Díszhalak tartása, társítása

Több
12 éve 7 hónapja #141 Írta: katona.t
katona.t válaszolt Válasz: Díszhalak tartása, társítása témában
Direkt növényes csövet vettem, egész lilás a fénye is.
Régen volt is sok növény, csak megálltak a növésben. Ekkor takarítottam ki és ritkítottam meg őket és vettem növényes csövet. Középre ültettem egy sor növényt, ha az megnő akkor esetleg lehet két területet elfoglalni... De nem akarnak nőni valamiért.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 7 hónapja #142 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Díszhalak tartása, társítása témában
Sűrűbb növényzet nagyobb biztonságérzetet adna halaidnak, és a torzsalkodások is ritkulnának.

A fénycsőnek legalább 6700 Kelvinesnek kell lennie ahhoz, hogy a növények jól érezzék magukat.

Mary

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 7 hónapja - 12 éve 7 hónapja #143 Írta: katona.t
Szia,
úgy döntöttem, hogy a vitorlások maradnak, mert később úgy is szeretnék egy nagyobb akváriumot.
Még a szifó van itt, de már neki is találtam új gazdit.
2 hete kitakarítottam az egészet, át mostam a homokot, vettem világítást (növényes Resun cső), vettem még egy növényt, újjáépítettem az egészet.
A növények régen úgy nőttek mint a gomba, az utóbbi időben leálltak. Mióta kitakarítottam, azóta egyáltalán nem nőnek és az újak is kezeden barnulni. Mi lehet az oka?
Az egyik vitorlás pedig elbújt a növények közé, mert egy nála kisebb de agresszívebb bezavarja mindig. Vagy esetleg beteg?
Jelenlegi népesség:
3 vitorlás, 1 szifó, 2 házmester, két alganyaló, 2 csigaevő, 3 fajta növény.
Nem tudom mi a módi itt, de két linket beillesztek ide, az egyiken az egész akvárium, a másikon pedig a növények közé zavart vitorlás látszik. Nekem nem tűnik betegnek.
Valamit kellene változtatnom? Mit tanácsolsz (tok)?
Egész akvárium
Szegény vitorlás
Last edit: 12 éve 7 hónapja by katona.t.

Több
12 éve 9 hónapja #144 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Díszhalak tartása, társítása témában
Sejtetem hogy voltak társak..sajnálom.viszont az alganyalód is egyedül szomorkodik,a páncélosaid is kevesen vannak kettecskén.
Nem a halak számát javaslom növelni,hanem előbb el kell döntened hogy mely fajokkal foglalkoznál szívesebben!A vitorlásoknak egyértelműen kicsi lesz a hely,a szumik sem mindig békések..Ha már megvan hogy mely az a 3-4 faj amit szeretnél a továbbiakban,akkor azt javaslom inkább az ő számukat növeld.ez nem arra vonatkozik hogy az elenvenszülőket gyarapítsd kizárólag..inkább az ancidnak vegyél még társat ,és a páncélosokból még további kettő-három darabot!
A lazacokkal semmi gáz,viszont igazság szerint ők rajhalak lennének..
Szóval van gondolkodnivalód bőséggel,hát tedd meg ezt!Kissé vegyes a medence...picit specializáld.
T.:Gábor
Ui.:Mi lenne ha fölösleges halaidat esetleg megpróbálnád elcserélni,vagy feltételek nélkül odaadni egy akvarisztikai boltba;)?

Több
12 éve 9 hónapja #145 Írta: katona.t
Szia,

a társas halaim mind társasok voltak, de sajnos a párjai elpusztultak. A másik Tetra pl. nagyon kötekedős volt, a mostanit mindig bezavarta a sarokba. Aztán elkezdett fogyni a farokúszója és egyszer csak elpusztult. A szifó párja minden előjel nélkül egyik reggelre feladta. Pedig előző nap még úgy úszkált mintha minden rendben lenne.

