Díszhalak tartása, társítása

Több
12 éve 7 hónapja #121 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Díszhalak tartása, társítása témában
Szerintem egy 60 literesbe ne csinálj vegyes telepítést, egy faj mellett gondolkodj, és azt próbáld meg biotópra tervezni. Semmiképpen nem ajánlatos raj vagy civakodó/verekedő halat tenni ilyen kis élettérbe. Esetleg törpe sügérek? Vagy fogaspontyok? Ha sok növényt is akarsz, akkor nem marad olyan sok kiúszó tér, tehát kevesebbet mozgó halfaj jobb választás lehet.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 7 hónapja #122 Írta: Mátéfi
Akkor elnézést, tényleg félreértettelek.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 7 hónapja #123 Írta: aquamagic
aquamagic válaszolt Válasz: Díszhalak tartása, társítása témában
Lehet, félreértettél, nem ezek mellé akarok további halakat, hanem teljesen új telepítés lenne. Az eddigi halak egy nagyobb (130 literes) akváriumba költöztek. És nem feltétlenül akarok ilyen sok halat, csak szeretnék 1-2 nagyobbat is, ami pl. a neonoknál nagyobb. Csak illusztrálni akartam, hogy a 1 liter/1 centi hal csak közelítő számítás szerintem, tényleg nagyon jól elvoltak egymással.

Jah, és egyébként márványgurámi volt.... diszhal.info/Trichogaster_trichopterus.php

Több
12 éve 7 hónapja - 12 éve 7 hónapja #124 Írta: Mátéfi
Távol álljon tőlem, hogy a kedved szegjem, sőt inkább biztatnálak arra, hogy tiszta szívből hódolj ennek a csodálatos hobbinak. Azonban szeretném javasolni számodra, hogy az általad elképzelt halfajok tekintetében tedd meg azt, hogy tájékozódsz az életfeltételeikről, szokásaikról, igényeikről. Ezen ismeretek alapján sokkal könnyebb dolgod lesz illetve még azon vád sem fog érni a hobbitársak vagy a törvényalkotó részéről, hogy akvárium helyett élőállatos halkonzervet kívánsz létrehozni, továbbá, hogy a gerincesekre vonatkozó állatvédelmi törvényeket nem tartod be.

Bár nagyon nehéz arra választ adni, hogy bizonyos halfajok részére mi az a minimum élettér amit biztosítani szükséges, de ha a minél nagyobb elvet követed, akkor biztosan nem fogsz tévedni és nemcsak a halaid, de Te is elégedett leszel. Halfajok társításánál ezen feltételeken túl, egyéb szempontokat is figyelembe kell venni. Pl. számodra a gurámi mit takar? Vannak alig 5 cm-re növő fajok, és van akár fél méteresre is megnövő faj (Osphronemus goramy). Soha ne a minimum élettér létrehozása legyen a célod, hanem a minél több. Úgysem tudjuk mi emberek, hogy mennyi az a minimum egy adott halfajnál, mi sok esetben csak úgy gondoljuk, hogy tudjuk.

Biztatlak, hogy vásárolj egy vagy több jó szakkönyvet, esetleg kölcsönözz valamely könyvtárból vagy ismerősödtől és meglátod magad is meg fogsz lepődni a kérdéseden. Ha jó és tartalmas szakkönyvet szeretnél, írj Pasaréti Gyulának (Pasa) - több könyvnek is szerzője - egy üzenetet és biztosan fog majd segíteni ebben. Meg vagyok arról győződve, hogy azt követően könnyebben fogod elfogadni és megfogadni az itt kapott tanácsokat. Addig azonban kételkedek ebben, ezért nem is válaszolok neked direkt módon a feltett kérdésedre. Most csupán annyit mondok, hogy nagyon sok halat élőlényt szeretnél egy ekkora méretű akváriumban tartani, még akkor is, ha a legkorszerűbb és túlméretezett technikát üzemelnél be. Ha úgy tetted volna fel a kérdésed, hogy "ezeket a halakat szeretném tartani, milyen feltételekre van ehhez szükségem?" vagy "Van egy 60 literes akváriumom, ilyen-és ilyen technikával, milyen halfajokat javasoltok?" akkor erre lehet használható választ adni. Arra a kérdésedre azonban nem kívánok választ adni, hogy egy általad meghatározott méretű és általad már eleve túltelepített akváriumba milyen és mennyi élőlényt lehetne még tovább belezsúfolni. Gondold ezt át, és folytassuk a beszélgetést. Ok?
...........Ez csupán az én véleményem volt.
Last edit: 12 éve 7 hónapja by Mátéfi.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Lillla

Több
12 éve 7 hónapja #125 Írta: aquamagic
aquamagic válaszolt Válasz: Díszhalak tartása, társítása témában
Sziasztok!

