"Ördögi" technikák

Több
12 éve 1 hete #101 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: "Ördögi" technikák témában
Balázs, tisztára Organica-szemlélet a Tiéd, ami a szívem csücske. Netán ott dolgozol?

Mary

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 1 hete #102 Írta: metzgerbalazs
metzgerbalazs válaszolt Válasz: "Ördögi" technikák témában
Megpróbálok felrakni képet is, videot is, de nem csinál semmit.
Mellékletek:

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 1 hete #103 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: "Ördögi" technikák témában
Nem akarok okoskodni, de nem lenne célszerűbb a virágládából visszaömlő cső méretét kicsit nagyobb átmérővel tervezni mint a szivattyús ágon lévőt?
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon, metzgerbalazs

Több
12 éve 1 hete #104 Írta: metzgerbalazs
metzgerbalazs válaszolt Válasz: "Ördögi" technikák témában
MMccannonn, ha jól írom, szia! Ez az akvárium, amibe ezt a co2-t tettem, a munkahelyi akváriumom. Várom, hogy nőjenek a növényeim a co2 től, de hamarosan megoldom az akvaponia mini rendszert is, így lesz teljes.
A lehető legolcsóbb és legegyszerűbb eljárást találtam ki: Az armatúra tetejére teszek egy műanyag, alul zárt virágládát, amibe egyik oldalon hátul beletömítek egy benzincsövet, amivel a vizet szoktam leszívni, ezt fixálom úgy, hogy felfelé álljon a virágláda feléig magasságban, tetejére valami fémrács, idáig fog érni a víz, mert ez a lefolyó, simán bele az akváriumba megy a vége. A belső szűrőt igyekszem átalakítani úgy, hogy a szűrő részét kiveszem, és ugyanekkora csövön nyomom a vizet fel a virágláda tetejéig, a lefolyóhoz képest másik oldalon. A ládába a dekor agyaggranulátum megy, ha érthető, ez félig lesz ellepve áramló vízzel, mely az akvárium vizét nyomja fel, és a másik oldalon megy le.. Felül úgy 40-50 cm-re jön a második armatúra planzenlamp megoldással, és a kavics tetejére jöhet a paradicsom, saláta, hagymamag... A láda úgy 80x20 as lehet, remélem bőven szűri a 120 litert majd.
Ekkor kész a rendszer, ami nem zárt persze, de működhet.
Amúgy zárttá is tehető majdnem, de ehhez a halkaját ebben a rendszerben kellene "tenyészteni", ami megint nem ördőngösség...
Az akvaponiánál irányadó a youtube videoja a debreceni üvegházas pasival.

Több
12 éve 2 hete #105 Írta: metzgerbalazs
metzgerbalazs válaszolt Válasz: Re: "Ördögi" technikák témában
Oké, nagyon mutatós, de végül is a négypalackos megoldás jött be, az ötödik palackot végül kiiktattam. Ennek az volt az oka, hogy amikor a porlasztót a végleges helyére tettem, nem ment a gáz. Azt hittem, valahol szelel a rendszer, és túl sok az edény, és kiiktattam. Aztán kiderült, hogy a víznyomás nagy, úgyhogy kb 30 cm mélyre rögzítettem a porlasztót, így most nyomás alatt van az egész rendszer, és vékonyan, finoman porlaszt. Nem is teszek semmit, hagyom így menni, szerintem van beoldódás, mert folyamatosan, kis buborékokkal szitál. Az eredményt majd meglátjuk. A videot küldöm majd.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Több
12 éve 2 hete #106 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: "Ördögi" technikák témában

roberto8802 beküldte: na igen, de ő az akváriumban lávő homokot tisztítja, viszont én az újonnan szerzett homokra gondolok, amit öblögetni kell akár 50x is, majd még ki is kell főzni mielőtt beletennénk az akváriumba.