Változtatnék rajta, de több halat szerintem nem bír el, a jelenlegieket pedig nem tudom senkinek eladni elcserélni odaadni... Esetleg ha itt van miskolci akvarista, akkor megkereshet privátban.

Mire gondolsz még kis egyedszám alatt? Kevés a 4 lazac?

Több
12 éve 9 hónapja #146 Írta: halőrxxl
Szia!
Én a helyedben a halak összetételén is változtatnék,hiszen vannak olyan halaid akik társ nélkül illetve nagyon kis egyedszámban vannak.
A növényedet be tudod azonosítani,lehet hogy a Vallisneria-k között kellene megnézned!:)
A totális kiürítés idejére készülj föl vödrökkel,hiszen a régi vized felét érdemes megmentetni-ráadásul míg te takarítgatsz a halak abban lesznek a régi vizükben,esetleg a kiszedegetett növényekkel együtt.Mindenképpen tedd nyugodt helyre a vödröt,és bújási lehetőséget biztosíts az élőlényeknek!
Az "arccal lefelé úszásban" nem vagyok kompetens,viszont akár más topicban,akár az esténként rendszerint feléledő chat partyn segítőt találhatsz!;)
És hogy sértődős vagy nem az-ennek itt semmiféle szerepe nem lehet..még a legérzékenyebb embert is rá lehet vezetni dolgokra,csak nem kell azonnal fejét venni szvsz...
Szólj bátran és gyakran is akár ha itteni segítség kellene!

Több
12 éve 9 hónapja #147 Írta: katona.t
Sziasztok,

Van egy ~100 literes akváriumom kb. 1 éve. (azóta nem volt hozzányúlva)
Lakosság:
1 nagy és két kisebb vitorlás hal
1 szifó
4 rézlazac
1 tetra
3 szumátrai díszmárna
2 csigaevő (az egyik hasonlóan csíkos a díszmárnákhoz, a másik szürke)
2 féle csiga (sárga és szürke/barna)
2 házmester (rózsaszín)
1 alganyaló

Egy féle növény van amiről nem tudom miaz, de gyorsan nő. Gyakorlatilag 1 tőről növő hosszú, hosszúkás egyszínű élénkzöld levelek amik a vízfelszínen is túl nyúlnának. A tőről elindul egy hajtás majd 3 centi után újabb tő...

Technika:
1 levegőztető, 1 belsőfűtő (100W), 1 Sera fil 900 külsőszűrő (130 l-től), a világítást szerepét 3 háztartási kompakt fénycső látja el (egyedüli cserére szoruló eszköz, szerintem).

Az aljzat sóder, de nem szitáltam át, így nagyon kicsi szemcseméretű. Az akváriumnak teteje nincs így gyakran kell utántöltenem. A diszmárnák arccal lefele és egyhelyben úsznak egy ideje.

A közeljövőben szándékozom lecserélni a világítást és ekkor végrehajtanék egy nagytakarítást az akváriumban.
Tanácsokat szeretnék kérni, hogy mit változtassak rajta a halak érdekében és hogy csináljam, hogy miközben leeresztem a vizet kimerem a sódert stb, a halakat ne érje nagy stressz és ne pusztuljanak el. Bár régóta van akváriumom, elég kezdő vagyok, bármilyen segítséget/tanácsot elfogadok, ne kíméljetek (nem vagyok sértődős)!

Több
12 éve 9 hónapja #148 Írta: Pasa
Pasa válaszolt Válasz: Díszhalak tartása, társítása témában
Az átalakulás csak egy irányba mehet végbe, nőstényből hímmé.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: jocopoco95

Több
12 éve 9 hónapja #149 Írta: jocopoco95
jocopoco95 válaszolt Válasz: Díszhalak tartása, társítása témában
Üdv
Azt szeretném kérdezni hogy a szifók hímjei áttudnak alakulni nőstény egyedekké vagy csak a nőstények hímekké? Mert most 2 hím és 2 nőstény szifó van az akváriumomban (ami 96 literes) és a kisebbik hímnek valamilyen oknál fogva eltűnt a farka. Én ugyan arra tippelek hogy a másik ami 2xer akkora lecsípte de azért megkérdezem hátha mégse.