Van egy 60 literes aksim, most újratelepítés előtt áll, kíváncsi lennék a véleményetekre. Régebben ezek voltak benne:
-2 anci
-2 guppi
-2 gurámi
-12 neon
-8 vörösfejű pontylazac
-2 sziámi algaevő
-1 almacsiga
-4 garnéla
-4 páncélos harcsa

Kb. ennyi, meg rengeteg növény. Tudom, hogy ez elvileg sok lenne egy ekkora aksiba, de a halaknak soha nem volt semmi bajuk, ha csak a szűrő ment, a levegőztető nem(több napig is, nyáron), akkor is vígan elvoltak (víz 28-30 °C).

Valami hasonlót akarok, mármint sok hal, sok növény, kérdésem az lenne, hogy ti milyen más halakat tudnátok ajánlani? Neonokat szerintem mindenképpen fogok bele tenni, meg 2 ancit is.

De szeretnék valami olyan halat, ami azért nagyobb, de még elfér benne. 1-2-t, 10-12 centiset...

Válaszaitokat előre is köszönöm.

Több
12 éve 7 hónapja #126 Írta: roberto8802
roberto8802 válaszolt Válasz: Díszhalak tartása, társítása témában
Tapasztalataim szerint, ha nem fér bele a nagy szájába, akkor nem is fogja bántani!

Több
12 éve 7 hónapja #127 Írta: Mátéfi
Hétvégén lesz TerraPlaza...hátha.

Több
12 éve 7 hónapja #128 Írta: Lillla
Lillla válaszolt Válasz: Díszhalak tartása, társítása témában
azt mondják a boltOKban, hogy nem szívesen adnának hozzá kis aranyhalat sem, mert a nagy bántaná..
de minél több helyről küldenek el, annál jobban rápörögtem az aranyhal témára. Lehet valahol kapni 2 centistől nagyobb aranyhalat is ?

Több
12 éve 7 hónapja #129 Írta: roberto8802
roberto8802 válaszolt Válasz: Díszhalak tartása, társítása témában
Nálam 4 kisebb aranyhal van 120 literben corykkal meg ancikkal. Jól megvannak, senki se bántja a másikat. Az etetésre kell odafigyelni, mert az aranyhal nem tudja megemészteni a proteines tápokat. Fölpuffad tőle a hasa, úszóhólyag problémái is lehetnek. De ez nem ide tartozik. Minden esetre, ki tudja nőni az akvárium méreteit.

Én még egy aranyhalat javaslok mellé. Mondjuk más színűt, hogy érdekesebb legyen :)

Több
12 éve 7 hónapja - 12 éve 7 hónapja #130 Írta: Lillla
biztosan örülne a társaságnak nem ?? én inkább miatta akarom, mint magam miatt
de le is lehet beszélni.. befolyásoljatok csak
Last edit: 12 éve 7 hónapja by Lillla.

Több
12 éve 7 hónapja #131 Írta: Digi
Digi válaszolt Válasz: Díszhalak tartása, társítása témában
Hát ekkora akiba max még egy de az se tiszta szívből ajánlom.

Több
12 éve 7 hónapja #132 Írta: Lillla
igen.... ezt így értem. hallgatok rátok, akkor a csokicsík kilőve. És akkor a nagy aranyhal mellé a kis aranyhal ? kb 100 literes az akvárium

Több
12 éve 7 hónapja #133 Írta: Digi
Digi válaszolt Válasz: Díszhalak tartása, társítása témában
Szia!

Én a helyedbe nem tennék mellé más fajt csak aranyhalat. Ők úgymond hidegvízi halak nem kell nekik az akváriumot fűteni sem a többi hal az trópusi faj aminek a víz hőmérséklet 24-29C fokon kell tartani. Szerintem ha kisebb a másik aranyhal még jól elférnek egymás mellet. De ez csak az én véleményem és nem vagyok egy nagy tudor az akvarisztikában, majd biztos más is hozzá szól és megerősíti az állításom.

Több
12 éve 7 hónapja #134 Írta: halivadek
halivadek válaszolt Válasz: Díszhalak tartása, társítása témában
Hát az aranyhal az hidegvizi hal, a csokicsík meg trópusi, úgyhogy valami hidegvizit keress mellé. Mekkora akvárium?

Több
12 éve 7 hónapja #135 Írta: Lillla
Sziasztok!

Pár éve beköltözött hozzám egy aranyhal, aki időközben akkorára nőtt, hogy mindenkit ki kellett költöztetnem mellőle. Most viszont szeretnék neki társaságot, de aranyhalból még egy boltban sem láttam hozzá foghatót más fajtákkal pedig bizonytalan vagyok mi férne meg mellette. A Csokicsíkkal pl kijönne szerintetek? vagy ha veszek egy másik aranyhalat, nem baj, ha az csak harmadakkora lesz mint ő ? (Jó nagy az akvárium, fér még bele hal! :))

Több
12 éve 11 hónapja #136 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Díszhalak tartása, társítása témában
Éppen hogy, ugyanis ahhoz, hogy szép, nagyokká fejlődjenek legalább 120-150 literes medence kelll, ami elég magas is.
Ideális körülményeket biztosítva akár 15-20 centi magasra is megnőheet. Pont a "magassága" miatt fontos a kellően nagy medence.