Felejtsük most el egy pillanatra, hogy a fiatalember egy élettel teli akváriumban mutatta be a folyamatot. Vegyük úgy, hogy üres az akvárium csak víz van benne. plusz a bele kerülő homokot még át fogjuk főzni :D

Szóval, mennyire lehet ez az eljárás hatékonyabb az öblögetésnél? (biztosan ki fogom próbálni, amint kell még homokot mosnom, egyenlőre a vélemények érdekelnek :) )

Hoppá-emellett meg elmentünk!
Roberto az ötleted halott,új homokot e módszerrel nem lehet kimosni.Sajnos marad a vödör fölött való görnyedés-és bizony annyiszor kell kimosni amíg csak nem megfelelő az eredmény!Sőt:inkább többször,és akkor nem lesz az a baj hogy "felkavarodott az aljzatom a víz betöltésekor",vagy "halaim felkavarták a homokot,ezért most nem látok bele":( A megfelelően kimosott aljzat-homokról beszélek-pár másodperc alatt le kell hogy tisztuljon...A savazás után ugyan úgy tovább kell mosni az aljzatot,mert tapasztalni fogod hogy ismét zavaros vizek jönnek le róla.
Sosem sajnáltam az erre fordított időt...most tél idején is kell majd indítanom pár akváriumot,de inkább gyakrabban melengetem a kezemet semmint hogy a félig végzett mosásból eredően évekig bosszankodjak.:)Még ide kívánkozik:bányahomokot,vagy anyagos homokot kimosni értelmetlen..és nem is valók akváriumba szvsz.A folyamival viszont rendkívül jó tapasztalataim vannak...
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon, roberto8802

Több
12 éve 2 hete #107 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Re: "Ördögi" technikák témában
Balázs, olyannyira kíváncsivá tettél, hogy megkérlek, néhány fotóval illusztráljad az elkészült generátorodat.

Ha mozgókép, annál jobb.

Mary

Több
12 éve 2 hete #108 Írta: metzgerbalazs
metzgerbalazs válaszolt Válasz: Re: "Ördögi" technikák témában
A co2 élesztős adagolása először nagyon idegennek tűnt, de aztán fokozatosan belelovaltam magam. A szakirodalom olvasgatása után a zselés módszer mellett döntöttem. Öt éves kisfiamat is bevontam az elkészítésbe, így nagyon izgalmas lett. Én nem merev nagy palackokat használtam, hanem kis duci, nem visszaváltható egy litereseket. A zselé elkészítéssel adódott némi problémám, mert férfi módon fogalmam nem volt a lapzseléről, és sikerült a tájékoztató elejét elolvasnom csak, így a hideg vízbe áztattam a zselatint, aztán kidobtam, mert azt hittem, a műanyag vivőanyagról leoldottam a zselét. Aztán, amikor a cukoroldat nem zselésedett, akkor jöttem rá, hogy a lényeget dobtam ki. A literes palackokba kb másfél deka cukor másfél deci vízzel, és a zselé, ill. másfél deci élesztős víz ment, palackonként, ez egy kicsit sok bele... Így töltöttem meg kettőt, és a gyerek kedvéért az élesztős vizet megszíneztem ételfestékkel. De nagyon jól jött, mert jól látszik minden reakció, 3 rétegben terül az élesztős víz, eltérő színekben. Ugyanekkora palack van vízzel a buborékoltatásra, tisztításra, ill túlfolyásra. Egy fa porlasztót vettem, fölé egy fordított műanyagedényt rögzítettem, hogy abba buborékoljon. Nagyon izgalmas volt nézni, hogy kb 3 perc múlva már fejlődött a gáz, itt volt dilatáció, kellett egy kis idő, míg buborékolni kezdett, viszont nagyon szépen porlaszt, majdnem, mint régen egy kis ciklon légpumpa.
Aztán másnap még egyet hozzátettem, ezt is színezve, és még egy palackot csak vízzel, kevéssel, vésztúlfolyónak. Úgyhogy most 5 palackkal, ebből 3 a termelő, gyönyörűen buborékol, egyenletesen, és nem akar egyelőre kiforrni semelyik...
Nem biztonságos, hogy a palackok ennyire tele vannak. Olyan az egész kinézetre, mint egy amerikai akciófilmben a bomba, működésre mint egy atomreaktor.
Úgy tűnik, a zselés cukor nagyon stabil, az egész működés nagyon stabil. A kb. fél kiló cukor ezekkel az arányokkal, kb. egy fél kocka élesztővel komolyan termel.
Javaslom a színezést, inkább a cukoroldat színezését, mert ebből felold az élesztős víz, és jól látszanak a rétegek, de fordítva sem rossz. Javaslom még a zselé túladagolását.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Több
12 éve 1 hónapja #109 Írta: karancsalja66
karancsalja66 válaszolt Válasz: "Ördögi" technikák témában
roberto ha olyan halakat akarsz akváriumban tartani ami nemszereti a kemény meszes vizet akkor ajánlom figyelmedbe hogy a talajra oncsél háztartási sóssavat,ha nagyon pezseg aakor sok benne a mész és ez későbbiekben problémát okozhat. Ha ez a helyzet akkor ki kell savazni a talajt.
Attila
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, roberto8802

