- Köszönetek: 0
Az akvárium szûrése
- illes70
- Nem elérhető
- Ikra
-
Köszönöm a választ, viszont már teljesen elbizonytalodtam.
A sorrenddel kapcsolatban máshol a következőt olvastam:
Töltet, alulról felfelé:
1. kerámiagyuru
2. Ista Compact bioball vagy lávakő
3. szivacs, perlon
Szivacsot az alsó két rekeszbe nem javasolnak. Ha a legfelsőben van, akkor a szivacs telítődése esetén azt a víz meg tudja kerülni (bypass), így a bioszűrés megmarad.
Ha alul van a szivacs, eltömődés esetén már mindent megkerül a víz a bypass által, és semmilyen szűrésen nem megy át.
Na most melyik a helyes sorrend?
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- trek
-
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
- Köszönetek: 26
A szivattyút az átfolyásnak megfelelően kell méretezni (azaz ki kell számolni), itt a fórumon az adatokról olvashatsz. <Katt ide> Az emelési magasság nem számít, csak akkor ha a szivattyú nyomócsöve a víz felett van, és akkor is csak az rész érdekes.
illes70:
Nem jó a sorrend, előre kell a mechanikai szűrő anyagot tenni, azaz a vastag szivacsot. A többi sorrend jó bár szerintem felesleges többféle kerámiagyűrű.
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- illes70
- Nem elérhető
- Ikra
-
Most rendeltem egy Atman AT-3336 (Aqua-Pro 2/Evo 2208)külsőszűrőt PROF töltettel
Szűrőanyagok folyásirány szerint:
- 1. tálca (alsó): Bakto-Max kerámiagyűrű
- 2 cm vastag szivacs
- 2. tálca (középső): Lávakő
- 3. tálca (felső): HOBBY Absorbex kerámiagyűrű
- perlonvatta
Jó ez a sorrend? Minek a 3. tálcába is kisebb méretű kerámiagyűrű?
Ui.: Bocsi, hogy a kérdésemmel egy új témát hoztam létre, de rossz helyre kattintottam. Nem tudom, lehet-e törölni?
- P51D
-
- Nem elérhető
- DiszhalAM
-
- Köszönetek: 35

A tervezéshez kérnék még tanácsokat:
A szóban forgó akvárium egy 80*35*40 cm-es(112 lit.)akvárium. Jelenlegi szűrése egy Tetratec EX700-zal van megoldva. Ezt a háttér mögöttit ennek a kiegészítésére csinálnám. Gondolom, már csak a mattenes alapokból kiindulva is, hogy ennél sem célszerű a gyors áramlás kialakítása. Jobban örülnék ha ez a háttér mögötti kihasználatlan hely besegítene a biológiai szűrésbe.Mekkora szivattyú javasolt? Én az EHEIM Compact 1000-t néztem. 300 l/h szállítással és 0,5 m emelő magassággal. Ez feltételezem a 40 cm-es akvárium magassághoz elég.

- Pasa
-
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
-
- Köszönetek: 360
- Emperor_
- Nem elérhető
- Ivadék
-
Én a Hamburger mattenfiltert jobban kedvelem, ugyanis az igen pontosan méretezhető.
(link törölve - szerk.)
A háttér mögötti se rossz, de ott kb annyit lehet tudni, hogy 300-600 l/h pumpa kell.
- P51D
-
- Nem elérhető
- DiszhalAM
-
Érdemes vele foglalkozni, vagy felejtsem el?
- Emperor_
- Nem elérhető
- Ivadék
-
Szia, ezt hívják mattenfilternek. Keress rá, sokféle leírás van róla neten.
Tévedés, ez nem egy Hamburger Mattenfilter.
Ez egy sima háttér mögé épített, lassú átfolyású biológiai filter.
- Most
- Nem elérhető
- Ivadék
-
- P51D
-
- Nem elérhető
- DiszhalAM
-
- P51D
-
- Nem elérhető
- DiszhalAM
-
Azt tervezgetem, hogy a háttér mögé betennék egy kisebb szivattyút. valahogy kialakítanék az akvárium jobb és bal felén egy pár centis "aknát", "kutat". A kettő között lenne a szivacs és a lávakő töltet.
...
Csinált már ilyet valaki? Van vele valami tapasztalat? Akvarista üzletben láttam hasonló szűrést. Adoptálnám az ötletet, ha életképes...
- trek
-
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
- Csababá03
- Nem elérhető
- Ivadék
-
- Köszönetek: 1
Jó biológiai szűrőt építeni érdemes, esetleg található a piacon készen is.
Tudnál ilyen gyárit említeni? Kösz.
- trek
-
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
(A jó szűrés mindig alapfeltétele egy jól működő akváriumnak, nem szempont hogy "igénytelenebb" halakat választasz, bár én ezt önmagában is butaságnak tartom mivel nincs igénytelen hal, mint ahogy butaság az 1l/cm is - pl. 20literbe 20cm-s aranyhal? Fele ekkorát se.)
- newsy
- Nem elérhető
- Ikra
-
- Emperor_
- Nem elérhető
- Ivadék
-
Igen, szerintem elegendő lesz.
Biológiai szűrésre alkalmas szűrőanyagot is bele kell helyezni: BIO labda, kerámia gyűrű, lávakő, perlonvatta.
- Emperor_
- Nem elérhető
- Ivadék
-
>Itt< van egy szösszenetem a vízcseréről.
A vízcsere mértéke mindig a bent lévő halak/szűrés/etetés/növénytápozás/vízmennyiség értékek figyelembevételével történik.
- tomm
- Nem elérhető
- Ikra
-
- Köszönetek: 7
Növényes aksiban néhány pontylazaccal elég lehet két hetente 10%. Sügereknél a növények hiánya vagy lassú növekedésük indokolja a heti 20-30%-ot. A tápozott Co2-vel turbózott aksiknál a heti 30-50% teljesen normális és ami meglepő, hogy nitrátot is kell nyomni bele különben a növényeknek annyi.Ha ilyen kérdésitek vannak, akkor a részletekben bújik meg az "ördög". Az igaz hogy minél nagyobb annál stabilabb, de csak ha a vízcserék rendben megtörténnek! Az aktív szenet pedig felejtsd el, csak a gyógyszerezések utáni méregtelenítéskor kell használni.
- zsore
- Nem elérhető
- Ikra
-
Köszönöm a választ!
- Yakela
- Nem elérhető
- Ikra
-
Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, van egy 150l akváriumon külső szűrön gondolkodom. Tetratec ex700-ra gondoltam. Ez megfelelő lenne és ellátna megfelelő biológiai szűrést? Köszönöm a segítségeteket.