- Köszönetek: 26
Az akvárium szûrése
- trek
-
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
Semmi szükség indításkor az aktívszénre.
nato:
A motoros és a szivacsszűrő is megfelelő.
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- zsore
- Nem elérhető
- Ikra
-
- Köszönetek: 0
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- nato
- Nem elérhető
- Ikra
-
Most fogok berendezni egy 72 literes akváriumot. "Holland" típusú lesz, dús növényzetet szeretnék, és csak 4-5db gurámit fogok benne tartani. Elég-e egy nagyobb teljesítményű légpumpára kötött szivacsszűrő (akár 2), vagy érdemes motoros belsőszűrőt vásárolnom? A dús növényzet miatt gondoltam a minél kevesebb mesterséges szűrésre. Talajszűrőről azt hallottam, hogy nem fejlődnek jól a növények fölötte. (?)
- trek
-
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
- Orchidea30
- Nem elérhető
- Ikra
-
3 és fél éve üzemel egy 180 literes malawi akváriumom. Egy pár jégsügérrel, 4 mainganoval, 3 yellowal, és 4 saulosi coral reddel, ja és egy ancival. Tudom túl van telepítve!

A belső szűrőm Aquael fan 3 700 liter / óra a külső pedig eheim 2213-as. Amikor három évvel ezelőtt az egész akit megvettem, semmihez nem értettem, (még most is van bőven mit tanulni)

Egészen idén áprilisig kék szivaccsal és sera kerámiagyűrővel üzemeltettem a külső szűrőt. Kaptam ajándékba eheim effi substrát pro szűrőgolyókat idén áprilisban. Jelenleg így üzemel a szűrő alulról felfelé: sera kerámia gyűrű, kék szivacs, eheim golyócskák, kék szivacs.
Nem tudom hogy a szűrő fog e elromlani, vagy mi okozza a problémát (gondoltam már az eheim golyócskákra is) de borzasztó lassan nyom a szűrőm. Három hete lett komplett kitakarítva, a tengely, a rotor, a szűrőanyagok, sőt még a csöveket is áttakarítottam csőgörénnyel. A csövekből egy hatalmas "barna csómó" jött ki, nem úgy folyamatosan ahogyan szokott, hanem egy nagy csomóban. Örültem is, na ez volt az oka annak hogy a szűrő nem ment rendesen. Az örömöm hamar véget ért. Egy hét után, a szűrő már megint nem üzemel rendesen. Teljesen tehetetlen vagyok. Mi lehet az oka? El fog romlani? Az eheim golyócska lassítja le az áramlást?
Bocsi hogy ilyen hosszú lett az irományom, de alaposan akartam leírni mindent. Előre is köszönöm a segítséget, Dolna.
- trek
-
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
Ha nincs megfelelõ áramlás akkor a vízcserénél el lehet távolítani a megmaradt mulmot, ilyenkor a talaj felsõ rétegét is érdemes átmozgatni.
- Emperor_
- Nem elérhető
- Ivadék
-
- Vion
- Nem elérhető
- Ikra
-
- peters
- COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Látogató
-
- Vion
- Nem elérhető
- Ikra
-
- trek
-
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
A vízcsere mértéke és gyakorisága illetve a szûrõ tisztítása is sok mindentõl függ. Akvárium méret, szûrõ méret, milyen halfaj és mennyi, etetés stb., ezért nincs is két egyforma akvárium.
bundzsi:
A szûrõt akkor kell kitisztítani ha láthatóan elkoszolódik a szûrõanyag és a szûrõ már nem forgatja megfelelõen a vizet.
- nikoletta
- Látogató
-
Én úgy tudom, hogy a szûrõ szivacsait nem szabad folyó vizzel átmosni. Én vízcserekor a kivett vízben mosom át. Akváriumom egy juwel rio180-as, belsõ szûrõvel. Vizet havonta 1x cserélek 30 litert, és a víz kristálytiszta, ph és nitrát is optimális.
Fény: 9-12-ig 15-19-ig. Algásodás teljesen megszûnt.
Nem értem miért kell havonta szûrõt mosni, és hetente vizet cserélni.