Több
12 éve 1 hónapja #110 Írta: roberto8802
roberto8802 válaszolt Válasz: "Ördögi" technikák témában
na igen, de ő az akváriumban lávő homokot tisztítja, viszont én az újonnan szerzett homokra gondolok, amit öblögetni kell akár 50x is, majd még ki is kell főzni mielőtt beletennénk az akváriumba.

Felejtsük most el egy pillanatra, hogy a fiatalember egy élettel teli akváriumban mutatta be a folyamatot. Vegyük úgy, hogy üres az akvárium csak víz van benne. plusz a bele kerülő homokot még át fogjuk főzni :D

Szóval, mennyire lehet ez az eljárás hatékonyabb az öblögetésnél? (biztosan ki fogom próbálni, amint kell még homokot mosnom, egyenlőre a vélemények érdekelnek :) )

Több
12 éve 1 hónapja - 12 éve 1 hónapja #111 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: "Ördögi" technikák témában
Nem tartom szerencsésnek, mert nagyon megzavarja a halakat - szerintem.

Ha már YouTube, akkor inkább a Tyne Valley Aquatics tanácsát követném. Egyébként nagyon jó videóik vannak, még DIY ötleteket is fel vannak töltve.

Aquarium Maintenance - How to Clean a Fish Tank

A homokos aljzat tisztítása 7 perc 16 másodperctől látható.

Mary
Last edit: 12 éve 1 hónapja by mmccannon.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
12 éve 1 hónapja #112 Írta: roberto8802
Üdv mindenkinek.

Ma reggel eszembne jutott egy homoktisztítási hódszer, amit régebben láttam.

Az illető a piszkos himokot beletölti egy flakonba, majd miután az teljesen átndvesedett, megfordítja a homok kihullik a kosz pedig a flakonban marad, mivel az könnyebb a homoknál.

Próbálta ezt már valaki? Ezen filózok reggel óta, vajon valóban múködik?

