépen palackkal begyűjtöttem, sárga foszlányok, a co2 tabletták beszórása után lett ez, s nem múlt el a tetejéről.
Most a szűrőt úgy állítottam, hogy kicsit keverje jobban a víz tetejét, megy le a maradék lepedék.
Értékeket nem mértem. Ez az aksi feltűnően jól van. Holnap jönnek a guppyk a másik aksiból, egyelőre csak 3 hitványabb, próbaképpen.
- nebula
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
olvasgatom az akvakertészt is, és hát kivétel nélkül mindenki adagol makrotápokat is. még valami: a nitrátot csak a denitrifikáló baktériumok eszik, amennyire tudom - vagy mindent kezdhetek újraolvasni, mert rosszul ragadtak meg a dolgok
a szűrőben alapvetően nitrifikáció zajlik, ammóniából nitrit, abból nitrát. az meg megy vissza a vízbe. és onnan a növények veszik fel.
denitrifikációhoz anaerob telepek kellenek, ezek a szűrőben nem is tudnak kialakulni [túlzottan... igaz?].
az most egy dolog, hogy külön adagolom be a dolgokat, de ez sima egyszerű mezei GA makro + mikro is lehetne. az meg azért elég általános, hogy olyan adagolásra kerül az akváriumokban.
a halaim nagyon kicsik - épp ma próbálkoztam némi méricskéléssel, és bőven túl vannak a mindenhol olvasható maximális méretek is lőve.
a brigittae-k pl legmaximálisabban is 1 centisek - de a négyből három inkább 0.8.
a guppijaim 2 centisek, az amandák 1.7, egyetlen egy van ami megüti a 2 centit épphogy. a galaxyk leginkább másfél centisek, 1-2 van, ami az 1.7et eléri. az otók is két centisek. a sziámik 2.5, ők ugye még fiatalok.
ezek a pici halak egyszerűen nem termelnek annyi mulmot, mint az ugyanekkora cm-mennyiségű mondjuk elevenszülők. ha nem adagolok makrót, a növényeim kipusztulnak.
mérem elég rendszeresen az ammóniát, nitritet, foszfátot és nitrátot. előbbi kettő konstans 0, akármikor nézek rá. a foszfát 1mg és 1.5 környékén van, a nitrát pedig legrosszabb esetben 25mg - de van olyan is, hogy csak annyi van, amennyi a csapvízben is megvan, 10mg.
Nedőzz!
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Ez persze csak találgatás-érdeklődj növényfejeknél is!
Jah,Novobalt 2 literes a Tescoban 319,-,az Obiban két hete 299,- volt...
- nebula
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Nedőzz!
- Robi0108
- Nem elérhető
- DiszhalAM
- Köszönetek: 47