A 100-AS medencédben is megélnek, de nem fogják teljesen kifejlett méretet elérni, ami nem olyan nagy baj.

Mary

Több
12 éve 11 hónapja #137 Írta: katona.t
katona.t válaszolt Válasz: Díszhalak tartása, társítása témában
És a úgy a két vitorlásnak már elég lesz ez a 100L-es aksi?

Több
12 éve 11 hónapja #138 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Díszhalak tartása, társítása témában
Azt javaslom, hogy a fehéret add el, vagy ajándékozzad el. Tudni kell, hogy a halak egymás mintázata alapján ismerik fel csoportbáli társaikat. Mivel a fehér igencsak kilóg a vizuális sorból, hosszútávon nem jósolok nagy jövőt neki. A fekete domináns hal halálra fogja szekírozni.

A növényes topic-oz itt találod: AM Növényes topik

Mary

Több
12 éve 11 hónapja - 12 éve 11 hónapja #139 Írta: katona.t
katona.t válaszolt Válasz: Díszhalak tartása, társítása témában
Akkor a halakkal kapcsolatos részre válaszolok itt.
A vitorlás halak története kicsit zűrös, nem én alakítottam. A nagy feketét kaptam ajándékba, így kezdtem újra az akvarisztikát. Később vettem mellé egy kisebb feketét, hogy ne legyen egyedül (vittem róla fényképet a boltba és mondtam, hogy párt szeretnék neki). Ők így jól megvoltak, mindig egymás mellett lebegtek... Aztán a fehéret csak úgy kaptuk ajándékba, később kiderült azért mert nagyon agresszív volt... Ezek fényében akkor most adjam tovább a fehéret, vegyek a kis feketének egy párt vagy a kis feketét ajándékozzam el vagy mi lenne jobb nekik? Mekkora medencét kellene vennem? Így most tarthatok a vitorlások mellett valamilyen halat?
(a növényes totyik merre van?)
Last edit: 12 éve 11 hónapja by katona.t.

Több
12 éve 11 hónapja #140 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Díszhalak tartása, társítása témában
Hi!
Mivel Mac már említette a színhőmérsékletet,még maradt dolog ami ezzel kapcsolatos.Én egyébként nem vagyok híve a hideg fehérrel való világításnak,így én azt mondanám hogy majdan ha megint változtatni szeretnél inkább a napfény spektrumához közelítő csövet válassz...Tudom a növényes cső az specifikus-de mint látod régi növényeid megérzik a színhőmérséklet változását is-sőt a nyilvánvaló lumenben gyengélkedő világítást is.Új növényekkel kapcsolatosan nem kell elbizonytalanodni..sokat mocsári körülmények közül kell akklimatizálásra késztetnünk-így elképzelhető hogy az emers leveleket eldobják.Ami fontos:akváriumba csak olyan növény való mely tartósan bírja a víz alá merítést-submers tartást-mert sajnos sok növényt ajánlanak ami valójában nem való nekünk.Tájékozódni szükséges...
Most olvaslak hogy panaszkodsz a növényeid növekedésére-én pedig további offot nem vállalnék e témában;)...
A halakról kellett volna beszélnünk itt:(-most akkor hogyan tovább velük?
A vitorlások is vegyes rajban élnek...a koi mindenképpen kilóg a sorból,de látom ő nyert.Bizonyára ivarérettség közeli állapotban vannak már,és megkezdődött a területi dominancia-ennek jele hogy már most bezavarják harmadik társukat a sarokba:( Áldásosabb lett volna ha mindhárom vitorlás azonos változat képviselője,de a választás általuk már megtörtént...innentől harmadik társuk élete üldöztetés,zavarás.Botor elképzelés hogy ezt a medencét növényekkel kettéválasztva nem lesz torzsalkodás szvsz..mint mondtam is:kicsi nekik sajna.
Az újabb akváriummal lassan ráérsz sietni;),mert a vitorlásaid szinte pillanatok alatt megnőnének benne akkorára hogy akár ivadékaikat kísérő szülőkben is gyönyörködhess majd...
Továbbiak:fektesd el a kavicsokat...ez így természetellenes,bár tudom hogy a jó szándék vezetett mikor bújási lehetőséget szerettél volna halaidnak:).A középen lévő bújókát told a bal hátsó sarokba..így a beáramló víz nem kelt benne áramlást,és halaid nagyobb örömmel fogják használni:)!A hátfal poszterét cseréld inkább valami egyszínű kartonra..meglásd az jobban előhozza akváriumi világod szépségét,és halaid is jobban fognak mutatni.
Végezetül:kétségtelen hogy szivesen segítünk,de kérlek válassz legközelebb ügyesebben rovatot-válaszaink itt off-nak minősülnek,és nem szeretnénk munkát adni moderátor kollégáinknak a rendezgetéssel-ugye kérhetlek erre?:)
Tisztelettel:Gábor

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.206 másodperc

Naptár

May 2025
M T W T F S S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Bejelentkezés