Több
12 éve 4 hónapja #113 Írta: halőrxxl
Szoktatással kolléga-bár megjegyzem a keménység eltérése nem nagy mértékben,viszont a kémhatás durva eltérése szabályosan sokkolóan hat új halainkra!
Olvastam már olyat is,hogy az újonnan érkező halak vizébe igen lassan belefolyatják az akvárium vizét...ekkor minden paraméter lassan kiegyenlítődik,és a halak a legkevesebb e téren tapasztalható stressz alól mentesülnek.A szállító zacsi akváriumba helyezésével csak a hőmérséklet egyenlítődik ki,aztán mikor halaink találkoznak a kémiai változásokkal akkor lepődnek meg.Így aztán nem is olyan rossz módszer amit olvastam....magam is elgondolkodtam most ezen!
Viszont van olyan "vonulat"is,amelynek követői a szállító vizet sosem engedik bele az akváriumba,mondván abban bármit behurcolhatnak.Nos..ebben nem tudok okos lenni,hiszen mint fentebb írtam a zacskón keresztül csak a hőeltérés egalizálódik.Talán az volna legjobb,ha magát az akváriumod vizét hangolnád be a beszerzési helyhez hasonlatos paraméterekre!
DE:nyugi..a halak többsége jól tolerálja az áttelepítést,a kémhatásra azért figyelni kell.Ezt nem árt mérned...A hőmérsékletet akár pár perc alatt is "összehozhatod" a szállító zacsiba lassan beengedett akváriumi vízzel.
Telepíteni általában estefelé javasolják...én azt gondolom hogy üres akváriumba bármikor teheted,békés halak társaságába szintén...De nem árt a régiek figyelmét elvonni egy kis eleség beadásával,az újak hadd ismerkedjenek új élőhelyükkel.

Több
12 éve 4 hónapja - 12 éve 4 hónapja #114 Írta: bandras.kaposi
bandras.kaposi válaszolt Válasz: "Ördögi" technikák témában
Köszönöm a válaszokat!
Olyankor mi van, ha a boltban lévő halak más fajta vízben vannak mint az én csapvizem?
Ilyenkor mivel kell a különbséget helyre hozni?
Azt írtad, hogy mindig érdeklődjem meg.( ezt így is fogom tenni)
Üdv:
Beni
Last edit: 12 éve 4 hónapja by bandras.kaposi.

Több
12 éve 4 hónapja #115 Írta: bandras.kaposi
Köszönöm a választ!
Szerencsére nálunk soha nem szokott ilyen víz folyni a csapból.
Üdv:
Beni

Több
12 éve 4 hónapja #116 Írta: halőrxxl
De a közérthetőség kedvéért megmutatom mi az a klóros víz-bár azt gondolom valamennyien találkoztatok már vele:

A kép valamikori banánférges blogomhoz készült..a bal oldali pohárkában látjátok azt,ami nálunk néha a csapból jön-ez a víz!:( Ha valaki ezzel a vízzel akar cserélni,azt nem ajánlom..semmiképpen nem!A klór méreg...
Mellékletek:

Több
12 éve 4 hónapja #117 Írta: halőrxxl
Így igaz..pár órát abban az esetben,ha nem túl klóros-sőt látszólag nem az!Ha üvegpohárba engedsz egy pohár vizet,magad is láthatod hogy mi a pálya..ha fehér mint a tej,akkor már megint a fene megette...kell a vízkezelő szer,és aztán az intenzív levegőztetés!
Ha viszont nem látsz benne klórt,tehát olyan mint a víz;)-akkor elegendő pár órán keresztül szellőztetni,és hőfok ellenőrzés után már használható is.A sima porlasztókövedet egészítsd ki egy tapadó koronggal,mert enélkül lehet hogy felemelkedik..és valóban intenzíven szellőztesd,a pár buborék nem ok!:)
Sok sikert..nem olyan bonyolult ez!

Több
12 éve 4 hónapja #118 Írta: roberto8802
Lejjebb leírta halőrxxl, aki ezt a technikát alkalmazza, hogy ő hogyan is csinálja. Tekerj vissza és olvasd el, de úgy emlékszem ő is csak pár óráis szellőzteti.

Több
12 éve 4 hónapja #119 Írta: bandras.kaposi
Köszi a választ!
Egy napig elég szellőztetni ügye?
Sajnos nekem sincs helyem hetekig tárolni a vizet, viszot szeretném, hogy a halaknak jó legyen.:)
Üdv:
Beni

Több
12 éve 4 hónapja #120 Írta: roberto8802
Szia. Én azt értem alatta, hogy beleteszed a vízbe a levegőztetőt, porlasztóval a cső végén és járatod a levegőt. Ez egyrészt kavarja is a vizet, másrészt meg "szellőztet".

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.219 másodperc

Naptár

January 2025
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Bejelentkezés