Több
12 éve 10 hónapja #150 Írta: Moderátor
Moderátor válaszolt Válasz: Díszhalak tartása, társítása témában
Az összes személyeskedésre okot adó és személyeskedő hozzászólást töröltem. A nem közérdekű problémákat kéretik privát üzenetben intézni.

AM moderátor

Több
12 éve 10 hónapja #151 Írta: roberto8802
roberto8802 válaszolt Válasz: Díszhalak tartása, társítása témában
Az én belső szűrőmhöz tartozik egy periszkóp szerű elem, aminek a teteje forgatható, ezzel állíthatom a vízsugár irányát. Eleinte ráirányítottam az akvárium falára, most már nem is használom... Ha neked is van ilyened, ezzel tudsz variálni, ha nincs, a vízsugár elé tehetnél valamit, ami eltereli. Egyébként ebben a fórumban olvashatsz arról, hogy végül is mindegy milyen magasságba helyezed a szűrőt, ha megfelelő a kapacitása, akkor mindenféleképpen el tudja látni a feladatát.

A szűrő az akvárium méretének 3-4 szeresét hell, hogy megforgassa óránként. Tehát egy 100 literes akvárium esetében legalább 300 l/h teljesítmény szükséges. Ez azért jó ha több, mert idővel bekoszolódik, lelassul, veszt a teljesítményéből. Nekem 120 literre van 520 l/h

Több
12 éve 10 hónapja #152 Írta: kollagén
kollagén válaszolt Válasz: Díszhalak tartása, társítása témában
Köszönöm az infokat!
Mit javasolsz Roberto?hogyan tereljem el a kiáramlo vizet?ugy szeretnem h az algázòknak kedvezzen
viszont a neonhalakat ne zavarja.csak nagyon kis áramlàs mebjen rájuk.
A szűrési funkciòját viszont lássa el.
Arra is gondoltam h fektetve teszem be,az aljzattol nem messze.és igy a szürés is
maxon megy,viszont a közép és felső részben gyengül az áramlat.

Több
12 éve 10 hónapja #153 Írta: roberto8802
Sziasztok. Az én harcsáim (cory. paleatus) egyenesen imádják az áramlást. Amikor töltöm fel az akváriumot vízcsere alkalmával, mindig kicsit gyorsabban öntöm, hogy áramlatot keltsek. Szinte mindegyik odajön és úszik a vízsugár alatt. Ha viszont zavarja a halakat, el lehet terelni a szűrőből kiáramló vizet. Általában a belső szűrőknek van is erre a célra szolgáló része.

A levegőztetésről pedig azt olvastam, hogy az apró buborékok könnyebben megmaradnak az akváriumban, a nagyok gyorsan kikerülnek belőle.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: kollagén

Több
12 éve 10 hónapja #154 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Díszhalak tartása, társítása témában
Célszerű úgy beállítani, hogy mindig legyen egy nyugodtabb rész az akváriumban, ahol pihenni is tudnak halaid, ha úgy kívánják. Egyébként a nem túl erős áramlás edzésben tartja a halaid izomzatát és fittebbek, egészségesebbek lesznek. Érdemes a származási helyre rákeresni, és tájékozódni az ottani viszonyokról, sokat segíthet.

Több
12 éve 10 hónapja #155 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Díszhalak tartása, társítása témában
Először is annyi levegőt úgy sem tudsz benyomni az akváriumba hogy gondot okozzon. A víz áramlását így nehéz megmondani hogy nem tudni pontosan milyen páncélosharcsák, az ancik azok szeretnek beállni a víz áramba, viszont a neonhalak azok nem nagyon szeretik az erős áramlást. Próbálj meg egy kis kompromisszumot kötni és állítsd be a szűrőt úgy hogy ne legyen túl erős , de ne legyen túl lassú sem.