Csak 2 havonta mosom át a vattaszûrõt.
Nagyon fordítva kezelem az akváriumomat? Teljesen kezdõ vagyok, de a halak és a növények nem pusztulnak...
Milyen adalékot használsz vízcserekor?
Üdv: Nikol
- tomnewman
- Nem elérhető
- Ikra
-
- Köszönetek: 1
Az ilyen belsõ szûrõket legjobb tudásom szerint hetente, vagy szükség esetén annál is gyakrabban szoktuk takarítani.
Pont ilyen típusú szûrõm nem volt, így a "kövekkel" nem bajlódnék, de a szivacsot minden alkalommal jól kimosnám folyóvíz alatt, vagy egy nagy vödör vízben.
Az algásodás nem CSAK a fényen múlik,lehet, hogy a szûrõd gyakoribb takarítása, és/vagy a kevesebb etetés megoldja a problémád.
Javaslom még az "AKVÁRIUMVILÁGÍTÁS" címû rovatot átolvasásra, úgy emlékszem, mostanában ott is kérdés volt az algásodás.
tisztelettel: Tom Newman
- bundzsi
- Nem elérhető
- Ikra
-
- trek
-
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
- a pumpát neked kell méretezni
- a szûrõanyagot két mûanyag csík tartja meg (lehet üveg is)
- a szûrõanyagok az ábra szerint durva szivacs, durva perlon, biolabdák, finom perlon, finom szivacs
Annyit tudok még segíteni hogy feltettem az átemelõ rajzát is.
- illes70
- Nem elérhető
- Ikra
-
- a víz gondolom úgy forog, hogy egy pumpa (ami látszik is a képen) nyomja vissza a vizet az akiba. A szûrõakiba bejövõ, illetve a megtisztított víz nem fog kifolyni (mivel a rendszer nem zárt)? Vagy a pumpa úgy van beállítva, hogy ez ne történjen meg? Milyen pumpát használsz?
-A szûrõközeg látom, hogy nem fekszik egészen az aki alján, de hogy mi tartja fent, azt nem látom a rajzon.
Nekem 120 l akim van. Ehhez meg tudnád adni a paramétereket (pumpa, szûrõaki méretek, csövek...)?
-A szûrõanyagokat add már meg részletesen, mert nekem kínai, ilyen téren még kezdõ vagyok.
Ha mindent részletesen leírnál az építésrõl, és a szükséges alkatrészekrõl, akkor én is belevágnék.
Bocsi hogy ennyire terhellek a kérdésekkel, de valahogy és valamikor el kell kezdeni.
- trek
-
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
- illes70
- Nem elérhető
- Ikra
-
- Pasa
-
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
-
- Köszönetek: 360
A legegyszerûbb az akváriumban leválasztani -üveglappal vagy szivaccsal- egy sarkot, amit meg lehet tölteni erre alkalmas szûrõanyaggal (lávakõ, kerámia gyûrû, krompliszsák). Ehhez sajnos el ekll venni az akváriumból néhány litert.
Jobb, ha ezt az "aknát", ami akár több részbõl is állhat, egy külön akváriumban hozod létre. A víz átemelését kell megoldani csupán, a legkisebb szökõkútszivattyúval, vagy levegõ segítségével.
Készíthetsz -a külsõ szûrõhöz hasonló- zártrendszerû szûrõt is, egy 200-as pannonpipe csõbõl, mindkét végét lezárva. Ennek elõnye, hogy legalább 2 évig nem kell hozzányúlni (ha nincs gyógyszeres kezelés). Ezen egy szivattyúval szokták a vizet átnyomni (vagy szívni).
- illes70
- Nem elérhető
- Ikra
-
A különbözõ fórumokban azt is olvastam, hogy általában a gyári külsõ szûrõknek is túl gyors az átfolyási sebességük ahhoz, hogy egy normális bio szûrés kialakuljon. Ezek is elsõsorban mechanikai szûrésre jók. Házilag szoktak jó bio szûrõket készíteni lassú átfolyással, de semmit sem találok róluk.
Tudnál, vagy tudnátok segíteni ezen a téren? Hol találok rá leírást?