Tommy

Több
12 éve 10 hónapja #156 Írta: kollagén
kollagén válaszolt Válasz: Díszhalak tartása, társítása témában
Üdv mindenkinek!
Tegnap telepitettem 22 halat az akváriumba.
12 vörösneon hal
6 páncélos
4 alganyalo
a gondom az lenne h milyen erősségen adjam a levegőt nekik?miből vszem észre h tul sok?
26 fokon van a melegítő.85l víz.meg az is érdejelne h a szűrő ami áramlást csinál az nem zavarja e őket?.a termEszetes viselkedésük is érdekelne bővebben!
Ha vki tudna bővebb infot adni ,megköszönném!jo pdf fájl is vagy webcím
vagy ide is küldhetitek.
köszönöm előre is!
Attila

Több
12 éve 10 hónapja #157 Írta: halőrxxl
Hobbitársak vagyunk,és nekem is öröm ha segíthetek;)
Igazából még ma is imádom a könyvek-könyvtárak világát-sőt melegen ajánlom mindenkinek!

Több
12 éve 10 hónapja #158 Írta: roberto8802
Köszi szépen a részletes leírást. Az említett könyv egyszer régen járt már a kezemben, emlékszem rá, csak nem emlékszem már hol láttam, de utánajárok.
Érdekes a pdf is, köszönöm, ha lesz egy kicsit több időm, beleolvasok :)

Több
12 éve 10 hónapja - 12 éve 10 hónapja #159 Írta: halőrxxl
Ejj..nem voltam elég alapos,és éreztem hogy erről én valaha jóval többet olvastam valahol.
Nos..könyvespolcomon keresgélve előbb a tógazdaságokban folyó munkával foglalkozó könyvet találtam...de aztán az a könyv akadt a kezembe,amit jó szívvel ajánlok neked-és a hasonló érdeklődésű kollégáknak is.Nevezetesen éppen előttem fekszik Pénzes Bethen-Tölg István:Az aranyhal és a díszponty c. könyve,ebből idézek neked..hiszen tisztelegve az írók előtt csakis az ő szavaik a pontosak!
Nos, a hímekre jellemző bélyegek a testforma tekintetében:szögletes-vékony,hasfaluk laposabb,kemény.Alfelnyílás:egyes ívás előtt fehéres tej nyomható belőle..Alsó úszó:vaskos,ívás előtt dorozsmás,ugyanezek mondhatóak el a mellúszókról,és a kopoltyúfedőkről is.
A nőstények ezzel szemben kerek,vastag testformájúak,hasfaluk gömbölyded,ívás előtt puha.Alfelnyílásuk kettősívás előtt piros és kidomborodó.Úszóikon,és kopoltyúfedelükön nem találhatóak ún.dorozsmák....
Mint láthatod a legegyszerűbben tehát valóban a végbél környékének tanulmányozása alapján határozható meg a kérdéses faj nemi hovatartozása..még ívási időn kívüli,akváriumi,esetenként fiatal példányokon is!:-)
További eredményes halazást,sikeres nemi meghatározást kívánok:Gábor
Ui.:igen érdekes haltenyésztéssel foglalkozó pdf-et tölthetsz le innen:https://vm.mtmt.hu/download/1196578.pdf
Last edit: 12 éve 10 hónapja by halőrxxl. Indoklás: link megadás
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: roberto8802

Több
12 éve 10 hónapja #160 Írta: halőrxxl
Pontyféléknél valóban ívási időben figyelhető meg a "dorozsma",mely főleg a fejtetőn,kopoltyúfedőkön található némely fajnál.
Aramyhalaidnál a legbiztosabb ha az ivarnyílás alapján határozod meg a nemüket..esetleg kifejlett egyedeknél némi ivartermék-tej,vagy ikra-is távozhat innen a hasüreg enyhe nyomására.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: roberto8802

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.311 másodperc

Naptár

February 2025
M T W T F S S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
Bejelentkezés